Nadal nie sądzę, że ludzie zdają sobie sprawę z tego, jak wielkim potworem wyjściowym jest Darwin Nunez.
Zdobył trzy bramki w swoich ostatnich trzech startach dla Liverpoolu, wygrywając mecz z West Ham United, znajdując tył siatki na Anfield po raz pierwszy od czasu swojej letniej przeprowadzki z Benficy. Prawdę mówiąc, mógł mieć hat-trick. To nie pierwszy raz, kiedy tak myślę w tym sezonie i wiem, że nie będzie to ostatni raz, kiedy to napiszę.
23-latek po raz kolejny zasłużył na miano agenta chaosu, oddając sześć strzałów w ciągu 57 minut spędzonych na boisku. Co ciekawe, to trzeci raz w tym sezonie, kiedy wybuchowy napastnik próbował sześciu strzałów w jednym meczu. Był to dopiero jego 11 występ dla drużyny Jurgena Kloppa.
W 27% swoich wyjść miał sześć strzałów. W 55% swoich meczów dla the Reds, miał minimum cztery próby na bramkę.
Jedynym przypadkiem, kiedy Darwinowi nie udało się oddać minimum trzech strzałów w meczu Premier League, była sytuacja, kiedy dostał siedem minut z ławki przeciwko Brighton.
Udało mu się zdobyć tylko jedną próbę, niecelną główkę z 12 jardów, gdy był naciskany przez dwóch obrońców opozycji w remisie 3-3 na Anfield. Również w meczach z Ajaxem i Napoli ograniczył się do jednego strzału.
W tej chwili oddaje średnio sześć strzałów na 90 sekund, a jego praca z bramkarzem wynosi 38% czasu. Jego średnia xG90 wynosi 0,75, średnia xG na strzał 0,12, a liczba bramek na 90 (0,6) powoli pnie się w górę po powolnym(-ym) początku.
Tylko dwóch graczy w Premier League ma średnią powyżej czterech strzałów na 90 - Nunez i Erling Haaland. Są to jedyni dwaj gracze, którzy wykonują średnio ponad siedem dotknięć w polu i jedyni, którzy mają średnią xG90 powyżej 0,81 w Premier League.
Jedyna realna różnica między nimi to fakt, że Haaland ma za sobą ponad 900 minut gry w Premier League w tym sezonie, podczas gdy Darwin nie przekroczył jeszcze 400. No i fakt, że zawodnik City ma gorącą passę i znacznie przewyższa swoje liczby xG, podczas gdy zawodnik Liverpoolu nr 27 ma nieco gorsze wyniki.
Jest jedynym graczem, który zbliża się do tego, co robi Haaland w Premier League w tym sezonie. Wiem, że próbka nie jest największa, ale to jest to, z czym jesteśmy w stanie pracować w tej chwili.
Dziwnie jest widzieć ludzi, którzy mówią, że nr 9 w City jest kodem oszustwa, podczas gdy Darwin jest określany mianem flopa. Przy odrobinie szczęścia tu i ówdzie mógł zdobyć hat-tricka przeciwko Fulham, Palace, Rangersom na Anfield i West Hamowi w dokładnie takich samych występach, a narracja byłaby zupełnie inna. Nie przesadzam też, wystarczy obejrzeć wysiłki na filmiku, który załączyłem.
Mam wszelką wiarę, że jego wykończenie się poprawi. Wystarczy zobaczyć jego technikę przy niektórych wysiłkach, by zdać sobie sprawę, że ma takie możliwości. Jest instynktownym finiszerem, jego najlepsze strzały wydają się być wykonywane w ciągu dwóch dotknięć piłki. Jego najgorsze próby są wtedy, gdy ma czas do namysłu.
Zawsze chce robić rzeczy na 100mph i dlatego jego technika może wyjść przez okno w niektórych sytuacjach. Klopp ma jednak doświadczenie w pracy z takim typem napastnika.
Robert Lewandowski nawet odniósł się do tego w wywiadzie.
“Kiedy przybyłem do Dortmundu, chciałem robić wszystko szybko: mocne podanie, tylko jedno dotknięcie. Jurgen pokazał mi, żebym się uspokoił - żeby w razie potrzeby wykonać dwa dotknięcia”.
“To było całkowicie wbrew mojej naturze, ale wkrótce zdobywałem więcej bramek. Kiedy miałem to już za sobą, rzucił mi wyzwanie, by znów przyspieszyć. Jedno dotknięcie. BANG. Goal. Zwolnił mnie, aby mnie przyspieszyć. Brzmi to prosto, ale to był geniusz, naprawdę”.
Trzeba pamiętać, że dopiero w drugim sezonie Lewandowski zaczął regularnie strzelać bramki.
Jeśli Klopp jest w stanie popracować nad tym aspektem gry Darwina, to trzeba założyć, że jego liczby będą tylko lepsze. Prawdopodobnie zobaczylibyśmy, jak rośnie jego średnia xG na strzał i byłby jeszcze bardziej niebezpieczny. Wyobraźcie sobie to.
Chyba jeszcze nigdy nie byłem tak zafascynowany żadnym zawodnikiem jak Darwinem. On to robi, gdy jest jeszcze tak surowy. Kiedy będzie w stanie kontrolować chaos, jego gra może wejść na nowy poziom. A my możemy obserwować, jak to wszystko rozwija się na naszych oczach.
[by Sam]