Ja dorzucę swoje 3 grosze co do naszego ostatniego okienka w wakacje. Sam w mojej głowie w tym sezonie zmieniałem opinie około 2/3 razy.
Na początku byłem zachwycony transferem Núñeza, bo myślałem, że przyjdzie jeszcze jakiś zawodnik do środka.
Po zakończeniu okienka byłem już średnio zadowolony.
Tu podzielam opinię @Radbug a , że wydawanie 90 baniek na napastnika, żeby brać później Melo, bo już pewnie zabrakło na pomocnika było średnio przemyślaną decyzją.
Okienko zamknięte koniec dyskusji.
Ocena okienka 5/10, ale rozumiem, co było w głowie Kloppa. Miał do dyspozycji na tamten moment:
W miarę ogarniętego Hendersona, to samo Fabinho, dobrego Thiago, średniego Keitę, obiecującego Melo.
Więc dało się teoretycznie pociągnąć do następnego lata.
W praktyce wyszło słabo. Hendo, Fab straszny spadek jakości gry, Melo bez komentarza, Keita udowodnił, że zmarnował ostatnią okazję na pozostanie w Liverpoolu
Potem przychodzi zima, a my co ?
Kupujemy Gakpo i tyle .
Okienko 2/10, oceniam zapotrzebowanie na pozycję i kwot na nich wydanych, nie samych umiejętności zakupionych piłkarzy.
Tu moje myślenie się zmieniło z średniego zadowolenia z naszych poczynań na rynku na totalny brak zrozumienia.
Teraz jak już okienko się zamknęło, a dla nas w sumie sezon się skończył staram się zrozumieć tok myślenia Kloppa i ludzi odpowiednich za transfery i przychodzi mi na myśl ( niczym nie jest to potwierdzone), że Niemiec w swojej głowie spisał ten sezon na straty już na początku stycznia i nie mam tu nic złego na myśli, a raczej już planowanie na następny rok (oby).
Patrząc na bardziej zamożne od nas ekipy jak Real, Chelsea, Barcelona, City. To cholernie ciężko jest znaleźć bardzo dobrego napastnika w młodym wieku.
Real niedługo będzie miał problem jak zastąpić Benzeme ( może Kane).
Chelsea non stop przepłaca za ogórków ( Morata, Lukaku)
Barcelona ugasiła tymczasowo pożar Lewandowskim, ale na krótki dystans.
City ogarnęło Hallanda, ale widzimy jaką ma tygodniówkę i żeby tego dokonać trzeba robić wałki.
I tu zmieniłem zdanie na temat Núñeza i okienka kolejny raz była to w sumie dobra przyszłościowa decyzja.
Tygodniówka ok, młody ok, umiejętności ok.
Wracając do tego, że Klopp już poddał sezon w styczniu, myśląc o przyszłości.
Kupił napastnika za którego niedługo cena może wywindować razy 2.
Plus w zimę oszczędził talary na pomocnika/pomocników.
Sztab olał ten sezon żeby przy naszych budżetach na transfery udało się znowu skręcić ekipę na walkę o tytuł bez robienia wałków jak City.
I tu się wstrzymam z oceną naszego sezonu do zakończenia następnego okienka.
Bo jeśli moja wymyślona teoria się potwierdzi w lato ściągniemy 2 bardzo dobrych pomocników i np obrońcę żeby te dwie linie znowu wskoczyły na odpowiedni poziom i w następny sezon będziemy znowu topową drużyną to nasze ruchy w tych 3 okienkach będą dla mnie zrozumiałe.
W miarę sensownym budżecie skompletujemy całkiem ok skład przy poświęceniu jednego sezonu, ale oczywiście trzeba poczekać do lata i zobaczyć czy to wszytko to przemyślane decyzje czy skończy się na braku sensownych transferów i zmarnowaniu 3 okiennek i pogrążeniu jakości drużyny.