Federico Chiesa

To że Chiesa jest zdrowy i nic mu nie dolega to dobra wiadomość.

Faktycznie zostawienie go w Liverpoolu, by wykonał sesję treningową brzmi rozsądniej niż zabieranie go na wyjazd na cały dzień, gdzie prawdopodobnie by nie zagrał i stracił dzień treningu.

Salah jest w genialnej formie, ale Diaz i Gakpo również spisują się bardzo dobrze. Do tego wrócił Jota, który jeśli gra, to zwykle jesteśmy z niego zadowoleni. Włoch w takim momencie ma małą szansę na grę, a nie wspomniałem jeszcze o Nunezie, który przesiedział cały mecz na ławce oraz Elliocie, który dostał kilkanaście minut.

Na razie przygoda Chiesy na Anfield jest taka, że gdybyśmy go nie kupili, to sezon wyglądałby dla nas identycznie jak dziś. Ale to nie był transfer, którego potrzebowaliśmy, bardziej traktuję go w kategorii luksusu, jak odpali, to będziemy mieli ciekawą opcję za niewielkie pieniądze. A lepiej mieć nadmiar chłopaków do gry niż za mało.

Jak dla mnie to Włoch może być zastępcą Nuneza w przyszłym sezonie. Jeśli dojdzie do pełnej dyspozycji, będzie mógł grać co tydzień i pokaże poziom, który prezentował w Serie A, to będziemy mieli bardzo dobrego zawodnika, uniwersalnego, który może zagrać na każdej pozycji w ataku. Po co latem mamy szukać na siłę napastnika za Urugwajczyka i wydawać wielkie pieniądze, skoro możemy stawiać na Diaza i Jote, a do tego mamy Chiesę, Salaha (oby) i Gakpo, gdzie każdy z tych zawodników grał już na środku ataku i rozgrywał bardzo dobre spotkania? Taka piątka do dyspozycji dla mnie wystarczy. Kiedyś nie mieliśmy takiego bogactwa, w sezonie, w którym wygraliśmy LM oprócz naszej świętej trójcy był tylko Shaqiri, Origi i Sturridge, który mimo 28 lat poruszał się jak emeryt, bo kontuzje go wykończyły. Rok później już niemal całkowicie opieraliśmy się na Mane, Bobbym i Salahu, trochę minut dostał Origi, Minamino od stycznia, za to Shaqiri poszedł mocno w odstawkę. Dziś mamy prawdziwy luksus.

5 polubień

Wy to piszecie na poważnie czy to jest jakiś trolling bo ja już nie wiem?
Chłop zarabia ponad 100 tysiecy funtów tygodniowo, zagrał w lidze 18 minut przez połowę sezonu, a tu ktoś pisze że dobrze że nie pojechał na mecz bo w sumie to straciłby dzień treningu xD

Ja bym zrozumiał takie głosy jakbyśmy byli manchesterem city gdzie pieniądze nie mają znaczenia, ale klub jest właśnie w trakcie negocjowania 3 absolutnie kluczowych kontraktów i te 120 tysięcy które zarabia włoski pozorant mogą być różnicą pomiędzy tym czy taki Salah odnowi kontrakt czy nie.
Z jednej strony żydzenie na każdym kroku, a z drugiej dawanie milionów jakimś arthurom melo i chiesom, to jak ten klub funkcjonuje to jest parodia.

4 polubienia

120 tys / week to dobra ale normalna pensja w EPL. 300 tys/week i więcej to komin płacowy przed którym wzbraniają się zarządzający, bo wówczas takie 120 na nikim nie będzie robić wrażenia i byle junior będzie chciał szybko dostać taką tygodniówkę. Chiesa jest utytułowanym reprezentantem Włoch, jest w dobrym wieku ma za sobą dobry sezon i przeszedł za śmieszne pieniądze jak na realia tej ligii. Zarabia dobra stawkę bo ma ugruntowaną pozycję klasowego gracza na arenie międzynarodowej. Jeśli w drugie połowę sezonu nie będzie w gotowości Liverpool sprzeda go z zyskiem i odzyska tygodniówki o które boli cię tak dupa.

5 polubień

skoro nikt nie chcial dac więcej od Liverpoolu po tym dobrym rzekomo sezonie, to dlaczego ktoś miałby dać więcej po słabym sezonie, gdzie nie łapie się nawet na ławę często?
Ciekawą logiką się kierujesz

Poza tym wychodzi na to, że 150k, a nie 120, co jest kwotą, która oferują tylko najmocniejsze zespoły i to pojedynczym zawodnikom.

edit. 2024-2025 Premier League Salaries and Contracts | Capology: Football Salaries & Finances
na potwierdzenie lista najlepiej opłaconych zawodników w lidze i powyżej pensji Chiesy ma mniej niż 50 zawodników. Z reguły albo topowe gwiazdy, albo co najmniej regularni zawodnicy w najlepszych zespołach. Są też tam między innymi Timo Werner i Antony, to właśnie wydaje się kategoria naszego Fede :smiley:

5 polubień

120 k za 20 minut w sezonie - normalna pensja, okazja!
350 k dla najlepszego zawodnika globu który wykręca statystyki na poziomie Messiego - za dużo komin płacowy, Darwin Nunez widząc takie zarobki Salaha na pewno przyjdzie po podwyżke!

No i tak jak napiszał wyżej loku, na pewno ktoś da za niego więcej niż Liverpool, gdy Chiesa siedzi cały sezon na ławce. Prędzej skończy się jak z Balotellim/Markoviciem i po kilku sezonach wypożyczeń odejdzie za darmo.

2 polubienia

Szkoda, że nie szukamy tego luksusu na bardziej kluczowych pozycjach niż PS, gdzie Salah poza pucharem szamana nie dawał potrzeby odpoczynku przez parę lat. Nie umniejszając nic sensu transferu Chiesy, bo ja ten sens widzę, a że póki co wygląda to jak wygląda, to cóż - ryzyko przewidywali raczej przy tym transferze. Przynajmniej gorzej nie będzie, a sam zawodnik zbiera zapewne czystą podstawę wypłaty bez siedzenia na ławce, to ‘tyle’ dobrze :joy:

Jak dla mnie, jak tak ma sprawa wyglądać z sympatycznym Włochem to już naprawdę wolę Dannsa czy innego chłopaka z akademii, przynajmniej będzie miał serce i zdrowie do gry, niestety ale kończyny grudzień, sezon trwa bodajże od sierpnia, a jak ktoś słusznie zauważył, Włoch zagrał 18 minut. To jest zawodowy piłkarz, zniesie większe obciążenia na siłowni, sprinty, nie wiadomo co jeszcze niż ja czy inny szary Kowalski. Post powyżej też czytam kilka razy i nie wierzę, że to naprawdę ktoś tak uważa.

Nie wiem tak jak i ty nie wiesz kto był w wyścigu o jego podpis, nie zakładam że byliśmy jedyni. Kilka lat wstecz zrobiło się głośno o jego wycenie przez Juventus na poziomie 70mln? , wszyscy znamy tą historię. Co do tygodniówki to powtarzam że to dobra pensja niezależnie czy to jest 120 czy 150 ale adekwatna do jego statutu, to zdecydowanie lepszy zawodnik niz ci dwaj których wymieniłeś + ofensywni lepiej zarabiają, nic z tym nie zrobisz taki jest rynek. Ja się upieram że 15 mln funtów za ofensywnego zawodnika , reprezentanta kraju po dobrym sezonie to świetna okazja. Ktoś w klubie oszacował ryzyko wziął to wszystko pod uwagę i zdecydował o transferze gdyż w odróżnieniu od Keity czy Nuneza tutaj ryzyko wtopy jest niewielkie. Problem Chiesy obecnie to jego mental lub zdrowie. Jeśli się nie ogarnie zostanie sprzedany.

4 polubienia

Myślę że nie rozumiesz czym są kominy płacowe. Dużo łatwiej dać komuś 120-150 bo to blisko średniej w zespole gdzie jest dużo jakości. 200k+ zarezerwowane jest dla utytułowanych zasłużonych i lojalnych, a 300k+ dla elitarnych jednostek. Jeśli tego nie będą pilnować będzie bałagan.

3 polubienia

Hejterzy swoje, Slot swoje.

1 polubienie

Chodzi mi o to, czy byl wyscig czy nie, to nikt nie wykladal za niego kasy, mimo że Juve chcialo sie go pozbyc, a grał w Juve sporo w ostatnim sezonie.
Jeśli u nas nadal będzie grał z taką częstotliwością, to nikt go nie będzie chciał kupić. Skoro wcześniej go nikt nie chcial, aż Juve obniżyło wymagania do poziomu, takiego co woła się za wyróżniającego zawodnika z ekstraklapy :smiley:
Więc założenie, że jak się nie obudzi, to go sprzedamy łatwo jest błędne.
150 k dla niepewnego zawodnika to jest za dużo i nie zmienia tego, jego przeszłośc, bo kiedyś to i Milner był młodym, obiecującym zawodnikiem, przebojem wchodzącym do ligi.

Chodzi o to, że na ten moment zdecydowanie wygląda to na zły ruch i nie postaraliśmy się przy negocjacjach, szczególnie z zawodnikiem.

Ja wciąż mam cichą nadzieję, że on coś pokaże u nas, jednak on będzie musiał coś pokazać, żeby z niego korzyśc jakakolwiek była, czy to sportowa, czy finansowa. NAwet na Transfermarkcie, ostro jego wartość poleciała od lata. Po prostu jak zawodnik nie gra, to nie ma szans, żeby był nagle więcej wart :smiley:

Ale to nie mówi Slot, tylko dziennikarz pisze :smiley: Po prostu nie ma co się ekscytować w jedną, czy drugą stronę, a ten tekst też o niczym nie świadczy.

@Kratos napisał, że Slot nie powiedział nic świadczącego o tym, że jest sfrustrowany Chiesą. Ameryki nie odkrył, nie ma naprawdę tematu żadnego do podnoszenia :smiley: To jakby napisać Slot nie wykluczył transferu Bellinghama, albo Yamala :smiley: Po prostu gościu pisze/gada, bo mu za to płacą i bezpiecznie się wypowiada…

Dziennikarz sobie tego z dupy nie wyjął. Za przeproszeniem.

1 polubienie

Takie niepokojące wieści pojawiają się.

Rozwalają mnie takie informacje. To po co wogóle przyjmował naszą ofertę? Co on nie wie jaka pogoda panuje w Anglii? Wogóle to nie wiem kto wpadł na ten pomysł z tą pokraką… Dodając do tego te 150tys co inkasuje jakby był jednym z bardzo ważnych ogniw w poprzednim zespole… To się nie dziwię nawet, że trent spieprza do realu. On zarabiq ciutkę mniej od takiego trenta… Jeszcze stracimy na tym biznesie z tym całym chiesą… Makarony będą go wypożyczać co roku i jeszcze będziemy dzielić pensję bo ich przecież nie stać żeby tyle walić mu. Deal życia.

Może i tak, ale jakie to jest realne wzmocnienie składu? Na co nam tacy piłkarze? My jesteśmy klubem do odbudowywania piłkarzy? Ja rozumiem jakby był zdrowy, ale liga go zweryfikowała, jak nie jednego już. Ale nie gościa, który pół roku próbuje znaleźć zdrowie… Latem mu się zamarzy powrót do Włoch i tyle z niego będziemy mieć. A nikt nie da z 20-25mln euro za niego

Panowie spokoju trochę. Chiesa nie gra to pismaki piszą. Tak jak słabo gra lewy obrońca to każdy lewy jest z nami łączony. Normalna rzecz. Chiesa na ten moment nie dal za wiele. Jednak zespół gra świetnie. Jego główny rywala do składu jest najlepszy na świecie. Nawet zdrowy chiesa mało by grał. Jak nie odpali to strat nie będzie duża.
Spokoju zalecam i wszystkiego dobrego w nowym roku.

3 polubienia

Tyle tylko, że jednym z argumentów przemawiającym za Chiesą była jego uniwersalność. W końcu to zawodnik, który w teorii miał nie tylko być zastępstwem Salaha, ale również może grać na szpicy lub z lewej strony w ataku. Przy problemach zdrowotnych Joty i kopaniu się trzeci sezon po czole przez Darwina miałby szansę zaistnieć na środku ofensywy. Niestety, ale gość jest albo kontuzjowany, albo chory i efekt jest taki, że nie przepracował pewnie połowy sesji treningowych odkąd do nas dołączył. W takim tempie to on nie będzie gotowy do gry do końca tego sezonu. Jak widać po raz kolejny nabraliśmy się na gościa, któremu na drugie imię kontuzja i staje się godnym następcą Keity i Thiago w gabinetach lekarskich. Oczywiście, że ten transfer to było niewielkie ryzyko, bo kwota była atrakcyjna i klub postanowił zaryzykować. Jak widać tym razem nie wyszedł transfer w stylu Coutinho czy Sturridge’a

Podobno Napoli jest zainteresowane sprowadzeniem Włocha.

2 polubienia

Nad tym wypożyczeniem w styczniu możnaby się rzeczywiście zastanowić, bo mając wszystkich napastników zdrowych to pewnie Chiesa za dużo u Nas nie pogra, ale nie wiem, czy akurat wybór walczącego o scudetto Napoli byłby słuszny, bo powątpiewam, że Fede stałby się tam szybko podstawowym zawodnikiem. Ja podchodzę do transferu i dostępności Chiesy u Nas trochę spokojniej niż większość użytkowników, bo według mnie na spokojnie przekalkulowaliśmy przed tym ruchem transferowym, że kupujemy gościa za bardzo atrakcyjną cenę kosztem tego, że jego prawdziwe oblicze poznamy dopiero w przyszłym sezonie po przepracowaniu okresu przygotowawczego z całą drużyną. W przyszłym sezonie, kiedy to będzie nam on dużo bardziej potrzebny niż teraz, ponieważ niewiadomą jest przyszłość Nuneza, a Mo znowu wyjedzie na puchar szamana. Ja Fede póki co nie skreślam, bo nawet w tych skrawkach rozegranych dla Nas minut kilka razy pokazał, że tam dalej są olbrzymie papiery na granie i uważam, że jego wypożyczenie w styczniu miałoby sens, ale tylko przy wyborze drużyny zapewniającej mu dużo czasu na boisku.

5 polubień

Co chłop miał kwaśną minę jak pokazali ujęcie na ławkę, przy dzisiejszej ulewie.

Pewnie sobie myśli , gdzie ja kuźwa wylądowałem.
Gdzie moja pizza i słońce ? :rofl::rofl:

@Loku64 spoko luz, nie gniewam się , niektórzy potrzebują po prostu dłużej chwili żeby załapać :wink:

Z mojej strony bardziej czepianie się samej angielskiej pogody, a nie zawodnika.

1 polubienie