Jaki czas temu? Przecież Rice wyleciał chyba w tym sezonie
Jakies nowe przepisy czy Var znów głupieje łapa cały tor lotu rozwalila i minimalnie odchylił ją jak leciała.
Ręka jest wtedy jak kobita sędziego nie wkurzała go bądź odwrotnie przed meczem czyli na dwoje babka wróżyła
Karny jak … Powinna być prosta zasada i by nie było żadnych niedomówień … Byle jaka ręką w polu karnym to rzut karny bo chyba że faktycznie masz ja przyklejona do ciała a każda inna powinna skutkować podyktowaniem jedenastki …
Na kuponie mi został faul Ait Nouriego, niby tylko grosze do wygrania, ale wiadomo dlaczego nie było ręki
Jakie są zasady przewinienia przy zagraniu ręką?
Ait Nouri miał rękę wysuniętą, zwiększającą obrys ciała, zagranie z kilkunastu metrów, więc to nie było nabicie z metra, piłka przed trafieniem w rękę nie odbiła się od ciała.
I na dodatek var to analizował. Bez karnego. Nie rozumiem.
Była taka zasada próbowana we włoskiej lidze juniorów i była strasznie bez sensu, bo co lepsi zawodnicy techniczni nabijali ręce przeciwnika
A co do tego co wrzucili wyżej to dla mnie też ewidentny karny, ale nie w Anglii. Chyba o to chodziło Howardowi Webbowi jak dawał wytyczne sędziom, że w Anglii sędziowie mają pozwalać na więcej niż w innyc ligach
Ciekawi mnie sytuacja kiedy obrońcy chowają ręce, a dokładnie dłonie za plecy, a łokcie wystają poza obrys klatki. Czy jeśli piłka trafi wtedy łokieć powinien być karny ? Moim zdaniem zdecydowanie.
No ale to gdzie ten łokieć schować? Nie można też popadać w paranoję. Jeżeli zawodnik chowa ręce za siebie, robi wszystko, żeby przypadkiem nie dostać piłką po ręce, a i tak dostaje w wystający łokieć to to nie może być karny.
Oczywiście co innego w przypadku gdy ktoś chowa za siebie ręce, a łokieć celowo wystawia i wykonuje nim ruch w kierunku piłki.
O tym własnie mówię. Robi ruch łokciem, ma dłonie za plecami więc ma spokojne pole do tłumaczenia, że “ręce przecież miałem schowane”.
Nieważne, jakie ostatecznie będą te zasady, ale niech będą jasno okreslone i identycznie interpretowane przez sędziów.
Ręka de Ligta z Liverpoolem, ustawiona naturalnie w wyskoku, ale wystającą poza obrys ciała - karny.
Ręka Ait Nouriego z Wolves, ustawiona naturalnie, ale wystającą poza obrys ciała - karnego nie ma.
Czym się te sytuacje różniły z punktu widzenia przepisów?
Naturalnie w wyskoku chyba jak grasz w kosza. De Ligt zachował się jak amator. Zwiększanie powierzchni ciała, stojąc w świetle bramki podczas celnego strzału, to musi być karny.
Te przepisy o “korzyści” stworzył wyjątkowy idiota. Tego, że VAR nie sprawdzał tego karnego na Jonesie też nie jestem w stanie pojąć.
Tym, że ręka de Ligta nie była ustawiona naturalnie. W przepisach jest, że jest ręka, jeśli powiększasz obrys ciała, a przy sytuacji Ait Nouriego nie było to takie oczywiste, bo w zasadzie ręce były wzdłuż ciała tylko łokcie trochę wystawały, więc tu pozostawało pole do interpretacji. Jak na to spojrzałem to sobie pomyślałem “kurde, ale trudne to jest do oceny, nie zazdroszczę sędziemu bo sam bym nie wiedział co z tym zrobić”. Raczej też bym karnego nie dał, bo te wystające łokcie były trochę pochodną tego, że chciał dłonie jak najbardziej schować za plecami i nie ogarnął, że łokci tak nie zegnie
W naszych meczach zdarzyło się już kilka bezprecedensowych przekrętów.
-Nieuznany gol Diaza bo sędzia na VARze nie oglądał meczu
-Dzisiejsza “korzyść”, która nas zabiła
-W zeszłym sezonie w meczu, który akurat wygraliśmy z Burnley na wyjeździe był nieuznany gol Elliota. Salah będący na spalonym niby zasłaniał bramkarzowi. Problem w tym że był na spalonym bo obrońca go tam wepchnął tuż przed strzałem
Oczywiście było tego więcej, ale te 3 sytuacje były dla mnie najbardziej absurdalne.
Najśmieszniejsze jest to, że drugi raz w ciągu niecałego miesiąca gola strzela nam zawodnik, który dosłownie minutę przed golem powinien wylecieć z boiska. To na pewno jakiś rekord xD
Bo zagraliśmy dwa gorsze mecze gdzie dzisiaj ewidentnie graliśmy na hamulcu ręcznym?
Sędziowanie kontrowersyjne, ale z obiektywnie patrząc to upiekło się van Dijkowi, bo powinien dostać co najmniej żółtą za przejechanie korkami po łydce Solanke (nie mam pewności, czy to na 100% był Solanke).
Dla Bergvalla powinna być kartka zamiast korzyści, może wówczas byśmy dowieźli to 0-0.
Ten Bergvalle to jest w ogole jakiś dzik, wariat, w ligowym meczu z nami tez spokojnie mogl wyleciec. JEdnak nie zmienia to faktu, ze gralismy piach, apatyczny futbol i do tego praktycznie pierwszym garniturem…