Arne Slot

Brawo Arnie, właśnie jesteśmy w tabeli za United. Nie wiem, dlaczego tyle osób go jeszcze tutaj broni. Skoro od początku sezonu gramy w 10, ale przecież beznadziejny Salah, widocznie nikomu w sztabie nie przeszkadza.

No dobra, prawda. W takim razie jest inny ciekawy kandydat:

2 polubienia

Zidane nie zna angielskiego,poza tym on czeka na reprezentacje Francji

1 polubienie

Juz pal licho, czyje to byly pomysły, te transfery. Jesli Arne nie dowiezie i klub zacznie tracić, poleci. Aktualnie klub ociera sie o pośmiewisko, a Henry obserwuje i płacze, jak jego inwestycje spadają na wartości. Uważam, ze długo to nie potrwa, jeśli nasza gra bedzie tak wyglądać. Nadchodzą chude czasy.

Jeszcze dodam: wyobraźcie sobie sytuację, gdy VVD lub Konate łapią kontuzje. O zgrozo.

Trzeba pamiętać że do tanga trzeba dwojga. Klub może kogoś chcieć ale tez druga strona musi chcieć. Prawda jest taka że po ostatnim sezonie zostały mocno rozbudzone oczekiwania, które zostały jeszcze napompowane transferami. Dzisiaj ktos ma to ogarnąć bez okresy przygotowawczego i z dziwnie niekompletną kadrą. Uwierzcie to nie jest robota marzeń.

Zastanawia mnie jak to bylo z tymi transferami. Bądźmy szczerzy to co wydarzyło sie w lato sensu nie ma. Mamy dwoch środkowych stoperów do gry. Klub nie potrafil dograć transferu Guehie. Na boki zostali kupieni ofensywni boczni obrońcy którzy wymuszają inne ustawienie w środku i gdzie brakuję defensywnego pomocnika do tego został sprowadzony Wirtz ktory tylko pogłębia prpbpemy z balansem. Na skrzydłach jest gorzej niz rok temu tez sa tylko dwie opcję.

Biorąc pod uwagę jak wyglada kadra jakie zmiany ma przeprowadzić slot? Tak naprawdę nie ma dużego pola manewru. Nie uważam że slot jest odpowiedzialny w pelni za ruchy transferowe.

1 polubienie

Największym grzechem (po raz kolejny zresztą) była rezygnacja z kupna DMa do rotacji z Gravenem. Endo to paździerz, który nie nadaje się do gry w Liverpoolu. Obniżka formy Maca i Ryana tylko uwypukliła nasze braki na tej pozycji. Brak transferu Guehiego był błedemJasne, wiem, że ściągnęliśmy zawodnika w miejsce odchodzącego Quansaha, ale posiadanie jako rezerwowych tragicznego Gomeza i nastolatka nie jest szczytem marzeń i zgadzało sie to tylko ilościowo. Klub chciał ściągnąć Marca, ale popełniliśmy błąd w negocjacjach, szacując, że w Crystal bedzie dominowała determinacja do jakiegokolwiek zarobku na zawodniku. Pewnie gdybyśmy na 2 tygodnie przed końcem okienka rzucili wymagane 35 mln, to nie byłoby problemu z dopięciem transferu.

Nie zmienia to faktu, że ściągnięcie Isaka też było konieczne. Po sprzedaży Nuneza, Diaza i śmierci Joty musieliśmy kupić co najmniej dwóch napastników, a Szwed był upatrzonym naszym game changerem. Nikt nie spodziewał się, że Alex tak wolno bedzie wchodził w nowy klub

7 polubień

Przy czym dzisiaj Szobo i Graven wyglądali fatalnie, przegrywali w zasadzie każdy pojedynek. Już nie starczyło pary na kolejny mecz. Siły były na AV i na Real. Trzeciego meczu na poziomie nie są w stanie zagrać w tak krótkim czasie. Tragiczne przygotowanie do sezonu z czym się w pełni zgadzam. I potwierdzenie tego, że pierwsze wybitne pół roku za kadencji Slota to wyłącznie efekt kompensacji i zejścia z Jurgenowych obciążeń i bazowania i drobnego modyfikowania Kloppowych zależności. Dopóki w zeszłym sezonie graliśmy mecze, to na wiosnę spadek przygotowania fizycznego był co prawda zauważalny, ale intensywność meczowa podbijała jeszcze parametry fizyczne niektórych zawodników. Latem natomiast nastąpiła zapaść i nikt o odpowiednią intensywność na treningach nie zadbał. I większość teraz wygląda jakby byli na rencie zdrowotnej. Salah od marca jest trupem. Martwi mnie też to, że już nawet Szoboszlaia dzisiaj dopadła zapaść fizyczna, a się wydawało, że on jest nie do zajechania fizycznie.

Slot z nowych transferów nie potrafił wkomponować do składu absolutnie nikogo. Ani Chiesy w zeszłym sezonie, ani nikogo z tegorocznych nabytków. Fajnie wymyślił Gravena rok temu, odblokował też Szoboszloia, ale za mało jest w tej pracy konkretów i dowodów, że to co robi Slot ma sens.

3 polubienia

Że tak zapytam - wam takie informacje to Edwards na cotygodniowej naradzie przekazuje? Czy może siedzi jeden z drugim analityk i wyczytuje zmęczenie z mimiki twarzy zawodników na zdjęciach z treningów? Pytam, bo też bym chciał mieć dostęp do takiego insajderskiego info bez pośredników w postaci kolegów z forum.

4 polubienia

Daje radę Arne. W sumie 3. Miesiąc sezonu się kończy, a my nadal wyglądamy jak zbieranina nieznających się piłkarzy.
Ciekawe ile czasu potrzebuje, żeby to ogarnąć?
Może wieczność?
Ciekaw jestem jak będziemy wyglądać po kadrze, ja jednak w przeciwieństwie do paru tutaj osób, uważa, że dla nas już nie ma łatwych meczów.
Po prostu taki bałagan panuje w drużynie, że każdy rywal może nas potencjalnie ograć.

1 polubienie

To jest główne źródło problemu. Za Kloppa niewyobrażalne byłoby żebyśmy w takim meczu biegali mniej od rywala, gdzie dodatkowo to rywal był częściej przy piłce.

I szczerze - nawet bardziej niż Slot na zwolnienie zasługują ludzie odpowiedzialni za przygotowanie fizyczne.

8 polubień

Fajne potwierdzenie tego o czym pisałem już dobre 3 tygodnie temu.

Jestem ciekaw czy ktoś w klubie podejmie jakieś kroki w tym kierunku. Bo bez zmian, to my będziemy mieli położony cały sezon, a tak wiosnę można jeszcze jakoś uratować. Środek wczoraj wyglądał tak:

Krótko projekt “Arne Galacticos” upadł po 3 miesiącach, chyba żeby to ratować te pół miliarda trzeba wymienić sztab trenerski ze Slotem na czele. Nie ogarnął szatni mi się wydaje Salah nie podaje do Wirtza, Gakpo do Kerkeza itp itd jakby się utworzyły dwa obozy: Starzy Liverpoolscy i nowe gwiazdy. Potrzeba trenera z doświadczeniem w wielkich klubach, może Xavi może Fabregas?

1 polubienie

No właśnie miałem takie przemyślenie, że City w tym meczu wyglądało trochę jak Liverpool Kloppa, jeśli chodzi i intensywność w odbiorze piłki i zastanawiałem się czy Lijnders trochę nie pomógł w tym aspekcie Guardioli.

Menago może z niego jeszcze żaden, ale jako support dla osoby, która umie ogarnąć szatnie, może być idealny. City już w żadnym stopniu nie przypomina tego co grali rok temu.

Ilość odbiorów, czystych, które powodowały szybkie odwrócenie gry w drugą stronę u nich była kolosalnie większa niż u nas, a to był nasz duży atut przez lata.

2 polubienia

Dobór składu naszego na wczorajszy mecz był bez zarzutu, większość chciała widzieć ten skład.

Niestety założenia taktyczne Slota na ten mecz były tragiczne. Zrobiliśmy najgorsze co mogliśmy, czyli staraliśmy się presowac najlepiej rozgrywająca drużynę grająca od tylu sami będąc bardzo słabi w pressingu pod wodzą Arne.

Trzeba było przejść do niskiego bloku oddać im piłkę i starać się wyprowadzać kontry, zwłaszcza grając na Etihad. Pep podobnie zagrał na Emirates i prawie wywiózł 3 punkty.

Niestety, ale poraz kolejny Slot nie trafił z taktyka na mecz.

1 polubienie

Ta taktyka mogla się udać ale jest jeden problem. Do gry w kontrze muszą być szybcy zawodnicy potrafiący wejść w drybling i go wygrać. Biorąc pod uwagę nasze skrzydła które często są bezproduktywne nie mogę sobie wyobrazić Salaha który pędzi pod bramkę przeciwnika i zaraz wraca żeby odbudować pozycję. Wybór składu byl tak naprawdę prosty. Kto mógł wnieść jakość na papierze? Gakpo isak? To wszystko czym mogliśmy straszyć. Kerkez na taki mecz musiałby sie nauczyć grać zupelnie inaczej niz byl wczesniej wykorzystywany. Na większość pozycji mamy jednego zawodnika i potem zaczynają sie schody. Maca grał slabo kto mógł go zastąpić? Jones ? Endo?

I to jest właśnie główna siła Guardioli, ciągłe zmiany w taktyce, adaptacja do warunków meczu.

Totalne przeciwieństwo betonowego Arne którego kunszt taktyczny kończy się na rzuceniu chlopakom piłki i mowienia zeby grali na Salaha

To mnie zastanawia. Na początku wydawało się, że jest wręcz przeciwnie i chłop jest zajebisty w ustawianiu taktyki i nie boi się odważnych decyzji

1 polubienie

Tak z ciekawości co ma grac slot? Jakie konkretne pomysły propnujecie nie bardzo widzę miejsca na jakieś rewolucję. Kilku nowych piłkarzy w wyjściowym składzie i leżymy. Jedenastka traci balans i jest gorzej.

Co nas to obchodzi, jak dla mnie może grać nawet 5-5-0, mają być wyniki składem który sobie zażyczył. Przecież to nie jest tak że Hughes mu kupował coś mu wpadło w ręce, Arne dostarczył profil graczy których chce, Hughes mu ich dał. Wiadomo że nie każde drewno jak Wirtz się sprawdzi, ale obecnie nawet nie widać jakiegoś zaczynu pomysłu co ta drużyna ma grać.

1 polubienie

Ponoć Xabiemu nie układa się szatni Realu. Może lepiej będzie przetrzymać łysego do końca sezonu w oczekiwaniu na dostępność kogoś lepszego. Jeżeli nie Xabi to zawsze będzie można spróbować pójść po Fabregasa z Como.