Największym atutem jest to, że w porównaniu do Gravena jest bestią w pressingu i doskoku pod względem czysto fizycznym, Graven to raczej wykorzystuje w większym stopniu aspekt odpowiedniego ustawienia się i kontroli nad piłką, co jak widzimy w niektóych meczach nie zawsze spisze się na chaos w meczach z potencjalnie słabszymi rywalami, którzy grają również dużo bardziej fizycznie od Nas.
Przecież to mogą być zależnie od tego czy atakujemy pozycyjnie czy się broimy albo podwójna 6 albo podwójna 8. Nie, to nie jest Szobo, który faktycznie potrafi równie dobrze pracować na boisku, ale właśnie najwięcej daje w 3 tercji boiska i najlepiej by tam się znajdował częściej, gdy Elliot operuje bliżej środka boiska spoglądając na heat mapę. Nam właśnie tego brakuje gdy przeciwnik atakuje, bezpośredniego wejścia w gościa, odbiorów, a gdy Szobo wróci i pomoże odebrać, to brakuje go z przodu wtedy (potencjalnie na ten moment widzę to z grą Wirtza bliżej lewej strony, a Szobo bardziej 10).
Z obecną formą Argentyńczyka i tym, że Graven powinien mieć kogoś w kadrze, kim można go rotować, a nie tylko grać obok, to Anderson mi leży dużo bardziej od Whartona. Zwłaszcza z jego końskim zdrowiem pomimo ciężkiej pracy na boisku.
No i najważniejsze - przypomina mi mocno Declana Rice (którego bardzo zazdroszczę Arsenalowi) w wielu aspektach gry i trochę Milnera (którego na tym forum chyba wszyscy kochamy, co nie?) pod względem zadziorności i bycia bezpośrednim w swojej grze. Brakuje mi Anglika w składzie, który poza byciem Anglikiem emanuje jakością.
Maca gra słabo, bo zaraz są mistrzostwa świata i drużyna jest niepoukładana. Gracze, którzy osiągnęli pewien poziom są w stanie na niego wrócic i Maca jest tym typem piłkarza. Jeśli drużyna się zgra i zacznie trybić to będzie grał świetnie. Sprzedaż poniżej 100mln jeśli Żakiet przychodzi za 60mln to jedyna rozsądna opcja. Ale ja bym go zostawił za wszelką cenę, bo to jest w cholere jakościowy gracz.
Zgadzam się z twoja ocena gry Andersona. Jednak dalej uważam że nie pasowały do nas.
U nas na 6 nie masz pressowac po całym boisku, a zabezpieczać strefę bezpośrednio między pomocnikami, a obrońcami na środku czyli tam gdzie jest największy zagrożenie. Więc ważniejsza jest skuteczność pojedynków i umiejętne ustawienie się niż bieganie i w tym zarówno Graven jak i AW są lepsi.
Dodatkowo w posiadaniu piłki kluczowym graczem jest Graven bo jego się nie da spresowac. Ma fantastyczna koordynację i kontrolę przestrzeni. Jest w tym najlepszy na świecie. Adam wharton potrafi to robić fantastycznie podaniem. Natomiast ekipy jest na to za słaby technicznie (nie mylić że słaby).
Nie ma przypadku w tym że świetnie radzi sobie w ekipie NF gdzie zawsze mają mniej pilki niż więcej.
Oczywiście rozumiem że masz inne zdanie i szanuję. To napewno świetny gracz
@HappyBlancik 31 latek z pensja 13m rocznie i który nie jest 6 tylko 8 czyli najlepiej obsadzona formacja w naszej ekipie do tego grający dość średnio od dłuższego czasu że Bayern nawet nie proponował mu nowego kontraktu. No super deal
Goretzka odchodzi po wygaśnięciu kontraktu. Idealny jako backup dla Gravena. Ciekawe czy się nim zainteresujemy. Wiem że lata świetności ma za sobą, ale naszego małego zółtka zjada na śniadanie.
E: Goretzka to jest box-box zapierdalajacy po całej szerokości boiska, silny na nogach.
Czy to idealny deal? Nie, ale na pewno lepsza alternatywa jak Endo, którego ściągnęliśmy za kilkanaście baniek w wieku 30 lat. Jeśli policzysz ten hajs + wypłatę to Goretzka na rok czy dwa wyjdzie za frytki.
Co do aktualnej formy: zagrał w 18 z 20 możliwych spotkań w składzie mistrzów Niemiec, większość z nich w podstawie. Chyba jednak nie taki średni, co?
To prawda, ale słabo było z ofertami. Mimo wszystko Liverpool liczył na zarobek, a pytał chyba tylko Lipsk. Brutalne zderzenie z piłką po erze duzego talentu
Część ludzi nadal żyje mitem, jak wielkim talentem jest Harvey. Sam żyłem nim przez długi czas, bo chłopak kocha ten klub, ale lata lecą, a Elliott jest brutalnie weryfikowany przez kolejnych trenerów. PL to za wysokie progi na jego krótkie nogi. W Niemczech czy Włoszech powinien się jednak odnaleźć.
Generalnie Eliot (przepraszam za literówke ale pisze głosowo) mógłby robić u nas tylko zapchajdziura. Myślę że wielu mu bardzo mocno kibicowal ale no kurczę trudno. Myślę że jego wizja gry jest największym rozczarowaniem. kreowano go Na przyszłego świetnego pomocnika ofensywnego. Po transferze Wirtza, W zasadzie nie ma powodu żeby u nas został. Na skrzydło jest za wolny, do środka pola zbyt słabo gra w defensywie. W momencie nieobecności niemca Na jego pozycji może zagrać gene, szobo Albo McCallister
Bo to średniak. W zeszłe lato było nim jakieś zainteresowanie na rynku bo coś tam się pokazał na Euro U-21 tylko mało kto zwracał uwagę, że to było jego drugie młodzieżowe Euro (do lat 21) z rzędu a to nie jakiś 19 letni młokos. Prawdziwe talenty w jego wieku to na takich turniejach są raz i albo idą do seniorów albo robią zjazd do bazy. Tak to udało się go jakoś “sprzedać” ale kariery raczej nigdzie nie zrobi.
Elliott i Wirtz są rówieśnikami. Myślę, że to powinno ostatnim fanom Harveya uświadomić skalę talentu, jaka ich dzieli, mimo że Elliott długie lata uchodził za elitarny talent.
Dokładnie. Ja też piję do tego, że w lato jak Elliocik brylował na tym Euro to były głosy, że taki swietny zawodnik a u nas nie dostaje szans itd Tylko, ze na tym Euro to on był najbardziej doświadczony i 2 lata wcześniej już to wygrywał mając 20 lat i chyba nawet strzelał w finale w 2023. Na tle tych dzieciaków to wiadomo, że dobrze wyglądał ale to tylko pokazywało jego “rozwój”.
Nikt mu nie zniszczył kariery. W podobnym wieku wirtz zerwał więzadła czyli groźniejszy uraz i nie ma problemu dalej być w czołówce światowej.
Po prostu jest przepaść między piłka juniorska, a dorosła. Eliott był brylantem jako junior.
Problem polega na tym że w nie wiem czy to kwestia złej pracy nad sobą czy genetyki, ale od 17 roku życia do 22 nie poczynił żadnych postępów. Fizycznie jest słabiutki. Jest wolny, ale to nie zamyka wszystkich dróg bo taki maca też jest. Tylko że maca nadrabia to inteligencja i taka zadziornością do tego mimo warunków kapitalnie zastawia piłkę. To samo Jones.
Z kolei eliotta każdy wyprzedzi, każdy przepycha. Do tego brak drugiej nogi jakkolwiek przydatnej też w grze w środku pola nie pomaga.
Moim zdaniem nie zapowiada się na jego odbudowę a bardziej zjazd. Być może to Como to miejsce gdzie się odbuduje. Fabregas gra młodymi do tego mają świetny styl dla OFE graczy. Jak nie tam to już nigdzie
Sprawa Harveya jest taka że wzbudza sentyment i to jest problem forum w tym sporze. Fakty są takie, że Aston Villa go zweryfikowała i najlepszym pomysłem byłaby zmiana ligi. Chodź niechętnie Anglicy opuszczają rodzimy rynek
Elliott dostawał dużo szans w pierwszym zespole i był bardzo dobrze prowadzony. Klopp wcześniej wprowadził do seniorskiej piłki Trenta i Jonesa, wie jak to się robi. Po prostu brak mu tego czegoś, by grać wśród najlepszych, ale to dalej zawodnik na poziom Premier League, a to już jest ładne osiągnięcie, jeśli uda mu się na stałe przebić w jakimś klubie na tym poziomie, a myślę, że tak się stanie. Wiele bardzo dużych talentów zrobiło marne kariery w seniorskiej piłce. Choćby taki Dani Pacheco.
Swoją drogą tak mnie naszło, że Elliott to zawodnik podobny do Suso. Też lewa noga, bardzo fajna technika, grał na 10 lub lewym skrzydle, ale brakowało dynamiki.
Niby dlaczego? Moim zdaniem to kwestia talentu. Harvey świetnie sobie radził w fulham w championship. U nas tez grał regularnie bardzo i jednego z najlepiej rozwijającym młodych trenerze świata.
Wirtz po prostu to inna skala talentu chłopak miał 18/19 lat i trenerzy wokoło niego całą ofensywę układali.
Nie no gdzie ich porównywać wgl. To wgl inna półka. Wirtz od samego pojawienia się w seniorskiej piłce wykazywał takie cechy, które mogły świadczyć że to materiał na top tier grajka. Z Elliottem to było takie myślenie życzeniowe bo grał u nas i taki fajny chłopak kibic Liverpoolu. Tak to zwykły średniak bez jakichkolwiek unikatowych cech, które by go jakkolwiek wyróżniały. Szybkości brak, fizyczności brak. Ot taki angielski przerost formy nad treścią w stylu Smith Rowe, Rodwella itd