Przed nami 2. kolejka “fazy grupowej” Ligi Mistrzów. Na Anfield przyjeżdża Bologna FC. Liverpool musi zainkasować 3 pkt, bo kolejne trzy mecze będą dużo trudniejsze - RB Lepizig (wyjazd), Leverkusen (dom) i Real (dom) i może zdarzyć się tak, że uzyskanie 5 pkt w tych meczach będzie trudne.
Stats
Statystyki Opta są zdecydowanie po naszej stronie. Liverpool ma 74.8% szans na wygraną, co nikogo nie powinno dziwić.
Ponadto, na Anfield wygraliśmy każdy z ostatnich 10 meczów fazy grupowej rozgrywek Europejskich (LM + LE) strzelając 2 lub więcej bramek w ostatnich 9 meczach z rzędu na własnym stadionie.
I jeśli cokolwiek to znaczy - w meczu z Milanem oddaliśmy 11 strzałów na bramkę. Okazuje się, że jest to najwięcej oddanych strzałów przez zespół z PL, który rozegrał pierwszy mecz w LM pod wodzą nowego managera odkąd taki sam wynik (11 strzałów na bramkę) osiągnął Man City Pepa Guardioli we wrześniu 2016.
Liverpool vs Bologna - H2H (head to head)
Oba kluby się wcześniej nie spotkały w rozgrywkach Europejskich, także Bologna będzie naszym dziesiątym Włoskim przeciwnikiem w Europie po klubach takich jak: Milan, Atalanta, Roma, Napoli, Fiorentina, Inter, Juve, Genoa i Udinese.
Bologna ma dużo mniej doświadczenia z meczów z zespołami w PL, dlatego statystycznie szacuje się, że mają 10.4% szans na wygraną i 14.8% szans na remis.
Ich ostatni pojedynek z zespołem z Anglii to mecz z Fulham z 2002, purchar Intertoto - rozgrywki te zostały zniesione w 2008 roku, a po przejęciu ich przez UEFA w 1995 stały się one klalifikacjami do Pucharu UEFA (dzisiej zwanego Europa League).
W Serie A Bologna po 6 kolejkach zajmuje 13 miejsce z 7 pkt.
Warto zaznaczyć, że we wszystkich rozgrywkach w 7 meczach przegrali tylko raz, 3-0 z Napoli na wyjeździe.
Analizy gry przeciwnika nie robiłem, więc nie wiem za bardzo czego się po nich spodziewać. Liczę na dobry mecz, dużo lepszy niż z Wolves, czyste konto i 3 pkt.
Przewidywany skład rywala:
Przewidywany skład Liverpoolu pozostawię Wam do wytypowania w komentarzach.
Ankiety
Przy zakładaniu wątku meczowego z Milanem zadałem pytanie:
- “W ilu meczach stracimy punkty w fazie grupowej LM?”.
52% głosów padło na 3 mecze. W związku z tym poniżej typujemy te 3 spotkania. Jeśli ktoś uważa, że nie stracimy pkt w aż 3 meczach, to śmiało typujcie mniej (np jedno lub dwa).
- Bologna (H)
- RB Leipzig (A)
- Leverkusen (H)
- Real (H)
- Girona (A)
- Lille (H)
- PSV (A)
- Tak
- Nie
- 0 (w żadnym meczu )
- 1
- 2