W ogóle by mnie to nie zdziwiło. Nyoni i Ngumoha dostają zbyt mało czasu mimo, że prezentują się za każdym razem bardzo dobrze. Slot jest po prostu betonem większym niż Klopp. Inne drużyny potrafią wprowadzać młodych zawodników tylko zawsze Liverpool ma z tym problem.
Ogólnie to jest cyrk że Rio nie dostaje szans. Jeszcze przy takich brakach kadrowych. Za każdym razem gdy wchodził na te kilka minut dawał pozytywny bodziec.. mecz z Newcastle? A ch*j tam. Nie zasłużyłeś na grę.
Może jeszcze wtedy dało radę to rozumieć bo wszystko wygrywaliśmy ale później gdy przestało żreć to aż sie prosiło młodym zagrać
Quansah ![]()
Ngumoha ![]()
Elliott ![]()
Chiesa ![]()
Niuniez ![]()
Salah ![]()
Nyoni ![]()
Za trenera Slota dobrze zrobiona robota. ![]()
Oni to sie chyba bardziej nadają na kolejny finał Squid Game niż do grona ekspertów piłkarskich.
Wybór trenera zależy od jego dostępności i chęci przystąpienia do projektu oferowanego przez właścicieli. W 2024 roku większość chciała amorima, gdy pojawiły się plotki o nie jakim Arne Slot to w tym ja byliśmy trochę zawiedzeni, że chcemy zatrudnić no name ( ja go nie znałem w ogóle szczerze) Potem Klopp zrobił miły gest witając przyszłego trenera. No trzeba powiedzieć, że Niemiec pożegnał się z klasą, a nie że ktoś go zwolnił bo się nie nadawał. Pozostawił dosyć mocny klub i skład.
Co zmienił Slot ?
- Gravenberch odżył, nowa pozycja zrobiła z niego ważny element drużyny
- Salah miał sezon życia
- W ataku nie pamiętam kto grał na środku, ale wiem że s.p Jota łapał często kontuzje, a Nunez irytował pudłami. Grał pewnie często Diaz na środku z gakpo na prawej. Obaj gracze mieli dobre wyniki, no ale trochę w cieniu salaha
- Mac miał najlepszy moim zdaniem sezon grał dużo lepiej niż w tym sezonie i uważam że był to jego najlepszy sezon w klubie i w moim prywatnym rankingu był player of the season
- Szobo widoczny progres z meczu na mecz, obecnie jeden z lepszych graczy drużyny
- TAA częściej zmieniany co mu się nie podobało, słabszy w obronie jak zwykle, ale miał dobre passy i technikę, często schodził do środka
- Ogólnie zmiana taktyki na bardziej stonowaną, skuteczną, z fazami przejściowymi oraz chłodniejszą głową była bardzo na plus po gegen pressingu kloppa ( gegen pressing jest szalenie dobrą strategią, ale nasi piłkarze bardziej pasują do Guardiola ball)
- Obrona się poprawiła, przechwyty drugich piłek mi.in w powietrzu była bardzo dobra, odbiory gravena i jego balans ciała z piłką dużo dawały
Kiedy zaczęły się pierwsze alarmy ? Z tamtego sezonu zapamiętałem pierwszą porażkę z Nottingham Forest na początku sezonu 24/25. Później dwumecz z PSG i słabej gry zespołu oprócz alissona. Ten mecz wygraliśmy 1:0, ale to PSG zgniotła nas w tamtym meczu. Gdy Salah został tam zgaszony przez bocznego obrońcę PSG od tamtej pory był zauważalny spadek jego formy. Końcówki sezonu już nie wliczam gdyż gdy było zapewnione zwycięstwo w lidze, drużyna już się nie starała.
Nowy sezon, duże zmiany, rekordowe okienko. Sezon 2025/26
Ważni gracze którzy opuścili klub
-
TAA
-
DIAZ
-
Jota Nunez jako backupy na środek ataku ( zastąpieni godnie przez Ekitike i być może Isaka w przyszłości)
-
Elliot ( który był raczej rezerwowym)
-
Quansach który przegrał rywalizację z Konate
Diaz odszedł, ale realnego wzmocnienia za niego nie było. W ataku przyszło dwóch środkowych, a wirtz to raczej ofensywny pomocnik. Frimpong przyszedł za TAA, który póki co leczył kontuzje i jest wystawiany raczej na pozycji salaha. Nie chcę go jeszcze negatywnie weryfikować, ale pierwsze co u niego się rzuca w oczy moim zdaniem to niski wzrost ( chyba 1.72) Jest to zawodnik zdecydowanie o innym stylu niż TAA. O transferach nie chcę się więcej rozpisywać bo jest tu o Arne z myślą.
Rok 2025 w nowym sezonie zaczął się bardzo dobrze ale tylko na papierze gdyż tracimy więcej bramek niż w poprzednim sezonie oraz zwycięstwa były wyrywane w doliczonym czasie gry. Prawdziwa złość zaczęła się od pierwszych porażek, większych seriach porażek i niezadowolenia z nowych nabytków w większości. Ekitike jest raczej na plus, Wirtz na ten moment ma mieszane odczucia kibiców. Kerkez za mało myśli, błędy w obronie i słabe wrzutki. Frimpong ma zrywy, ale pełni możliwości nie pokazał na dłuższą metę.
Obecnie co się rzuca w oczy ?
- Drużyna nie ma tożsamości, męczy bułe posiadaniem piłki i klepaniem piłki po obwodzie nie wytwarzając zagrożenia
- Bramek tracimy mniej ostatnio, ale jak podpunkt wyżej jest to okupione jeszcze bardziej zachowawczą i nudną grą
- Kibice,( czytając forum )nie mają już radości z oglądania i ekscytowania się slotballem. Zgadzam się
- Stałe fragmenty, chyba najgorsze w lidze. 3 strzelone bramki, wiele straconych.
- Nie mamy intensywnie grających skrzydłowych typu doku z ManC
- Indywidualne błędy obrońców praktycznie w każdym meczu np. ustawianie się
- Dużo straconych bramek po kontrach
Z głowy ciężko mi analizować wszystkie problemy drużyny w tym sezonie, ale jest ich wiele. Ryba psuje się od głowy. W 100% trener nie odpowiada za to co się dzieje z pierwszym zespołem, ale ma na to realny wpływ i zazwyczaj jest tak że zaczyna się od zmiany trenera. Czasem to wychodzi czasem nie. Ryzyko to football i tyle. Trener utrzyma stanowisko do czerwca, ale potem nie wiem. To zależeć będzie od działaczy.
Zbawcy drużyny juniorzy bez doświadczenia. Zespół który zdobył mistrzostwo teraz ma sie opierać na zawodnikach którzy nie maja doświadczenia i nie są prxygotowania do rywalizacji co trzy dni. Cały czas większość nie widzi różnicy w grze ogonów i od poczatku spotkania. My aktualnie nie mamy drużyny i system który gramy to niestety proteza. Bez odpowiednich zawodników na skrzydłach do pierwszej jedenastki nie ruszymy. Wystarczy zobaczyć jak krucha jest ta druzyna jak ktoś vna nią siada lub traci bramkę. W tym momęcie juniorzy nie sprostają temu wyzwaniu.
Podłączam się pod post. Fajna analiza i do tego mocno trafna.
To co się rzuca w oczy to faktycznie brak jakościowych skrzydłowych. Trochę jak w reprezentacji Polski.
Myślę że brak taa i formy salaha sprawił że mamy z 10-15pkt mniej i jestem w stanie stwierdzić że to jest ta różnica. Mimo iż nadal uważam że zespol zacznie w końcu klikać to ktoś na skrzydło jakościowy nam się przyda, bo tam nie ma wiatru i intensywności;)
Dać szanse młodemu zdolnemu? Paanie to trza na spokojnie usiąść, pomyślec. Za 5 lat może będą gotowi żeby zagrać więcej niż 10 minut w jakimś spotkaniu.
Ale za to dawanie 2137 szans Gakpo który w każdym spotkaniu gra tak samo? Świetny pomysł!
Hmm, a mam taki szalony pomysł, może by tak… no nie wiem. Zmienić system tak żeby zacząć wygrywać i grać atrakcyjną dla oka piłke?
Zwolnili Maresce,zwolnili Amorima
Lecz nasz kochany Arne dalej stolka sie trzyma ![]()
Profil Ekitike? Myślisz, że wrzuciłby takie zdjęcie wiedząc, że o to chodzi?
Hmm zastanówmy się dlaczego to nie ma sensu. Oprócz gry do przodu trxeba umieć bronić, przesuwać sie po boisku i asekurować. Mamy tak wrażliwy system gry że mały błąd i przeciwnik dostaje autostradę w nasze pole karne. Siłą rzeczy mlody bedxie obciążony, bo kazda strata i brak pomocy prxez resztę drużyny podnosi stawkę. My tak kopiemy do siebie na boisku bo mamy nastawienie żeby kontrolować grę i nie dopuszczać do głupich strat.
Albo ogląda Oppenheimera
Dam pracę. Poszukiwany pracownik do 25 roku życia z 10 letnim doświadczeniem na poziomie pro.
Nie żebym się czepiał, ale Trent w wieku 19 lat zaliczył 1500 minut w lidze, Sterling w zasadzie w wieku Rio miał ich też ponad 1000. Owen w wieku 18 lat był głównym napastnikiem i rozstawiał obrońców PL jak chciał.
Wiek nie ma znaczenia, jeżeli jesteś dość dobry. A Rio ile razy wchodzi na boisko pokazuje, że warto mu trochę bardziej zaufać, aniżeli 50 minut przez 20 kolejek.
- Tak
- Nie
- Nie mam zdania
Ja bym dodał 4 odpowiedź: mam nadzieję.
Ludzie czy możemy uznać że trenerzy jednak coś tam wiedzą? Czemu na jakiekolwiek kryzys drużyny odpowiedzią mają być rezerwowi? Albo gracze którzy odeszli? Diaz był tu 3.5 roku. Przez większość czasu słyszałem że to jeździec bez głowy. Teraz z racji tego że gra w słabiutkiej lidze i pokazuje że zawsze był całkiem dobry to nagle w co 5 poście czytam że go brakuje.
Teraz niby 17 letni utalentowany chłopak ma być zbawieniem?
Ludzie u nas problem jest baaaaardzzo głęboki.
Wirtz w Niemczech się bawił, a u nas wygląda średnio/dobrze. Salah jak emeryt. Isak cien z tego postrachu ligi jakim był.
Gakpo w zeszłym sezonie był bardzo wartościowym graczem. Teraz?
Konate był 3 stoperem ligi, a w tym ma może 50% meczy dobrych. Kerkez wymiatał w tej samej lidze. W naprawdę podobnym stylu gry(przynajmniej z założenia).
Maca? Gra jak Joe Allen od pół roku.
To nie jest przypadek. Tyłu ludzi naraz bez formy nie może być spowodowanym przesunięciem jednego trybiku. Coś nie gra w tej drużynie i to grubo. I zakup semenyo czy guehiego oczywiście pomoże bo to super gracze, ale tylko doraźnie. Lada moment popadną oni w ten sam marazm.Jeśli dalej będziemy się trzymać tego co jest.
Więc albo Arne zmieni swoje podejście/treningi codzienne czy przygotowanie fizyczne albo my wymienimy Arne. Nie dziwię się że klub będąc na rozdrożu i ładując ponad 450m z miernym efektem jest wstrzemięźliwy. Warto zaczekać bo może będzie trzeba się skupić na nowym trenerze, a wtedy warto też 30-50 wydać na gracz który to jemu pasuje
Mecz z Arsenalem nie będzie żadnym wyznacznikiem, bo zwycięstwo (xD) da paliwo i przedłuży stagnację, remis każdy wziąłby w ciemno i również przedłuża stagnację, a porażka będzie odbierana przez proSlotowską część jako “no byli silniejsi ALE MIELIŚMY SERIĘ 8 MECZÓW BEZ PORAŻKI”, bo to przecież jedyny argument.
Swoją drogą śmieszne jest to, jak wielu tu pisze o serii 8 meczów bez porażki, a nikt z nich nawet przez chwilę nie pomyśli, że tam nastąpiła strata 8 punktów po remisach z beniaminkami. Ta sama cyfra, a jak różny wydźwięk.
to co bierzemy jutro Nuno? ![]()
Luis Enrique po sezonie ma odejść z PSG, podobno chce nowych wyzwań.
Ale by to siadło…