Środa, godz 21:00 (PL) / 20:00 (UK) - na Anfield przyjeżdża osłabiony Real.
Teoretycznie, świetna okazj dla LFC, aby pokazać się z jak najlepszej strony i w końcu wygrać z nimi mecz! Tylko teoretycznie, bo już nie raz się z Realem mierzyliśmy, niejednokrotnie w ostatnich latach sami będąc w dużo bardziej wybornej formie… i jednak w 3 ostatnich spotkaniach przegraliśmy.
Więc warto zadać to pytanie - czy to będzie ten mecz, w którym stracimy pierwsze punkty w Lidze Mistrzów?
Kiedy zakładałem temat przed meczem z AC Milan w LM (link) w ankiecie padło pytanie:
- “W ilu meczach stracimy punkty w fazie grupowej LM?”
52% głosów padło na 3 mecze, i aż 22% głosowało na 4 mecze. Myślę, że jakby dzisiaj ponownie przeprowadzić tę ankietę, to wyniki mogłyby nas zaskoczyć.
Real przyjeżdża na Anfield w mocno uszczuplonym składzie, bardziej niż się spodziewałem. Nie powinno nam to zamydlić oczu przed oczekiwaniami co wyniku, bo to wciąż bardzo trudny przeciwnik. Dodatkowo taki, który ewidentnie nam nie leży. Jednak każda seria kiedyś musi się skończyć.
Ostatni raz wygraliśmy z Realem 4-0 w marcu 2009 roku na Anfield.
Od tego czasu 7 przegranych i zaledwie 1 remis po naszej stronie.
Liverpool Slota potrafi osiągać wyniki, których potrzebujemy i punktować nawet jeśli nie wszystko idzie po naszej myśli.
Trudno spodziewać się, że nagle pozwolimy Realowi odsłonić wszystkie nasze słabe strony, ale z drugiej strony mecz z Southampton pokazał, że grając solidnie w obronie z nastawieniem na kontrataki można LFC wyrządzić dużo szkód - a w zasadzie dać nam czas, abyśmy sobie sami wrzucili parę kłód pod nogi.
Chyba nikt nie oczekuje, że bramkarz Realu sprezentuje nam dwie bramki, jak będziemy grać na pół gwizdka całe 45 minut?
Tym bardziej, że Real musi ugrać jakieś punkty, jeśli chcą powalczyć o wskoczenie do pierwszej ósemki na koniec fazy gropowej.
Kontuzje u rywali: Vinícius Júnior, Dani Carvajal, David Alaba, Rodrygo, Éder Militão, Aurélien Tchouaméni.
Kontuzje w LFC: Tsimikas, Alisson, Jota, Trent (jeszcze nie wiemy na pewno) i prawdopodobnie wciąż Chiesa (?).
Zapraszam do dyskusji odnośnie pierwszego składu, który powinien wybiec na boisko. Czy Slot postanowi wprowadzić jakąkolwiek rotację z uwagi na zbliżający się mecz z City? Moim zdaniem nie ma na to wiele miejsca.
Nie jestem pewny, czy postawiłbym na Bradleya na prawej stronie. Gomez z pewnością zapewniłby dużo większy spokój w defensywie.
------------ Kelleher
Gomez - Konate - VVD - Robbo
Gravenberch — Mac Allister
— — — Jones
Salah — Gakpo — Díaz
Ankiety
- Wygra LFC
- Remis
- Wygra Real
- Real (H)
- Girona (A)
- Lille (H)
- PSV (A)
- W żadnym z nich
- 1 miejsce
- 2 miejsce
- 3 miejsce
- 4 miejsce
- Miejsca od 5 do 8
- Miejsca od 9 do 24 (awans do 1/16 finałów)
- Tak
- Nie