Jak w zeszłym roku mieliśmy 12-13 piłkarzy nadających się do walki o mistrzostwo, to nadal tylu mamy. Może Graven poziom wyżej wskoczył, ale za to ktoś inny wypadł. Rozmnażanie wyłącznie między mężczyznami nie jest niestety jeszcze możliwe, więc nie wiem czego można było się spodziewać nie kupując nikogo. Nasze szanse na mistrzostwo wynikają tylko i wyłącznie ze słabości rywali, a nas i w tym sezonie stać po prostu na wynik tych 82-85 punktów. Być może tyle wystarczy, bo Arsenal przetrzebiony kontuzjami, a reszta już dawno odpadła z walki o tytuł. Jeżeli przegramy, to być może następna okazja na walkę o tytuł dopiero za kilka lat.
Podobno Schalke 04 ma duże kłopoty. Ale patrzę na skład, a tam kurde najdroższy piłkarz 3 mln kosztuje. Stadion ogromny, bo 62k miejsc. Dług 170 mln euro. Mogłoby FSG się tym zainteresować.
Tylko ciekawe na jakich prawach jest ten stadion. W sensie do kogo należy.
W Niemczech są specyficzne prawa związane z własnością drużyny. Jak Red Bull chciał mieć zabawkę w BL musieli w Lipsku od zera budować klub.
Ale Red bull chcieli kupić jakiś klub i nie mogli czy jak to tam wyglądało?
U nich to był chyba taki przypadek że założyli sobie nowy klub a nie kupili , bo RB Lipsk powstał w 2009 roku.
I wyobraźcie sobie że zdobywamy te mistrzostwo a Salah, VVD i Arnold odchodzą. Ja wiem że to klub jest najważniejszy, ale zdobycie takiego mistrzostwa będziemy świętować troszkę na hamulcu ręcznym jak odeszli by tacy ważni gracze. Jeśli Trent chce odchodzić niech idzie, ale błagam żeby Van Dijk i Salah zostali bo to są po prostu dla nas kluczowi zawodnicy i na boisku i w szatni!
34 i 33 lata w tym roku. Kurdebele trzeba by zacząć odmładzanie zespołu
Na dłuższą metę to bez znaczenia bo peselu nie oszukają. Oczywiście fajnie gdyby zostali na ~2 dodatkowe lata, ale prawda taka że już dawno ktoś powinien być powoli przymierzany w ich buty.
A co ma wiek jesli są taką wartością sportową w zespole? Jak Salah będzie miał 39 lat a bedzie w lidze dalej ładował po 20 bramek+ to dalej będziemy mówić że trzeba odmładzać kadrę? Mamy 27 ligowych spotkań a Salah ma 25 bramek i 16 asyst - udział w 41 golach w lidze zdobyliśmy 64 bramki więc jest to udział przy ponad 60% zdobytych bramkach - sam SALAH
No i kto przyjdzie za niego? Ja rozumiem można odmładzać kadrę ale takich graczy się po prostu nie sprzedaje moim zdaniem i tyle.
Co innego gdyby cieniowali i nie grali już na takim samym poziomie, ale Mohamed pokazuje że im starszy tym lepiej gra, jeżeli mamy jakiekolwiek szansę na zdobywanie z nim trofeum to trzeba go zostawić i taka jest prawda.
Dzisiaj zawodnicy dłużej utrzymują wysoką formę. Robert Lewandowski przeszedł do Barcelony w wieku 34 lat. Gra tam 3 sezon i dalej jest kluczowym zawodnikom. Pozbywanie się Salaha, bo za chwilę skończy 33 lata, to sabotaż
Przede wszystkim co ma Salah, a czego nie mają inny zawodnicy, już pomijając fakt goli i asyst. Salah ma zdrowie, a przy obecnym futbolu gdzie intensywność spotkań jest naprawdę spora to takiego gracza trzeba ze świecą szukać, skoro pruje w każdym meczu po 90 minut i kontuzje go omijają.
Już pomijając aspekty liczb goli, asyst itd to po odejściu Salaha i van Dijka kto miałby przejąć opaskę ? Jaki to będzie miało wpływ na całą drużynę, kiedy kapitanowie zostają wysłani poza klub ? Oczywiście odmładzać drużynę, ale takie doświadczenie, tacy kapitanowie to tylko mogą pomóc młodym niż czemukolwiek zaszkodzić.
Odmłodzenie składu powinno polegać na tym że jeszcze kiedy Virgil i Mo są w klubie to powinniśmy kupić młodych następców i oni się powinni powoli ogrywać ucząc się od mistrzów. Wiadomo że im starszy zawodnik tym musi dostawać więcej odpoczynku, nie da rady grać w każdym meczu. Ale znając FSG to skończy się na tym że obaj odejdą, kupimy ekonomiczne zastępstwa i będziemy liczyć że jakoś to będzie
A ja napiszę w ten sposób, zastanawialiśmy się co będzie po Kloppie i ze Slotem włączymy o majstra. Po Salahu też będzie życie
Spójrzmy prawdzie w oczy. Kolejny raz zespół opadł z sił na wiosne. Gravenberch kolejny mecz oddycha rękawami. Ile osób pisało że Zubimendi niepotrzebny bo jest świetny Ryan. A gdzie rotacja? Masa meczów do rozegrania a nie ma jakościowych zmienników. PSG ma luz w lidze francuskiej, mieli zdecydowanie więcej sił i nas “zabiegali” w dwumeczu. Potrzebny jest szerszy skład. Robienie oszczędności na siłę zawsze się będzie kończyło tym że na wiosnę opadniemy z sił i przegramy decydujące mecze. Latem koniecznie trzeba kupić bramkostrzelnego napastnika. Darwin do Arabii, Jota na ławkę. FSG musi wydać dużo kasy bo drugi sezon z tak słabym City i tyloma kontuzjami w Arsenalu się nie powtórzy. Bez dużych wzmocnień będzie ciężko za rok.
Kolejny puchar stracony przez FSG.
Gratulacje dla tego zjebanego zarządu, za nieudacznictwo. Obym tylko nie musiał tu na końcu sezonu ligi dopisać, bo zacząłem się o to obawiać.
Rok w rok to samo … ALe niektórzy pisać, że to wspaniały zarząd …eehm
Nie tak miał wyglądać nasz last dance, przed załamaniem kadrowym w przyszłym sezonie…
Ja naprawde zaczynam sie obawiac o ligę. Nas stac na te 4 porazki z rzedu przy obecnej grze. Oni sie calkiem zepsuli.
Musimy zmienic priorytety i oczekiwania. Jakiekolwiek zdobyte trofeum to skutek uboczny a nie cel sam w sobie. Bo zarząd nie ma ambicji na zdobywanie pucharow, a zawodnicy żyją w sztucznej bańce która co roku pęka i pokazuje rzeczywistość.
Fsg do wywalenia!!! Z nimi to zawsze tak się kończy