Alexis Mac Allister

Wydaje mi się, że za bezpośrednią czerwoną za zagranie niebezpieczne są trzy mecze. Za czerwo w wyniku dwóch żółtych lub lżejsze wykroczenia są dwa.

@Igorix @Kijoraptor

Któryś użytkownik w temacie meczu pisał, że za bezpośrednia czerwoną są dwa mecze, chyba że zagranie jest brutalne to trzy, albo jakiś większy przypał (np. rasizm) to więcej.

Za dwie żółte, czyli w konsekwencji czerwoną, jest tylko jeden mecz zawieszenia, tego akurat jestem pewien.

Jeśli nie uznają zagrania za brutalne albo niebezpieczne, a nie powinni, to będzie pauzował dwa.

Przecież “dissent” nie ma nic wspólnego z faulem.

What is dissent in soccer? In soccer, dissent occurs whenever a player or team official publicly objects to a call made by the game referee. Dissent can be verbal or action-based and consists of things such as insults, abusive or foul language, threatening or dismissive gestures, and throwing or kicking objects.

Mac Allister dostał czerwoną kartkę za “dangerous tackle”, a za to jest ban na trzy mecze.

Oczywiście dla mnie i dla wielu innych te zagranie nie było aż tak brutalne, by karać za niego czerwoną kartką. Dla mnie to była mocna żółta, ale czerwona kartka to przesada.

To nie jest jednak rażący błąd sędziego, po którym FA będzie nas przepraszać. Tutaj władze mogą palić głupa, że atak był dynamiczny i noga była podniesiona wysoko, więc czerwona się należała. Sędziowie niechętnie przyznają się do swoich błędów i gdy mają jakieś pole do obrony, to będą je wykorzystywać.

To tak jak w sądzie, jak jest duża szansa uniknąć kary, to oskarżony nie przyznaje się do winny i broni się. Mógłby się przyznać i wyrazić skruchę, dzięki czemu dostałby nieznacznie lżejszy wyrok, ale po co, jak jest duża szansa na uniewinnienie.

Tak samo wczoraj powinien być rzut karny za rękę Romero dla Manchesteru United. PMGOL jednak tłumaczył się, że odległość była zbyt bliska. Faktycznie, odległość trzeba wziąć pod uwagę, ale w tym przypadku to nie była okoliczność łagodząca, bo Romero ewidentnie miał rękę ustawioną nienaturalnie, poszerzył obrys ciała i mocno na tym skorzystał.

Przepisy dotyczące ręki czy agresywności faulu są uznaniowe. Oznacza to, że opinie na dane wydarzenie mogą się różnić. Jak mówię, dla mnie to mocna żółta kartka, nie czerwona. Trzy mecze kary to dużo za takie coś. Jednak jeśli odwołanie ma polegać na tym, że FA ma się przyznać do błędu i uznać, że to nie był faul na czerwoną kartkę, to uważam, że ze względu na oportunizm, nie zrobią tego i utrzymają decyzję z boiska.

Z większością posta zgodzę sie, ale tutajmam zastrzeżenia:

Argument o wysoko podniesionej nodze byłbym w stanie zrozumieć, gdyby taki fakt nastąpił wyłącznie ze strony Alexisa, ale we wczorajszej sytuacji obaj piłkarze mieli wysoko uniesione nogi ze względu na położenie piłki. Trudno zatem, aby walka o piłkę toczyła się na wysokości murawy.

Dla mnie to zwykłe wejście nakładką i żółta kartka, ale sędzia dał się ponieść, a niejaki Tierney na VARze ani myślał reagować, bo wiadomo jakie jest jego podejście do Liverpoolu i Kloppa.

4 polubienia

Slay

14 polubień

Uuuuu no to Endo może jednak nie na taką wodę głęboką rzucony z Newcastle. Środek Szobo/Alex/Endo pewnik.

Na szczęście !!!

8 polubień

W sumie jestem w lekkim szoku, że całe zawieszenie uchylili.

1 polubienie

Ta menda Tierney chciał uwalić Liverpool, a tu takiego wała.

Dzięki Bogu, teraz zaczynam już wierzyć, że stać nas nawet na 3 pkt.

Niestety ostudze Twoją wiarę. Nigdy w historii PL nie wygraliśmy 3x z rzędu na stadionie Newcastle, a ostatnie dwa mecze to dwa zwycięstwa LFC.

Zawsze musi być ten pierwszy raz. Aby obrona zagrała z wiekszym skupieniem i jest szansa na 3 pkt. O to że my coś strzelimy nawet sie nie martwię

13 polubień

Dziwne, ze tu taka cisza. Chłopak był dziś wszędzie grał za 2. Pełno przechwytów, pełno spokoju, wielokrotnie faulowany, wielokrotnie wyprowadzał ataki. Jest niesamowity, wyrasta na mojego ulubionego zawodnika u nas. Nie wiem, czy to nie jest materiał na kapitana naszego🤔

20 polubień

Ogólnie Maca i Szobo to transfery TOP 10/10. Brakuje topowego DM i środek pola byłby sztos.

12 polubień

Pan Piłkarz przez duże P​:ok_hand: Oby tak dalej :hugs:

1 polubienie

Wydaje mi się, że Alexis będzie często pomijany. To zawodnik od noszenia fortepianu na którym gra drużyna. Coś jak Gini, tylko lepszy w każdym aspekcie.

Takich piłkarzy docenia się dopiero kiedy odchodzą.

3 polubienia

Cicho o nim może jest tylko tutaj, ale w wielu innych miejscach skupiających kibiców Liverpoolu jest mocno doceniany i niemal ustawiany na równi z Szobo, o którym tutaj się regularnie pisze. Także spokojnie - on docenienie już ma, wśród kibiców na stadionie zwłaszcza.

1 polubienie

Alexis to najlepszy transfer Liverpoolu od lat, nie zawsze jest w centrum uwagi, ale w kluczowych momentach jest tam gdzie powinien i podejmuje właściwe decyzje.
Szoboszlai jest bardziej widoczny, gra wyżej, ale to MacAllister jest obecnie najważniejszym graczem The Reds.

Porównanie jego roli na boisku do Wijnalduma jak najbardziej na miejscu. O nim też było zwykle cicho, albo negatywnie.
Moim zdaniem bardzo dobrze się uzupełniają na boisku z Dominikiem który gra trochę wyżej i bardziej ofensywnie. Teraz przydałby się jeszcze trzeci muszkieter na poziomie podobnym do tych dwóch grający na DM i mielibyśmy całkiem konkretny środek pola na ten sezon z zestawem solidnych rezerwowych (Thiago, Jones, Elliott, Bajcetić, Endo, Trent?).

5 polubień