Temat zakładam w związku z sytuacją na wschodzie Europy, która ma wpływ także na sport -Gazprom jest sponsorem Ligi Mistrzów, Schalke, co chwila sportowcy opowiadają się po jednej lub drugiej stronie. Nie wiadomo co z barażem MŚ 2022 Rosja - Polska, który miał odbyć się w Moskwie.
Co do barażu. Powinni dać nam walkower. Wy******lić wszystko co jest związane z tymi ruskimi psami. Każdy powinien się od nich odwrócić. I to nie na czas trwania wojny, tylko na dobrych kilka lat. Zero rywalizacji sportowej na arenie międzynarodowej
Abramowicz bliski kolega putina powinien mieć odebrany majatek ulokowany w Anglii w tym Chelsea, uderzanie w oligarchów to jedyny sposób wpływania na ten dziki kraj zwany rosją
Popieram kolegów wyżej, wy**bać po całości wszystko co ruskie z Europy, bandyci którzy korzystają z naszego kontynentu tylko dlatego aby prac brudne pieniążki które później lądują u „Putlera”, uderzyć w każdym szczebel społeczeństwa, uderzyć w sport, odciąć od świata. Trzeba podzielić ten kraj, tylko kosa wewnątrz państwa może to skończyć. Świat sie patrzy i śmieje Ukrainie w twarz, jak można nie reagować na tak okropną sytuacje, pierdo*ą od kilku dni te same fraszki i regułki. Jestem wstrząśnięty, jestem zażenowany zachowaniem świata, nie ważne czy są w NATO, to zwykły ludzki obowiązek wesprzeć najeżdżane państwo. Są głosy ze wielu Ukraińców przyjęło obywatelstwo rosyjskie i walczą o dołączenie do Rosji, to niech sie tam wyprowadza jak im źle. To jest zwykłe zwyrodnialstwo. USA sie nie wtrąci bo sie boi Chin, które pójdą na Putinem i tylko czekają na taki ruch ze strony Bidena. USA to żołnierzyk na glinianych nóżkach, potrafią tylko demolować mniejsze kraje, Wietnam ich wyjaśnił. Rozsadza mnie w środku a takie teksty Putina typu niech nikt sie nie próbuje wtrącać bo przeszłość będzie niczym przy tym co zrobi teraz, tylko pomagają narastać nienawiści. Nienawidzę go, nienawidzę ludzi którzy idą za jego rozkazami i życzę im śmierci i wszystkiego co najgorsze…
Brak słów, zdemolować ten kraj, odciąć od cywilizacji, zabronić wjazdów do swoich krajów, zniszczyć, zjeść, strawić i wypluć…
Jebać Putina!
Którzy konkretnie sportowcy opowiadają się po tej jak rozumiem (rosyjskiej) drugiej stronie?
E. Nie do CIebie tylko do założyciela wątku. Chodzi mi o fragment
co chwila sportowcy opowiadają się po jednej lub drugiej stronie.
Bo przyznam szczerze, ja widzę tylko osoby opowiadające się po jednej stronie, słusznej.
A tak na marginesie, też jestem za tym by wyebać ruskich ze wszystkich struktur europejskich, w każdej dziedzinie.
Do mojej wypowiedzi nawiązujesz? Nieważne czy ktoś się za nim opowiada czy nie, nie poruszyłem tego wątku i tak tego nie ująłem. Chodzi o to żeby uderzyć w każdy szczebel tego państwa, nie używając przemocy żeby nie zniżać się do poziomu tego zwierzęcia, jedynie w jego kierunku wymierzyć zabójczy cios. Tylko w ten sposób możemy zbuntować naród przeciwko jego zachowaniu, nie chce się rozpisywać, kto ma zrozumieć ten zrozumie jaki to da efekt. Coś jak z pandemia, zabierz wolność a zrobią wszystko.
Trzeba to rozegrać cwanie, inteligentnie ale stanowczo ale patrząc na te kukiełki jak UE i USA które już się sprzeciwiły odcięciu Rosji z banków światowych, także z czym do ludzi. Pociesza mnie jedno, ze nie tacy walczyli z wiatrakami i kończyli w piachu i wiem ze tutaj tez tak będzie. To początek końca Putina!
Wyłączyć im SWIFT i po kłopocie. Będą płacić nie w rublach ale w krowach, skórkach wiewiórek, albo w grudkach złota
Jeżeli zachodnie państwa nie chcą walczyć i przelewać krwi, to muszą reagować teraz jak najmocniejszymi sankcjami. Trzeba uznać, że na wschód od Polski i państw bałtyckich nie ma już nic. Jest wielka lodowa pustynia. Handel Rosji z Europą i USA to ponad 50% ich eksportu. Zdechną z głodu i zadławią swoja gospodarkę, nawet pomimo wsparcia z Chin. Rubel już spadł. Jak wojna potrwa ponad miesiąc to po prostu jebnie. Kolos na glinianych nogach.
Może źle to ująłem, ale chodziło mi o sportowców związanych z Putinem, którzy raczej go nie opuszczą w takim momencie:
Swietłana Żurowa (mistrzyni olimpijska z Turynu 2006 łyżwiarstwo szybkie, jej niedawna wypowiedź “Polska zawsze była krajem podłym wobec Rosji”), Aleksander Owieczkin (hokeista Washington Capitals, założyciel ruchu #PutinTeam), Aleksandr Karelin (zapasy, polityk), pięściarz Nikołaj Wałujew (także polityk).
Mieszkam okolo 20 km od Medyki , przed chwila wrocilem z MacDonalda w Przemyslu i to co widzialem daje do myslenia. Nie byla to zwykla wizyta w Macu. Pelno ukrainskich samochodow, ludzi ktorzy cale swoje dotychczasowe zycie spakowali w jedna badz dwie walizki. Zmeczone , smutne twarze. Ludzie po prostu tak emocjonalnie wypruci tym wszystkim ze az bedac tam az chcialo sie wyc.
Ja rozumiem emocje, oburzenie i wszystko, co z tym związane. Ale serio ludzie? Chcecie stosować odpowiedzialność zbiorową i krytykując z jednej strony wojnę szczuć na przedstawicieli tego drugiego społeczenstwa? Nigdy nie jest tak, że cała zróżnicowana do granic możliwości grupa (a taką jest jakiekolwiek społeczeństwo) jest zgodna w stu procentach w danej kwestii. A mając chociaż garstkę osób innego zdania, stosując takie oranie całości, zawsze kogoś krzywdzimy i traktujemy niesprawiedliwie. Szczególnie w kontekście wojen, bo wojny to od wieków był, i nadal jest, dramat cywilów, zyski sektora militarnego oraz partykularne interesy rządzącej elity. I jasne, ktoś może powiedzieć, ze w danym społeczeństwie poparcie dla jakiejś wojny jest przytłaczająco większe niż sprzeciw wobec niej. Tylko zastanówmy się skąd takie poparcie się bierze? Czy przypadkiem nie z uderzania w nacjonalistyczne, pseudopatriotyczne tony przez władzę, która robi to, aby stworzyć podatny grunt dla swoich zapędów? Nie ze szczucia na obywateli tego narodu, który chcą napaść? Tak się tworzy społeczne przyzwolenie na nawet najgorsze czyny (vide holokaust). Dlatego znając te mechanizmy, w czasach pokoju należy być wyczulonym na wszelkie ksenofobiczne, rasistowskie podjudzania mediów i elit oraz sprzeciwiać im się na każdym kroku.
Ciekawe ilu z tych tutaj nawołujących do stosowania odpowiedzialności zbiorowej wobec całego narodu, ciskało kilka tygodni temu w stronę naszych właścicieli epitety w stylu “żydki” etc. i stosowało retorykę opartą na klasycznych antysemickich stereotypach o skąpych Żydach. Robiliście dokładnie to, co propagandziści NSDAP chcieli osiągnąć, i osiągnęli, w społeczeństwie III Rzeszy.
Rosja to zawsze była dzicz, w każdym momencie historii, tamte społeczeństwo uznaje tylko argument siły, było tak za cara, było tak za sowietów i jest tak za putina. To nie jest przypadek że cała europa i cały cywilizowany świat od 45 roku potrafi żyć w pokoju, a tylko ten zakompleksiony kacapski naród ciągle kogoś prowokuje bądź atakuje, dlatego uważam że twoje pomysły o głaskaniu rosji po główce nie są trafione, z tymi dzikusami nie da się załatwić nic dyplomatycznie
I właśnie dokładnie o tym pisałem - pielęgnowanie nienawiści i pogardy do innego narodu, powielanie stereotypów i stosowanie odpowiedzialności zbiorowej. Dokładnie to samo robił Putin chcąc urobić swoje społeczeństwo, aby poparło inwazję na Ukrainę.
I co Ty gadasz w ogóle, że cały cywilizowany świat i cała Europa od 45 potrafią żyć w pokoju? Nie kojarzysz żadnych wojen na świecie od 45? Żadnych interwencji zbrojnych? Czy misji stabilizacyjnych? A Europa? Nie wiem, Bałkany chociażby?
SWIFT nie zostanie wyłączony, zablokowały to niemcy,włochy,węgry,cypr. Kompromitacja, ale można się tego było spodziewać. To samo bidet, nawet nie objęli sankcjami putina, on śmieje się z tego i pluje im twarz. Uznali, że to jeszcze nie jest czas, chyba będzie dopiero wtedy gdy zrzuci bombę atomową na jakiś kraj. Nie zdziwiłbym się gdyby w razie ataku na jakiś kraj nato, część państw się wyłamała z sojuszu, żeby nie “eskalować konfliktu” bo tacy tam rządzą ludzie.
Koronawirus też miał trwać miesiąc. Nie ma się czego bać, podświetlimy Pałac Kultury i Nauki na żółto-niebiesko i jakoś to będzie. A za niedługo będą podświetlać Wieże Eiffel’a na biało-czerwono. Unia Europejska jest tak bezjajeczna, to samo to NATO. Zgadzam się zdecydowania z @poprzerwie2.
Bo im należy się tylko pogarda, rosjanie to w zasadzie ostatni naród cywilizowanego świata który swoje problemy załatwia siła i imperializmem, tu trzeba działać zdecydowanie, na razie jak najbardziej dotkliwe sankcje i wykluczanie tych ludzi z udziału w “zachodnim” świecie, a w razie ataku rosji na jakiekolwiek państwo NATO(w co nie wierze), zmieść całą rosje z powierzchni ziemi
Wg kogo? Jakiś ekspert tak twierdził?
Nie róbmy offtopa, mówię tylko przez to, że wątpię że za chwilę będzie po wszystkim… Jak to będzie tak wyglądać, że zachód nic nie zrobi to boję się szczerze, że jak wejdą do Polski to też umyją rączki.
Tak, tylko Rosjanie są imperialistami Bo USA wcale nie trzyma za mordę całego swojego najbliższego otoczenia, nie? Wcale nie wbijało do innych krajów z interwencjami zbrojnymi. A Chiny? Chiński imperializm jest jakiś wybrakowany wobec rosyjskiego? No Ujgurzy by się z Tobą nie zgodzili.
Imperializm jest nieodzowną cechą systemu, w którym żyjemy. Kapitalizm w krajach rozwiniętych potrzebuje zdobywać nowe rynki zbytu i potrzebuje źródeł taniej siły roboczej. I cała najnowsza historia to potwierdza. Rosja, jako jeden z hegemonów globalnych, jest tak samo imperialistyczna jak każdy inny hegemon. A społeczeństwo rosyjskie niczym się pod tym względem nie różni od innych społeczeństw imperialistycznych krajów. Zatem skończy powielać te rusofobiczne stereotypy i hejtować cały naród za decyzje ich władzy. Jeśli nie dostrzegasz ironii w swoim szczuciu i powielania tych samych mechanizmów, które stosowane są w rosyjskiej propagandzie wobec Ukraińców, to gratuluję.
Ale co mają wspólnego rynki zbytu z tym co się dzieje? Ty rozumiesz że na Ukrainie trwa właśnie regularna wojna i giną niewinni ludzie? Kiedy niby USA zaatakowało bezpodstawnie jakiekolwiek państwo tylko po to żeby zdobyć kawałek lądu? I przypominam że mówimu tu o państwie które bezpośrednio graniczy z Polską, a nie o jakimś afganistanie czy Iraku
Akurat Wietnam był militarnym zwycięstwym Amerykanów. Porównaj straty obu stron, efekty wielkiej ofensywy Tet Vietcongu itd. Przegrali, bo się wycofali z Wietnamu Płd, za sprawą nacisku opinii publicznej pompowanej przez Sowietów i lewicowe środowiska własne.