Fenway Sports Group (FSG)

Jeśli mielibyśmy być wszyscy tacy do bólu moralni, to powinniśmy zaprzestać oglądania piłki nożnej, bo to skorumpowane gówno. Zresztą nie tylko piłki, bo w ogóle sport jest skorumpowany… Przez to show dla gawiedzi przetaczają się takie wałki i przechodzą z rąk do rąk takie kwoty pieniędzy, o których nawet nie chcielibyśmy wiedzieć, żeby nie psuć sobie ostatecznie “magii widowiska”. Długo by o tym pisać, ale kwintesencją tego wszystkiego jest mundial w Katarze i okoliczności, w jakich został wybrany gospodarz turnieju. Niestety, ale coraz mniej moralności i romantyzmu we współczesnym świecie. Trzeba się z tym pogodzić, bo kijem rzeki nie zawrócisz :slight_smile:

8 polubień

No tego Pana Inski to nawet nie ma co brać na poważnie. Kolejne jego konto na tym forum. Chwilę było spokoju, i znowu zaśmieca temat swoimi mądrościami. Według niego to Mbappe czy Pedro Neto już dawno grają w Liverpoolu, więc raczej nie ma co go brać na poważnie.

Nigdy nic nie pisałem o Pedro Neto.

Udowodnij. A Mbappe tak, będzie zawodnikiem Liverpoolu.

1 polubienie

Zapomniałeś napisać jeszcze kiedy ten Mbappe zostanie piłkarzem Liverpoolu i kiedy ten szejk tutaj wjedzie na białym koniu.

2 polubienia

I co tam dzisiaj Jurgen na kolacje je :slight_smile: I jak będziesz wiedział to napisz nasz skład na przyszły sezon, jestem mega ciekawy :wink:

Deal done? :wink: https://sport.dziennik.pl/artykuly/196086,szejk-kupuje-fc-liverpool.html

1 polubienie

Ja, pewnie zresztą jak większość, jestem dużym przeciwnikiem szejków w piłce. Chociaż w przypadku Newcastle na razie wygląda to dobrze. Natomiast ten książę Dubaju wydaje się być naprawdę w porządku i jestem na tak.

Wrzuciłeś artykuł sprzed 15 lat :smiley:
Tam jest data: 12 października 2007

4 polubienia

Za Athletic vide Reddit.

Szejk z Dubaju raczej nie jest wiarygodny ponieważ przy poprzednich rozmowach ni był w stanie udowodnić finansowania. Najpewniej kapitał amerykański jako najbliższy FSG.

1. Możliwe, że FSG robi to tylko aby przeanalizować rynek ale patrząc na skalę działania i to że to FSG wychodzi z inicjatywą szukając kupujących (sales pitch decki) to raczej szukają na powaznie. I to jest póki co początek długiego procesu.
  2. Raczej full sale
  3. FSG zrozumiało, z utrzymanie status quo po pojawieniu się NUFC i kwalifikacje do LM będzie trudne bez znacznych inwestycji w skład, których nie chcą poczynić.
  4. Klopo podpisując kontrakt wierzył, że FSG bedzie long term. O potencjalnej transakcji miał się dowiedzieć w ostatnim miesiącu.
  5. co do nowych wlascicieli

3 plotki:
Rodzina właścicieli Chicago Bulls. Raczej negatywne opinie z uwagi na afery związane z rasizmem oraz umoczenie polityczne
Współwłaściciel Celtics oraz Atalanty
SIP konsorcjum posiadające drużyny NBA oraz NHL z Filadelfii

Wiadomo. Nie moglem sobie odmowic :smile: Ale poza tym wszystko sie zgadza, nawet nazwisko, transakcja klepnieta. Ile mogli oszczedzic… Pewnie sportowo bylibysmy dzisiaj w podobnym miejscu ale ewentualny niesmak bylby 15 lat temu 100x wiekszy niz dzis.

Ten ciapaty na zdjęciach wyżej to inny szejk niż ten o którym myślisz. Wygląda jakby lubił Liverpool.

Witam wszystkich chciałbym wam objaśnić jak to jest z tymi szejkami z Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Jak wszyscy wiemy a ZEA są dwa główne miasta znane na całym świecie Abu Zabi i Dubaj.

Abu Zabi rządzi dynastia Nahyan,
Najważniejszym człowiekiem w rodzinie jest szejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Jest on prezydentem ZEA od tego roku.
Członkiem tej rodziny jest również szejk Monsour (właściciel City). Majątek całej rodziny opiewa na kwotę grubo ponad 100 mld USD a majątek samego Mounsura na około 25-30 mld USD.

Dubajem za to rządzi dynastia Maktoum.
Najważniejszym członkiem tej rodziny jest Mohammed bin Rashid Al Maktum. Jest on premierem ZEA oraz wiceprezydentem kraju.
Jego synem jest książę Dubaju Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum (zwany inaczej Fazza). Ma 40 lat i to on ponoć chce kupić nasz kochany klub. Jego majątek wyceniany jest na około 18 mld USD a majątek całej rodziny Maktoum na ponad 100 mld USD.

Mam nadzieję, że objaśniłem w miarę klarownie.

12 polubień

To jedno pytanko - DIC rozumiem, że należy do rodziny Maktoum. Tak?

No to będą derby w Anglii Abu Zabi - Dubaj

1 polubienie

Tak. Ponoć ofertę kupna złożył szejk “Fazza” z rodziny Maktoum. Pojawiają się artykuły, że oferta wynosi około 5 mld USD. Źródła znad zatoki perskiej.

Ciekawostka. “Fazza” jest dalekim kuzynem szejka Monsoura.

To już któraś próba zakupu Liverpoolu przez szejków z Dubaju (chyba rzeczywiście sympatyzują z naszym klubem). :joy:

Przepraszam za błąd ale ponoć oferta wynosi 5 mld funtów a nie USD i przebija o około 1 mld inne oferty.

Jakieś to podejrzane ze o tyle jest ta oferta większa. Cos dziwne to

Właściciele chcą ponoć 4mld, szejk rzuca 5mld, a co tam 1 mld różnicy.

Ja tam chciałbym szejka. Z jednej strony - to źle, że Arabowie robią sobie z Premier league swoje podwórko, i kolejni książęta kupują sobie kluby żeby pokazać swój majątek i prestiż. Z drugiej strony - bez dużych pieniędzy nie mamy szans rywalizować z City i rodzącą się siłą Newcastle. Żeby kupić Bellinghama i innych topowych piłkarzy potrzebny jest właściciel który wyłoży duże pieniądze bez oglądania się na to ile zyska ze sprzedaży zawodników. FSG tak nie zrobi