Gry komputerowe

Pany, gra ktoś z was w Battlefielda 6 ?

Odczekałem trochę aż kurz pierwszych opinii opadł i czy nie były na wyrost, ale zakupiłem sobie tę gierkę parę dni temu i bawię się naprawdę przednio, ale brakuje mi żeby z kimś na mikrofonie sobie popalać.

Gram czasami ze znajomymi, ale trudno się wstrzelić żebyśmy mieli wolne o tej samej porze.

MA ktoś nowego FM , gra :smiley: ? Podzieli się opinią?

Zastanawiałem się, czy na weekend nie kupic, a widzę narzekania na błędy, interfejs itp.

Generalnie nie polecam nigdy kupowania FMa na premierę tylko odczekania tych 2 miesięcy, aż ponaprawiają bugi.

1 polubienie

To było często świetna praktyka, ale:

-Tego fm robili 2 lata

-Jak tu wytrzymać te 2 miechy?

Ja już chce wziasc ekipę Leeds i za 2 lata wygrywać lm z banda nastolatków sprowadzonych z colo colo czy Tigre CA

Tyczy się to wszystkich gier segmentu AA i wyżej (Stalker 2, Cyberpunk to tak na szybko) :grinning_face:

Kupiłem Fma i w sumie nie żałuję.
Interfejs rzeczywiście trochę mało przyjazny, do duzo rzeczy musiałem się przyzwyczaić, a niektóre to kilka razy odnajdywałem, bo jakoś tak nieintuicyjnie są schowane.
Graficznie spora różnica, w końcu piłkarze poruszają się płynnie, można porównać do gier piłkarskich z ery ps3.
Wydaje mi się, że jest więcej możliwości małych „dużych” zmian w grze.
Nowością jest np ustawienie bez piłki, plus ciekawy system instrukcji, z którego dużo korzystam w trakcie gier.
Trudno też coś o transfery, przynajmniej w Championship, bo wziąłem Leicester i nikt mi nie chce przyjść, z topowych lig :sweat_smile:
Ale ustawiłem sobie taktykę od zera i nieźle idzie w połowie sezonu lider z niemałą przewagą.
Ja tam jestem ukontentowany :grinning_face_with_smiling_eyes:
Większych błędów, w sumie żadnych błędów nie zauważyłem, ale grałem głównie po ostatnim dużym patchu.

2 polubienia

Teraz przed świętami wolne mam, to trochę więcej pograłem, tym razem Liverpoolem.
I po 2 sezonach mam 2x EPL, 1x LM i 1x CC
Dużo mieszałem w składzie i taktyce.
Na ten moment 3ci sezon wygląda u mnie skład tak, wielu młodych nie widać, bo się powtarzają zawodnicy :smiley:

a taktyka tak

od drugiego sezonu Wirtz gra na F9, bez piłki 10, od czasu do czasu właśnie Ekitike jako schodząca 9. Ale mam kontuzjowanych 3 skrzydłowych, to przesunąłem go na skrzydło.
W każdym razie przy tej taktyce, praktycznie nie tracę bramek

Największy bug jaki zauważyłem to w trakcie finału ligi mistrzów zawodnik, którego wpuściłem złapał kontuzję, jak już nie miałem zmian przed 90. minutą, a później nie mogłem nikogo za niego wpuścić w dogrywce.
Mogłem zrobić zmianę zawodnika grającego, ale właśnie nie mogłem wpuścić za gościa co wypadł z kontuzją.
Wciągnąłem się mocno i jak ktoś ma czas i się zastanawia to warto :smiley:
JA pewnie zagram jeszcze sezon, max 2, żeby zdobyć poczwórną koronę i sobie odpuszczę do następnej edycji, albo kolejnej :smiley:

Chciałbym wrzucić swoją listę gier, które ograłem ostatnimi latami wraz z ocenami i ewentualnym opisem. Może ktoś znajdzie coś dla siebie, może też ktoś na bazie mojej listy poleci mi coś ciekawego na przyszłość. Kolejność dość losowa:

• Uncharted 1 5/10
  • Uncharted 2 7/10
  • Uncharted 3 6/10 (Wszystkie trzy części w remasterze Bluepoint (RIP) nieco się już zestarzały, lecz dalej dość przyjemne, szczególnie druga część).
  • GoW 3 Remaster 7/10
  • GoW 2018 9/10
  • GoW Ragnarok 9/10 (Wszystkie trzy gry bardzo dobre, choć najbardziej przypadła mi do gustu część z 2018 roku)
  • Last of Us 10/10 (Jedna z najlepszych historii w grze, bohaterowie, motion capture, voice acting, wszystko najwyższy poziom. Jedna z ulubionych gier, czy to w wersji remaster, czy remake).
  • Last of Us 2 7/10 (Niestety jak dla mnie historia nie dowozi, dużo elementów woke mocno mnie zniechęca. Gameplay natomiast topowy, czasem odpalam żeby zagrać jakiś etap gry tylko dlatego, że walka z przeciwnikami daje dużo satysfakcji. To samo tryb No Return, choć ma problemy, sam gameplay jest bardzo satysfakcjonujący. RIP Factions 2…)
  • Ghost of Tsushima 9/10 (Artystycznie piękna gra, świetny system walki, świetny główny bohater i historia)
  • Ghost of Yotel 6/10 (Naciągane te 6 za system walk, który jeszcze ulepszyli w porównaniu do GoT, ale historia tak banalna, główna bohaterka miałka i antypatyczna, że bliżej temu do 5 niż 7)
  • Red Dead Redemption 2 8/10 (Pewnie dość kontrowersyjnie, ale nieco mnie wynudziła i pewne mechaniki mocno irytowały. Choć jeśli ktoś powie, że to jego ulubiona gra to nie mam kontrargumentów, bo gra zdecydowanie jest jedną z najlepszych. Po prostu mnie nie podpasowała aż tak bardzo jak się spodziewałem.)
  • Horizon Zero Down 10/10 (Chyba jestem targetem dla historii z nutą tajemnicy i rozwiązywaniu jej w trakcie gry. Kupiła mnie ta gra od początku i trzymała do końca. Do tego gameplay bardzo przyjemny)
  • Horizon Forbidden West 8/10 (Gampley niby jeszcze ulepszony, ale jakoś gra jak dla mnie nie dorosła do oczekiwań po pierwszej części)
  • Wiedźmin 3 9/10 (Gdyby tylko system walki był lepszy to byłoby arcydzieło, a tak to “tylko” jedna z najlepszych gier)
  • Mass Effect 1 6/10
  • Mass Effect 2 7/10
  • Mass Effect 3 8/10
  • Mass Effect Andromeda 6/10 ( Cała seria przyjemna, ale platyne miałem ochotę wbić tylko w trójce)
  • Clair Obscure Expedition 33 10/10 (Jeśli ktoś nie żyje pod kamieniem to na pewno słyszał. Soundtrack, historia, bohaterowie wszystko absolutny top. Jak ponad pół roku temu usłyszałem, że to gra turowa prawie odpuściłem, ale jestem niezmiernie szczęśliwy, że dałem szansę. Jedna z moich ulubionych gier, w sumie chyba ulubiona, a historia z jej powstaniem tylko to potęguje)
  • Black Myth Wukong 8/10 (Bardzo fajny soulslike, historia nieco pusta, główny bohater też, ale bawiłem się dobrze)
  • Stellar Blade 9/10 (Bardzo blisko 10. Niby prosta gra, z prostą historią, ale dała dużo radości i satysfakcji)
  • Detroit Become Human 5/10 (Jedno z większych rozczarowań. Gameplay praktycznie nie istnieje poza QTE, co w większości gier jest najbardziej irytującym elementem, a tu najbardziej angażującym. Tak wiedziałem przed rozpoczęciem, że to bardziej interaktywny serial, niż gra ale mimo wszystko… Do tego historia banalna, naiwna, pełna dziur fabularnych. Główni bohaterowie i ich losy na koniec praktycznie byli mi obojętni. Zdecydowanie nie gra dla mnie, choć doceniam ogrom wyborów i kilkadziesiąt(?) potencjalnych zakończeń.
  • Lies of P 8/10 (Moim zdaniem trudniejszy soulslike niż Wukong i obie gry znacznie się od siebie różnią, ale obie bardzo dobre. Kolejny raz świetna oprawa audiowizualna i fajny pomysł na historię Pinokia.)
  • Wuchang Fallen Feathers 7/10 (Z soulslików w jakie grałem chyba najsłabszy, ale wciąż dobry.)
  • Kingdom Come Deliverance (Wczoraj zapomniałem o tej grze wspomnieć. Tu bez oceny, próbowałem chyba 3 razy do jedynki podchodzić, co kilka miesięcy i nie podoba mi się. Widok pierwszej osoby, wszystkie mechaniki jak jedzenie, spanie itp strasznie nudne i irytujące, walka jakaś taka drętwa, chyba że na późniejszym etapie się poprawia. Tak to miała być gra realistyczna i immersyjna, ale jak dla mnie to przesada. Już w RDR2 wiele mechanik mnie irytowało, a tu jest tego więcej i bardziej. Może kiedyś jeszcze raz spróbuje, ale na razie nie mam ochoty. Druga część stoi na półce, nawet nie odpakowana z folii, bo zamówiłem obie części razem.)
  • Spider-Man Remaster 7/10 (Bardzo przyjemna gra, czysta rozrywka i przyjemność. Sam nie wiem czemu nie wyższa ocena. Może trochę za łatwa, może historia trochę za sztampowa, choć momentami chwyta za gardło. Jednak zabawa naprawdę przednia).
  • Elden Ring 10/10 (Arcydzieło. Pierwsze kilka godzin mocno przytłaczające, ogrom świata, rozwój postaci, różne style gry itd itp, ale jak już człowiek ogarnie co i jak to szczęka opada. Bałem się typowych soulsów, ale zupełnie nie potrzebnie. Teraz nie moge się doczekać jak sięgnę po trylogię DS, po Sekiro i Bloodbourne. Dodatek Shadow of the Erdtree też świetny. Jako fan Pieśni Lodu i Ognia historia i mitologia w tej grze to dla mnie coś wspaniałego. Dobrze dostać coś od GRRM. Delektowałem się każdą chwilą i przy pierwszym przejściu spędziłem ponad 250 godzin, co jest chyba moim rekordem, a nadal chciałbym więcej).

Tak jak pisałem wyżej, jeśli trafi się ktoś z podobnym gustem i ma jakieś gry których na mojej liście nie ma to bardzo proszę o polecanie. To w sumie główny powód dla którego taką listę wrzucam :slight_smile:

Edit: Musiałem wygooglować, ale chyba tak, choć pewny nie jestem. Stellar to coś w stylu połączenia soulslike, choć łatwiejszego niż Wukong albo Lies of P i o wiele łatwiejsze niż typowe gry souls, z dodatkiem azjatyckiego stylu i “jiggle physics”. Nawet nie wiem jak to ubrać dokładnie w słowa. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak gra z seksowną główną bohaterką w skąpych ciuszkach, ale zapewniam że to zdecydowanie więcej. No i osobiście wolę takie bohaterki, niż jakieś otyłe babochłopy, które ostatnio na przykład Horizon próbuje wcisnąć w swój nowy multiplayer.

Edit 2: Z HZD mam ten problem, że boję się zagrać drugi raz. Główna bohaterka była strasznie irytująca i w drugiej cześci jest jeszcze bardziej. To co mnie kupiło to historia świata, co się stało, o co tu chodzi, jak to się dalej potoczy. Dodatkowo gameplay, rzadko zdarzają się gry, gdzie głównie mamy bronie dystansowe i to tak urozmaicone. Przy drugim podejściu pewnie obniżyłbym oceny przynajmniej po oczku, ale na razie wole trwać w tej błogiej naiwności. Choć nie uważam, że druga część jest aż tak zła, żeby przy niej zasypiać :stuck_out_tongue:

Stellar to coś w stylu Bayonetty?

Podziwiam za ocenę HZD. Druga część sobie odpalałem gdy miałem problemy z zaśnięciem.

Osobiście Detroit become human bardzo mi się podobał dla mnie 8/10 z tego typu to Untill dawn oceniam gorzej 6/10.

Z polecajek których nie było:

Forza horizon 5 - 6/10. Arcedowy system, otwarty świat, jest co robić. Misje główne takie se

Zelda breath of the wild - banger :fire: 9.5/10

diablo 2 resurrected - 9/10 odnowione diablo. Gra taka sama jak na PC, ale odnowiona wersja jest przystosowana dobrze na nowe sprzęty. Jak ktoś ma steam decka albo switcha warto. Jest w zasadzie na każdym sprzęcie również stacjonarnym

Battlefield 6 - 7/10 znudził mnie po ponad 50h :sweat_smile: Ale jest to solidny BF

Apex Legend - mój ulubiony BR 7.5/10

Hearthstone - 7/10 ogromny zjadacz czasu, dostępny praktycznie wszędzie. Największa wada to pay2win zwłaszcza dla nowych graczy, ale tryb ustawka jest bardziej przystępny dla nowych graczy

Detroit ogólnie ma bardzo wysokie oceny i wielu ludziom się podoba, więc to ja jestem w mniejszości. Mnie strasznie wynudziła, więc Untill Dawn zdecydowanie odpuszczę, nie są to gry dla mnie. Forze chyba też, bo ostatnia wyścigówka, w którą grałem to pewnie NFS Most Wanted. Choć może z drugiej strony to byłby jakiś powiew świeżości dla mnie. Zelda to coś co chciałbym ograć, ale wydaje mi się że na PS nie ma takiej możliwości. Battlefielda i Diablo z chęcią wypróbuje, dzięki za polecenie. Hearthstona odstawiłem kilka lat temu. Jako że wychowałem się na Warcrafcie i WoWie to grałem praktycznie od premiery chyba gdzieś do końca 2019 albo 20. Któregoś miesiąca udało mi się nawet wbić do top 100 legendy, ale później jakoś z każdą ekspansją gra mnie coraz bardziej irytowała i pewnie już z 5 lat się nie logowałem. Ogólnie jednak miło wspominam i też bym dał jakieś 7, albo nawet 8/10.

@MaxiKing

Chodziło zapewne o GOG? Nie, nie mam, ale jutro na spokojnie zerknę i może założę konto. Ostatnio coraz ciężej zdecydować mi się na jakieś gry, sporo takich najbardziej medialnych ograłem. Teraz planuje zagrać w Wuchang Fallen Feathers, później zobaczę. Może Cyberpunk, wypadałoby dać tej grze szansę, a zbieram się już chyba ze 2 lata. Może w międzyczasie wyjdzie coś nowego, teraz Crimson Desert i Pragmata zapowiadają się ciekawie, a na koniec roku może w końcu wyjdzie GTA 6.

Ok GOL. W sumie tak kiedyś na filmwebie szukałem filmów i i seriali do obejrzenia, więc z grami też powinno działać. Dzięki.

Masz konto na GOL? Tam w mojej bibliotece są wszystkie gry które ukończyłem lub byłem bliski. Gram w sumie od 1999 :grinning_face:

#znaki

@1010Arx - nie, Gol, gry online. Lubię po prostu obejrzeć czyjaś historię gier, tak znalazłem kilka tytułów dla siebie, które później ogrywałem. Tak było np w przypadku gry Graven (boomer fpp w stylu Hexen, ode mnie 8,5/10)

Mamy to!

3 polubienia

Coś polecacie do ogrania z nowinek ? Ostatnio wciągnęło mnie poe 2, ale szukam jakiegoś multi lub gierka z elementami RPG

Ponoć naprawili Gothic Remake, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Świetny jest Valheim, RPG z survivalem. No i zawsze polecam Dark Soulsy, jak się już nauczy gry to zabawa niesamowita

Mnie Metaphor: Refantazio ostatnio kupiło. To w stylu gier z serii Persona, ale bardziej nacisk na RPG, niż Novel.
Tylko to typowo single player

Jak multi to Battlefield 6,

A z takich nowszych gierek które mnie wciągnęły to polecam Alana wake 2 I to jako osoba nie lubiąca horrorów.
Bez bicia przyznam się, że od 2 bossa grałem na łatwym, ale sama historia fajnie wciąga.

Drugą to nowy Doom, swego czasu odbiłem się od części z 2016 roku, ale po ograniu najnowsze Dark ages zabrałem się za całą trylogię od najnowszej do najstarszej.

Jak będziesz chciał się zabrać za wszystkie części polecam jednak w chronologicznej kolejności, bo ja po Eternalu czułem się na początku w tym z 2016 jakby mi ucięli pewne mechaniki.

Obecnie zabieram się za Kingdom Come Deliverance 2, ale chyba się jednak odbiję.

Sama historia fajnie się zapowiada, z tym, że to gra dla bezrobotnych, bo zabiera za dużo czasu :sweat_smile:

P.s z gierek Indi jak ktoś ceni klimat polecam Replaced, łyknąłem chyba w jeden weekend tak mnie wciągnęła.

Ja ogrywam właśnie Gothic Remake i powiem wam że jest benger. Grafika, dźwięki, walka wszystko mi siedzi. Nie spotkałem jeszcze się z jakimś bugiem co by mi zepsuł rozgrywkę. Jedyne co to ten lockpick ciężki na samym początku ale idzie ogarnąć jak się da w to punkty i poćwiczy trochę.

2 polubienia