02.10.2024 Liverpool - Bologna

LFC vs Bologna

Przed nami 2. kolejka “fazy grupowej” Ligi Mistrzów. Na Anfield przyjeżdża Bologna FC. Liverpool musi zainkasować 3 pkt, bo kolejne trzy mecze będą dużo trudniejsze - RB Lepizig (wyjazd), Leverkusen (dom) i Real (dom) i może zdarzyć się tak, że uzyskanie 5 pkt w tych meczach będzie trudne.

Stats
Statystyki Opta są zdecydowanie po naszej stronie. Liverpool ma 74.8% szans na wygraną, co nikogo nie powinno dziwić.

Ponadto, na Anfield wygraliśmy każdy z ostatnich 10 meczów fazy grupowej rozgrywek Europejskich (LM + LE) strzelając 2 lub więcej bramek w ostatnich 9 meczach z rzędu na własnym stadionie.

I jeśli cokolwiek to znaczy - w meczu z Milanem oddaliśmy 11 strzałów na bramkę. Okazuje się, że jest to najwięcej oddanych strzałów przez zespół z PL, który rozegrał pierwszy mecz w LM pod wodzą nowego managera odkąd taki sam wynik (11 strzałów na bramkę) osiągnął Man City Pepa Guardioli we wrześniu 2016.

Liverpool vs Bologna - H2H (head to head)
Oba kluby się wcześniej nie spotkały w rozgrywkach Europejskich, także Bologna będzie naszym dziesiątym Włoskim przeciwnikiem w Europie po klubach takich jak: Milan, Atalanta, Roma, Napoli, Fiorentina, Inter, Juve, Genoa i Udinese.

Bologna ma dużo mniej doświadczenia z meczów z zespołami w PL, dlatego statystycznie szacuje się, że mają 10.4% szans na wygraną i 14.8% szans na remis.

Ich ostatni pojedynek z zespołem z Anglii to mecz z Fulham z 2002, purchar Intertoto - rozgrywki te zostały zniesione w 2008 roku, a po przejęciu ich przez UEFA w 1995 stały się one klalifikacjami do Pucharu UEFA (dzisiej zwanego Europa League).

W Serie A Bologna po 6 kolejkach zajmuje 13 miejsce z 7 pkt.

Warto zaznaczyć, że we wszystkich rozgrywkach w 7 meczach przegrali tylko raz, 3-0 z Napoli na wyjeździe.

Analizy gry przeciwnika nie robiłem, więc nie wiem za bardzo czego się po nich spodziewać. Liczę na dobry mecz, dużo lepszy niż z Wolves, czyste konto i 3 pkt.

Przewidywany skład rywala:

Przewidywany skład Liverpoolu pozostawię Wam do wytypowania w komentarzach. :slight_smile:

Ankiety
Przy zakładaniu wątku meczowego z Milanem zadałem pytanie:

• “W ilu meczach stracimy punkty w fazie grupowej LM?”.

52% głosów padło na 3 mecze. W związku z tym poniżej typujemy te 3 spotkania. Jeśli ktoś uważa, że nie stracimy pkt w aż 3 meczach, to śmiało typujcie mniej (np jedno lub dwa).

W których trzech meczach fazy grupowej LM stracimy punkty (minimum 1 wybór, max 3)
  • Bologna (H)
  • RB Leipzig (A)
  • Leverkusen (H)
  • Real (H)
  • Girona (A)
  • Lille (H)
  • PSV (A)
0 głosujących
Czy Salah strzeli bramkę? I tym samym stanie się pierwszym piłkarzem LFC, który strzelił gola w pięciu meczach z rzędu na Anfield w rozgrywkach Europejskich?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
W ilu meczach fazy grupowej LM zachowamy czyste konto?
  • 0 (w żadnym meczu :-1:)
  • 1 :face_with_diagonal_mouth:
  • 2 :sweat:
  • 3 :thinking:
  • 4 :+1:
  • 5 : :clap:
  • 6 :ok_hand:
  • 7 :sunglasses:
0 głosujących
1 polubienie

Nie będę ukrywał, że nie mam pojęcia jak dobrym czy słabym przeciwnikiem jest Bologna, ale chciałbym zobaczyć trochę rezerwowych piłkarzy.
Przede wszystkim Quansaha.
Nunez przy urazie Joty to raczej oczywisty wybór, to samo Gakpo przy jego dobrej dyspozycji.
Jones w miejsce Szobo mile widziany i to tyle chyba z sensownych zmienników.

Bardzo mi szkoda , że uraz złapał Chiesa, bo marzyła mi się jego pierwsza bramka na naszym stadionie!

Przy dobrym wyniku można w przerwie też dać Endo czy Bradleya.

Alisson
Trent-Quansah-van Dijk-Tsimskas
Graven-Jones
Szobo
Salah-Nunez-Gakpo

Ławka: Kelleher, Bradley, Gomez, Macca, Endo, Diaz, Jota

Fajnie gdyby Slot dał nieco odpocząć naszemu mistrzowi świata i wprowadził kilka zmian. Myślę, ze nawet w mieszanym składzie jesteśmy w stanie wygrać z Włochami bez większych problemów i zgarnąć 3 punkty.

1 polubienie

Ali
Taa quansah vvd tsimikas

Endo morton

Jones

Salah nunez gakpo

45 - 60 minuta
Bradley > taa
Gomez>vvd
Szobo> Jones
Diaz>salah

Nie lekceważyłbym Bolonii ani nie wystawiał przesadnie rezerwowego składu, bo tutaj nie możemy sobie pozwolić na stratę punktów.

Zresztą w weekend mamy Palace i później przerwę na reprezentacje, więc teoretycznie w obu meczach możemy wyjść mocnymi jednastkami i zacząć robić zmiany odrobinę wcześniej, kiedy wynik będzie korzystny.

Ostatni mecz z Wolves był zastanawiający pod kątem tego, czy to aby na pewno zmęczenie wpłynęło na naszą słabszą postawę (wcześniej była duża rotacja z WHU), czy też ogólna jakość przeciwnika. W każdym razie do tej pory było to nasze najsłabsze, czy tam najmniej przekonywujące zwycięstwo.

Mam nadzieję, że efekt “nowej miotły” powoli nie opada po tym, jak pojawił się nowy trener i wszyscy byli zmotywowani, żeby się wykazać i grać na jak najwyższym poziomie.

Nie chcę też wyciągać jakichś pochopnych wniosków, bo takich stykowych meczów jak z Wolves zobaczymy jeszcze pewnie kilka w tym sezonie, więc nie jest to jakieś duże zmartwienie pod warunkiem, że w kolejnych meczach stale będzie widoczny progres i chęć dążenia do poprawy.

O żesz kurw… Jakbym zobaczył taki środek pola to bym nie odpalił meczu na trzeźwo. Nie ma szans

6 polubień

Nie odpalaj.
Przerwa reprezentacyjna to niestety okres eksploatacji naszych graczy w kadrach narodowych, często ponad zdrowy rozsądek. Trzeba zapewnić rotację w samym klubie, więc ze dwie nowe twarze w drugiej linii to nie jest zly pomysł.

Wszelkie pomysły z Endo i Mortonem to bajki. Wyjdziemy możliwie najsilniejszym składem, jedyne zmiany które by mnie nie zaskoczyły to: Quansah za Konate, Jones za Szobo i Gakpo za Diaza. W LM trzeba szybko zapewnić sobie spokój i to mam nadzieję dzisiaj uczynimy.

Szobo powinien trochę pogrzać ławę, z Konate trzeba się obchodzić ostrożnie, więc też dzisiaj ława. Reszta pierwszego składu powinna grać

1 polubienie

Pierwszy mecz Arne na Anfield w LM wiec eksperymentow w skladzie nie bedzie i wyjdzie standart (wiadomo jaki) z Darwinem zamiast Diogo a rotacje nasz trener zostawi na 65 + minute.

Oby na zero z tylu to z przodu na pewno cos wpadnie.

Tylko 3 punkty czyli Come on LFC :red_circle:

U siebie na Anfield musimy dzisiaj zgarnąć 3 punkty, będziemy mieli mniejsze obciążenie w ciężkim maratonie , zaczynając od Chelsie aż do 21 grudnia z Totkami

Dziwne to studio w Canal+.

Gdzie mogę obejrzeć na telefonie ?

Najslabszy rywal i najmocniejszy skład, a więc zajeżdzamy, aż do bólu. Niby niedlugo przerwa na reprezentacje tyle, że prawie wszyscy to etatowi reprezentanci i zawsze grają 100% spotkań na kadrze. Do tego Konate, który zawsze gdy grywał co 3 dni, dosyć szybko łapał kontuzje.

na kiblu albo w pokoju, gdzie chcesz, a jesli chodzi o strony to na twitterze pod tagiem na pewno znajdziesz, ewentualnie stary dobry strims, tylko musisz przejsc przez 100 reklam

A ha ha ha normalnie powinieneś zająć się pracą w kabarecie.

To ktoś jeszcze w 2024 przegląda internet bez ad blocka ?! :scream:

@FroncQ ja będę gdzieś tutaj chyba oglądał

@pazienza można blokować reklamy na wszystkim :rofl: ja nawet blokuje na tv

Kibel czyli wymarzone miejsce faceta do czytania, grania albo oglądania :rofl:

A co do meczu to, jak wyżej pisałem, w swoim debiucie na Anfield w LM będzie na galowo.
Takie jest nasz Arne i pora do takich sytuacji się przyzwyczaić :smiley:

Z miejsca zaznaczę że Arne napewno rozmawia z piłkarzami, widzi ich na codzień i wie o kontroli kondycji więcej niż całe forum.
Jednocześnie moim zdaniem skald jest za mocny. Szanse powinnien dostać quansah, Gomez, Jones. Sądziłem że gakpo który w tym sezonie za każdym razem kiedy grał robił to świetnie dostanie szansę bo na to zasługuje.
Wiem że zaraz jest przerwa rep. Ale większość z naszych gra w swoich kadrach. Dodatkowo podróże dla zawodników z innych kontynentów to też nie jest odpoczynek.
Zauważyłem też że chyba Arne jest mało wyrozumiały (albo mniej niż jurgen) bo quansaha odpalił na ławkę bardzo mocno. To samo Bradley który początkowo w każdym meczu dostawał swoje minuty po błędzie z NF ugrzęzł na ławce.

nie wiem jak z adblockami na telefon, na kompie to wiadomo