Rozważania transferowe (dyskusja)

No tak, kiedy przez środek wszystko przechodzi i przeciwnik ma bardzo duza liczbe sytuacji, to kwestia stracenia bramki to już tylko rachunek prawdopodobieństwa.
Żaden obrońca nie jest jakimś nadczłowiekiem który nie popelnia błędów, nawet Van Dijk czasem sobie coś zle oszacuje i pozniej to wyglada tak jakby brakowalo mu zaangazowania.
Ale tu problemem jest pomoc z Milnerem i Hendersonem ktorzy prezentuja wrecz żenujacy poziom piłkarski i nie powinno juz dawno ich byc w tym klubie.

1 polubienie

Głównym winowajcą rozgardiaszu w defensywie nie jest TAA i VVD tylko ten pan:
image
Gdyż zamiast sprowadzić klasowego ŚP to trzyma węża w kieszeni i przelicza piniążki za LM i PL.

Tu grubo przesadziłeś. Hendo i Milner jako rezerwowi to wartość dodana.

Cóż, wydaje mi się, że znajdujemy się w podobnej sytuacji co Arsenal dekadę temu. Mamy genialnego trenera, mocny skład i …dosłownie jeden czy dwa brakujące elementy które pozwoliły by zaorać konkurencję. Już nie pamiętam kogo im brakowało, natomiast dopiero jak trzon stanowiący potęgę się zestarzał bądź odszedł do innych klubów to zaczęli robić paniczne ruchy jak Auba, Laca, Pepe, Xhaka, Mustafi etc. Tak zmarnować okres kiedy duet Ozil&Sanchez robił im większość roboty xD Tak samo my se kupmy pomocnika jak już Van Dijk i Salah będą starymi dziadami.

4 polubienia

Tylko bez LM to Jude nie przyjdzie.
Czy problem w pomocy jest mniejszy niz w obronie? Wydaje mi sie, ze to jednak jest wiekszy problem. Bo w obronie zawsze mozna sie okopac. Dodatkowo jak pomoc cisnie przeciwnika i nie ma dziur to i obroncy maja mniej roboty. Dlatego tez nawet z Rhysem jakos dawalismy rade.
A tutaj mamy non stop kontry, bo pomoc lezy.

2 polubienia

Kiedy wrócą wszyscy Ox napiszę ode do boiska a będzie ona szła mniej więcej tak " boisko… ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto cię stracił" a Keita odstanie osobisty pokój w szpitalu z wideołączem do Bawarii, żeby mógł pogadać w każdej chwile ze swoim sympatycznym kumplem grającym teraz chyba z nr. 17.Milli dostanie ekskluzywny apartament dla seniorów a Hendo… megafon i na trubuny pokrzykiwać na kolegów z bezpiecznej odległości z której nie będzie mógł wykonywać asysty drugiego stopnia do Rashoforda.

3 polubienia

Thiago jasne jak już się rozegra po kontuzji to wartość dodana, ale także nie jest to grajek na którym można polegać jak na Zawiszy, bo nie będzie grał nawet połowy sezonu, więc ja bym nie liczył Thiago jako jednej sztuki, on nawet z Keitą w zestawie to nie jest jeden pełnoprawny zawodnik do składu. My potrzebujemy co najmniej dwóch nowych solidnych pomocników. Ja bym po tym co widzę ostatnio Firmino wystawiał do pomocy, Trenta też bym w niej sprawdził, jest bryndza to trzeba kombinować, choć w jego przypadku problemem jest brak drugiego prawego obrońcy, no ale Firmino jak będzie Jota i Darwin już by dla mnie w napadzie nie zagrał.

Diaz/Carvahlo, Jota/ Nunez, Salah/ Elliott, meczy jest dużo pięć zmian, nie na świętych krów że Mo gra 100% i wszyscy są zadowoleni, Firmino na zmianę z Thiago w pomocy jako ten wysunięty i jakoś by było…

Zobaczcie jak się zbroi konkurencja, od tego sezonu o wyniku przy 5 zmianach decydować będzie ilość dostępnych, zdrowych, dobrych zawodników na ławce.

3 polubienia

Ja bym to widział tak:

Zaproponować borussii keite teraz, uzgodnić cene i ją odliczyć od transakcji za belighama. Beligham bedzie zaklepany do nastepnego okienka, lub bedziemy mogli spróbować zimną o niego zapytać ale juz nam go nikt nie zabierze.

Zaoferować za Tielemansa 20-25M. I tak tielemans jest co do naszych pomocników panem graczem, no może oprócz dwóch.

Zostaniemy z hendersonem, flaco, tielemansem, thiago, jones + elliot, fabio. Brak Keity jest zupelnie nieodczuwalny.

Nastepnym krokiem bedzie sie rozejrzeć za nastepnym pomocnikiem, wiedząc ze Jude jest juz nasz. Lub skupić sie na innej pozycji.

Środek pola belingham, tielemans, flaco + nowy pomocnik i thiago jako joker ! No i naszi młody elliot, fabio i dodatkowo bajcetic.

1 polubienie

Nigdy nie byłem zwolennikiem Tielemansa, ale teraz, za taką cenę nawet bym się nie zastanawiał, a Neves to już byłby orgazm :slightly_smiling_face:

1 polubienie

W internetach pisza, ze Lisy by przytulily nawet 17mln za Tielemansa. To chyba nie jest duzo

1 polubienie

Zważając na to, że oni sa gotowi oddać go za 17 mln, nikt z czołówki (PL czy innych lig) go nie chcę i w zasadzie to nie wiadomo nawet gdzie on miałby u nas grać (przypominam, że naszą największa bolączką jest przegrywanie walki w środku pola, a akurat Tielemans żadnym walczakiem nie jest i raczej nie garnie się do obrony) wydaje się to dużo.

Rozumiem naszą sytuację, rozumiem potrzebę wzmocnienia środka pola, ale Belg niestety takim wzmocnieniem nie jest. Taki transfer bylby zakupem dla samego faktu kupienia zawodnika - nie odmieni naszej gry, więc najlepiej jakby te minuty dalej lądowały na konto Elliota czy Carvalho

Ja osobiście nie widze obecnie pomocnika w rozsądnych pieniądzach, który mógłby relnie wzmocnic nasz środek. No może Neves, ale nie wiadomo jaką role chciałby pełnić w nowym miejscu. Rice bylby naprawdę dobry (świetny stosunek akcji defensywnych do akcji progresywnych), ale WHU tanio Declana nie sprzeda. Patrząc na obecny rynek, to mam wrażenie, że DM to jest naprawdę deficytowy towar. Gdybym mógł wyjąc dowolnego pomocnika i wsadzić go do LFC to pewnie byłby to Kimmich, ale umówmy się - to nie ma prawa się wydarzyć.

@Down
Ktoś tu pisał, że Laimer już się mości w Monachium

4 polubienia

Na dzisiaj jeśli nie jest możliwy Neves to Laimer. Za rok Belligham i będzie dobrze.

@PyrkaLFC

Zatem duży smutek

1 polubienie

Lipsk odrzucil ostatnia oferte Bayernu za Laimera takze nic pewnego.

https://analytics.soccerment.com/en/stats/youri-tielemans-1997-05-07/jordan-henderson-1990-06-17?season=2021

Porównanie Tielemansa i Hendo za sezon 21/22. Prezentują się podobnie.

https://analytics.soccerment.com/en/stats/jude-bellingham-2003-06-29/youri-tielemans-1997-05-07?season=2021

Porównanie Bellighama i Tielemansa sezon 21/22.

https://www.squawka.com/en/comparison-matrix/?compare=gsI6lyoEQ9tIo0Ou8X5Pn

Marzenia ściętej głowy :smiley: a z przodu Mbappe z naprawioną psychiką.

1 polubienie

Określenie naszego duetu pomocy, Hendo i Milnera jako Milnerson to mistrzostwo. Fajna ta hybryda.
Tielemans to koszt 17mln ale jeszcze trzeba mu sypnąć 10baniek za podpis. Inaczej te miliony dostanie za rok jako wolny zawodnik. On ma gdzieś ile dostanie za niego Leicester. Mane odszedł do Bayernu teraz bo ten co najmniej podwoił jego pensje. Piłkarzowi z rokiem kontraktu trzeba dobrze sypnąć, bo przed oczami ma miliony które dostanie po wygaśnięciu kontraktu. Płaci się więc dwa razy, klubowi i zawodnikowi z agentem.

Bayern jest dogadany z Laimerem na tej zasadzie, że jeżeli Lipsk będzie odrzucał oferty za niego to przejdzie do nich za darmo w następne lato. Sytuacja jak z Lewandowskim.

Ja wolałbym Nevesa od Tielemansa. Jego profil bardziej pasuje do tego co potrzebujemy. Silniejszy, lepszy w defensywie, bardzo dobre długie podania. Jeśli jest do wyjęcia a sprzedalibyśmy Keitę to byłaby najlepsza opcja na teraz. Bo jeśli nie sprzedamy Keity to nie wierzę żeby ktokolwiek do nas przyszedł a nikt inny z naszej pomocy nie odejdzie w tym sezonie.

4 polubienia

Co do Tielemansa, to zastanawiające jest to, że mimo jego dostępności i w miarę niskiej ceny, nikt nie jest nim zainteresowany, aby okazyjnie go pozyskać. Okienko zaraz się kończy, a on jak był, tak cały czas jest w Leicester.

1 polubienie

No właśnie, niby cena fajna, ale sam zawodnik nie przekonuje swoją grą. Coś w tym musi być.

Bo jest cienki i tyle. Po prostu na tym forum komus sie ubzduralo, ze to super gracz bo zagral kilka dobrych meczy… No i temat tak wraca jak bumerang. Nie sadze by ktos w klubie powaznie podchodzil do transferu tego zawodnika bo to kolejny gracz do srodka, ktory latami bedzie pobieral pensje, a nie bedzie wiele dawal.

3 polubienia

Bardzo dobre źródło podaje ze PSG złożyło ofertę za Bernardo Silve w wysokości 70 mln euro, zostanie odrzucona i City zażąda 90 mln, myśle że wtedy pójdą va bank po Bellinghama, naprawdę się tego obawiam