Dla mnie większym argumentem przeciw Gyo jest brak zainteresowania topowych klubów. One widzą, że to nie ten poziom. Biją się o niego tylko klubu z drugiego szeregu - Arsenal, United czy Chelsea i parę innych europejskich marek było w grze.
Tylko też druga sprawa, że kluby z Topu (Real, Barca, City, Inter, Atletico, Bayern) napastnika nie potrzebują no może po za Liverpoolem. Też nie uważam, że Gyokeres przychodząc do tych klubów był by od razu pierwszym wyborem z przodu, ale akurat w Arsenalu przy ich problemach z 9 powinien być wzmocnieniem.
Ale będa jaja jak się okaże drugim Hojlundem to kibice Arsenalu się załamią psychicznie
A ja przeczuwam,ze Gyökeres zawojuje PL i Arsenal bedzie mial z niego duzy pozytek.
Dalej jest dla mnie idiotyczne,ze 26 latek czyli Isak jest w porzadku ze wzgledu na wiek a o rok ! starszy szwedzki kolega juz nie
Tu nie o wiek chodzi. Szybka analiza AI.
Alexander Isak i Viktor Gyökeres to napastnicy o różnych stylach gry, mimo że obaj są skuteczni i silni fizycznie. Oto porównanie ich stylów:
Alexander Isak
Styl gry: Techniczny, mobilny, kreatywny
- Technika: bardzo dobra. Świetnie drybluje, potrafi minąć kilku rywali w ciasnych przestrzeniach.
- Ruch bez piłki: często schodzi głębiej lub na skrzydło, by uczestniczyć w rozegraniu.
- Styl strzelania: precyzyjny, często kończy akcje technicznie, z dużym opanowaniem.
- Podobieństwo do: Thierry Henry, Karim Benzema (mobilny, techniczny snajper).
- Zastosowanie w drużynie: pasuje do systemów opartych na kombinacyjnej grze (np. Newcastle grający pressingiem i z szybkimi atakami).
Viktor Gyökeres
Styl gry: Fizyczny, bezpośredni, siłowy
- Technika: solidna, ale nie tak finezyjna jak u Isaka.
- Siła fizyczna: duża. Umie przytrzymać piłkę, odeprzeć obrońcę, wejść w kontakt.
- Styl strzelania: bardziej siłowy i bezpośredni – silne strzały, wejścia z impetem w pole karne.
- Pressing: bardzo intensywny, często haruje w pressingu jako tzw. “first line of defense”.
- Podobieństwo do: Edin Džeko, Diego Costa, może nieco Harry Kane z wcześniejszych lat.
- Zastosowanie w drużynie: idealny do gry z kontry, lub jako „target man” w ustawieniu 4-2-3-1 czy 4-4-2.
Świetne pytanie — czy Isak czy Gyökeres bardziej pasuje do Liverpoolu? To zależy od tego, jaki Liverpool masz na myśli: Kloppowy czy „nowy” Liverpool Arne Slota. Ale zakładając, że Liverpool nadal będzie grał intensywnie, z pressingiem, szybkim przejściem do ataku i dużą rotacją w ofensywie — oto analiza:
Alexander Isak do Liverpoolu
Co pasuje:
- Techniczna finezja + mobilność: Idealna do gry kombinacyjnej z Salahiem, Szoboszlaiem, Luisem Díazem.
- Ruchliwość i inteligencja: Może wymieniać się pozycjami, schodzić na skrzydło — podobnie jak robił to Firmino.
- Styl pressingowy: Zdolny do grania w wysokim pressingu (choć nie tak agresywny jak Gyökeres).
- Elastyczność: Może grać jako 9, fałszywa 9, a nawet jako lewy napastnik.
Co nie pasuje:
- Czasem brakuje mu fizycznej obecności w tłoku – nieco zbyt delikatny na „angielskie bitwy” w polu karnym.
Viktor Gyökeres do Liverpoolu
Co pasuje:
- Siła + intensywność: Wysoki pressing, fizyczność – to Liverpool-style w czystej postaci.
- Umiejętność gry tyłem do bramki: Przydatna, gdy Liverpool musi przebijać się przez niską obronę.
- Bezpośredniość: Idealny na mecze, gdzie trzeba “wymusić” gola.
Co nie pasuje:
- Mniej mobilny i kreatywny niż Isak – może ograniczać płynność gry w ataku.
- Mniej finezyjny – może nie dogadać się „piłkarsko” z technicznymi pomocnikami typu Szoboszlai, Mac Allister.
- Isak: lepiej wpisuje się w płynność, rotacje, zgranie box‑play, dobrze odnajduje się w podwójnym pivotie i opcjach kombinacyjnych.
- Gyökeres: doskonały w walce, pressingu i utrzymaniu piłki – ale może być zbyt „jednowymiarowy” i mniej elastyczny w taktyce Slota.
- Najlepszy wybór: Alexander Isak – dla Slota oznacza wszechstronność, wsparcie rotacyjne, współpracę przy budowie akcji i zdolność do pressingu.
- Alternatywa: Gyökeres sprawdzi się jako silny, fizyczny joker – np. na trudne mecze, kiedy trzeba się przebić siłą, ale nie jako główny styl Slotowskiego Liverpoolu.
Isak vs Gyökeres dla „Slota”:
Cecha | Isak | Gyökeres |
---|---|---|
Gra tyłem | ![]() |
![]() |
Ruch/rotacja | ![]() |
![]() |
Kreowanie przewagi liczebnej | ![]() |
![]() |
Pressing | ![]() |
![]() |
Do Liverpoolu Slota Gyokeres nie specjalnie pasuje, podobnie jak do Arsenalu Artety. Ale jeśli będzie miał wysoką skuteczność i będzie wykańczał akcje to Arsenal wiele zyska. Gorzej, jeśli stanie się drugim Jacksonem czy Calvertem, wówczas ani goli, ani specjalnie wielkiego pozytku z gry.
Ta analiza jest rewelacyjna. Może kilka osób sobie uzmysłowi jak ważny jest styl i pakiet umiejętności danego gracza. To też jest kluczowe a nie sama jakość
Fajna analiza ale kolega nie skumal o co mi chodzi wiec wyjasnie.
Jest (podobno) tabelka excela,ktory mowi,ze 26 latek to jest w porzadku a 27 juz nie i biega tu tylko i wylacznie o to jacy “starzy” oni sa.
A dla mnie to jest kretynizm bo obaj gracze sa w bardzo dobrym wieku i te 12 miesiecy to zadna roznica.
Nie ma takiej tabelki. To jest tylko kryterium. I ono nie jest sztywne bo wzięliśmy thiago czy vvd.
Szukanie takich graczy jest właściwe bo taki transfer dalej jest bardzo elastyczny
Ale tu są jeszcze brane pod uwagę dodatkowe zmienne.
26-latek sprawdzony na najwyższy poziomie jest ok. 27-latek niesprawdzony na najwyższym poziomie nie jest ok. Gdyby obaj mieli taką samą otoczkę, to ten jeden rok nie byłby wielkim problemem.
Elanga w Newcastle. 55mln funtów
Norgaard w Arsenalu, 31 lat, typowy średniak.
David Ornstein
](https://x.com/David_Ornstein)
Arsenal have completed signing of Christian Norgaard from Brentford. Price for 31yo midfielder £10m + up to £2m bonuses. Medical / personal terms done. Announcement due this week. Viewed as good deal for #AFC, #BrentfordFC & Denmark int’l
I
Cyk Chelsea 2 duże dychy do przodu

Patrząc co grał Sterling i po zjeździe Martinelliego, to raczej sensowne wzmocnienie.
Arsenal jak dogra Gyoerekesa to już 3 duże wzmocnienie będzie + 2 wzmocnienia szerokiego składu, chyba poważnie myślą o walce o tytuł
Ja pindole, ile oni zapłacili za tego wafla ?!
Chelsea to jednak potrafi w sprzedaże i beka , że na Emirates co roku dają się nabić w butelkę.
Niech jeszcze im Jacksona sprzedadzą na 9
Jakoś totalnie tego Madueke nie czuje. Chłop w Chelsea nie był jakimś kotem i dla mnie to bliżej mu do Martinelliego niż do Saki np.
Czas pokaże czy się mylę ale dla mnie zmarnowane 50 baniek funtów.
P.S. Nawet z ciekawości wszedłem na kanonierów i no tam też nie pieją z zachwytu nad tym transferem (na angielskim forum również z radości nie skaczą).
Dziwny ruch 52 mln funtów za rezerwowego, bo Saki na bank nie wygryzie, do tego problemy dyscyplinarne u dwóch trenerów, a przecież Arteta nie radził sobie z Auba.
Jestem w szoku z tym Madueke, pozostałe transfery + Gyo na spory plus, a tutaj wyjeżdżają z nim za 50 mln £. Śmiesznie trochę xD
120 milionów na Zubimendiego i Madueke, ale niektórzy dalej płaczą o 116 mln, które Liverpool wydał na najlepszą dziesiątkę na świecie
Z tą najlepszą 10 bym polemizował Musiala i Bellingham to ten sam poziom. Chodź do kwot się zgadzam, dużo lepszy jeden Wirtz niż taki Zubi + Madueke w tej samej kwocie.
To już City lepsze transfery przeprowadziło jak na razie niż Kapiszony. Rijnders i Cherki tańsi niż ta dwójka i bardziej piłkarsko na plus.