Zawsze trzeba znalezc jakiegos chłopca do bicia. Teraz bedzie nim Ekitike.
W ogóle jak patrzę na Gakpo to mam wrażenie, Że jest to troszeczkę podobny przykład do Luisa Diaza. Dobry Zawodnik jakościowy ale od początku w zasadzie nie wygląda na kogoś kto miałby wskoczyć na poziom Salaha czy Mane.
Z Gakpo jest ten problem, że nie ma w nim agresji. Wygląda na trochę bezjajecznego. Nie twierdzę, że Ngumoha go wygryzie, ale młody pokazał odpowiedni timing i agresję jaka jest wymagana przez Slota. Skrzydłowy powinien grać tak, żeby obrońcy nie wiedzieli co za chwilę zrobi. Ma być nieprzewidywalny. A on jest mono schematyczny. Nawet taka prosta rzecz jak próba wejścia w szybkim tempie w pole karne schodząc do środka jest dla niego trudna nie mówiąc już o wchodzeniu w pole karne po obiegu zaczynając jako szeroki skrzydłowy. Kiedy oglądasz Barcole widzisz zupełne przeciwieństwo Gakpo. Ale to i tak nie jest największy problem. Eketike i Wirtz zajmują przestrzeń, którą zawsze do tej pory zajmował Gakpo, a to psuje równowagę. Holender jest do wyjebania w niedalekiej przyszłości, dlatego pojawiają się plotki już kolejnym skrzydłowym. Barcola po Kvarze jest kolejnym, którego z nami łączą. Gakpo podobnie jak Diaz jest za słaby na obecny Liverpool i Slot doskonale o tym wie.
Bo to solidny zawodnik szerokiego składu którego Slot może bez mrugnięcia okiem posadzić na ławce. Nawet się nie zdziwię jak za rok Riczi postanowi potraktować go tak samo jak Diaza - znaleźć frajera i zarobić z ~50 mln.
Za rok będzie miał 27 lat i zostaną mu 2 lata do końca kontraktu. Różnie może być a jakiś nowy popierdalator na skrzydło by się przydał
Gakpo jest do bólu jednowymiarowy, 90% Jego akcji to próba zejścia do środka i strzał na bramkę. Barcola to gość, który szuka nieszablonowych rozwiązań, jest nieprzewidywalny przez swój świetny drybling.
Nie wydaje mi się, żeby Gakpo w tym momencie było jakoś wybitnie lepszy niż Barcola, a sufut to na pewno ma dużo wyższy. Gakpo to jest dobry grajek na ławkę, wejdzie, może coś ukąsi. Barcola w wieku Gakpo może być w TOP3 LS świata.
Najlepszym pytaniem dnia jest - zakładając, że masz rację - jak to się stało, że w Liverpoolu który przejmował Slot, było 3 gości którzy są według tej teorii za słabi na 1szy skład Liverpoolu tutaj: Diaz, Gakpo i Nunez. 4ty był stary Salah i zaliczający stopniowy regres przez liczne kontuzje Jota.
Ale w sumie o co pytasz? xd Stało się tak, bo zostali kupieni za kadencji Kloppa, a Arne się ich teraz pozbywa.
Chyba, że pytasz jak zdobyliśmy mistrza mając w ataku 3 gości, którzy nie nadają się na 1 skład i starego Salaha. Wtedy odpowiedź brzmi: Bo ten stary Salah zagrał kosmiczny sezon, nasz środek pola rządził ligą, no i nie oszukujmy się - jak wicemistrz 18x w sezonie traci punkty, to nie trzeba być jakimś mega wybitnym w ofensywie, żeby wygrać ligę. Gakpo, Diaz i Nunez na tamten sezon starczyli, bo Salah sam zrobił cyfry jak cały atak Arsenalu.
No i dwóch z nich już nie ma jak widać. Scouci Liverpoolu od roku są regularnie widywani na meczach Monaco i obserwują Akliouche. Więc szukamy już zawodników na przyszłe okienka. A przecież nie wymienimy wszystkich jednocześnie. Ile byśmy musieli wydać w jedno okienko?
Podpisać Konate, wlatuje Guehi i Leoni i pozycję CB mamy odpowiednio obsadzoną. Poza tym mam nadzieję, że Guehi zostanie “spróbowany” na 6 w rotacji do Gravena gdy VvD i Konate będą nie do wygryzienia, bo Endo to jest super walczak, ale na ‘wygrane’ mecze do wejścia z ławki. Guehi i opcjonalnie Macca na 6 to byłaby już fajna opcja do odciążenia Gravena (tyle, że Argentyńczyk też musi dostawać częściej odpoczynek, na szczęście Szobo na ten moment może mu to zapewnić ze względu na Wirtza). Coś ktoś tu spamił o Balebie, ale oni od MU chcą prawie 100mln funtów, więc pewnie zwykłe ploty (zwłaszcza, że zbliżony profil do Gravena to ma Zubimendi /wiem, że nieaktualny/ czy Stiller, a Baleba to bliżej do Fabinho).
Jedyne co mnie martwi… jak City ściągnie Rodrygo w miejsce Savinho. To będzie dla nich ogromny upgrade, a u Nas za Diaza wchodzi Gakpo do pierwszego składu (IMO downgrade) i na rezerwę Rio, który pewnie będzie tyle szans dostawać co Elliot czy Chiesa. Nie chce mi się wierzyć w gadanie, że Ekitike będzie na skrzydle latał XD Isak i Hugo będą się rotować albo czasami zapewne grać razem, ale w skrzydło dla Francuza wątpię. Dlatego Rodrygo, który może pokryć wszystkie 3 pozycje w ataku W RAZIE W, a do tego da spory upgrade względem Diaza to dla mnie gracz na musiku równie, co Isak. W Barcolę wątpię, nie póki nie ściągną kogoś do kadry (mówiło się też o Rodrygo, ciekawe czy ruszą tu coś po sprzedaży Donnarumy czy zamknięty już temat), to raczej za rok jak kolejny sezon będzie coraz mniej grał, bo Kvara i Doue, bo Dembele nie do ruszenia na szpicy, poza tym on rotuje z Ramosem.
Ściągać kogoś teraz, póki jest Salah, jest zdrowy (a formę zobaczymy w sezonie, bo nie pierwszy raz gra gówno w presezonie, by potem nas wszystkich “zaskoczyć”
) to mija się i tak totalnie z celem. Za to ktoś na inną pozycję, który MOŻE/potrafi pokryć tę pozycję w razie W jak np. puchar szamana to byłaby super opcja. Jest Chiesa i chciałbym by dostał więcej szans, ale jak co chwilę się “leczy” lub cokolwiek innego, co przekreśla go u Slota, no to ktoś pokrywający jego “rolę” ale z czasem gry się przyda.
Ogłaszają Malicka Thiawa. Stopera z Milanu.
Masz rację. Gakpo ma swoje atuty, jest bardzo szybki, dobry technicznie, silny, świetny w powietrzu jak na skrzydło, ma fantastyczne wykończenie. Do tego końskie zdrowie.
Brakuje mu różnorodności w dryblingu, kreatywności, odwagi, przebojowości napewno nie jest tak wszędobylski jak Diaz.
Od długiego czasu z mnóstwem osób się spieralem że to Diaz był tym lepszym.
Ja tam gakpo nie skreślam jak to mówi przysłowie masz rowerek to pedałuj.
Jesli zagra sezon wybitny to dostanie nowy kontrakt. Jeśli zagra bardzo dobry/dobry zostanie sprzedany, jeśli zagra słaby zostanie na ławce a my albo kogoś kupimy albo będzie tam grał Rio/ekitike.
Ja sądzę że po sezonie go sprzedamy.
Myślę że będzie na tej pozycji rotowany z Hugo i ofc z Rio jeśli przyjdzie ulubieniec srok
Myślisz, że transfer Wissy spowoduje domino?
Osobiście uważam, że trzeba będzie poczekać na transfer drugiego napastnika, tego bardziej obiecującego.
Z drugiej strony nie bardzo rozumiem jak poczekanie miałoby sprawić lepszą pozycję negocjacyjną dla Newcastle, skoro każdy klub wie, że Isak się ich wyparł i z każdym zainteresowaniem konkretnym napastnikiem tylko to przejawi.
Szczerze powiedziawszy jak mam wybierać miedzy Isakiem a Baracolą to chyba francuz jest dla mnie wyżej w hierarchii. Na skrzydłach mamy za mało piłkarzy, którzy realnie mogą coś nam dać. Już pojawia się narracja o Chiesie. Mówimy ze potrzebujemy dwóch obrońców bo van Dijk coraz starszy a Salah zostaje bez żadnego realnego zmiennika(ja Włocha nie liczę bo nic nie dał w tamtym sezonie).Baracola mógłby grać na obu skrzydłach i wtedy byśmy kombinowali z napastnikiem ustawiając tam jego lub Gakpo. Mam nadzieję, że po cichu kombinują jakąś niespodziankę na prawą stronę.
A ja sądzę, że Gakpo dostanie nowy kontrakt. Slot go uwielbia i częściej stawiał na niego niż Diaza na skrzydle. Chodź w przyszłym roku przydałby się ktoś nowy do rywalizacji, w tym nie ma co liczyć już na kogoś nowego jakby przyszedł Isak, Guehi i młody Włoch.
Nie no mamy jednego nominalnego napastnika w składzie i kupienie Isaka to mus. Gakpo na atak się nie nadaje i już to widzieliśmy, że stawianie go na 9 to poroniony pomysł. Na prawą stronę w tym momencie nie przyjdzie nikt konkretny bo i tak nie pogra wiedząc, że Mo w formie czy bez jest nie do ruszenia.