Federico Chiesa

Szkoda, że mecz z PSV poszedł w zapomnienie.

Bardzo nie fair, było mi szkoda że z Newcastle nie udało się wyrównać, bo wtedy jego wkład byłby dużo bardziej zauważalny, gość nie strzela fochów (chociaż jak widziałem ostatnio gdy wchodził Nunez lub Elliot, nie pamiętam dokładnie przy której, to on mruczał coś pod nosem widząc wkurwioną minę przy okazji). Nawet jak to był transfer nie pod Slota, to przecież widać jak pod formą jest Jota, Nunez to Nunez, to czemu Chiesa nie może dostać większej szansy?
Pomijam fakt, że nie jedyny zagrał tragicznie z Plymouth, bo w składzie byli niemal równie tragiczny Elliot (który mimo wszystko dostaje ciutkę więcej szans) i bezproduktywni Diaz z Jotą. No ale jemu się wypomina mecz, zwłaszcza że pomimo statystyk to był jednym z niewielu, którzy chcieli próbować, bo Diaz z Jotą mocno leniwie do tego meczu podeszli.

3 polubienia

Chodzi o mecze w podstawowym składzie. Nunez już nie wyjdzie w podstawie. Z ławki pewnie złapie jeszcze minuty.

Melo? Kabak? Davies? Po części też może Endo, który był panic buyem.

Niewiadomo, czy Fede sobie nie przeskrobał czymś poza murawą. Nawet na murawie często biegał jak kurczak bez głowy. Wychodził na prawej stronie, a dublował lewoskrzydłowego, może tego typu zagrywki uczyniły z niego głębokiego rezerwowego.

1 polubienie

Myślisz, że jest dodatkowa premia za rozegranie więcej niż 180 minut w sezonie? :laughing:

𝗡𝗘𝗪: I am told his [Chiesa’s] performance at Plymouth in the FA Cup exit really concerned the coaching staff. It was not good enough and that set him back somewhat,

@LewisSteele_

. Mecz z Plymouth był niestety chyba jego gwoździem.

Też mi się wierzyć nie chce. Aby być fair i nie zaniżać minut Fede

1 polubienie

Fede jest zmiennikiem najlepszego naszego gracza który chce pobijać kilka rekordów. Mógłby łapać minuty po 2 stronie, ale tam mamy 2 graczy którzy mają końskie zdrowie i całkiem dobry sezon za sobą. Na ataku slot ewidentnie go nie widzi. Moim zdaniem właśnie teraz go nie sprzedany i dlatego paradoksalnie nie gra. Nuneza chcemy sprzedać dlatego pokazujemy go światu.

Widać slot nie ceni specjalnie fede i jego rola w naszym klubie nie ma być dużo. Za rok go sprzedamy za podobną kwotę i tyle.

Oczywiście wszystko się zmieni jeśli zgłoszą się araby z jakąś nierealna kwota

1 polubienie

Wg mnie Chiesy w lipcu już tu nie będzie i zrobi wszystko by stąd odejść. Wydaje mi się, że to nie ten typ piłkarza który siedzi na ławce, bo ma dobrą kase. Karierę sobie załatwi jeśli tu zostanie jeszcze 2 rok. We Włoszech też go cisną niech wraca + gra w kadrze. Tu przy Salahu nic nie zdziała.

Nie rozumiem takiego traktowania Chiesy. Tym bardziej nie rozumiem jak można pisać, że Chiesa nie jest w formie (odniesienie do artykułu na głównej), bo na jakiej podstawie pada taki wniosek? 33 minut zagranych w Premier League? xD Facet wszedł w finale pucharu ligi przy 0:2 i jestem przekonany, że gdyby dostał 15 minut więcej, to byłaby co najmniej dogrywka. Podobnie ostatnio można było przeczytać o tym, jak to Federico bardzo słabo zagrał z Plymouth. Nosz ku*wa… posłali do boju bandę dzieciaków, gdzie każdy mógł co najwyżej piłki podawać Chiesie, bo ten był jedynym, który chciał grać, a i tak oberwało się Włochowi. Nie pojmuję, co musiałby zrobić Chiesa, by zagrać kilka meczów i udowodnić swoje skille.

Niepopularna opinia - Chiesa przydatnością boiskową wciąga Elliotta. Aż szkoda, że nie jest Anglikiem lub Holendrem, bo mogłoby się okazać, że jego umiejętności magicznie są kluczowe, a tak ma robione pod górkę, choć nie prosił się o to, by tu dołączyć.

1 polubienie

Myślę że jest kilka opcji które mogą to powodować, ale jeśli nie będziemy iść w jakieś teorie spiskowe to pozostaje jedno.

Najpierw coś ustalmy.
Chiesa nie jest totalnym ogórkiem. Za każdym razem kiedy dostawał szansę z ławki pokazywała duża chęć do gry i nie małe umiejętności.
Kiedy dostał szansę w pierwszym składzie zagrał słabiutko, ale wtedy każdy tak zagrał a tylko on został odstawiony.
Myślę ze powód jest prosty. Slot go widzi jako skrzydłowego. Salah jest nieściągalny w lidze bo chce i drużyna również tego chce aby pobił rekord i zapisał się w historii. Zostaje miejsce po drugiej stronie które zajmuje Diaz nasz chyba najlepszy zawodnik ofensywny ostatnich tyg i gakpo który wraca po kontuzji i trener chce go odbudować.
To sprawia że nie ma dla niego dużo możliwości.

Myślę że slot uważa że za słabo broni żeby grać w pierwszym składzie w tym sezonie.
Myślę że po przepracowaniu okresu przygotowawczego dostanie w przyszłym sezonie więcej szans, ale nie liczył bym na to że chiesa jest w tym klubie przewidziany jako coś więcej niż solidny zmiennik naszego najlepszego gracza ofensywnego. Myślę że zostanie na przyszły sezon dostanie kilkanaście mniej istotnych meczy plus kilka końcówek i sprzedamy go do Włoch za 10m lub Arabii za 20.

Zastanawiające jest to, że on i Elliott zagrali tak mało, Slot robi zmiany, jak prześledziłem kilka spotkań, to robił 4-5 zmian w każdym meczu. Nie wiem co się dzieje z naszym Włochem, rozumiem jeden, dwa spotkania spędzić na ławce ale rzadko kiedy naprawdę widziałem go stojącego przy linii. To jest pełnoprawny gracz pierwszej drużyny, przypomina mi to Arthura Melo, to dopiero był transfer.

Na ostatniej konferencji prasowej Slot wytłumaczył, skąd taka mała ilość minut u Eliotta, więc nie jest to już tak zadziwiające :grinning:

Co powiedział? Bo jestem w sumie ciekawy.

Coś na zasadzie, że złapał kontuzje na początku sezonu, po kontuzji wyglądał gorzej. A później jak wszedł na wyższe obroty to już miał ustalony pewny skład i nie chciał w nim mieszać. Teraz dopiero zaczyna dostawać więcej minut i będzie dostawał chyba jeszcze więcej. Więc raczej Harvey zostanie, a Chiesa skoro nadal minut nie dostaje to pewnie poleci w lecie.

1 polubienie

Masz artykul na glownej :slightly_smiling_face:

Moim zdaniem to kurtuazja zwykła. Kilku naszych graczy niż po tym jak Harvey czy chiesa nie mieli urazów przez dłuższy czas grało straszna padake. Taki jota czy gakpo również dostali urazów a potem dostawali swoje szanse aby złapać rytm. Mimo słabej lub bardzo słabej gry. O ile gakpo prezentował się świetnie tak ilość szans diogo pozwala mi sądzić że powody są inne. W przypadku eliotta chodzi moim zdaniem o to że slot uważa że z tymi warunkami fizycznymi Harvey nie odegra u niego większej roli.

Nie wiem o co chodzi z Chiesą, ale na pewno nie o mecz z Plymouth. Gdy wchodził z ławki grał dobrze, a parę razy z lewej strony w 10 minut zrobił więcej zamieszania niż wszyscy inni razem wzięci przez 80 minut.
Nawet jeżeli u Slota Diaz i Gakpo są wyżej w hierarchii, a z Diazem i jego skutecznością to różnie bywało w tym sezonie, to nadal trudno mi uwierzyć, że na szpicy grałby gorzej niż Jota czy Nunez. Przecież my większą część sezonu w zasadzie graliśmy bez napastnika, a trudno byłoby grać jeszcze gorzej.

4 polubienia

Ale Chiesa moze grac po obu stronach. Salaha tez mozna przesuwac do srodka bo i tak nie mamy 9, ale Slot nie ma az takiej fantazji taktycznej tylko tlucze utarte schematy.

Chiesa polubił post o nim :smiley:

14 polubień

Czy ktos cos wie z tym naszym sympatycznym skrzydlowym ? Na logike Slot go chce sie pozbyc bo jezeli nim wgl nie gra to chyba to jego koniec
. Ale nie widzialem zadnych konkretnych informacji o jego przenosinach. Tylko jakos malo wiarygodne plotki o powrocie do Wloch. Bo mi sie wydaje ze on moglby byc niezlym rezerwowym ale trzeba bybylo z niego korzystac.