Myślę że sprawa Alexisa jest warta rozważenia. To jak grał pierwsze 2 lata sugeruje zdecydowane podpisanie kontraktu.
To jak prezentuje się w tym skłania mnie ku sprzedaży bo po kolejny słabym sezonie cena bedzie już malutka.
Także wiele zależy od tego kto nas będzie w przyszłym sezonie prowadził i jaki będzie miał pomysł. Osobiście zostawilbym Argentyńczyka bo taki gość w rotacji to mega opcja, a dodatkowo gracze środka pola starzeją się znacznie korzystniej niż ci na skrzydle.
Prędzej sprzedałbym Jonesa który w przeciwieństwie do Maca nigdy nie pokazał się jako ktoś kto może być wartością dodana w naszym środku. Bardziej jako wartościowe uzupełnienie. Jeżeli prawda jest jak duże chce pieniążki to może warto rozważyć jego sprzedaż w okolicy 30m i kupno whartona (mój typ) czy Andersona (rozgrywa swietny sezon) którzy będą dostępni w okolicach 70m.
Dużo zależy kto nas będzie prowadził. Bo jeśli Xabi i chciałby grać swoim koronnym 5-2-2-1 to nie będzie nam potrzeba aż tyle osób w środku i jeden z dwójki Jones/maca raczej napewno odejdzie
To spróbuj zatrudniać świetnych piłkarzy za stawki oferowane jak w Serie A. No nikt nie pójdzie na to, wiedząc ile hajsu mają kluby PL i ile są w stanie płacić. póki kluby nie zbankrutowały, a jak na razie co roku generują coraz większe przychody, to ta spirala nakręca się. Pewnie jak kiedys Serie A była najbogatsza, to za to ona wiodłą prym w oferowanych stawkach piłkarzy - normalna sprawa. Teraz PL jest wypchana kasą po brzegi to nic dziwnego, że piłkarze oczekują kwot zdecydowanie wyższych niż na kontynencie
Ale wy tak na serio z tą sprzedażą Maca ??? Pewnie, że około 80 melonów można by rozważyć ale chcieć się go pozbyć to chyba nieśmieszny żart. Gość w poprzednim sezonie topka ligi w pomocy, wychwalanie go pod niebiosa i teksty typu “Real ręce precz od Alexisa” a teraz, że słabo biega i nie dowozi. A kto dzisiaj u nas dowozi poza Alim i Szobo, no i może jeszcze Wirtz i Ekitike. Kupimy za niego kogoś perspektywicznego bo goscie z topu albo nie do wyjęcia albo miliony monet i będzie lament, że się znowu w lato osłabiliśmy. I bez odejścia Maca potrzeba kogoś do srodka a jak się jeszcze jego pozbędziemy to znowu będzie krater a nie tylko dziura do załatania.
Wiesz przed startem tego sezonu Arne slot uchodził za najlepszy wybór jaki mogliśmy wziasc po Kloppie.
Po prostu w piłce liczy się tylko dziś.
I myślę że nikt nie chce sprzedać Alexisa. Bardziej coś na zasadzie jeśli przyjdzie oferta i jeśli zawodnik bd chciał to ok. Coś jak z Diazem.
Moim zdaniem wharton>Anderson ale wydaje mi się że Anglicy prezentują się lepiej niż Argentyńczyk przed przyjęciem do nas. Druga sprawa że nie ma pewności że Alexis do formy wróci
Jakoś tego nie widzę, że sprzedajemy Gakpo i sprowadzamy dwóch nowych lewoskrzydłowych w lecie.
Już teraz jest nam potrzebnych po jednym nowym na każde skrzydło zakładając, że Cody i Mo zostaną.
Choć moja realna obawa jest taka, że jak Salah zostanie, to kolejny sezon będziemy zdani na to jaką akurat będzie prezentował formę, z którą albo wystrzeli albo i nie.
Uważam że wszystko zależy od tego kto nas będzie prowadził.
Jeżeli zostanie slot to odejście salaha wydaje się pewne. Do tego chiesa też nie jest żadną opcja. W takim wypadku wątpliwym jest że sprzedamy gakpo. Na rynku na dziś nie ma aż tylu graczy na na skrzydła.
To lista skrzydłowych których uważam za posiadających umiejętności na lfc. Jeżeli ktoś kojarzy jeszcze jakieś nazwiska to chętnie je uslysze.
Jeżeli Olise nie ma klauzuli to jego wyjęcie z Bayernu jest niemożliwe.
Greenwood czyli piłkarz który jeżeli chodzi o zdobywanie goli jest najbliżej Salaha z wiadomych przyczyn może nie być brany pod uwagę.
Nico Paz to troszkę rozgrywający na skrzydle. Natomiast ma olbrzymie papiery. I tak wiem ze real go wykupi z Como. Tylko co z nim zrobią? Mają tam już Diaza, Rodrygo, Gulera i Mastantuono więc jego natychmiastowa sprzedaż nie brzmi na coś niemożliwego szczególnie że ostatnia dwójka jest nie do ruszenia.
Diomande wydaje się tym czego aktualnie nam brakuje wiec w ten transfer najłatwiej mi uwierzyć.
Natomiast jeśli zmienimy trenera no to już opcji jest znacznie więcej bo wydaje się że byłoby nam łatwiej o zakupy w taktyce która w Leverkusen grał Xabi czyli 5-2-2-1 bo stoperów dobrych na rynku jest więcej.
Schlotterbeck, Ordonez, Diomande(ostatni rok kontraktu)
Patrząc na to że aktualnie mało ciekawych rzeczy na boisku to nie mogę się doczekać tego jak nasz zespół bedzie wyglądał w lecie
Dodałbym Barcole uważam, że on wciąż ma duży potencjał, ale trochę rotacja w PSG nie pozwala mu na odpalenie w 100%.
Mówi się też o Mane z Wolves. Melodia przyszłości trochę, ale za Chiese myślę byłoby warto.
Niestety skoro po tragicznych meczach i wynikach Slot utrzymał posadę to naprawdę nie wiem co musiałoby się stać, aby poleciał w ogóle… nie załapanie się do LM? Okej, ale czy np. Xabi będzie wtedy chciał tu przyjść mając ograniczony budżet na lato? Nie sądzę
Hmm… sam Slot to powiedział? Nie grając w LM sezon wcześniej mogliśmy kupić jedynie Chiese (oczywiście wtedy mówiło się, że musi sprawdzić obecną kadrę). Poza tym jesteśmy klubem, który czerpie pieniądze z zysków. Rozumiem wyobrażasz sobie, że wydajemy kolejne np. 300 mln przed sezonem, w którym nie będziemy grać w LM?
Skąd informacje o ograniczonym jak rozumiem budżecie transferowym? Nawet ostatnim latem wydając ponad 400mln funtów, odzyskaliśmy ponad 200mln funtów. Więc już nie róbmy biedaków z nas bo nawet brak LM nie ograniczy nam aż tak możliwości finansowych.
Musimy dokończyć budowanie zespołu w te lato. Tak aby kolejne już lata mogły być chudsze. Więc nie wiem, skąd pisanie o ograniczeniach. Wiadomo, że nie wydamy 500mln na czysto. Ale mamy możliwości finansowe aby spokojnie znowu wydać ponad 200mln odzyskując z tego powiedzmy 100. Nie wiem na kim, ale może Araby rzucą za Salaha?
A już pisanie, że Xabi nie przyjdzie bo ograniczony budżet jest no śmieszne… Bo w Leverkusen miał wór pieniądzy, albo w realu miał władze, że klękajcie wszyscy…
Nie. Nie dlatego kupiliśmy tylko Chiese… Uznali że kadra jest na tyle mocna, że spokojnie jesteśmy w stanie powalczyć o top 5 bez wzmocnień tak aby przez sezon zweryfikować gdzie potrzeba wzmocnien i przygotować plan na dalsze lata.
Dziwna sprawa, że united tyle lat bez LM może spokojnie wydawać na transfery, tylko Liverpool bez LM jest bezradny i nie może kupić nikogo… Za dużo wierzysz w te bajki, że jak jest LM to możemy kupować a jak jej nie ma to nie możemy.
Owszem, nie mówię, że LM jest bez znaczenia. Bo zysk z tych rozgrywek jest ogromny, a dodatkowo nie jeden piłkarz patrzy od tego uzależnia swoje ruchu transferowe, jednak my na takich nie patrzymy.
Uważam Barcole za dobrego gracza, ale nie sądzę żeby to był nasz cel. Aktualnie ma on dość średni sezon. Dodatkowo Francuz grający w PSG jest bardzo trudny do wyciągnięcia. Nie sądzę żeby to był znaczący progres wzgledem Gakpo.
Co do Manę to się zgadzam że wydaje się mega utalentowany. Jednak my na jego pozycji mamy rok młodszego Rio. Ciężko mi uwierzyć że dajemy hajs na rówieśnika grającego po tej samej stronie.
Co do naszych finansow to naturalne jest że nie grając w LM będą one mniejsze, ale nasza pozycja jest na tyle dobra że myślę że spokojnie możemy wydać np 350m zarabiając 150 (zakładając odejście salaha z najwiekszym kontraktem).
Mnie natomiast kompletnie nie przekonuje Diomande. Ma olbrzymi potencjał i już radzi sobie naprawdę świetnie w BuLi, ale nie zapominajmy jak bardzo liga niemiecka podupadła. Dobrze świadczą o tym staty Diaza i jego zdziwienie po tym jak wiele ma miejsca na skrzydle, o czym pisał BayernSpace na X.
Jeśli Salah odejdzie, a na to się zanosi to uważam potrzebujemy kogoś przynajmniej ogranego w PL lub kogoś kto poradzi sobie z presją zastąpienia legendy, a 19 latek to ogromne ryzyko, szczególnie za 80 mln o których się pisze.
Poza tym nie widzę za bardzo prawonożnego zawodnika na prawym skrzydle na dłuższą metę.
Mane to w teorii głównie ofensywny pomocnik.
Co do finansów to nie sądzę abyśmy mieli takie możliwości bez LM. Już wydaliśmy 60 mln, a to dopiero kropla w morzu potrzeb. Obawiam się, że bez awansu do elitarnych rozgrywek kurek będzie nieco zakręcony, mimo dobrej sytuacji finansowej klubu.
Kompletnie nie kojarzę źródła, wrzucam w ramach ciekawostki. Zawodnik ciekawy, lewonożny prawoskrzydłowy, choć grywał też w środku pomocy i na lewym wahadle . Swoją drogą Brazylia wydaje się mieć obsadzoną tę pozycję na lata, niemniej Estavao i Rayana są na ten moment zdecydowanie bardziej utalentowani.
Pełna zgoda. A wtedy jako zmienników szukasz profil bardziej typu Nico Paz czyli wybitna technika na małej przestrzeni, kreatywność niż Diomande czy Barcola czyli wybitne zdolności sprinterskie i w pojedynkach 1 na 1. Dlatego uważam ze aktualnie całkiem płynnie mogła by przejść u nas zmiana taktyki. A i taki virg też by zyskał mogąc więcej dowodzić, mniej pojedynkować.
Rozumiem. Masz pełne prawo tak uważać. Jednak spojrz że w tym okienku dołączył do nas kerkez i isak czyli mega ograni już w pl oraz ekitike i wirtz czyli bez wczesniejszej gry w pl i też jeszcze młodzi gracze. Mimo wszystko to nie musi ułatwiać sprawy.
Tylko że w tym sezonie Rodgers gra na skrzydle. Wiem że jest tu kilka osób które ceni sobie tego gracza. Jego plus jest taki że i i slota (skrzydło lewe) i u Alonso (L10 za wirtza) by znalazł dla SB miejsce. Tylko Olise również idealnie pasowałby do obu ustawień, ale w jego transfer uwierzę tylko jeśli ta klauzula naprawdę istnieje (wątpię)
Był Semenyo do wzięcia, który grałby LW i mógłby też RW obskoczyć właśnie jako prawonożny, ograny w PL i po transferze nie widać problemu z aklimatyzacją w nowym, większym klubie. No ale po co.
Pomijam fakt, że Diomande to przede wszystkim LW, więc dlaczego miałby u Nas zastępować Salaha na dłuższą metę? Barcola o którym tu też piszą, to też bardziej upgrade dla Gakpo jako prawonożny zawodnik. Za Salaha pasuje jedynie Olise, ale bez klauzuli to wydatek rzędu 200mln.
W dalszej kolejności Rodrygo, może obunożny Greenwood?
Inaczej - w naszej obecnej* taktyce pasowałby przede wszystkim jako LW. W tym co gramy, to obiegający obrońca bardziej by skrzydłowemu przeszkadzał, gdyby prawonożny grałby na prawej stronie. Fakt, że musiałby się pierw wdrożyć w nowe granie, ale myślę że większość klubów nim zainteresowanych wykorzystywałoby fakt schodzenia do środka przez skrzydłowego po przeciwległej stronie do lepszej nogi.