Fenway Sports Group (FSG)

Nie ma nowych wieści. Są plotki i dyskusje. Nic oficjalnego poza tym co FSG opublikowało wczoraj.

hehe, musze przyznać, że dawno sie tak nie uśmiałem jak dzisiaj (i wczoraj) czytając wpisy. Użytkownicy którzy jeszcze miesiąc temu, ba, miesiąc, kilka dni temu gdy przegrywaliśmy z Nottingham czy Leeds, jechali po FSG jak po burej suce, dzisiaj sami wypisują jak to FSG to było w sumie ok, że oni i tak wiedzieli, że w końcu sprzedadzą klub i ze w sumie to ich jedyną wadą jest że nie dawali wystarczająco dużo na transfery i w sumie to dzięki John za 2 trybuny i ośrodek i zostawienie klubu w super stanie.

Ostatni raz tak się uśmiałem, w sierpniu, gdy okazało się, ze kuczq, gość który pod każdym wpisem na głównej ze składami wyzywa naszych zawodników, pisze bzdury, trolluje, kłamie i wyzywa innych zawodników, gdy okazało się, że ten użytkownik to po prostu zwykły kibic United. :rofl: :rofl: :rofl:

Może ktoś jeszcze nie wiedział, to dla przypomnienia:

1 polubienie

Dubai Sports oraz Arabian Business donoszą, że Hamdan bin Mohammed Al Maktoum złożył ofertę kupna Liverpoolu w wysokości 5 miliardów dolarów, co znacznie przewyższa oczekiwania Johna W. Henry’ego.

Fazza jest zdeklarowanym fanem “The Reds”. Zagraniczne media informują, że już w przeszłości książę Dubaju miał nakłaniać FSG do sprzedaży klubu, a zawyżona oferta ma odstraszyć inne zainteresowane podmioty.

Jego majątek szacowany jest na 14 miliardów dolarów. Kuzynem Maktouma jest Mansour bin Zayed Al Nahyan - właściciel Manchesteru City.

Co się stanie pozytywnego jeśli nasz klub kupi Szejk?

Zrobi wszystko, aby Klopp pozostał w klubie jak najdłużej. Chodzi tutaj o aspiracje klubu i zarobki menedżera.

Szejk = Długoterminowa umowa Kloppa

2 polubienia

czyli na 99% właścicielem zostanie szejk. Ten Fazza jest mocno zafiksowany na punkcie Liverpoolu i nie odpuściłby takiej okazji.

1 polubienie

Hamdan bin Mohammed Al Maktoum to facet z kasą i klasą. Bardzo otwarty na ludzi pomimo ogromnego majątku. Jak to ktoś nazwał jest to prozachodni Szejk.

Jakiś czas temu latały po necie jego zdjęcia w pociągu, ma pociąg do tego aby czuć się jak normalny obywatel.

Ciekawe jak wyglądać będzie zakup naszego klubu. Hamdan czyta informacje prasowe i nagle napotyka się na artykuł „Liverpool FC na sprzedaż”, bierze telefon do ręki i dzwoni do osoby odpowiedzialnej za finanse rodziny i mówi „bierzemy”.

2 polubienia

Nie ma co się łudzić, ze przy takiej kwocie kupi Nas ktoś z Europy. Jeżeli mamy do wyboru chińczyka albo kogoś z Royal family to ja wole szejka.

Myśle, ze zanim wyszło info o sprzedaży klubu ten człowiek już o tym wiedział.

Dajesz!

Ludność kraju o nim:
Fazza In real life, he is a very humble and a simple young man. … H.H. Shk Hamdan Ben Muhammad Ben Rashid Al Maktoom, is the Crown Prince of Dubai. He’s a very unique personality.

Ogólnie jest uwielbiany za to, ze jest mega prostym gościem.

Ogólnie Fazza ma mega dobre relacje z Salahem. Do tego dochodzą kwestie negocjacyjne kontraktu Mbappe w Dubaju.

Oj wyczuwam coś porąbanego jeszcze przed rozpoczęciem mistrzostw.

3 polubienia

Na razie tych źródeł nie ma zbyt wiele, ale, jak widać, coś już się klaruje :wink:
Z tego, co tak pobieżnie przewertowałem, myślę, że byłaby to bardzo dobra opcja. Pozostaje trzymać kciuki za powodzenie tej operacji :slight_smile:

https://www.arabianbusiness.com/lifestyle/lifestyle-sport/liverpool-fc-fans-go-wild-over-dubais-potential-bid-for-the-club

1 polubienie

ciekawe czy FSG sprzeda od razu, czy jednak będzie odstawiać szopkę do końca roku, licząc na to że ktoś z ameryki wyrówna ofertę, a potem szejk po mundialu da jeszcze więcej, argumentując to tym że chce się wsłuchać w głos kibiców i “rozważyć” wszystkie opcje. Raczej nie spodziewałbym, że dobiją transakcji przed końcem roku, to byłoby taktycznie mądre posunięcie ze strony FSG, bo mogliby wyciągnąć jeszcze więcej, tym bardziej, że info miało rzekomo wyjść po mundialu ale to raczej nie przypadek, tylko przeciek kontrolowany, FSG to szczwane lisy.

14 mld i 1/3 chce wyłożyć w klub? Jakiś biedny ten szejk trochę

1 polubienie

„If they weren’t good owners we wouldn’t be sat here. We have won a lot of cups and a lot of international prizes. Do I feel they are here for the long-term? I think the statement was really clear, to be honest." - Pep L.

W naszym klubie już wiedza co się wydarzy.

@Inski dzięki za szersze opisanie, prawdopodobnie, nowego właściciela Liverpoolu.

Nie no jasne jak jego lud mówi że spoko jest to znaczy że spoko. A możesz mi pokazać jakieś opinie negatywne obywateli krajów w których panuje monarchia absolutna o ich wladcach?

Ty wiesz że media w tych krajach są własnością tychże władców?

Wiesz że np. Dziennikarzy, którzy krytykują władców takich krajów torturuje się, morduje, ćwiartuje i wywozi jako poczta dyplomatyczna? I że fakt że dzieje się to na terytorium innego kraju nic nie zmienia?

Takie właśnie są tam standardy… Książę Arabii Saudyjskiej to też spoko koleś wg. Poddanych…

Tak tylko do poczytania nt. Praw człowieka w ZEA w tym wolności słowa World Report 2022: United Arab Emirates | Human Rights Watch

6 polubień

Jak taki mądrala to przypominam o opcji edycji, a nie pisanie jeden post pod drugim oddzielnie. Strona i forum tak swoją drogą to również miejsce zdobywania informacji, a wałkowanie jednego i tego samego robi się nudne, a często treści długie jakby ktoś książkę pisał.

Nigdy nie byłem zwolenikiem arabizacji futbolu, ale ona ma miejsce czy nam się to podoba czy nie. Stara zasada mówi: jeśli nie możesz pokonać swego przeciwnika, to się do niego dołącz. (Nie traktowałbym jej uniwersalnie, ale do tej sytuacji pasuje).
I trzeba być ciężkim frajerem, żeby w tej sytuacji twierdzić: Nie, nie, to my wolimy bić się o miejsca 2-4, ale żeby właścicielem był ktoś, kto jest poprawny politycznie, uczciwy i lubiany na całym świecie. Tzn. kto? Bo model biznesowy z USA raczej się na tym forum nie cieszy powszechnym poparciem.
A poza wszystkim: kogo interesują opinie takich malkontentów? Na pewno nie FSG. Sprzedadzą nie patrząc na to, czy tam się morduje i ćwiartuje dziennikarzy (jeden przypadek - widać, wystarczy dla zbudowania barwnej tezy). Takie standardy nie przeszkadzają całemu światu robić z nimi interesy i tak już pozostanie, bez względu na to, ile idealizmu nosi w sobie jeden czy drugi szeregowy kibic LFC.
Realpolitik, panowie! XIX wiek ze swoimi zasadami (ówczesnego) fair play przeminął jakiś czas temu! Czas się obudzić.

6 polubień

Jeszcze tak a propos moralności w biznesie. Oczywiście wiemy, że na bliskim wschodzie jest zupełnie inna kultura i w naszym rozumieniu oni łamią prawa człowieka w wielu kwestiach. Ale o czym się nie mówi - amerykańskie korporacje też to robią. W Afryce przy wydobyciu kobaltu pracują małe dzieci za jakieś śmieszne pieniądze. Kobalt jest używany m.in. przy produkcji smartfonów. Chodzi o to, że gdzie są wielkie pieniądze tam najczęściej jest też czyjaś krzywda…

1 polubienie

Wczoraj witałeś tego Sheikh Khaled Bin Zayed Al Nehayan, dzisiaj już innego?

Każdy ma prawo do własnej moralności. Nie oceniam. Ja mówię - nie - bo moja moralność nie pozwala mi wspierać reżimu, który w majestacie prawa ma w głębokim poważaniu prawa człowieka (w pełni zdając sobie sprawę, że moje zdanie nie ma wpływu ani na FSG ani na końcowy efekt).