a to niespodzianka, bo w lepszych składach takich miejsc nie miały
Niemcy fajnie zagrali z Francją niby mają silną ligę w hokeja ale nie wiem nie śledzę, kiedyś często oglądałem jako dzieciak ligę czechosłowacką jako że mieszkając blisko granicy odbieraliśmy Czechosłowackie kanały 1 i 2 i hokeja było dużo i w ogóle sportu. Odnośnie koszykówki to powiem Ci tak może nie mają gwiazd ala Luka Doncić, ale mają drużynę i to że zdobyli MŚ to efekt długiej pracy i tego że w NBA mają wielu bardzo dobrych zawodników, nie mylić wybitnych jak kiedyś Dirk Nowitzki ale to jego popularność i sukcesy napędziły młodych do tej dyscypliny, Niemcy nigdy w kosza się nie liczyli nawet w Europie, ale teraz mają braci Wagnerów, Schroeder szkoda że tak często zmienia kluby, ale są na teraz aktualnym MŚ i ME. Na IO Jankesi znów będą montować pakę ale ich to już się nikt nie boi bo ich można ograć.
Też jakoś nie śledzę tego Hokeja ale z tego co dało się wyczytać czy wysłuchać to ich kadra na igrzyska jest mega mocna. Dużo zawodników nie tyle co grających w NHL co wyróżniających sie tam jak Slafkovsky, który był niedawno jedynką w drafcie itd Dlatego typowałem ich w starciu z NIemcami. A co do kosza to tak zgodzę się z tym, że mają ten kolektyw ale jakoś nigdy do mnie nie trafiają, mimo że są tymi MIstrzami Świata. Nawet w Europie cenię więcej reprezentacji od nich w baskecie jak choćby Serbowie czy Francuzi.Mimo tych sukcesów nie postawiłbym ich na jednej półce np z prime Hiszpanią jeśli chodzi o nasz kontynent rywalizującą kiedyś ze Stanami w finałach igrzysk itd. Ale to tylko moja opinia
W Europie mieli dobry okres kiedy zostali jej mistrzami w 1993 roku - to takie małe sprostowanie do Twojej wypowiedzi ![]()
Słowacy mają też 8 graczy z NHL kilku z ligi rosyjskiej kilku ze swojej i czeskiej, nie wiem czy liga czeska, słowacka jest silniejsza od Bundesligii czy ligi Szwajcarskiej bo tego nie śledzę nie mam czasu. No ja ich na TOP4 IO nie typowałem w hokeju bardziej stawiałem na kogoś Kanada/USA/Szwecja/Czechy/Finlandia/Szwajcaria a tu kogoś z wielkich zabraknie
A jednak! Mikaela Shiffrin tym razem nie zawiodła jako faworytka i wygrała slalom specjalny
![]()
Kanadyjczycy pobudka! To jest ćwierćfinał IO tu się gra na poważnie ![]()
No już remis, uff!
Czemu uff? Co to za nierówne traktowanie Czechosłowaków? ![]()
Słowacy na tak ![]()
Pepiki a sorry Czesi na nie ![]()
Zasłużone prowadzenie Czechów! Mieli w 3 tercji lepsze szansa na gola.
Ale gol dla Kanady
to jest piękno hokeja.
Dramatyczne ostatnie minuty, hokej! kocham tą grę
![]()
I dogrywka, coś czuję że Czesi to zrobią i będzie sensacja .
No Czesi w 3 tercji lepsze sytuacje mięli, ogólnie dla mnie lepsze wrażenie sprawiają
1:22 dogrywki wystarczyło Kanadzie do “złotego gola”. Szkoda Czechów, bo grali naprawdę godnie. To mógł być równie dobrze finał, świetny mecz.
Ale fantastyczna indywidualna akcja ![]()
A jednak Kanada ![]()
No mecz mega faza PO to inne granie, a dogrywki 3 na 3 są mega fajnie wymyślone, a somsiady pokazały że można Kanadę ugryźć
Taki hokej to się ogląda z najwyższą przyjemnością ![]()
No teraz kolej na Helwetów z Finami i już 2-0 !!!
Dawno nie oglądałem hokeja i byłem zaskoczony tym układem 3 na 3 w dogrywce. Ale bardzo fajnie to wychodzi.
Nie no do boju Finlandia! ![]()
Nie lubię tego defensywnego hokeja Helwetów ![]()
Ty to pewnie dobrze pamiętasz hokej w latach 80 tych gr A 8 drużyn i z gr B to wchodziły Polska Szwajcaria i Austria, Szwajcarzy raz zostali chyba kosztem RFN (wówczas) a później się Czechosłowacja, Jugosławia i ZSRR rozwaliło i gr A powiększyli do 12 później 16 drużyn ale wówczas Helweci stawiali na naturalizowanych Kanadyjczyków i poszło, takich Francuzów, Włochów to PL miała na raz. Szkoda, bo hokej to super sport i jak patrzę na Helwetów jak poszli w górę i Niemców wyprzedzili, Słowaków i często gęsto są w TOP4 MŚ to robi to wrażenie ale praca tytaniczna przez prawie 20lat, mają też silną ligę, pewnie pamiętasz jak Polonia Bytom w hokeja grała w finale TOP4 z Gabrim Samolejem na bramce to se ne wrati. Ale jak ostatnio graliśmy w Ostrawie na MŚ A to pełno ludzi było dopingować, tyle że to bardzo drogi sport dla klubów, ale i dla rodziców których dzieciaki trenują hokej.