Wataru Endō

Ale nam Jurek rozstawił zgniłe jajo w składzie. Ehh to będzie nasz jedyny DM kolejnych pare lat. Zadowoleni? xDD

1 polubienie

W nazwisko Japońca zamieńcie E na H i wszystko się zgadza!

XD przecież nie powiedziałby, że typ jest leszczem. Jak by tak powiedział to byłby idiotą. Niezależnie tego co mówi, może będzie zaobserwować jak będzie go używał. Przypominam, że Klopp nazwał Benteke najlepszym napastnikiem z jakim pracował XD a pół roku później go sprzedał. Nie przywiązuj słów trenerów na konferencji bo mówią banialuki.

A nim jednak grał i wypadał bardzo dobrze w kontekście Endo XD więc co to ma znaczyć o Japończyku. Chyba mu jednak bardziej nie ufa niż Rodakowi.

1 polubienie

Chodzi o to, że jakby chcial postawic na Ryana to by powiedział, że się swietnie tam odnalazl, a wyskoczyl ze świetnym presezonem Endo. No nie wiem mi to wyglada na to, że jutro wyjdzie Japończyk w pierwszym skladzie.

@Ziaja ja tam jestem wiele spokojniejszy, jak wyjdziemy Wataru, niż Ryanem. W ogóle moim zdaniem Graven sie nie angażuje w defensywę, a Ipswich pewnie ustawi się autobusem i pod kontrę, więc z Ryanem Ipwswich będzie waliło kontry na stoperów, lub stopera. Tak zawsze Endo dodatkowo będzie zabezpieczał.

Będę bardzo zdziwiony jak wyjdzie Endo. Który był najgorszy w preseazonie i Gravenberch zagrał w tych dwóch meczach bardzo dobrze. Jak wyjdzie Japończyk to będę miał mocne WTF i Slot pokaże brak odwagi.

Ty tak, ja nie. Wataru jest za wolny i ma takie braki techniczne, że przy wyprowadzaniu piłki jest tak słabym punktem że naraża nas na straty, a na takiej pozycji i z takim wykorzystaniem 6 jak Slot, to praktycznie strata to otwarta droga do bramki sam na sam. U Kloppa jeszcze jakiś zalążek i sens to miało, ale za łysego nie.

Jedziecie po Endo, zupełnie tego nie rozumiem. Były miesiące w ubiegłym roku gdzie trudno było sobie wyobrazić 11 bez Japończyka w pierwszym składzie. Na koniec nikt nie dowiózł łącznie z Quansahem , Nunezem i Jota (zdrowie) ale to z Samuraja robi się kozła ofiarnego. Endo jest świetnym i wartościowym elementem szerokiego składu. Mam zdecydowanie więcej obaw gdy patrzę na Jonesa a szczególnie na Gravena w roli 6. Sezon jest długi gramy w słońcu, deszczu i śniegu, gramy co 3 dni, gramy w święta do takiego grania trzeba dorosnąć.

3 polubienia

W mojej opinii Endo zagrał zeszły sezon lepiej niż się po nim spodziewałem, ale nadal za słabo na drużynę która chce walczyć o mistrza, a tego chyba chcemy?

Transfer Rice I to jaki skok jakościowy zrobił Arsenal po jego przyjściu daje najlepszą odpowiedź.

Ja do Endo nic nie mam i jest to spoko opcja na zastępstwo głównego pomocnika, ale nie pierwszy wybór!!

1 polubienie

Już lepiej Bajceticia ogrywać niż Endo. Nawet jeżeli Stefan będzie słaby to za sam fakt grania w pierwszym składzie będzie go można dobrze spieniężyć. Z Endo zero pożytku

1 polubienie

JAk Ci Bajcetic zawali kilka bramek, to zaczniesz widzieć pożytek w Endo…

@kuczq od paru lat to my tylko przejściowe sezony mamy. Chodzi o to, że jak Bajcetić jest zbyt słaby to zobaczy to Slot w meczach u21 , czy na treningu. Nie potrzebuje, żeby młody zawalił kilka spotkań. A patrząc na to ile grał w presezonie, to raczej nie widzi w nim Arne potencjalu na ważną role w pierwszej drużynie.Może jest plan na jakieś wypożyczenie.
Ogarnijcie to, że chłopak ma niecale 20 lat i od półtorej roku w sumie nie gra w piłkę na poważnym poziomie. A jego kariera poważna trwała ze 3 miesiące.

Endo nic by nie zawalił? Zrozumcie, że to sezon przejściowy. Trzeba pograć młodymi, zrobić selekcję kto jest dobry, a kogo spieniężyć.

Dosłownie grał podobnie co Endo. Wyglądał od niego lepiej. Ale Hiszpan ma problemy kondycyjne po takim rozbracie z piłką. Ale zastanawia mnie tu logika. Tu Bajceticia określasz jako za słabego, a Endo wypychasz do pierwszego składu.

No tak, ale co to zmienia? Niektórzy w wieku 17 lat mają lepszą karierę niż Endo XD.

Nie określam go tak, tylko dopuszczam możliwośc, że chłopak się nie nadaje na ten moment do gry u nas. Poza tym grał znacznie mniej niż Endo.

to jest już bezsensowne stwierdzenie…
W ogóle poza clou rozmowy i chyba niekoniecznie kumasz, co chce przekazać. Mówię o tym, że 31 letni kapitan Japonii ograny na jakimś tam poziomie przez wiele lat. Będzie lepszy niż młokos po półtorej rocznej przerwie, co ma na koncie 3-miesięczny epizod w pierwszej drużynie. CZy to wystarczająco jasno?

Oczywiście, żeby nie było ja w pierwszej kolejności jestem zwolennikiem transferu, ale jeśli mamy grać tym , co mamy. Wtedy Endo się wydaje lepszym rozwiązaniem, niż co innego. To jest kwestia mniejszego zła w tym wypadku niestety.

Co znaczy sezon przejściowy ? Powody żeby sezon był przejściowym znajdują się co roku od kilku sezonów. Ja bym powiedział raczej że sezon piekielnie ważny bo z nowym trenerem, nowym sztabem , nowym zespołem zarządzającym. W koło same rekiny , wszyscy się zbroja i szykują na wojnę. Powstają nowe marki jak Villa i NUFC, wracają starzy wyjadacze jak MU czy Chelsea sa gotowe projekty jak MC czy Arsenal jest Tottenham który wydał dobrze pieniądze. Mamy dobry pierwszy garnitur ale zero pewności na ławce, trener to wielka niewiadoma. W to okienko trzeba było wydać ponad stan żeby sie bic o jakieś cele. To będzie sezon przejściowy z elity do poczekalni.

1 polubienie

A ty nie kumasz, że ten 20 letni zawodnik jest lepszy piłkarsko, od Endo przy obecnym stylu Slota, bo Japończyk do niego się nie nadaje, bo tu trzeba grać inaczej niż za Kloppa i 6 nie ma tyle miejsca i jest pod ciągłą presją i japończyk który ma lagi gdzie trzeba rozegrał piłkę do przodu.

Myślę że się nie dogadamy w sprawie Endo bo mamy zupełnie inne wizje na temat klubu i drużyny. I sezon zweryfikuje.

Nie. To nie są jego pozycje.

Nawet nie skomentuje tego żałosnego tekstu.

Też to zakładam, że może się skończyć. Zarówno jeden jak i drugi nie jest żadną gwarancją w idealnym świecie Bajcetić idzie na wypożyczenie, a Endo sprzedany i kupiona na 6.

Ta Czuję, że Ronaldinho, czy Zizou są wciąż lepsi piłkarsko od Endo i byś ich wystawił w składzie zamiast Japończyka?

Mamy inne wizje, bo Ty masz wizje z FM, czy Fify, że zawodnicy progresują regularnie.
Może tak być, że poważna kariera Stefana się skończyła, ja tą myśl dopuszczam i czuję że Endo na ten moment znacznie więcej może dać drużynie niż Stefan.

@Ziaja o właśnie obydwoje preferujemy transfer i tu sie mozemy zgodzic. Ja podkreślam, że dla mnie przy tej kadrze to Japończyk jest potrzebny. Jednak jakby jutro wpadło info, że bierzemy kogoś, choćby Edersona, a pozbywamy się Japończyka to uznałbym to za dobry ruch.
Natomiast sprzedaż Endo i postawienie na Gravena i BAjcetica, uznałbym za zagranie a’la kamikaze

Sezon przejściowy oznacza sytuację kiedy stara ekipa powoli odchodzi i w ich miejsce stopniowo wprowadza się nowych młodszych. Taki najwcześniejszy etap budowania drużyny. My niestety przynajmniej do 2026 r. będziemy na tym etapie

Jeśli będzie tak jak myślę i zakładam, to nawet pozostanie Endo nie będzie mnie boleć, bo po prostu nie będzie grać. Albo jakieś grube ogony i Carabao Cup. Kamikaze to właśnie granie piłkarzem z techniką na poziomie Endo. Bo trochę inne zadania ma 6 w podwójnym pivocie niż za Kloppa. Dlatego jest nacisk na piłkarza czującego się dobrze z piłka przy nodze aniżeli przecinaka.

Na pytanie, czy będziemy grali w podwójnym pivocie i jakie role będą mieli w nim zawodnicy odpowiedz poznamy dopiero w najblizszych tygodniach. Nie ma co wyprzedzac faktów i robić z siebie wielkiego eksperta, bo w sumie dla wszystkich jest troche zagadką, co jutro Slot wymysli.

@AquerdationLFC niby tego Zubiego śiągaliśmy, może też była taktyka właśnie pod nowy nabytek. No zobaczymy, nie ma co się licytować

Trochę tak, ale zdziwię się jak wymyśli coś nowego w przeciwieństwie do tego co próbował grać przez okres przygotowawczy. Wiadomo jest elastyczny taktycznie, ale są pewne elementy które się powtarzają jak rozegranie od bramki.

Graliśmy tak we wszystkich sparingach- byłoby zaskoczeniem, gdybyśmy nagle wybrali inną opcję na grę.