Fenway Sports Group (FSG)

Czy ja wiem czy nielogiczne jest oddawanie piłkarzy za darmo? Ile piłkarzy, którzy mają jakąkolwiek wartość na rynku oddaliśmy?
W tym roku Origi- być może moglibyśmy poszukać jakichś środków za niego, ale nie byłyby to niebotyczne sumy :slight_smile:
W tamtym roku Gini- wyeksploatowany do końca, niechcący przyjąć normalnych warunków kontraktu- finalnie dobry ruch z naszej strony. Można byłoby szukać sprzedaży ewentualnie rok wcześniej, ale mimo wszystko był on istotnym elementem drużyny.
Lallana i Clyne- niski potencjał transferowy. Podatni na kontuzję, przeciętni, niegrający de facto w pierwszym składzie.
Sturridge i Moreno- Anglik wybitnie podatny na kontuzje, niesprzedawalny praktycznie, Moreno bardzo przeciętny, być może można byłoby go sprzedać.
Flanagan, Markovic, Can- tutaj ewentualnie można byłoby zarobić na Canie, noale tam próbowaliśmy cały czas przedłużyć kontrakt- ale on chciał niebotyczny kontrakt jak na tamte lata- chociaż pamiętam, że na forum były o to jakieś drobne kłótnie i część uważała, że trzeba było dać mu tyle ile chce.

A przechodząc do przyszłego okienka:
Przecież my literalnie nie dostaliśmy za odchodzących żadnych ofert poza Firmino, ale on chyba zgodzimy się jest bardzo przydatny i lepiej mieć go sezon dłużej niż te 20 mln czy ile proponował Juventus.
Oxlade wrak piłkarza- ogromne zarobki, duże ryzko, piłkarz z kategorii niesprzedawalny. Może jakiś beniaminek pokusiłby się, żeby go wziąć za kilka milionów, ale to wcale nie jest pewne.

Keita tym bardziej- wiecznie kontuzjowany, wątpliwe, że ktokolwiek zaoferuje za niego jakieś realne pieniądze.

Podsumowując, to popatrz ile “wart” jest średnio sezon dobrego piłkarza. Licząc, że solidni piłkarze kosztują jakieś 30-60 milionów, to można przeliczyć, że taki sezon wart jest od 6-12 mln. Trudno znaleźć kogokolwiek za taką kwotę kto da tyle samo jakości. Czasem lepiej zostawić takiego Keite czy Giniego, żeby pograli ten sezon dłużej i dali pewną jakość niż szukać na siłę kogoś kto jest z miejsca obarczony ryzykiem vide Firmino- można przytulić za niego 20 mln, ale za 20 mln nie znajdziesz nikogo kto da Ci porównywalną jakość za taką kwotę. Zresztą jest szansa, że u nas zostanie jeżeli się dogadamy/

Generalnie to oddawanie piłkarzy za darmo w naszym przypadku było raczej czymś neutralnym, oddajemy “śmieci”, albo piłkarzy, którzy są na tyle jakościowy, że lepiej zostawić ich ten rok dłużej w klubie.

Spoko! Każdy ma prawo do własnej opinii :grinning:
Fajnie to opisujesz a więc czekam na kontynuację.

1 polubienie

Zgadzam się z większością i właśnie staram się przy okazji to udowodnić niedowiarkom swoimi analizami/wspomnieniami co do FSG. Też miałem podobne odczucia patrząc na konferencje Kloppa. Ogólnie jest niemal pewne, że związek FSG-LFC zmierza ku końcowi, ale jakieś propagandowe tuby na forum tego nie dostrzegają. Jednak większośc widzę też podobne ma odczucia, więc ludzie bliżej klubu zapewne też już podobnie do sprawy podchodzą. Tylko dziwne, że FSG ma aż tak dobrą propagande nasze telewizje i Putin powinny się uczyć :smiley:

Jesteście na tyle oświeceni, a nie wiecie, że Ward przeprowadził już samodzielnie trzy transfery. Potwierdził to sam Ward, klub i Edwards. Ale może oni kłamią, żeby oszukać ludzi na tym forum. Wszyscy kłamią, jedyną prawdą jest forum objawione. straznica.lfc.pl xDDD

Pojawia się coraz częściej narracja, że klub nie sprzedaje gwiazd w prime. Ale to przecież zasługa Kloppa. Przecież od zawsze Liverpool był starszym bratem Southampton. Kup tanio, rozwiń zawodnika, sprzedaj i zarób. Natomiast ta polityka zmieniła się na życzenie samego Jurgena Kloppa. To sam Klopp nie chciał, żeby największe gwiazdy były podkradane przez Real czy Barcelone tak jak to miało miejsce kilka lat temu. Pierwsza taktyka zakłada sprzedawanie gwiazd w prime, kupowanie za to 2-4 zawodników i lepienie z nich kolejnych gwiazd. Plusy były takie, że mieliśmy w miarę szeroką ławkę. Minusy takie, że przychodzili zawodnicy słabi jakościowo. Druga zakłada nie sprzedawanie gwiazd, kupowanie rzadziej, a celniej i z większą dokładnością. Plusy są takie, że przychodzą zawodnicy, którzy pasują do układanki, są lepsi piłkarsko. Minusy są takie, że mamy wąską ławkę i jest mało miejsca na pomyłkę. Czy taka polityka jest lepsza czy poprzednia, ciężko wyrokować. Na pewno każda ma plusy i minusy. Ale żeby to wiedzieć trzeba poświęcić nieco więcej czasu niż napisanie jednego zdania na forum w stylu “bo wiecie hehe Milner”. Ba nawet nie trzeba tego wiedzieć, bo kilka razy Klopp o tym mówił na konferencjach. Ale być może Klopp jest tubą propagandową klubu, żeby oszukać to forum. Być może wrócimy do poprzedniej polityki jak już nie będzie Kloppa. xDD

1 polubienie

a co do ma do rzeczy :smiley: ? A Warda może ja zatrudniłem?

Co do tych polityk to chyba każy widzi, że staramy się gwiazd nie pozbywać. Tylko też takich nie kupujemy. Klopp jest dobrym politykiem/rzecznikiem klubu i mówi często to co wypada mówić. Trudno, żeby powiedział chciałem kupić Mbappe, Bellinghama i powiedzmy Barelle. JEdnak FSG nie chce mi dać pięniedzy, więc musze sie bawic tym co mam.
Naprawdę piszesz o niczym :smiley:
Sprzątna nam jeszcze Bellinghama i kolejny rok spędzimy szukająć właściwego zawodnika?

Myśle podobnie jak kolega @Inski pomysł się wyczerpał swoje zarobili i powoli będą zbierać klocki. Zaklinanie rzeczywistośći nic tu nie pomoże, bo każy widzi, że klubowi brakuje zawodników a do środka pola nie kupiliśmy nikogo w ostatnie 3 lata poza dojrzałym Thiago. W te 3 lata też wszyscy inni się starzeją. Zdajesz sobie z tego sprawę, że jak zawodnik ma 30 lat to on z roku na rok z reguły będzie coraz słabszy? W historii jest tylko kilka przypadków, że zawodnik po 30tce gra co najmniej tak dobrze, a nawet lepiej( Lewandowski, Ronaldo do czasu, może Pirlo Alonso). Widać to doskonale po naszej drużynie trzon drużyny jest po 30tce i nagle mamy regres.
Skoro już sie tak rozpisuje to dorzucę do tego, że pierwsze co wypada z wiekiem to dynamika i wytrzymałość. My gramy/graliśmy na wielkiej intensywnośći tym wymeczająć rywali. Teraz mamy 3- 30latków ( dokładnie to zazwyczaj 32-latek,31,29 w obwodzie 36latek)w środku pola ze sporym przebiegiem. I oni nie są w stanie latać za piłką jak jeszcze 2-3 lata temu. Więc te nasze serce/nasz silnik już nie ma 200 koni mechanicznych tylko wypluwa te marne 120 :smiley:
Jak już jesteśmy przy porównaniach motoryzacyjnych. To klub się teraz zachowuje jak Janusz jeżdżący X lat swoją Fiestą nie wkładający nawet złotówki z życiowym mottem "póki jedzie to będzie jeździć ":stuck_out_tongue:

Powiedz mi w jaki sposób to udowadniasz, bo naprawdę nie wiem. Twoja teza, bo specjalnie się cofnąłem do Twoich pierwszych wspominek, jest taka że FSG nie jest takie wspaniałe, tylko Jurgen cudotwórca i na dowód tego wklejasz nasze transfery, które mogę sobie zobaczyć na transfermakcie+dajesz wspominki o danym sezonie. Dowiadujemy się z tego tyle, że mimo dość małych wkładów własnych potrafimy osiągać duże rzeczy, budujemy stopniowo, bo na początku dobrzy zawodnicy woleli pewniejsze projekty, zrobiliśmy dobry dział sportowy, dzięki któremu kupowaliśmy tanio, dobrych zawodników, ale ciągle stopniowo, bo nawet gdybyśmy chcieli to nie należy na hura wymieniać pół składu(przykład Nottingham). Proces trwał, aż w końcu jesteśmy na poziomie walki o Van Dijka z City i następnie, podpowiem Ci cobyś nie musiał wchodzić na transfermarkt, kupujemy Alissona. Następna podpowiedź- w kolejnych okienkach jesteśmy na takim poziomie, że ściągamy pomocnika, który wtedy wygrał ligę mistrzów i znalazł się w 11stce roku.

Żeby nie było, nie uderzam w Twoje posty, może ktoś chce sobie przypomnieć jak wyglądały nasze okienka i spoko że poświęcasz czas, ale jak wspomniałem, nie wiem co tym udowadniasz.

Tylko różnica między nami jest taka że ja nie muszę tego sprawdzać, bo śledziłem to na bieżąco. VVd chciał pracować z Kloppem- może to Jurgen jest argumentem przy wielu zawodnikach??

artykuł na potwierdzenie. Klopp ma wielką renomę wśród piłkarzy. Pamiętam jak Ibra przy kamerach mu mówił, że dla niego może grać za darmo. Transfery tylko pokazują brak wiary w klub właścicieli, bo pieniądze się pojawiały tyko po dużych sprzedażach i po zwycięstwie w LM.

Co do transferu Thiago - to dorzuć wiek i problemy zdrowotne i już nie brzmi tak miodnie.
tu potwierdzenie; tak z transfermarktu:
sezon 19/20

sezon17/18

Bayern raczej za nim nie płakał. Thiago jest najbliższym “światowemu” transferem naszym i dlatego chciałeś go użyć jako argument. Powiem Ci, że kulawy argument :stuck_out_tongue:

Tak to trochę widzę:

Zabawne jest jak szybko ludzie zmieniają nastroje.
W mojej opinii, szejki to najgorsze co trafiło się w futbolu.
Sam nigdy nie chce mieć szemranego właściciela.
Po za arabsko/europejskimi klubami ciężko znaleźć właścicieli lepszych od naszych.
Czy są idealni? Pewnie , że nie.
Na palcach jednej ręki można policzyć kluby które dokonują drogich transferów, nie pakując się w długi. Nie rośnie im z roku na rok piramida tygodniòwek itd.
Na nasze szczęście my w tym bardzo małym gronie jesteśmy.
Sam ślepy nie jestem i nasz skład się starzeję, ale jak się przyjrzeć zawodnikom którzy będą tworzyć trzon , jak już nim nie są , to nie jest tak źle. Atak Jota 25 lat, Diaz 25 lat, Nunez 23 lat. Trzeba dokupić 2 zawodników do czasu emerytury Salaha i Firmino. Nadal mamy na to czas. Pomoc się zgodzę , że kuleję , ale nadal mamy Carvalho 20 lat, Elliot 19 lat, Jones 21 lat. Trzeba kupić 2/3 pomocników na teraz , co może już się wydarzy w zimowe okienko.
Obrona Robertson 28lat ( spokojnie pogra następnych parę na wysokim poziomie) , TAA 24 lata, Gomez 25 lat, Konate 23 lat , Tsimikas 26 lat
Nie wygląda tak źle? Prawda ?
Są jeszcze starsi zawodnicy którzy też jeszcze dają i będą dawali radę jeszcze rok/2 jak Van Dijk czy Matip.

Będzie to być może pierwszy sezon bez top4 po latach sukcesów ( chociaż moim skromnym zdaniem i tak na koniec się załapiemy), więc dajmy czas zarządowi, Kloppowi i jego sztabowi na reakcję.
Dopiero po niepowodzeniu ich skreślajmy.
Ja sam osobiście nastawiałem się na taki scenariusz i być może nastąpiło to trochę wcześniej niż się spodziewałem, ale chyba nikt nie myślał, że wiecznie będziemy w top 5 klubów Europy.

6 polubień

W tym jest sporo prawdy. Ja powyżej też pisałem, że ciężko znaleźć innego właściciela, który zachowywałby się jak ten z City. Czy chcielibyśmy takiego jak Arsenal albo Leicester? Nasi właściciele są na 12 pozycji pod względem majątku. Takie Pałace czy Wolves mają bogatszych. Wydają więcej ale czy chcielibyście takich właścicieli? Patrzcie do czego doprowadził właściciel Everton. Maja tone wzrostu za wielką kasę i z iazane ręce z uwagi na FFP

Właśnie z naszymi młodzikami jest taki problem, że oni potrzebują czasu, żeby okrzepnąć. Powinniśmy mieć przygotowany trzon następców Hendersona, Milnera i Thiago w postaci grupy 24-26 latków, a nie nastolatków lub podatnego na kontuzje i przeciętnego Curtisa

Po 1 cieszę się z Twojej niezwykłej wiedzy i pamięci o wszystkich transferach z i do klubu od 12 lat :slight_smile:
Po 2 znowu wracamy do wątku, jak Klopp znalazł się w klubie, nie będę tego znowu powtarzał, poprzednio już o tym pisałem, a ty odrzucałeś wszystko pisząc “to nie argument” samemu nie podając żadnego więc nie widzę sensu powtarzania tego.
Po 3 z Thiago widzę znowu kulawy argument :smiley: skoro Thiago to nie jest światowy transfer to nie wiem jaki jest, pewnie dla Ciebie światowy=drogi, i tak Bayern na pewno nie płakał za najlepszym pomocnikiem. Pewnie światowy transfer to taki Hazard do realu. Możesz sobie pisać, co chcesz i odrzucać wszystkie argumenty, ale miło jakbyś podawał własne, a nie nazywać analizą wspomnienia z sezonów.

Poza tym zupełnie się nie odniosłeś do tego o co zapytałem, co ty chcesz udowadniać tymi wspominkami?

Tu się w pełni zgadzam i liczę, że ściągniemy właśnie w zimowe okienko , albo letnie 1/2 zawodników 25 lat którzy już grają na odpowiednim poziomie. Po plotkach w ostatnie okienko można wnioskować, że klub od jakiegoś czasu nad tym pracuje i pewnie niedługo zobaczymy efekty.

Udowadniam że nie FSG, tylko Klopp nas zbawił . Co do Thiago to nikt chyba o niego nie walczył a już napewno nie Bayern, po prostu to genialny zawodnik po swoim prime, drogi w utrzymaniu, podatny na kontuzje. Światowy to byłby nie wiem na dziś- Barella, Bellingham, Kimmich, L.MArtinez, Mbappe…
Albo jeśli chcesz historyczne przykłady- Haaland do City, Lewandowski do Barcy, Hazard do Realu( wiem, nieudany), Casemiro-Manu(tak, moim zdaniem to transfer topowy), Kante-Chelsea. Pierwsze lepsze przykłady po prostu co mi do głowy przychodzą.
Teraz nasz ostatni taki transfer przypominam- Fernando Torres, można dyskutować o Allisonie, VVD, w następnej kolejności o Salahu czy Thiago.

No wlasnie problem w tym, ze klub ch*ja robi w tej materii. Od dwoch lat powinnismy dzialac w kwesti wzmocnienia i odmlodzenia naszej podstawowej trojki pomocnikow, a klub co zrobil? Zamiast rok temu sprzedac Oxa, ktory ostatnio w dobrej formie byl w 2018 i kupic kogos kto zagra na wysokim poziomie. Zamiast sprzedac Keite w tym roku, bo wiadomo, ze Gwinejczyk nie nadaje sie na boiska w Anglii i w jego miejsce kupic kogos kto ogarnie temat, to my przedluzamy kontrakt z Hendo, az ten bedzie mial 35 lat, przedluzamy Milnera i teraz wisienka na torcie, bierzemy odpad z Juve w postaci Arthura, to wiedz, ze klub nie podjął zadnych sensownych dzialan

Komu sprzedać tego Oxa i za ile?

To nie jest Football Manager, że bierzesz gościa, wystawiasz za 10 mln i każdy klub go weźmie, bo ma wysokie statystyki.

To jest zawodnik niesprzedawalny, zresztą to widać przy każdym kolejnym okienku w którym brak jakiegokolwiek zainteresowania.

Komu sprzedać Keitę? Wysokie wymagania płacowe, wysokie wymagania klubowe- to jest typ, który przychodził z jednego z najmocniejszych klubów z Niemiec do jednego z najmocniejszych klubów w Anglii. Ile klubów będzie w stanie spełnić jego wymagania, a ile klubów z tych które te wymagania spełniają- zaryzykuje taki transfer?

Edit:
Przedłużaliśmy kontrakt z Hendo, który był jednym z najważniejszych ogniw naszej drużyny. Kapitan z wieloletnim stażem, świetnie pressujący i zabezpieczający spory obszar boiska. Rozumiem krytykę, ale postaw się w sytuacji klubu. To przedłużenie było jak najbardziej logiczne/

1 polubienie

Tego nie wiadomo, bo nawet nie sprobowalismy. Niestety, ale w przypadku takich wtop transferowych trzeba bylo przyjac to na klate i oczekiwac niewielkiej kwoty odstepnego, co mogloby napedzic chętnych. Mizna bylo tez sprobowac opcji z czesciowym pokrywaniem pensji pilkarza w nowym klubie. Opcje sa rozne. Wiadomo, ze bylibysmy na tych transferach stratni, bo obaj prezentuja taki poziom, ze nie da sie wyjsc chocby na 0, ale nie nalezymy do ubogich klubow i stac nas by bylo na takie dzialania. Coz, wolelismy pozostac z nimi na pokladzie, a ostatecznie moze sie okazac, ze stracimy jeszcze wiecej, jesli nie awansujemy do top4

E: świetnie pressujacy Hendo to byl pare lat temu. Teraz jemu daleko do swietnego pressingu. Poza tym niezbyt rozsadne bylo przedluzanie go z wysoka tygodniówka do tak zaawansowanego jak na pilkarza wieku. Hendo juz nie wyrabia, a co bedzie za 2 sezony?

Mi to raczej wygląda , że klub by ich chętnie sprzedał, ale żeby to się wydarzyło to potrzebny jest kupiec , a tego zabrakło. Sam Klopp pewnie liczył, że mimo podatnych na kontuzję zawodników będą się jakoś uzupełniali. Wyszło w praktyce słabo. Transfer Arthura nie będę bronił , bo to naprawdę niezrozumiała decyzja. Henderson dostał przedłużenie kontraktu jako ten w miarę dostępny zawodnik w trakcie sezonu. Jego sprzedaż też by była problematyczna, bo w Anglii jest lubiany i też ciężko byłoby go opchnąć z jego umiejętnościami i tygodniówką. Sam Liverpool jakby kupił lepszych pomocników, bez wcześniejszej sprzedaży naraził by się na sporą ilość nieprzydatnych piłkarzy pobierających tygodniówki. Plus co wielu zapomina zawodników z statusem home grown zazwyczaj wymienia się na innych HG, stąd pewnie parcie na Bellinghama. U nas takich pomocników niedługo opuszczających Klub jest w liczbie 3. Sam spodziewam się transferu 2 graczy Hg w następne 2 okienka.

P.s marzeniem byłby Bellingham i Rice :wink:
Mają umiejętności, wiek, status HG

Tutaj dalej wymagana jest zgoda zawodnika, jeszcze w kwestii Oxa- możliwe, że byłby bardziej spolegliwy w kwestii klubu, ale Keita?

Jezeli byłby chociaż cień zainteresowania, to myślę, że klub byłby gotowy zrobić cokolwiek w kwestii pozbycia się, przynajmniej Oxlade- ale tak jak mówię, to jest zawodnik obarczony ogromnym ryzykiem. 5 letni kontrakt, wysokie zarobki- dla większości klubów z Anglii z dolnej tabeli, często nieosiągalne. W większości klubów nie ma nawet jednego piłkarza, który przekracza 120 tys. funtów.

Nie zgodze sie, ze nie ma lepiej zarzadanego klubu od arabskich. Jest. Real Madryt. Na ten moment chyba najlepiej zarządzany klub na swiecie

jak przedłużaliśmy kontrakt to Hendo był jednym z ważniejszych pomocników w naszej drużynie, już nie pamiętasz jak narzekaliśmy na jego brak w środki w sezonie covidowym? Hendo był w tamtym okresie jednym z robotów Kloppa i tak jak mówię, jego przedłużenie było całkiem logiczne/

Podobny case do Gerrarda, gdzie były duże narzekania, że klub uniemożliwił zakończenie mu kariery u nas, a my nie zachowaliśmy się tak jak było trzeba.