Arne Slot

O jakichś Etikitach i Isakach to by nawet nie bylo mowy biorac pod uwage forme Krola Darwizzyego w ostatnim sezonie Kloppa. :smiling_face_with_sunglasses:

To, ze Slot zabil Quansaha, Chiese, Bradleya czy Niunieza to juz inna sprawa. Pisalem to juz dawno, ze chlop ma podejscie do pilkarzy jak najebany ojciec, ktory wrocil z żabki po tygodniowej imprezie sylwestrowej do dzieci.

2 polubienia

Wygląda właśnie na to, że Slot nie buduje zawodników, wręcz odwrotnie.
Możliwe, że rzeczywiście te transfery były z inicjatywy Slota, bo sobie wymyślił, że będzie grał piłkę totalną jak dostanie czołowe nazwiska.
Na zasadzie dajcie mnie, to wam pokaże zdominujemy ligę i Europe.
Jak w pierwszym sezonie nie dali i gościu na luzaku wygrał ligę, to może H&E podeszli”może gościu ogarnie, warto spróbować”.

Teraz pewnie się zastanawiają jak to się mogło tak spierdaczyc :sweat_smile:
Raczej braliśmy Kerkeza i Frimponga po to żeby grać niby mocno ofensywnie, Wirtz miał być naszym magikiem, plus pewnie 2 egzekutorów z przodu na zmianę.
Tylko Arne zapomniał, że trzeba też bronić, że zdarzają się kontuzje, problemy z adaptacją.
Że jak weźmiesz zawodnika X z klubu Y. To on nie przyjdzie i nie będzie grał tego samego od razu w całkiem innej taktyce i zespole.

Nie wiem, jakoś moim zdaniem wszystko co złe ostatnio to przez Arne, kulis nie znam, mogę się mylić, ale strasznie nieporadny się zrobił i podejmuje dziwne decyzje.
Właśnie jak za małolata grając w FM. Nie idzie to wszyscy do przodu zostawię 2 obrońców z tyłu i jazda niech się dzieje wola nieba :joy:

A ja myślałem, że to jak lubiłem Darwina ponad to, co pokazywał na boisku była przesadą :joy: widzę są o wiele gorsi :smiley:

1 polubienie

Stawiam że nie było by pośmiewiska z Liverpoolu w co drugim meczu jak teraz, ale kto to wie. Chociaż jak pamiętam że Jurgen zrobił całkowitą rotację w pomocy i kupił 4 nowych gości tam( czego nie kojarzę nigdy wcześniej żeby ktoś w okienku zrobił taką wymianę w tej formacji) to taki Endo przy każdym nabytku za dziesiątki milionów Slota i Edwardsa wyglądał kilka razy lepiej

5 polubień

Miano największego fana Niunieza należy do mnie. :smiling_face_with_sunglasses:

No, ale spójrzmy prawdziwe w oczy:

• Chiesa - nieważne co robi, jak gra, jak się stara - ława. W ten sposób nie zbudujesz zawodnika, nawet rezerwowego.
  • Quansah - za Kloppa to był naprawdę obiecujący gość. Co zrobił Arne? Wypuścił go w pierwszym meczu tylko po to żeby usadzić go w przerwie na ławie (każdy kto grał w piłke i mu się to zdarzyło to wie o co chodzi xD) i nie dać mu pograć już więcej w tym sezonie. Jakby totalna skrajność - w jednym momencie jesteś starterem, a godzinę później śmieciem, który nie nadaje się do niczego (a tymczasem w Buli gra na razie ładnie w podstawie). Zajebista sprawa dla młodego piłkarza.
  • Elliott - wiadomo, że typ nie jest gwiazdą jak Loku opowiada i nigdy nią nie będzie. Ale no bez przesady. xD Nadal jest młody, ziomek pograł u Kloppa w 53 meczach w sezonie 23/24, dołożył 3 gole i 14 asyst. To naprawde jest spoko wynik jak na rezerwowego, który ma nadal dopiero 21 lat i nadal większość liczb dawał z ławki. Miał 12 G+A w EPL - udział w bramce co 111 minut. Co zrobił Slop? Przyjebał chłopa do ławy dając mu 300 minut w lidze XD Co śmieszne, mimo to Elliott w 800 minut zaliczył 8 G+A.
  • Niuniez - za Kloppa był coraz lepszy, wbrew temu co się tutaj opowiadało i statystyki to odzwierciedlają. Chłop w 23/24 miał 33 G+A - wynik o jakim jakiś Ekitikie czy Isak mogą pomarzyć. Wykrecił to w 3000 minut dając gola/asyste średnio co 91 minut. Czy był to giga napadzior na poziomie Haalanda czy Prime Lewego? No wiadomo, że nie. Ale dawał swoją grą naprawde dużo, znacznie więcej niż tutaj się pisało. Zaraz Josif sie zesra, że “hehe ale gra w al hilal hehe bo nik go nie chciał hehe”. No tak - nikt go nie chciał po sezonie, w którym Arne Slop przyspawał go do ławy i dał mu zagrać całe 1000 minut w lidze, dając mu jakieś ogony po 15-20 minut od samego początku sezonu. Zajebisty sposób budowania piłkarza o psychice 6 latka. xD

Ogólnie fajnie, że rok temu nasza konkurencja była upośledzona, a Salah uratował nam dupe strzelając i asystując w 25 na 28 pierwszych spotkań (najczęściej dając co najmniej 2 G+A), ale tak się nie da budować sukcesu długofalowo. Pozdrawiam Brendana Rodgersa i Luisa Suareza.

Poza giga formą Salaha rok temu (gdzie obstawiam nawet Jan Urban mógłby to osiągnąć) i odpowiednim ustawieniem Gravenbercha, który za Kloppa był tragiczny to Slot nie “zbudował” żadnego zawodnika i tyle.

9 polubień

Zaraz i tak zjedzie się autobus fanów Holendra i napiszą, że mistrzostwo jest zasługą Slota xD
A to, że chłop aktualnie degraduje status tego klubu z miesiąca na miesiąc, to już nie jest istotne. Rok temu był geniuszem, a teraz no z jakiegoś magicznego powodu mu nie idzie, gdy dostał zespół do zbudowania, zamiast maszynki po Kloppie. Dziwna korelacja jak na gościa, którego zasługą jest mistrzostwo xD

No tak, ale Nunez marnował po 3 4 setki, a miał Salaha w formie i Trenta, który mu podawał prosto na ryj. Obecnie nie ma takiego zawodnika jak Trent,a Salahinho jest myślami gdzie indziej. Nie ma kto obsłużyć napastników. Nawet jakby Slot chciał spróbować taktyki na trzech obrońców to nie może tego zrobić, bo ma za mało obrońców. A sprowadzili mu zawodników stricte grających w takiej taktyce. I kolejni o których się mówi to Semenyo i Wharton. Też grający na codzień w taktyce z wahadłami. Ogólnie pomysł jest dobry. Sprowadzamy możliwie najlepszych zawodników do gry z wahadłami, którzy są gwiazdami w swoich klubach, ale nie ma skompletowanego składu. A dlaczego nam nie idzie? No bo każdy wiedział, że Trent jednym podaniem może zmienić losy meczu. A pozostali zawodnicy nie mają takiego drygu. Nie ma takiej obawy. Poza tym już każdy wie, że Salah nie jest w stanie wygrać sprintu z kimkolwiek. Trochę Slot został postawiony przed ścianą. Tutaj postać Diaza i Nuneza nie ma znaczenia.Gakpo wykręcił w poprzednim sezonie takie same liczby jak Diaz np.

2 polubienia

No w teorii jest, Wirtz miał być tym zawodnikiem, ale Arne ma problem, żeby stworzyć mu miejsce na boisku, a sam Niemiec ewidentnie potrzebuje czasu na aklimatyzację.

Ja w ogóle mam problem z tym, że przy okazji kolejnych łączeń transferowych z piłkarzami, którzy akurat są w dobrej formie.

Jak Klopp składał swój zespół w Liverpoolu to ewidentnie miał wizje tego co chce grać i jak zawodnicy razem mają funkcjonować w jego systemie. Szybkość z przodu, waleczność i wytrzymałość w środku i dynamika na bokach obrony.

Ściągaliśmy często nieoczywistych zawodników, tak aby Klopp mógł spełnić swoją wizje i to kolejne wywiady potwierdzają po latach.

Dzisiaj mam wrażenie, że sciągamy w większości zawodników w formie w danym momencie przynajmniej jeśli chodzi o Premier League, Kerkez, Isak czy potencjalny Semenyo i Guehi.

Nie widzę tu jakiejś odgórnej wizji, jeśli chodzi o tych zawodników, każdy z nich wyróżnia, bądź wyróżnia się w swoich obecnych zespołach i to każdy widzi. Takie kupowanie popularnych zawodników na rynku, których nawet ja mógłbym wskazać jako potencjalny zakup, będąc na miejscu Hughesa.

Liczyłem na to, że nasza nowa rekrutacja będzie bardziej zaskakująca i bardziej dopasowana do tego co robiliśmy na rynku wcześniej, tym bardziej, że w Bournemouth nasz obecny dyrektor potrafił wyciągnąć fajnych graczy z nikąd, którzy okazywali się świetni, co potwiedza nasze zainteresowanie kolejnym graczem z tamtego klubu.

Moim zdaniem takie transfery też trzeba robić, bo ponoszę powoli wrażenie, że idziemy drogą Chelsea i United, a szczególnie tych drugich parę lat temu, gdzie uważano, że wydanie dużej ilości pieniędzy musi = sukcesowi.

Chciałbym usłyszeć od Slota, jak on chce grać, bo na ten moment jestem w reprezentacji Polski dostrzec więcej pomysłu na grę z przodu niż u nas, gdzie wygląda to jakby napastnicy mieli wolną rękę i Slot po prostu liczył, że skoro są tak mocni, to nie ma co ich ograniczać taktykami i przygotowanymi scenariuszami.

Każdy biega w swoją stronę i często nie wiedzą jak siebie znaleźć na boisku przy okazji ogólnego dreptania po murawie.

James, wróć :smiling_face_with_tear:

1 polubienie

Oprawić w ramkę i powiesić na ścianie, w samo sedno

1 polubienie

przeszlismy od niekupowania do kupowania samych najdrozszych na daną pozycję. Gdzieś tu rzeczywiscie zaginął po drodze balans.
A zaczelo sie od wydania kupy kasy na Endo z rocznym kontraktem ( ok ogolnie kwota niska, ale pewnie conajmniej z 2x zawyzona)

1 polubienie

Z samym faktem ściągania zawodników z sensem, pod taktyke - pełna zgoda.

Ale co do tych nieoczywistych transferów… To kto to taki był? Poza Robertsonem i może Wijnaldumem - ale oni obaj byli wyróżniającymi się zawodnikami w swoich zespołach w momencie zakupu. Trochę jak jakiś Kerkez np.

Wielkie kluby ściągają topowych zawodników bo nikt nie ma czasu ich ogrywać dwa lata zanim zaczną grać jak w jakimś Brighton. Tak było i będzie zawsze.

My taktycznie leżymy, do tego tak jak Josif napisał - TAA nie da się tak o zastąpić, trzeba było zmienić taktykę, ta zmiana się nie udała, a do tego nie zasąpiliśmy VvD i Salaha, którzy mają swoje lata, to się teraz obija. Salaha to 3 lata temu trzeba było za 200kk sprzedać. W efekcie mamy dziury w zespole, niewyuczoną taktykę i brak zastępstw bo Slot nie zbudował żadnego zawodnika.

No łysy wychodzi na taktycznego impotenta, lekko przebudował kadrę Kloppa w pierwszym sezonie, poprzestawiał parę klocków, ale kiedy trzeba było wymienić parę mechanizmów to wywala się na twarz i to spektakularnie. Ściągasz napastników za ponad 200 milionów, a nadal opierasz taktykę o Salahu który jest bez formy. Stara się grać Bradleyem/Szobo jak TAA (XD), a Frimponga nie ma żadnego pomysłu. U nas od lat nie strzelali napastnicy, tylko skrzydłowi i jego zadaniem było stworzyć nową strukturę gdzie napastnicy będą się czuć jak ryba w wodzie. Nie ma pomysłu na Wirtza, bo nigdy u nas nie istniała typowa 10, a to jego kwestią było stworzyć system. To nie transfery są złe, ale trener który nie umie zmienić systemu i wprowadzić piłkarzy.

To już dwie kwiestie Taktyka i przygotowanie do sezonu gdzie ktoś dał ciała.

Ty tak na powaznie ?
Bez Mo nie byloby zadnego 20 tytulu mistrza Anglii i to nie jest moja opinia tylko niepodwazalny fakt.

1 polubienie

Proszę JE Slota nie obrażać. Wspaniale udało się wprowadzić Leoniego do gabinetów lekarzy i fizjoterapeutów.

1 polubienie

Uważam podobnie, ale to jednak tylko opinia.

Tak według mnie, z zawodników, którzy niespodziewałem się, że tak dobrze będą u nas się prezentować i pod taktyką Kloppa:

Matip
Wijnaldum
Andy
Ox - tu się można kłócić, ale w momencie, gdy był zdrów pasował do naszej układanki idealnie.
Shaq

Jeśli miałbym być szczery, to Salah też dla mnie był wyciągnięty trochę z czapki w tamtym okresie i absolutnie nie miałem jakiś wielkich oczekiwań, ani się tego transferu nie spodziewałem.

I do takich zawodników dokładaliśmy mocne transfery, takie jak VVD i Alissona. To była mieszanka, ale przemyślana + mieliśmy już takich zawodników ściągnętych chwilę wcześniej jak Firmino czy Milner, którzy przez następne lata pod Kloppem byli motorem napędowym.

Trochę tak, a trochę nie, bo Kerkez był rok temu robiony na przyszłą gwiazdę i przez wielu uznawanych najlepszym LO ligi. Gini był niezły, Robbo był częścią drużyny, która zleciała z ligi, nikt wtedy nie był jakoś mega zachwycony tymi transferami z tego co pamiętam.
Szczególnie Robbo, gdzie ludzie zastanawiali się jakim cudem o sile naszej lewej obrony ma stanowić gość, który mógł równie dobrze grać rok później ligę niżej.

3 polubienia

No a gdzieś słyszałem, że pod Slotem Darwin odpali jak rakieta bo on gra systemem gdzie atak skupia się na 9🤔 Tymczasem Nunez stał się typowym rezerwowym od początku panowania Arne. Do tej pory trochę się z tego śmiałem ale chyba na prawdę Slot sam nie wiedział co on chce grać w tym sezonie.

Liverpoolu nie jest kreatywny w szukaniu zawodników. Większość zawodników która do nas przychodziła często pokazywała się w starciach z nasza drużyną. Salah i Alison przecież grali w LM. Robertson to byla perełka bo gość przyszedł za czapkę śliwek a szybko został jednym z najlepszych zawodników na pozycji lewego obrońcy. Wajnaldum był jednym z najlepszych zawodników srok z bardzo dobrymi liczbami biorąc pod uwagę że to byla bardzo słaba ekipa. Klopp przez długie lata ręcznie chcial wszystkim sterować po jego odejściu cały pion sportowy został bardzo rozbudowany.

My nie potrafimy szukac pilkarzy przed wejściem ich na poziom międzynarodowy. Często funkcjonujemy z jednym mocnym nazwiskiem, wtedy można wykazać kreatywnością i spokojnie wprowadzić kogoś na ten poziom. Nawet jak wymaga tego sytacja jesteśmy bierni. Patrzycie pozycja defensywnego pomocnika. Skończyliśmy z Endo i nie potrafiliśmy wykazac się kreatywnością w innym rozwiązaniu tego problemu. W miejsce Japończyka do stuttgartu sprowadzony został stiller(5,5 mln) a do Brighton baleba. Ja uważam ze to awersja przed ryzykiem. Lepiej zapłacić duzo ale mieć większe prawdopodbienstwo że transfer wypali. Tylko jak my zamiast kupić np 3 zawodników bo takie są potrzeby kupujemy jednego a resztą sie odkłada na kolejne okienko to potem nie wiadomo od czego zacząć.

Mistrz Anglii zespół kotry chce grać na kilku frontach nie ma jakościowych zmienników dla ponad 30 letnich zawodników jak Salah czy van dijka. Jak można mówić o normalnym zarządzaniu klubem.

Zgadza się mój błąd Salah byl juz u nas. Dziękuję za informację.

Mała korekta: Salah nie grał przeciwko nam w LM w barwach Romy ale za to w naszych barwach strzełał Alissonowi w 2018 na Anfield.

1 polubienie

Salaha trzbea było 3 lata temu sprzedać… Ciekawe kto by Ci majstra wygrał rok temu bananowcu.