Sprawy pozasportowe

Chyba już tylko najtwardszy elektorat, na który już sami plują w twarz nie powie, że to są idioci tacy sami jak pisowcy. :rofl:

To jest to sądownictwo za rządów Donalda Tuska. Jebani cyrkowcy. :rofl:

Ja lubię, gdy lewica wszystko z czym się nie zgadza szufladkuje do prawicy, a jeszcze lepiej do “skrajnej prawicy” a już najlepiej to do “faszyzmu”.

Dla mnie to sprawa oczywista, bez względu na popieraną opcję, że rządzący wstawiają do Spółek Państwowych, do sądów, prokuratury itp. ogółem wszędzie tam gdzie maja prawo wyboru, tak zwanych “swoich ludzi”. Tak po prostu było zawsze, w każdym systemie i trzeba być wyjątkowo naiwnym sądząc, że "lewica/prawica (wstaw dowolne zależnie od popieranej strony) akurat tego nie robi tak jak “ci drudzy”.

Właśnie po to istnieje służalczość i po to jest się proniemieckim/prounijnym, żeby UE temu PiSowi zablokowała KPO i utrudniła rządzenie, a uległym rządom ze stajni PO, od razu odblokowała mimo, ze nie ZMIENILI ABSOLUTNIE NIC.

O co było pytanie, co należało udowodnić i… MAMY TO!

Nie wiem z czego to wywnioskowałeś, ale jeżeli takie czytanie ze zrozumieniem ma lewica (sądząc po wpisach) to faktycznie - bardzo źle, że rządzą nami tacy ludzie. Dla siebie nie chcą źle. im, elicie (a taką partią jest PO i przybudówki) będzie żyło się w takiej Polsce bardzo dobrze. Bogata szlachta też nie narzekała przez prawie cały XVIII wiek, bo nie miała powodów…

P.S. Ja identyfikuje się jako mocne centrum z niewielkim lekkim skrętem w prawo (kiedyś byłem bardziej prawicowy). PO to pieprzeni kłamcy, którzy nie wypełniają swoich obietnic. Po prostu nie wypełniają (i to już 2 raz jak rządzą) a to ich całkowicie skreśla i dyskredytuje. PiS mnie nie przekonuje, Konfa do niedawna była dla mnie skrajną niewybieralną partią. Odejście szajbusów typu Korwin i Braun oceniam pozytywnie, ale to za mało by zyskać moje zaufanie na tyle był choćby rozważył na nich głos. . Trzecia Droga to typowa przystawka PO (patrz wyzej zarzuty do tej partii) tak jak kiedyś Ruch Palikmiota czy Nowoczesna, i w zasadzie już praktycznie nie istnieje (3% poparcia dla Hujowni). Na tradycyjną lewicę nie patrze ze względów światopoglądowych, chociaż Zandberg ma całkiem zdroworozsądkowe podejście i gdyby babcia miała wąsy to może nawet…

Absolutnie jest to nieprawda i jest kompletnie odwrotnie. Niestety w aktualnej sytuacji musimy być bardzo mocno związani ekonomicznie czy to z USA czy to (niestety) z Niemcami. Kwestie ekonomiczne, a nie żądne układy na papierze to realna wartość. USA czy Niemcy nie pozwolą by ktokolwiek bombardował ich fabryki ulokowane na terenie Polski, na pewno nie bez reakcji. Ukraina była “niezależna”. Rosja zjada ja kawałek po kawałku. Myślisz, że taki Tajwan nadal byłby niepodległy gdyby nie był w 100% zależny od protekcji USA? Że Izrael przetrwałby gdyby nie wsparcie od wujka Joe zza oceanu? Własna silna armia to podstawa, ale sojusz i powiazania gospodarcze z mocarstwem jak USA czy grupą niezłych gospodarczo państw (UK+Francja+Niemcy) jest an 2 miejscu.

To jeszcze tak na zakończenie, przeanalizujmy ostatnią głośną, stricte polityczną sprawę. Kto przesłuchiwał Barbarę Skrzypek - sekretarkę Kaczyńskiego, która zmarła kilka dni po przesłuchaniu (od razu dodam, że nie obchodzi mnie w co wierzycie, czy zmarła ze stresu czy Kaczor jej dolał trucizny do herbaty żeby się “nie rozpruła na psach”, jak to narrację maja silni razem)? Kto przesłuchiwał w takiej WAŻNEJ POLITYCZNIE SPRAWIE? Otóż były to 3 osoby: 1 z kancelarii Giertycha, jak sam to przyznał, o nieujawnionym nazwisku, prokurator Ewa Wrzosek oraz pan Jacek Dubois. Jakie to “obiektywne postacie i autorytety również na prawicy” - zapraszam do zdjęć niżej.

3 politycznych FUNKCJONARIUSZY kontra 1 starsza i chora kobieta, z problemami ze wzrokiem (co ma ogromne znaczenie podczas choćby czytania i podpisania protokołu).

Pełnomocnik przesłuchiwanej kobiety, nie został nawet dopuszczony do przesłuchania.

KURTYNA.

Piękna manipulacja, ale prokuratora jest instytucją hierarchiczną i podległą ministerstwu. Kto inny miał ją przesłuchiwać xD?

Wiesz kto natomiast chciał to rozdzielić, zrobił to, a ostatecznie kto to przywrócił?

Dla ułatwienia dodam, że PO rozdzieliła prokuraturę od Ministerstwa Sprawidliwosci, a PIS to po raz kolejny scalił, bo chcieli pełnej kontroli.

A więc znowu - PIS psuje państwo, a potem płacze, jak to ich uderza rykoszetem.

No nie wiem, może faktycznie JAKIKOLWIEK INNY niepowiązany w tak bezczelny sposób z władzami i jawnie nastawiony wrogo do PiS, prokurator? A nie ogólnopolski symbol podporządkowania tej prokuratury władzom, czyli E. Wrzosek? No ale PO chciała zrobić szopke dla swojego betonu, a nie faktycznie rozwiązać sprawę, no to im teraz wyszło bokiem. Słyszałem, że osoby biorące udział w sprawie karnej, nie powinny mieć osobistego interesu w niej tak zwanego konfliktu interesów. Ale to widocznie się zmieniło gdy “UE przywróciła w POlsce rządy prawa”.

1 polubienie

Absolutnie jest to nieprawda i jest kompletnie odwrotnie. Takie kraje jak Izrael, Tajwan, Korea Południowa, Turcja, są o wiele bardziej samodzielne i niezależne niż Polska. Te kraje mają swój plan B gdyby sojusze niedomagały. Najtrudniej ma Tajwan przez położenie geograficzne i osamotnienie na tle oceanu. Każdy z tych krajów wykorzystuje sojusze i technologie zagraniczne i modyfikuje je pod swoje własne zdolności militarne i technologiczne. One są wstanie bardzo szybko uruchomić program nuklearny gdyby sojusznik się rozmyślił.

Przecież nie chodzi mi o to, żeby nie współpracować gospodarczo z innymi. Niech sobie robią samochody, proszki do prania, czy nawet technologie cywilne, ale to nie jest żaden gwarant nietykalności.

Takie coś jak militaria, zdolności kosmiczne, własny program nuklearny, samowystarczalność żywieniowa czy energetyczna to podstawa. Poza tym USA jasno mówią, że ich wrogiem są Chiny, więc mają większą motywację bronić sojuszników na Pacyfiku, a Europa ma sobie radzić sama, więc tym bardziej, trzeba się uniezależniać. Właśnie dlatego, że izrael ma swoje technologie sprawia, że USA muszą się z nimi liczyć i ich wspierać, bo w przeciwnym razie mogą zrobić coś co nie będzie na rękę USA i nie będą mogli wyłączyć myśliwców zdalnie z Pentagonu więc muszą się bardziej starać, aby zaspokoić żądania Izraela, żeby nie zaczęli grać we własną grę nie kontrolowaną przez nikogo.

1 polubienie

Doskonale wiemy, że takiego nie ma w standradach prawicy. Każdy kto śmie śmiać śmieć podnieść rękę na władze ludową staje się stronniczy, polityczny, zależny, sprzedajny i antypolski.

Vide większość członków TK czy SN, którzy śmieli jakkolwiek zakwestionować bezprawne działania PISu. Grzebano im w rodzinach na 7 pokoleń wstecz i wyciągano najmniejszą głupotę pokroju “przywitał się serdecznie na korytarzu z innym sędzią” (jest to zresztą prawdziwy case z Sądu Apelacyjnego w Krakowie :))) gdzie zarzucono polityczność pewnemu sędziemu).

Więc daruj sobie z tym jakimkolwiek innym. Nie ma takich dla jedynej, niepodważalnej, nieomylnej - nadanej przez samego Boga władzy.

A same zresztą zarzuty o prokuraturę, która w istocie jest instytucją drugorzędną, w porównaniu do takich jak SN, TK czy sądów powszechnych - to śmiech na sali, bo w najgorszym przypadku, taka prokuratura będzie złośliwa dla opozycji i niechętna do prowadzenia postępowania przeciwko obecnej władzy (CO UWAGA - DZIAŁO się oczywiście nagminne pod rządami PISu :))), dla porównania tutaj mieliśmy już chociażby case Paliktota, więc może przynajmniej nie będzie to w takim stopniu. A mieliśmy zresztą również Chlebowskiego czy Drzewieckiego w pierwszych rządach. STANDARDY diametralnie inne.

Ten schemat zresztą postępowania i próby zrównania tego co robił PIS z PO to ta sama strategia, którą próbuje grać zresztą prawica od X-nastu lat we wszystkich krajach:

Upolitycznij wszystkie instytucje państwa, które mają realny wpływ i są kluczowe w kontekście funkcjonowania trójpodziału władzy, a nawet cofnij bardzo słuszne reformy chociażby rozdzielenia MS i proukatury, a potem próbuj zrównywać to z tym, że władza nieprawicowa wystawiła medialnego bulteriera do jakiejś sprawy xd

Jeżeli nawet się nie próbuje, a wybiera absolutnie najbardziej skrajnego antypisowca żeby “zrobić show” w myśl “rozliczeń i zemsty politycznej” to faktycznie - nie ma.

Ale na szczęście mamy dzięki temu praworządność!

Przypomnę bo może przegapiłeś i daruj sobie sprawy z jakimś absurdalnym podaniem ręki na korytarzu. Tutaj mamy konkretną osobę i konkretną sprawę.

Obroną tej sprawy pokazałeś że lewica ma “praworządność” ale “tak jak ona to rozumie”.

No faktyczne, co złego może się stać? Najwyżej ktoś umrze kilka dni po przesłuchaniu, gdzie zgodnie z demokratycznym systemem nie otrzymał prawa do pełnomocnika. Fakt - to taka mała “złośliwość” ze strony prokuratury…

W jednym tylko masz rację - nie ma tu żadnego porównania, ale z niekorzyścią dla PO. Ty tego oczywiście nie widzisz, więć nawet nie będę tracił czasu by ci to tłumaczyć.

Ja to wiem. Wiem, ze w waszym idealnym lewicowym świecie, ci którzy są przeciwko władzy nie maja prawa do pełnomocnika. I w sumie żadnych innych praw też nie. Są przesłuchiwani w 3 na 1 przez 100% zaangażowanych politycznie funkcjonariuszy i po kilku dniach umierają.

“Prawo tak jak my je rozumiemy”.

Aha, ciepła posadka? Gratuluję. Teraz wszystko jasne…

Tak tylko na szybko - nie powielaj fejk newsów. Nie miał prawa do pełnomocnika. Świadek może ustanowić pełnomocnika tylko wyjątkowo i zazwyczaj ma to miejsce gdy jest przesłuchiwany jako osoba podejrzewana (nie podejrzany). Nie ma żadnej zasady, że świadek może sobie przyjść z pełnomocnikiem a prowadzący czynność ma obowiązek go dopuścić do udziału w czynnościach. Świadek nie jest stroną postępowania, więc też nie ma prawa do pełnomocnika.

Co do udziału Dubois i ludzi od Giertycha, oni mieli pełne prawo wziąć udział w czynności gdy reprezentują stronę, tj. pokrzywdzonego.

Co do odwoływania jednych urzędników i zastępowania ich swoimi to skąd czerpiesz wiedzę na ten temat? Pytam tak z ciekawości, bo ja bezpośrednio z pierwszej ręki wiem jak to wygląda, kto jest odwoływany a kto powoływany.

Nie, wszystkie poprzedni sprawy pokazały, że takich osób nie ma. Możesz teraz oczywiście udawać, że prawica by chętnie zaakceptowała tego rzekomo niezależnego prokuratora, ale każdy śmiał w przeszłości podnieść rękę na władze PISu był wrogiem i zdrajcą.

Tak samo było z sędziami ze sprawy ojca Ziobry, biegłymi czy lekarzami. (to kolejny zresztą przykład, jak wszyscy próbowali się odcinać po kolei w tej sprawie, bo Ziobro się mścił na ludziach xD)

Ta sprawa z korytarzem jest tak samo konkretna i idealnie obrazuje stan mentalny polskiej prawicy, która zamknęła się w swojej oblężonej twierdzy i wszystko nazywa atakiem.

Na całe szczęście tak jak powiedziałem, prokuratura nic nie może sama zrobić - całe szczęście od ostatecznego podjęcia jakiejkolwiek decyzji jest sąd.

Praworządność jest jedna xD po prostu dla prawicy ściganie ich przestępstw to już jest jej łamaniem. Zresztą ja nie popieram pozostania Wrzosek na stanowisku, po pierwsze dlatego, że jest raczej miernym proukatorem, ale dla ogółu i systemu jest to marginalne. Proukatura jest organem zależnym, zgodnie ze zmianami, które podjął PIS. Kieruj pretensje do nich :slight_smile:

To nie ma nic wspólnego z praworządnością, niezależnie od fikołków, które chcesz zrobić.

Paradnę xDDDDDDDD ten spin jest głupszy od tego zamachu stanu, który się miał odbyć kilka tygodni temu. Ty żyjesz w jakimś matrixie. ZAMORDOWALI ŚWIADKA 3 DNI PÓŹNIEJ! Sensowne, logiczne, całkowicie niepozbawione sensu.

Wgl imagine, ze wyśmiej wcześniej te teorie spiskowe silnych razem, o tym, że to sam Kaczyński ją zabił, żeby komentarz później sugerować, że to Wrzosek ją zamordowała. To jest komiczne.

Co do pełnomocnika dla świadka, to oczywiście nie jest prawdą, nie ma prawnego obowiązku, żeby taki świadek miał pełnomocnika na starcie. Nawet w tym musisz skłamać, żeby uzasadnić ten bełkot, który powstał w Republice.

Tak, znowu prawica jedyna i oświecona. Jak przejmowano TK to oczywiście zgodnie ze standardami prawa. Jak PIS przejął proukaturę podczas swoich rządów to problemu nie było, jak PIS stworzył izbę dyscyplinarną to problemu nie było, jak PIS stworzył jakąś komórkę do prześladowania nieposłusznych sędziów to problemu nie było.

Problemem jest Wrzosek xD

Nie trać faktycznie czasu na to tłumaczenie, bo nie zniosę więcej tego bełkotu z Republiki.

Przeciwnicy Kalego u władzy : o nie!!! wprowadzili złe prawo! Tak nie wolno! Należy donieść do EUropy! PRAWA CZŁOWIEKA SA ŁAMANE! Ratunku, tak robić absolutnie nie wolno!

Kali u władzy: hehe, nic nie zmieniamy, łamiemy prawo korzystając z tych samych zasad co nasi poprzednicy i co nam zrobicie? Przeciez to oni je wprowadzili i łamali praworządność, to teraz my bedziemy z tego korzystać i tez łamać - hehe PROFIT!!! Wymienimy tylko firanki w burdelu i pare osób pozmieniamy na stanowiskach. Ktoś umarł po przesłuchaniu? No i co? MIELI PRAWO!!! hehehe. Mamy dobre intencje i to sie liczy a nie jakieś tam ustawy faktycznie zmieniające prawodawstwo!

Dziękuję dobranoc.

P.S.

Gdzie takie sugestie przeczytałeś? W swoim pamietniczku? Naucz się możę chłopie czytać najpierw, bo wkładasz innym w usta słowa, których nie powiedzieli. Typowe jak sie nie ma argumentów. Niestety z takimi ludźmi nie da sie dyskutować. Postaw chochoła o “morderstwie” i go dzielnie obal, bo przeciez “nikogo nie zabili”.

Piękny spin, ale: pytam gdzie jest łamane prawo. Bo poza wymysłami o pełnomocniku, które zmyśliłeś czy tam powtórzyłeś po Republice - to nie było to złamanie.

Odwrócenie połączenia prokuratury blokuje na ten moment Duda, zresztą nawet gdyby tego nie zrobił, to nie ma to znaczenia, bo to nie jest złamanie prawa xD prokuratura może być zależna od władzy wykonawczej i zawsze tak było - z krótką przerwą kiedy zmieniła to Platforma.

Co do stosowania prawa tak jak je rozumiemy to wybitnie komiczne jest to w ustach sympatyka prawicy, kiedy całe rządy Pisu to w zasadzie festiwal łamania tego prawa: KRS, TK, ustawa o radzie mediów narodowych - czemu się nie odnosisz do tych kwestii, tylko zręcznie ignorujesz w każdej wiadomości XD

Teraz jakiś spin o śmierci osoby, która miała 76 lat i umarła 3 dni później od przesłuchania XD no naprawdę komiczne.

Imagine poziom tego wyparcia, żeby porównywać Tuska do Putina czy Łukaszenki, kiedy PIS przeczołgał wszystkie instytucje publiczne. Podsłuchiwał opozycję podczas kampanii wyborczej. Zrobił jedną z najbadziej niesmacznych rzeczy w postaci tego jak wykorzystywał Fundusz Sprawiedliwości.

Prokuratorzy, którzy próbowali w czasach Pisu jakkolwiek poruszać kwestię grabieży środków publicznych - zawieszał albo wysyłał karnie do Koziej Wolki xD

Znanego prokuratora, który rozbijał mafię paliwową - prześladował potem przez lata itd. Itd.

No naprawdę jest to komiczne.

Art. 87. [Udział pełnomocnika]
§ 1.
Strona inna niż oskarżony może ustanowić pełnomocnika.
§ 2.
Osoba niebędąca stroną może ustanowić pełnomocnika, jeżeli wymagają tego jej interesy w toczącym się postępowaniu.
§ 3.
Sąd, a w postępowaniu przygotowawczym prokurator, może odmówić dopuszczenia do udziału w postępowaniu pełnomocnika, o którym mowa w § 2, jeżeli uzna, że nie wymaga tego obrona interesów osoby niebędącej stroną.

Prokurator Wrzosek (jak już nam powiedziałeś w pełni obiektywna IKONA I LEGENDA LEWICOWEJ STRONY POLITYCZNEJ) zgodnie z prawem ODMÓWIŁA PRAWA DO PEŁNOMOCNIKA, bo uznała, że nie wymaga tego dobro świadka.

Jak pokazała historia - miała racje. Śmierć po kilku dniach (z winy PiSu jak wszystko inne) to mała cena za działajacą praworządność!

Nara. Nie da sie z takim betonem dyskutować.

P.S. wielokrotnie wspominałem ci, że nie jestem prawicowcem. Nie zauważyłeś, że od lat 50 nazywanie innych faszystami i bandytami (a dzisiaj prawicowcami) już nie działą?

2 polubienia

Czy postąpiła zgodnie z prawem, co jednoznacznie przekreśla te dyrdymały o jakimś bezprawnym działaniu Wrzosek.

z betonem się nie da dyskutować

Mocne słowa jak na gościa, który ignoruje to co się działo w państwie przez lata za Pisu zaczynając od wszystkich instytucji państwa.

XD

Zgadza się. W praworządnym świecie lewicy stara schorowana kobieta z problemami ze wzrokiem NIE MA PRAWA do pomocy, bo jest z przeciwnej strony politycznej.

BRAWO DEMOKRACI! Winszuje!

Stara schorowana kobieta z problemami ze wzrokiem xD

No to szkoda, że nie przedstawiła żadnego zaświadczenia na to, bo była dopytywana jakie to problemy ze wzrokiem posiada. Niestety, nie była w stanie przedstawić ani doprecyzować o co chodziło xD

Czekam na te Twoje zalewy współczucia dla Giertycha jak go prokuratura ściągała z łóżka xD

Gdzie zignorowałem? Cxzy jedynyma argumentem lewicowców po prawie 2 latach rządów PO, jest “A U WAS BIJA MURZYNÓW!!!”

Potępiam to co robił PiS z prawodawstwem. RZYGAĆ MNI SIE CHCĘ gdy widzę HIPOKRYZJĘ aktualnych rządzących (i ich obrońców), robiacych gorsze rzeczy, stosująćych prawo wprowadzone przez pis przeciwko któremu tak protestowali i udajaćtych, ze wszystko jest w porządku…

Takie trudne do zrozumienia? Wiem, że w betonowych główkach jest tylko “albo jesteś z nami albo jesteś przeciwko nam!!!”.

A konkretnie skrajna prawica i faszyści.

Popraw sie!

Nie mamy żadnych lewicowych rządów. Rządzi nami centro-prawica. Mniej prawicowa niż PiS w wielu aspektach, ale dalej prawica. Ile lewicowych projektów ustaw weszło? Zero. PiS opracował więcej ustaw lewicowych niż ta władza

1 polubienie

To chciałbyś żeby rządziło.

No właśnie nie odnosisz się - albo cynicznie albo po prostu nie jesteś w stanie.

Nie potępiasz. Jeżeli po latach rządów PISu próbujesz stawiać znak równości, a nawet twierdzić, że obecna władza jest gorsza to wyraźnie nie chcesz dostrzec tego się działo.

Liczba tych rzeczy, w których PIS jawnie pluł na zasady państwa prawa jest tak długa, że śmieszne jest to, że jedna Wrzosek jest zrównywana z tym wszystkim. Bo powtarzam po raz kolejny. Instytucja prokuratury ma taki charakter, a nie inny. Jest bezsprzecznie drugorzędne to czy prokuratura jest zależna czy nie od władzy, dopóki ostateczne słowo ma niezawisły sąd.

Próba kręcenia spinu na zmarłych to już w zasadzie chleb powszedni dla rządów prawicy w Polsce, bo i przecież na Smoleńsku tańczono do białego rana - ignorując chociażby to, że zginęło tam masa innych polityków i działaczy, również tych opozycyjny. Dzisiaj to jest Skrzypek.

Wystarczy zresztą przeczytać co mówiła rodzina Skrzypek i sama Skrzypek, ale nie pasuje do narracji, więc należy zignorować i mówić o krwiożerczym reżimie. Jak wiadomo w interesie obecnej władzy jest zabijanie świadków, którzy nawet nie byli w cieniu jakichkolwiek zarzutów xD

Mi się naprawdę nie podobają obecne rządy z wielu powodów, ale jak czytam te kolejne republikowe spiny pisane na kolanie, gdzie ignoruje się wszystko to co się działo to jest naprawdę zabawne.

Samo TK to jest już dyskwalifikacja PISu, a przypominam, że to zaledwie wierzchołek góry lodowej, niestety niewygodny dla obecnych sympatyków.

1 polubienie