Fenway Sports Group (FSG)

Oni ich tam nienawidzę, Red Sox od pewnego czasu jest całkowicie nie wzmacniany, najlepszy ich zawodnik odszedl, bo nie dali pieniędzy które oczekiwał, w zamian sprowadzili no name playerow z których i tak większości już nie ma w klubie. To tak jakby nie przedłużyć Trenta, Salaha i Van Dijka i w zamian wmawiać że jest przecież Doak, Ramsey i Quansah.

Oczywiście nie ma co porównywać Liverpoolu i Red Sox sytuacja może być całkiem inna.

Jedno jest pewne Henry miał rację FSG nie sprzedaje swoich klubów co by się nie dzialo. Skoro kibice Red Sox nic nie zdziałali pod oknami FSG tym bardziej kibice Liverpoolu nic by nie zdziałali będąc po drugiej stronie globu.

2 polubienia

Oni nie muszą się obawiać niezadowolenia kibiców Liverpoolu. Popatrz chociażby na stronę polskich kibiców. Ile jest obrońców FSG. Wystarczy że powiedzą że szanują tożsamość klubu, zrobią dobry PR budując bazę treningową, wypuszczą plotki do mediów że niby się interesują znanymi zawodnikami ale oczywiście finalnie ich nie kupią - i już mają oddanych zwolenników. Nieważne że nie potrafią/nie chcą przedłużyć kontraktów z gwiazdami, że mamy braki kadrowe - ważne że tabelki w Excelu się zgadzają

Przyjmując narrację niektórych kolegów, że jesteśmy tak dobrze zarządzani przez FSG i tylko 3/4 kluby robią to lepiej to wrzucę do tego ogródka taki kamyk “jesteś drugi, jesteś nikim” oraz “drugi na mecie to pierwszy przegrany”
Lecz Bostończyków to nie wzrusza bo tabelki w Excelu o tym nie mówią :grimacing:

1 polubienie

Ale ich to nie rusza. Przytoczyłem kilka zespołów, które w ciągu 10 lat mają tyle samo tytułów mistrza kraju co Liverpool. Taka statystyka pucharów do oczekiwań jest dla mnie trochę słaba, skoro jesteśmy tak zajebiście zarządzanym klubem, to gdzie są wyniki ? Gdzie są puchary? Ale oczywiście byliśmy kilka razy w finale LM i tylko 1 pkt za City. I to wina City, że nie wygraliśmy ligi, bo jak to się stało, że byli od nas lepsi :thinking:

Przypominam, że minął kolejny dzień kompromitującej klub sagi kontraktowej, która może skończyć się oddaniem za darmo naszych trzech kluczowych zawodników. Uśmiechajmy się :slight_smile:

2 polubienia

Osobiście nie przepadam za fsg, ale chetnie wstrzymam się do kolejnego sezonu.
W tym City jest słabsze niz wcześniej, Arsenal zresztą też, jednak sprawa mistrzostwa nadal nie jest przesądzona.
Slot ładnie ułożył drużynę, ale śmierdzi problemami z zeszłych sezonów. Poza tym moze być tak, że zespół ciągną zawodnicy stworzeni przez Kloppa. Co będzie dalej? Czy Slot będzie potrafił tworzyć zawodnikow w ten sposób czy jednak żeby się utrzymać w topie będziemy musieli inwestować duże pieniądze.
Gdzieś tam moim zdaniem bez większych inwestycji może nas czekać droga Tottenhamu

Drogie FSG, bierzcie się do roboty. Inaczej znowu rozpierdolicie kapitał z pierwszej połowy sezonu.

Dla nich lepiej jak będziemy 2 albo 3 bo nie trzeba będzie wypłacać piłkarzom bonusów za mistrzostwo.
Były już w przeszłości 3 identyczne sezony gdzie wystarczyło zrobić jeden transfer żeby wygrać mistrzostwo i ani razu tego nie zrobiono. Nie ma co się łudzić transferów nie będzie

5 polubień

Osz Ty hejterze niewdzięczny, a kto jest liderem Premier League i Lm? Kto klub z bagna wyciągnął po poprzednich właścicielach?

5 polubień

Jeśli przegramy tytuł ze średnim w tym roku Arsenalem to powinno się FSG na taczkach wywieźć… Naprawdę skąpstwo tych ludzi zabiera nam szansę na kolejne puchary

1 polubienie

Już wielokrotnie o tym pisałem. Mamy właścicieli, którym zależy tylko na zyskach. A z finansowego punktu widzenia trofea nie są opłacalne. Zamiast wyłożyć powiedzmy 100 milionów i wygrać mistrza lepiej wyłożyć 50 i zajać drugie miejsce, różnice w dochodach są niewielkie. Podobnie z LM, celem jest dojście do finału ale niekoniecznie jego wygranie. Boli ich tylko wypadnięcie z TOP4, dlatego jakieś realne wzmocnienia się pojawiły dopiero gdy nie zakwalifikowaliśmy się do Ligi Mistrzów. Z FSG możemy czasem coś wygrać ale to będzie bardziej przypadek niż efekt działań bo oni nie celują w trofea tylko w przychody.

7 polubień

LO - jest potrzebny do pierwszego składu i to na wczoraj.
Jak juz wiele razy pisałem, jesteśmy spóźnieni z transferami i to do kilku dobrych lat.

Wcześniej użyłeś argumentu odnośnie Kloppa, że to przecież FSG go zatrudniło. W mojej ocenie, podkreślam, że jest to moja ocena, ale Klopp zdecydował się trenować LFC tylko z powodów kibiców, atmosfery i zapewne takich argumentów użyło FSG, ale to nie ich zasługa a nasza jako kibiców, że zdecydował się zostać naszym trenerem. Tylko idiota by nie próbował pozyskać Kloppa jako trenera. Więc każdy właściciel mając takich kibiców i atmosferę na stadionie spróbowałby pozyskać takiego trenera. I to dzięki niemu a nie FSG zdobyliśmy te tytuły.

My jako kibice oceniamy właścicieli w bardzo prosty sposób, głównie po działaniach na rynku transferowym. Używanie argumentu który zarząd był lepszy możesz zadawać dziennikarzom, którzy maja większa wiedzę i rozeznanie. Do porównania potrzeba sprawozdania finansowe z przychodów za wszystko np. kasa z PL, kasa za reklamy, kasa od sponsorów itd. z wydatkami i dopiero wtedy po większej analizie mielibyśmy mniej więcej obraz odnośnie zarządzania.

Od 2010 roku :
Wydatki 1,56 mld €
Pozyskano zawodników - 263
Wpływy 957,82 mln €
Sprzedano zawodników - 267
Saldo -599,61 mln € co daje 42,8 miliona na sezon.

Do tego należy dodać, że dzięki naszej grze za Kloppa zarabialiśmy w ciągu sezonu ogromne kwoty, nawet większe niż City.

Do tego trzeba dodać LM 1x mistrzy + 2x wice mistrz.

Okno transferowe po wygraniu LM :
Odchodzi Mane i Origi, Minamino. Przychodzi Nunez i Cody, Carvalho. Podaje tylko ważniejszych zawodników.
|Wpływy|12|80,70 mln €|
|Wydatki|9|145,80 mln €|
|Łącznie|-65,10 mln €|

W mojej ocenie 65 baniek czyli o 23 miliony więcej niż średnia z 14 lat to słaby wynik.

Podobnie po wygraniu ligi 67 baniek czyli 25 baniek więcej niż średnia z 14 lat.

Oczywiście zawdzięczamy im wiele, rozbudowa Anfield, nowe AXA Training Centre w Kirkby . I niestety mało kto bierze to pod uwagę.

Nie jestem przeciwnikiem FSG, ale także nie jestem ich zwolennikiem. Oceniam ich w skali 1-6 na 3 +.

Jeśli jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jeśli jesteś drugi - jesteś nikim.

Od momentu przejęcia władzy w 2010 roku, zdobyliśmy 1 x PL, w tym czasie City - 8, MU - 2, Chelsea - 2, Leicester - 1.

LM - My , City i 2 x Chelsea.

6 polubień

Chelsea wygralo od 2010 roku 2 razy LM ,ze tak tylko przypomne :grimacing:

1 polubienie

Aha, a to do Red Bulla, sztucznego tworu marketingowego, to poszedł dlaczego? Bo chyba nie dla pieniędzy, prawda?

Ogółem - twierdzenie, że to “kibice zatrudnili Kloppa” to jedna z najśmieszniejszych dla mnie rzeczy, no ale masz prawo mieć takie zdanie, szanuję, ze nie bałeś się powiedzieć tego publicznie.

Cholera! W takim razie 99% właścicieli topowych klubów w Europie to zwykli idioci, któzy go nie pozyskali. Tak, to ma sens.

Fajnie. Ja wiem, że wy tak oceniacie.
Ale ja na przykład oceniam po zdobytych trofeach, miejscu w którym był klub przed przejęciem i jest teraz, rozbudowie klubowej infrastruktury, zdrowiu finansów i postrzeganiu klubu w piłkarskim świecie. Transfery maja dla mnie znaczenie absolutnie marginalne. Już wcześniej pisałem - gdybyśmy wygrali Lige i Ligę mistrzów zespołem U-21 też byłbym zachwycony. Wcale nie płakałbym, że gole strzelał Danns, a asystował mu Doak, zamiast Mbappe i Bellingham…

Kibice Liverpoolu i Anfield są znani na całym świecie, wśród wielu rankingów najlepsi w Anglii (ustępując na samych wyspach tylko atmosferze na szkockich stadionach Ibrox Park oraz Celtic Park). No na pewno nie mogli być jednym z argumentów, dlaczego Jurgen tu przyszedł.

No ale skoro FSG jest właścicielem, to tylko ich zasługa, bo oni są zajebisci, oni nie popełniają błędów, no ogólnie nic tylko można ich po stopach całować. No ja pierdolę z Tobą i tym wywyższaniem ich i sprowadzaniem wszystkiego do formy żartu, jeśli ktoś jest przeciwko nim XD

Zdobyte trofea… od przejęcia już Ci @Donkokos pokazał, że w LM jest tylko jedno na równi z kilkoma klubami i nie jesteśmy w tym najlepsi (Chelsea x2), a w PL nawet nie jesteśmy za City, ale również za Chelsea i MU. Upokarzające dla takich zajebistych właścicieli, jakimi są FSG. To niepojęte jak takie asy mogli doprowadzić, że Chelsea i MU za ich panowania mają więcej mistrzostw. To wręcz niepojęte. Nieprawdopodobne. Nie do zaakceptowania!

Transfery marginalne, ale to dzięki nim zdobywa się puchary, bo akademię mamy gorszą od City czy Chelsea, a jak wychodzi nam jakiś młody w postaci Dannsa, to wolimy stawiać uporczywie dalej na Nuneza aniżeli dać szansę młodemu w sytuacjach, gdy mecz jest wygrany.

Poza tym ciągle podajesz argumenty, które Ci wg Ciebie “przeciwnicy” FSG też podają, w tym i ja, że FSG trzeba docenić za rozwój klubu pod względem marketingowym, insfrastruktury itd, ale za tym musi iść dalej poziom sportowy, rozwój kadry. Mamy mocną, ale możliwości rozwoju dalej są i są mocno pomijane co okienko.

1 polubienie

Pominmy oszustow w PL,wiadomo dlaczego, to tak jak Donkokos uwypukle te nasze sukcesy,ktore jakos dupy nie urywaja a mianowicie:

• 1 slownie raz tytul mistrza Anglii dla LFC
  • 2 slownie dwa razy Chelsea i “mysznited” oraz 1 slownie raz Leicester.
    No sorry ale w ciagu 14 lat (licze do konca sezonu 23/24) wladzy FSG nie bylismy jacys wybitni tylko w gronie tych co “skapnelo im z panskiego stolu” szejkow.

No ja to chcialbym o wiele wiecej i dlatego moja ocena w tym kontekscie jest taka: nic wielkiego w okresie rzadow Bostonczykow sie nie wydarzylo.

O Lidze Mistrzow nie bede sie rozpisywal bo kazdy wie jak to wyglada.

Nigdzie tego nie napisałem

Nigdzie tego nie napisałem.
(owszem to jest ich w dużej mierze zasługa, ale nie “tylko”, stosuje ten argument jako kontrę, właśnie wtedy gdy ktoś po raz KOLEJNY twierdzi, ze trofea to zasługa tylko Kloppa a FSG to przeszkadzało)

Na przykład tak jak wyżej.

Nigdzie tego nie napisałem.
(wielokrotnie twierdziłem, nawet w niedawnej dyskusji że są jednymi z najlepszych w Europie i top 4, nie, że nigdy nie popełniają błędów)

Przegapiłeś? Jeżeli nie, to napisz proszę jednoznacznie “MU/Chelsea ma lepsze władze, zdobyli od nas więcej trofeów i lepiej prowadzili klub w omawianym okresie, chętnie bym się z nimi zamienił.” Skoro nasze władze to taki wstyd i upokorzenie… Nie powinieneś mieć problemu, prawda? Ja uważam, że mimo wszystko byliśmy w tym okresie i jesteśmy od nich o wiele lepsi, ale możesz mieć inne zdanie.

Świetnie, czyli mamy potwierdzenie, że robimy dobre transfery, bo to w końcu dzięki nim te puchary są w naszej gablocie (całkowitym przypadkiem akurat wszystkie możliwe do zdobycia dla piłkarskiego klubu). Ale to może “tylko” dzięki kibicom i Kloppowi?

Po pierwsze wycinasz tylko część mojej wypowiedzi, co sprawia, że ma ona zupełnie inny sens. Wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi tutaj o pasję kibiców i atmosferę jaka jest na Anfield.

Nie zatrudnili, ale mieli wpływ dlaczego zdecydował się zostać menadżerem LFC, a Ty zupełnie nie bierzesz tego pod uwagę, tylko przypisujesz wszystko FSG co jest w moim odczucie dużym błędem.

FSG 2024 - 2010 - 9
The League Cup Winner x 3
FA Cup Winner x 1
English Supercup Winner x 1
UEFA Supercup Winner x 1
English Champion x 1
FIFA Club World Cup Winner x 1
Champions League Winner x 1
2009 - 1995 - 10
Champions League Winner x 1
UEFA Supercup Winner x 2
UEFA Cup Winner x 1
FA Cup Winner x 2
English Supercup Winner x 2
The League Cup Winner x 2

Oczywiście najważniejsze jest Pl i LM, to mamy stosunek 2 do 1, wygranie po 30 latach PL na zawsze zostanie w naszej pamięci.

Wspominałem o tym i również jestem im za to wdzięczny.

Bardzo dziekuje za normalną dyskusje i wymiane argumentów.

pozwole sobie jeszcez dodać, II miejsce w PL:
2024 - 2010 - x 3
2009 - 1995 - x 2

1 polubienie

Jesli porownac teraz i wczesniej to napewno mamy lepszy sklad, a juz napewno poerwsza 11. Bo wczesniej nawet majac pewnie jedna z najlepszych pomocy swiata: Xabi, Gerrard, Mascherano, to na innych pozycjach byly jakies wynalazki.
Co do zdobytych pucharow. To wiadomo PL najwazniejsza, szczegolnie, ze po 30 latach. Ale cala reszta jest praktycznie identyczna.
Wracajac do punktu pierwsze sklad jest duzo lepszy, ale spokojnie moglby byc lepszy, wystarczyloby odpowiednio reagowac.
Wlasciciele mogliby byc gorsi ale i lepsi. Tym duzo nie brakuje, zeby nie bylo tego tematu. Wystarczy 1 transfer teraz w styczniu. LB, CB albo pomocnik.
Zreszta caly ten temat rozbija sie o to, ze nie reagujemy na widoczne problemy.

1 polubienie

Fsg jest tak zajebiste, że za ich rządów zdobyliśmy mnóstwo trofeów, oj co ja mówię. Premier league, liga mistrzów, FA Cup i Carabao plus KMŚ. Po jednym do gablotki. Najwięcej wpadło w ciągu dwóch lat, potem było tylko gorzej. Jeśli takie są ambicje włodarzy i niektórych użytkowników to poczekamy na kolejne sukcesy kolejne lata. Inne kluby zdobywają podobną ilość lub nawet więcej co zostało przedstawione.
Jedni z nas są kibicami i oceniają fsg pod kątem trofeów i jakości jaką mamy na boisku, a inni tylko patrzą na cyferki, przychody, zyski. Może jeden z drugim użytkownikiem to po prostu biznesmeni. Manipulacja i minimalizm. Fsg i niektórzy są siebie warci.