Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Mediolan/Cortina 2026

Mamy duże szczęście że zmieniony klasyczny konkurs drużynowy na duety. Gdybyśmy musieli wystawić czwórkę zawodników to i walce o medal nie byłoby mowy

A mnie się ten format podoba bo była walka do samego końca a w “normalnych” druzynówkach to często rozstrzygnięcia były znane przed ostatnim skokiem.
Ponadto stawka była niesłychanie wyrównana i o to chodzi :blush:

I finał hokeja kobiet zgodnie z planem czyli USA kontra Kanada a więc oczywiście przeciw Jankesom.
Go Canada go :canada: :ice_hockey: :flexed_biceps: :blush:

2 polubienia

Starty Polek i Polaków na ZIO - wtorek 17 lutego 2026:

• 10:00 - Kombinacja norweska: duża skocznia, konkurs skoków: Kacper Jarząbek, Miłosz Krzempek
  • 13.45 - Kombinacja norweska: bieg na 10 km, finał: Kacper Jarząbek, Miłosz Krzempek
  • 14.30 - Biathlon, sztafeta 4x7,5 km, finał: Konrad Badacz, Grzegorz Galica, Jan Guńka, Marcin Zawół
  • 18:45 - Łyżwiarstwo figurowe, solistki, program krótki: Jekaterina Kurakowa

Jak sztafeta w biathlonie nie zostanie zdublowana, to już odnotuję to jako sukces, no niestety od paru lat męski biathlon nie ma popytu i dobrych zawodników.

1 polubienie

Rozgrywki :ice_hockey: wchodzą w decydującą fazę.

Rozpoczęły się już spotkania 1/8. Po 2 tercjach

Niemcy - Francja 3:1

Szwajcaria - Włochy 2:0

16:40 Czechy - Dania

21:10 Szwecja - Łotwa

Nieprawdopodobny poziom w Ski Big Air facetów.
Co oni wyprawiają w powietrzu to jest jedno wielkie WOW!!! :blush:

Kosmiczna nota Amerykanina 98.25pkt i prowadzenie po ostatnim 3 skoku-niebywałe :blush:
A Norweg skontrował i wykręcił 98.50 i to on wygrał.
Można tylko podziwiać i zachwycać się tą dyscypliną sportu.

2 polubienia

Czas na poważne granie🏒

1 polubienie

Starty Polek i Polaków na ZIO - środa 18 lutego 2026:

• 9:45 - biegi narciarskie, sprint drużynowy kobiet, kwalifikacje (Izabela Marcisz, Monika Skinder)
  • 10:00 - narciarstwo alpejskie, slalom kobiet - 1. przejazd (Aniela Sawicka)
  • 10:15 - biegi narciarskie, sprint drużynowy mężczyzn, kwalifikacje (Maciej Staręga, Dominik Bury)
  • 11:45 - biegi narciarskie, sprint drużynowy kobiet, FINAŁ (ew. Izabela Marcisz, Monika Skinder)
  • 12:15 - biegi narciarskie, sprint drużynowy mężczyzn, FINAŁ (ew. Maciej Staręga, Dominik Bury)
  • 13:30 - narciarstwo alpejskie, slalom kobiet - 2. przejazd, FINAŁ (ew. Aniela Sawicka)
  • 14:45 - biathlon, sztafeta 4x6 km kobiet, FINAŁ (Anna Mąka, Kamila Żuk, Joanna Jakieła, Natalia Sidorowicz)
  • 20:15 - short track, 500 m mężczyzn, ćwierćfinały (ew. Michał Niewiński, Felix Pigeon)
  • 20:44 - short track, 500 m mężczyzn, półfinały (ew. Michał Niewiński, Felix Pigeon)
  • 21:27 - short track, 500 m mężczyzn, FINAŁ B (ew. Michał Niewiński, Felix Pigeon)
  • 21:32 - short track, 500 m mężczyzn, FINAŁ A (ew. Michał Niewiński, Felix Pigeon)
1 polubienie

Nie bede oryginalny i postawie na czworke Slowacja,Kanada,Finlandia i USA :ice_hockey: :smiley:

W pewnym sensie jesteś oryginalny, bo bukmacherzy wskazują Niemców jako faworytów meczu ze Słowacją. Najbardziej czekam na ten mecz i Szwecja-USA, w dwóch pozostałych trudniej będzie o niespodzianki :wink:

O kurcze to jestem zaskoczony troche poniewaz dla mnie Slowacja to lepsza druzyna a szczegolnie ich fantastyczny napastnik Slafkovsky.
I bede za naszych poludniowych sasiadow trzymal kciuki :smiley:

Pierwsza tercja zdecydowanie dla Slowakow- w strzalach 17:5 i zasluzone prowadzenie 1:0
I tak trzymac ! :flexed_biceps:

I już 3:0 dla Janosików!

1 polubienie

Też się dziwiłem i dla mnie to była promocja. Grane rano na Słowaków po kursie 2.70

Niemcy k.o bo już 5:1 :blush:

ynwa19 znowu jest debeściak :flexed_biceps: :joy:

Dla mnie niespodziankę zrobili Słowacy oglądałem ich mecz z Szwedami i jak przez 2 tercje jeszcze jakoś się trzymali i próbowali gonić to w 3 tercji odpadli ale ta bramka którą zdobyli w końcówce ze Szwecją (40 sek przed końcem) dała im 1 miejsce w grupie i możliwość gry z Niemcami a nie granie z Łotwą i brak odpoczynku. Niemcy fajnie zagrali z Francją szczególnie 1 tercję, mają w składzie 8 ludzi z NHL, a dzisiaj Słowacy mega zaimponowali!!!

A ja ich widziałem z Finlandią i tam mnie do siebie przekonali stąd mój typ niejako.
W ewentualnym starciu z USA nie będą co prawda faworytem ale… kto wie, kto wie :blush:

Oni przecież wiedzieli o co grają, tylko błazen by się puścił do otwartej walki w takim meczu (z Szwecją). Zobacz co zrobili z Niemcami i cyk drugi raz z rzędu grają o finał igrzysk olimpijskich :grinning_face:

Mnie jakoś ten niemiecki hokej nigdy nie przekonywał. Jedno srebro w turnieju olimpijskim bez zawodników z NHL podbiło im ego ale to nigdy nie była żadna wielka reprezentacja. Zresztą ich sukcesy w innych sportach drużynowych to też często są spowodowane tym, że coś z tym turniejem jest nie tak. W koszykówce też wielcy mistrzowie świata i ego co to nie oni a wiadomo, jak wyglądają składy tam na MŚ. W lidze mistrzów też ostatni sukces to Bayern w tej imitacji Champions League co wgl nie powinno się liczyć jako prawowita edycja.

Nie mówiąc już o tym że gdybyśmy nie grali na basenie tylko na normalnym boisku to byśmy prawdopodobnie tych Niemców w 1974 roku pykli :flexed_biceps: :poland: :soccer_ball: :blush:

2 polubienia

Wiesz co wszyscy wiedzieli i Szwedzi też ale dzięki karze Szweda Słowacy grą w przewadze to wykorzystali bo z gry wyglądali średnio, za to z Finami wyglądali dobrze. Ja tam zadufanych Szwedów nie lubię więc mam tylko nadzieję że odpadną z Jankesami, aczkolwiek kiedyś uwielbiałem Petera Forsberga i zamawiał mi kolega w Stanach jego bluzy jak grał w Colorado i Philadelphii.

Polki 6 w sztafecie biathlonowej-no nieźle i będą stypendia :grimacing:

1 polubienie