Nienormalne w tym wszystkim jest to, że zawodnik sprowadzony w lecie za €53 mln i zarabiający £400k tygodniowo jest odsuwany od składu kosztem innego zawodnika, który pewnie zarabia nie mniej. I to zaledwie po pół roku gry.
Śmieszny twór ta Saudi Pro Liga. Piłkarze się obłowią, bo zarobią kupę kasy. Z klubami w których grają niewielu z nich się będzie utożsamiać po odejściu, poziom atrakcyjności ligi na świecie aż tak znacząco nie wzrośnie, a i kluby Euripejskie wyciągną od nich grube pieniądze za transfery niechcianych piłkarzy.
To powoduje inflacje pieniądza w piłce nożnej i to jest już teraz problem, a w przyszłości się pogorszy.
Już teraz widzimy sytuacje, gdzie za absolutnie przeciętnych piłkarzy kluby wołają po 30 mln euro, gdzie jeszcze parę lat temu, to było nie do pomyślenia.
Każdy kolejny tego typu projekt, czy to kiedyś Rosja, czy później Chiny, PSG czy teraz Arabia, trochę psuje rynek.
Projekt w Arabii wydaje się niestety długoterminowy, więc będziemy oglądać pewnie coraz większą ilość młodych, dobrze zapowiadających się zawodników wybierających pieniądze i niższy poziom sportowy od ambicji, i młodzież, która teraz wyrasta także może zacząć marzyć o tym, że w przyszłości zgłosi się do nich klub z tamtych regionów, a o grze w LM czy Premier League, bo to wygodny styl życia, godny ery TikToka, a nie trzeba zasuwać jak w każdej innej lidze.
To są absurdalne pieniądze na kontraktach, ale i prawdopodobnie jeszcze większe lecą na boku, bo Szejkowi jak ubędzie w weekend kilka milionów, to tak jakby nic się nie stało.
Historie w Turcji bywały takie, że właściciel po wygranym meczu wchodził do szatni i rzucał kluczykami do samochodów, więc nie chce wiedzieć, co się dzieję w Arabii.
Dzieki. Musiało mi tu umknąć. Trochę szkoda bo nikomu nie życzę urazów, ale nigdy specjalnie nie ceniłem jego talentu stąd byłem ciekaw jak mu pójdzie. Mimo wszystko Brentford raczej nie narzeka na transfery od nas. Sepp spisuje się bardzo dobrze Kelleher rewelacyjnie, a hedno patrząc na okoliczności też raczej uznawany musi być za dobry pomysł(wien że Jordan nie przyszedł bezpośrednio od nas ale trudno żeby go nie utożsamiać z naszą ekipa)
Po transferze Karima Benzemy do Al-Hilal jeden z napastników saudyjskiego klubu został wyrejestrowany z kadry na mecze ligowe. Mowa o Darwinie Nunezie.
Dziś w pierwszym składzie, tym samym przechodzi do historii. Jest też drugim najmłodszym strzelcem w PL, a także drugim najstarszym. Wciąż dzierży rekord asyst LM. Jeden z najważniejszych piłkarzy ery Kloppa. Jeden z najlepszych darmowych transferów w historii. Wzór profesjonalisty na boisku i po za nim.
Maszyna. Mój ulubiony piłkarz po wsze czasy.
Wpiszcie sobie James Milner w google. Miła niespodzianka.
Tutaj trent na tle mało presujacej ekipy Bordalasa.
Podkreślam to o pressingu bo właśnie w takich meczach mógłbys oczekiwać czegoś extra od kreatorów. Trent jest koszmarny na ten moment a mamy już marzec. Jasne miał jakieś urazy, ale on praktycznie nie ma rywalizacji a wygląda okropnie właściwie w każdym meczu. I tu nawet nie chodzi o grę w obronie, ale on się nawet w ataku nie przydaje.
Każdy kto oglądał Liverpool przez ostanie lata wie, że Trent jest przeciętnym piłkarzem z magiczną prawą nogą. Klopp wyciągnął z niego 200% i stworzył system, gdzie mógł błyszczeć. Bez Kloppa i kontuzji Clyne, Trent nigdy by nie wyszedł dalej niż Akademia i skończyłby gdzieś w Championship albo niżej.
Myślę, że trochę przesadzasz z tym wrzucaniem go w przeciętność. Sam jego przegląd pola i technika to są na prawdę unikatowe umiejętności. Owszem Klopp go zbudował ale nie zrobiłby z niego top gracza gdyby nie było z czego rzeźbić.
Co to za głupie gadanie jak zwykle? Konkrety bo tak można każdego oczernić.
Tak zagrał dobrze z benfica ale w lidze wygląda dalej słabo i gr mało. Ma 2 asysty w realu i jest marzec to co mam napisać że pięknie mu idzie? Wystarczy sprawdzić jak koszmarnie wygląda aktualnie prawa obrona Realu żeby wiedzieć że do składu ma wręcz autostradę a mimo to nie gra wszystkiego. I tak miał urazy lecz to wszystko na dziś zbiera się na słabiutki czas w realu.
@spawacz nie zgadzam się uważam że miał więcej atutów. To prawda że klopp mnóstwo z niego wycisnął. Jednak on wygląda w tym realu na trochę zagubionego. Może się odkręcić ja nie przesadzam że jest już skończony, ale na dziś frimpong jest lepszym graczem i to również mimo ogromu problemów zdrowotnych
Tylko że frimpowi nie zaliczyli np gola/asyst z Crystal palace w pierwszym meczu o tarcze. Generalnie raczej się zgodzimy że robi dużo pozytywnego swoimi wejściami. Aktualnie gra na PO głównie Valverde i sytuacja podobna jak z naszym szobo. Z kolei carvajal wygląda gorzej niż nasz robbo. Napewno też nie pomogło mu to że doszło do zmiany trenera i do tego wielce prawdopodobne że Arbeloa to nie jest materiał na topowego trenera
Mały błąd, ma 2 asysty. Musiałem sprawdzić, bo przy 12 to byłby super wynik.
Frimpong ugrał tyle samo i rozegrał tyle samo gier 12 meczy, 2 asysty więc trudno mówić o tym, który lepszy. Trent w Realu sie po prostu nie odnalazł, Arbeloa niby na niego stawia, ale czy ma inny wybór ?
Akurat mecz który Real przegrał, więc większość zawodników grała tam słabo do tego filmik który z założenia ma pokazywać same złe zagrania (można to wywnioskowac po opisie i po tym, że np nie ma tam akcji jak jakiś strzał zablokował, bo to by nie pasowało, nie?). Nie twierdzę, że Arnold gra dobrze, no ale to nowa liga, więc ma prawo się dłużej aklimatyzować (jak np Wirtz u nas). Do tego 2 kontuzje które wykluczyły go na 3miesiące gry. Nie wspominając o zmianie trenera, więc wg mnie trzeba zaczekać do np połowy/końca następnegfo sezonu aby obiektywnie stwierdzić czy ten transfer mu wyszedł czy nie.