Fenway Sports Group (FSG)

No i bardzo dobrze. Niech się skupią na baseballu i piłce nożnej

Chyba zbierają kasę bo chcieli wejść do NBA. Tam mają byc jakieś nowe drużyny. Będą chcieli wykupić licencję. Wtedy będzie przeglad aktywów i ciekawe co z nami zrobią.

No to ładnie zarobili na Pittsburgh Penguins. Wydaje mi się, że ta sprzedaż może mieć związek z chęcią zainwestowania w klub NBA, bo to zawsze było ich biznesowym marzeniem.

Na głównej stronie pojawił się artykuł, że Liverpool potrzebuje poważnej przebudowy. To jest rzecz oczywista, bo w tym klubie z wszelkimi ruchami lubimy się spóźniać. W sezonie 2022/23 się okazało, że w pomocy mamy samych emerytów (i Jonesa!) i trzeba całą formację wymienić. No i całkiem nieźle poszło, chociaż z pewnym zastrzeżeniem, o którym zaraz. Mac przez dwa lata był w ścisłym topie środkowych pomocników, wszędobylskość i uniwersalność Szoboszloia to też rzecz nieoceniona. Do tego Gravenberch potrafi pokazać sporo jakości i przez kilka miesięcy nawet przysłaniał, że na pozycji defensywnego pomocnika jesteśmy nadzy. Transfer Endo można spróbować zrozumieć, że to była opcja na rezerwowego dla innego DMa, który tutaj jednak nigdy nie przyszedł. I to jest właśnie to zastrzeżenie. Do kluczowej roli nie przyszedł nikt w 2023 roku, ani później.

Od tego czasu mieliśmy okienko zimą 2024, w czasie którego Klopp stwierdził, że odchodzi. W związku z tym brak ruchów można jakoś zrozumieć. W struktury klubu wszedł ponownie Edwards i za dyrektora wziął sobie Hughesa. I to co się dzieje od tego czasu jest dla mnie pewną niewiadomą. Latem 2024 nie kupujemy nikogo, na koniec z promocji bierzemy nieprzygotowanego Chiesę. Problemy na kilku pozycjach są widoczne na pierwszy rzut oka. Kolejne pozycje też pokazują, że będą ciągu najbliższych 2 lat wymagać inwestycji, ponieważ liderzy się starzeją. Jednocześnie w ostatni rok kontraktu wchodzi 3(!!!) liderów. Sezon idzie dobrze, więc zimą 2025 nie kupujemy nikogo, a klub doprowadza do tego, że van Dijk, Salah i TAA mogą negocjować z innymi klubami.

Przychodzi lato 2025, Alexander-Arnold odchodzi do Realu. W klubie zaczyna się rewolucja i kupujemy kilku zawodników. Kupno Kerkeza za coraz starszego Robertsona to ruch logiczny, kupno wahadłowego Frimponga ma chyba na celu załatanie dziury po TAA i przesunięcie kreatywności do Wirtza, na którego Slot nie ma ostatecznie pomysłu. Wymieniamy też napastników, ale braki nadal są widoczne. Przychodzi zima 2026 i Konate i Robertson wchodzą w ostatnie 6 miesięcy kontraktu i mogą negocjować z innymi klubami. W okienku znowu nikogo nie kupujemy i pojawiają się głosy, że czeka nas przebudowa.

Cholera jasna, wszyscy wiedzą, że ta przebudowa będzie konieczna. Po czym my na 5 ostatnich okienek w 4 nie robimy praktycznie żadnych transferów i się okazuje, że latem będzie trzeba kupić pewnie 6 zawodników. W dodatku w ciągu 2 lat 4 zawodników podstawowej jedenastki + rezerwowy Robertson może sobie negocjować z innymi klubami. W ciągu ostatnich 5 lat w ten sposób odeszli za darmo Firmino i Wijnaldum, a także kilku innych “mniejszych piłkarzy”. Ta statystyka wygląda niepokojąco.

Na koniec muszę powiedzieć, że my jesteśmy cholernie bogatym klubem. W sezonie 20/21 pozwoliliśmy sobie na to, że na środku obrony nie było kim grać, co mnie boli bardzo do dzisiaj. Udało się awansować do Ligi Mistrzów, więc spoko, ale trzeba policzyć też, że w zasadzie oddaliśmy walkowerem jeden rok wielu naszych najlepszych zawodników, takich jak Salah, Mane, Firmino, TAA, Robertson, Fabinho (a ten zawodnik, to peak miał akurat krótki). Van Dijka nie liczę, bo ten sezon miał wyjęty przez Pickforda. W kolejnym roku odbiliśmy się, ale zaraz mieliśmy bardzo słaby sezon 22/23, który też był spowodowany wcześniejszym spóźnieniem na rynku transferowym i był kolejnym straconym rokiem wielu zawodników w szczycie możliwości. Lato 23 to krok w stronę przebudowy, która zostaje jednak na 2 lata przerwana z pewnych względów. Teraz mamy kolejny sezon przejściowy i kolejny stracony sezon peaku kariery części zawodników. Mam wrażenie, że my w zasadzie to nie licząc lat 2018-2020, to my ciągle mamy jakiś sezon przejściowy (ten ze względu na brak transferów, tamten ze względu na to, że pierwszy sezon bez Kloppa, kolejny, bo ktoś przyszedł). Może jeszcze sezon 21-22 taki nie był. Ile to jeszcze będzie trwało? Kolejny sezon też będzie przejściowy, bo przyjdzie nowy trener i zrobią 6 transferów? A zrobienie transferów zastępujących van Dijka, Salaha, czy TAA, to nie będzie łatwa rzecz, bo zawodników tej klasy, to kupić w zasadzie nie sposób. W zasadzie trzeba, by oni jeszcze rośli w klubie po transferze. I tutaj mam wątpliwości czy nam się to uda zrobić. Ze Slotem na pewno nie, czy z kimś innym? Nie wiem. Żeby się tylko nie okazało, że FSG przewaliło kilka lat peaku najlepszych zawodników na jakieś sezony przejściowe.

Mam wrażenie, że cały mit Edwardsa, to jednak polegał na tym, że kupował zawodników, którym Klopp jakościowo dokładał 30% jakości. Część oczywiście nie wytrzymywała tych obciążeń, ale w zasadzie niemal każdy nigdy prędzej, ani nigdy później nie był tak dobry, jak tutaj.

10 polubień

Zawsze, ale to zawsze broniłem FSG. Ale miarka się przebrała. To, że Slot w dalszym ciągu jest trenerem tego klubu, to jest kpina, żenada i plucie w ryj ludziom, którzy kupują bilety na Anfield. Była jeszcze duża szansa, żeby uratować ten sezon, ale jak widać nikomu się tam zależy na tym, żeby było lepiej. Jest mi w uj przykro patrzeć na to co się dzieje z zespołem. Regres Maca, Ryana czy zwłaszcza Virgila i Mo jest ogromny. Zawodnicy są katastrofalnie przygotowani. Zwlekając ze zwolnieniem Holendra skazujemy się na kopanie w lidze Lidze Europy na jesieni. W najlepszym przypadku.

P.S. jak są tacy wdzięczni za te doczłapane od marca mistrzostwo, to niech mu dadzą kontrakt na 10 lat, kolejne pierdyliard funtów na transfery i talon na kur@y i balon. Ja mam dość.

6 polubień

Liga Europy przy dobrych lotach. Z tym trenerem i jakąś kontuzją środkowego obrońcy skończymy na 7/8 miejscu

3 polubienia

My tam skończymy i bez kontuzji stopera… Jak się trafi kontuzja to wpadniemy do dolnej połowy tabeli.

1 polubienie

Tzn. ta taktyka się excelowo spinała póki był tutaj topowy trener. Takich jest może ze 3-4 obecnie w piłce. Slot zrobił swoje po przyjściu, ale teraz solidnie udowodnił, że nie potrafi sam budować z niczego, rozwijać piłkarzy i grać no nejmami jeżeli sytuacja tego wymaga. I nie sądze by był dostępny na rynku ktoś kto będzie w stanie tak jak Klopp małymi środkami stale budować ten klub. Zresztą to nie tylko o same środki chodzi, ale też o ich wydawanie z głową. Przed Kloppem wydawaliśmy hajs w totalnie debilny sposób, po Kloppie… na razie ciężko ocenić. Transfery niezbyt ‘odkrywcze’, może troche przepłacone, może delikatnie nietrafione (kupno dwóch stosunkowo podobnych napastników za ponad 200 baniek to lekki żart). Zobaczymy jak będzie dalej. Kiedyś se prorokowałem, że jak wróci Edwards to wrócimy do kupowania Balotellich i Borinich - tymczasem poszliśmy zupełnie przeciwnie bo po gwiazdy, ale też nie idealnie.

To nie jest tak, że klub potrzebuje przebudowy. To moglibyśmy powiedzieć gdyby to była jednorazowa sytuacja. Skład jest w przebudowie od kiedy jest tutaj FSG - zawsze nam czegoś brakuje. To nie jest wypadek czy przypadek tylko zatwierdzona strategia - bo nikt nie tolerowałby takiej niekompetencji przez blisko 20 lat. Generalnie sytuacja jest ciekawa i rozwojowa, ten sezon może się skończyć już poza Top 4, może nawet poza Top 5. Ciekawe co będzie dalej bo samo dosypanie kasy nie pomoże. Musi być jeszcze ktoś kto to poskłada, a transfery muszą być przemyślane.

Na przyszły sezon (i w zasadzie w tym już też tak jest) gramy bez lewego skrzydłowego, bez prawego skrzydłowego, bez defensywnego pomocnika, połową prawego obrońcy, z jednym lewym obrońcą i z jednym środkowym obrońcą. Nie wiem czy będzie tu jeszcze Arne czy ktoś inny no, ale ogólnie nie zazdroszczę. xD I znowu wrócę - przydałąby się taka figura jak Klopp, która z czegoś takiego szyłaby walkę o Lige Mistrzów i dawała perspektywy na kupowanie i rozwijanie zawodników. To naprawde jest giga rzadka umiejętność i chyba nie ma żadnego innego trenera na rynku, który jest w stanie budować zawodników w topie. Chyba tylko Xabi ma jakieś sukcesy w tym aspekcie na swoim koncie.

No to i kropka. Trudno mi uwierzyć by Slot z zawodników jak Fabinho, Coutinho, Matip, Robertson, Wijnaldum czy Henderson (i paru innych) zrobil naprawde dobrych grajkow, zdolnych do prowadzenia zespolu do mistrzostwa. Elliott, ktory nie miesci sie na lawke w AV potrafil krecic 3x lepsze liczby niz Wirtz. xD

3 polubienia

Co nie? Zawsze brakuje nam tego jednego elementu żeby mieć absolutnie topowy zespół a wszyscy zarządzający klubem mają to jakby w dupie. Za najlepszych lat zawsze brakowało kogoś kreatywnego w środku pola, kto otworzyłby “puszkę” w razie gdyby typowa taktyka nie działała (odejście Cou, blamaż z Fekirem, przekrana walka o Bruno). Potem przychodzi Thiago ale odchodzi Wijnaldum czyli mamy w końcu na papierzę tę kreatywność ale oddajemy jednego konia. Fabs traci formę, nie mamy DM w zastępstwo. Następnie Hendo i Thiago zjeżdżają do bazy. Przebudowa ale bez zastępstwa za Fabsa. W poprzedni sezon po raz kolejny wchodzimy bez DMa po kompromitacji z Zubimendim, wydaje się też, że mamy za małą głębie na ŚO… (więc po roku sprzedajemy Quansaha). Graven gra jak Yaya Toure, sezon kończy się sukcesem. Zaczyna się wiekopomne okienko, przychodzi hajpowany Kerkez, złote dziecko Wirtz nowi napastnicy… ale gdzież to po wydaniu 500 mln, żeby nasz klub skompletował pełną kadrę. Pozbawiamy się lewego skrzydła + po raz kolejny wywalone w DMa o ŚO nie wspominając (myśmy się tam osłabili zamiast wzmocnić xD ). Kabaret naprawdę.

3 polubienia

A ja dalej bede sie upieral,taki juz jestem :rofl: ze zaistniala sytuacja to w duzej mierze wina Hughesa i Edwardsa.
Nie bede juz wymienial kogo powinnismy kupic a kogo nie ale te transfery,ktore zostaly przeprowadzone to sympatyczny Herr Schmadtke by na luziku dokonal albo… moja babcia gdyby jeszcze zyla.

Tak! Arne doklada oczywiscie swoje i dlatego po sezonie (najpozniej) trzeba by cala trojke pozegnac.
Mister Henry musisz !

3 polubienia

Chwilę przed kloppem zrobiliśmy takie transakcje jak. Suarez, Coutinho czyli absolutny fundament ery JK, sturridge, Sterling, Bobby, słabo, Lallana, Lovren(średniak).

Po prostu FSG potrzebowało trochę czasu aby się otrząsnąć po czasach Amerykanów. Ich pierwsza zła decyzja było zaufanie temu oszustowi Damienowi Comolli.

Jego sprowadzał Comolli

Balotelli to pomysł Brendana. I tak był Edwards w komitecie, ale to decyzja Brendana stał ten transfer. Miał on dość duże poparcie po 2 miejscu. Więc zrobiłeś zarzut Edwardsowi z transferów których nie zrobił xd no grubo.

Napisze to dziś. Czas pokaże że się mylisz co do tego ale oczywiście na dziś tak to wygląda.

Tak jest w kazdej ekipie na świecie. Np Arsenal czyli aktualnie najlepszą ekipa na świecie. Nie ma pół napastnika na poziom mistrza Anglii. Jesus ma zdrowie gomeza. Havertz nie jest napastnikiem i po poważnym urazie, a gyo? Hmm muszę coś pisać? Na prawym skrzydle mają sake który w tym sezonie ma tylko 4 gole i 5 asyst w lidze. No nie ma szału. Oczywiście kibice twierdzą że ma zmiennika świetnego bo wydali na niego 70m. Tylko ten zmiennik na 0g/a w 15 meczach w lidze!! Mówię wprost jest gorszy od naszego chiesy czy Rio.

2 ekipa Europy czyli Bayern na 10 gra 17 latkiem! A na skrzydło jedynym zmiennikiem jest gnabry czyli gość ze zdrowiem chiesy.

Czym różnią się te kluby? Że ich trenerzy potrafią ułożyć zespoły w taki sposób że potencjalnych braków nie widać a kilku graczy wygląda nawet lepiej. U nas każdy czy to kupiony czy będący w składzie. Czy to młody czy to starszy wygląda po prostu gorzej. I jest to wina trenera a po głowie zbiera fsg.

I tu odnalazłeś sedno. Przychodzi tu topowy trener i nagle okaże się że braki o których wspominasz nie będą miały miejsca

Przed transferem mistrz Francji i półfinał ligi mistrzów z Monaco. Absolutny crack i raczej pod każdym trenerem by wyglądał świetnie.

Pod Brendanem również wyglądał świetnie.

Przed transferem do nas walnął 11 goli dla spadającego Newcastle. Od najmłodszych lat największy talent swojej generacji w Europie obok hazarda (choć nie osiągnął tego co mi przepowiadania to dalej piękna kariera). W repie walił bramki jak szalony. Pół jego wątku jest o tym że klopp go wykastrował i zniszczył.

Można też odbić piłeczkę że inny trener dużo lepiej wykorzystała by takich graczy jak keita którego jurgen zajechał czy thiago.

Konate też był 4 lata i kloppa słaby a najlepszy sezon zagrał pod slotem. Salah był wyborny ale pod slotem był chyba jeszcze lepszy. No i przedewszystkim graven który u kloppa był słabiutki, a to Arne zrobił z niego jednego z najlepszych w Europie.

Natomiast to dość oczywiste że jurgen jest polka wyżej niż Arne

1 polubienie

Nie wiem czy archiwum sięga tak daleko ale był taki artykuł na głównej gdzie Brendan został zapytany o Balotellego i ten odpowiedział coś w stylu Mario Balotelli na pewno nie zostanie zawodnikiem Liverpoolu nie jest naszym celem. Było to chyba na końcówce sezonu wicemistrzowskiego. Więc teraz przypisywanie tego Rodgersowi też się rozmija. Comolli też był jaki był ale Luis Suarez to głównie jego robota, bo to on latał do Amsterdamu i dobijał ten deal przy czym bardzo stargował cenę. Dla mnie już większym memem był Ayre co niby dogadywał transfer a potem ktoś nam zawodnika podbierał.

2 polubienia

Jeśli chodzi o Balota to Rodgers po czasie powiedział coś takiego:

He was one that came in very late in the window. It was a gamble taken from a club perspective.

Zaryzykowali 16 baniek, nie wypaliło. Mogło wypalić, ale się nie udało i tyle. W to samo okienko wydaliśmy 20 baniek na Markovica, ale to z Balotellego wszyscy się śmieją.

2 polubienia

Co próbujesz zasugerować? Że Ngumoha gdyby dostał szansę to byłby naszym Karlem? Po pierwsze nie każdy “17-letni talent” ma takie same papiery do grania. Po drugie PL i BuLi nie da się porównać. Poziom przeciętnego rywala Bayernu jest zupełnie inny niż poziom przeciętnego rywala LFC.

Czy Ty właśnie porównałeś Gnabry do Chiesy? Chciałem nie komentować, ale porównaj chociażby 2 ostatnie sezony obu panów + ten obecny. Szanujmy się naprawdę ;D

W tamtym sezonie popełniliśmy największy błąd przy transferze Suareza. Trzeba było postawić Barcelonie warunek - sprzedamy go ale w drugą stronę idzie Alexis Sanchez. Nie zrobiliśmy tego, Sanchez wylądował w Arsenalu. A my nie mieliśmy już zbyt wiele opcji. Zostali Balotelli i Eto’o. Daliśmy ciała i tyle

Sanchez nigdy nie chciał grać w Liverpoolu

2 polubienia

to taka sama mitologia jak z Haalandem.

Myśmy dyktowali warunki. Suarez był nasz, trzeba było szantażować Barcelonę. Tu nie ma sentymentów. Sanchez musiałby się dostosować

Trudno, żeby chciał jak nasz Bredzio opalał się z blondynką na wakacjach, a Wenger jeździł do niego do Chile. Kolejny jego eksces po proszeniu Gerrarda o SMS’owanie do Kroosa XD

1 polubienie

Wręcz przeciwnie. Mam wrażenie że niektórzy oczekują żeby mieć na każdą pozycję równoległego zmiennika tak jak np rzekomo mieliśmy w zeszłym sezonie z Diazem i gakpo. Jednak dałem tu szybkie przykłady najlepszych na świecie że to mit. Wypada Musiala i trzeba grać 17 latkiem. Wiadomo utalentowany i nikt nie widzi problemu w gra nim. Jednocześnie nasz zakup 18 letniego Leoniego jako zmiennika konate virga to nie liczę. Xd zobacz jak wiele osób używa tej argumentacji.

2 wcześniejsze sezony Gnabrego to 10goli w lidze grajac dla absolutnego hegemona (12 mistrzostw na 13 lat)

Chiesa 11 goli w 2 ostatnich sezonach dla bardzo zawodzącego Juventusu.

Myślę że powinno być ci głupio xd.

A to jak Arne a jak Kompany potrafi wykorzystać zawodnika i jak duża różnica jest między pl a bundesliga to inna sprawa.

I co by to dało? Zawodnik jasno i wyraźnie się wyraził że do nas nie chce dołączyc. Chciał do Londynu. Super to brzmi zaa klawiatury, ale życie tak nie wygląda.

Pamiętajmy że rok wcześniej sam Suarez chciał odejść od nas do Arsenalu. To powinno też niektórym dać do myślenia jako drogę przebyliśmy za FSG i ich fantastyczne decyzję personalne jak wybór Jurka