Podobał mi się dzisiaj. Wygląda na to, że wrócił Jarell z poprzedniego sezonu
Fajnie było go zobaczyć w lepszej formie w tym sezonie. Fajne wyprowadzanie piłek i dosyć pewny dzisiaj z piłką przy nodze. Oby forma wróciła żebyśmy się mogli cieszyć jego dobrą grą bo przyda nam się w drugiej części sezonu wobec kontuzji Gomeza.
Myślę, że mentalnie się podbuduje takim występem i oby nie było “zjazdu” gdyby przydarzył się jakiś przypadkowy błąd w meczu.
Brawa za dziś.
No i to nam myślę wystarczy na takie mecze jak dziś gdzie pasowało porotować składem i gdzie trzeba było dać odpocząć Konate po kontuzji
Oby było tylko lepiej z formą i mentalem
Dziś solidny występ.
Virgilem nie musi być póki mamy Virgila na boisku Wystarczy, że będzie jego porządnym uzupełnieniem
Młody dojechał w kluczowej akcji i ją wyczyścił, ale trzeba przyznać, że po prostu dotarł na ten mecz i zrobił co trzeba było. Mam nadzieję, że takim meczem zbuduje pewność siebie i będziemy mogli na niego liczyć w dalszej części sezonu.
100% celnych podań
2 wybicia w tym jedno ratujące przed stratą bramki
Dobrze, w związku z kontuzją Gomeza potrzebujemy go w formie bo dwoma obrońcami sezonu nie dogramy co było widać dzisiaj.
Ja wciąż myślę że Jarella nie można skreślać mimo niestabilności, jest jeszcze bardzo młody i zbiera doświadczenie a obrońcy późno dojrzewają.
Niezłe wejscie. Z tyłu w porządku, trafił w słupek po SFG. Wielkich akcji z przodu nie można oczekiwać. Jedyny zmiennik, o którym można coś pozytywnego powiedzieć.
W niedzielę spore wyzwanie przed Quansahem. Mam nadzieję, że uniesie.
mam wrażenie że w tym sezonie gra jarella wygląda jak próba podbicia do dziewczyny która ci się podoba. niby chcesz, ale jednak strach paraliżuje. a szkoda, bo byłem na niego mocno nastawiony
I co? Źle, że ma zostać? Ja nie wiem czego Wy ludzie oczekujecie. Ten ma zostać, źle, tamten odejść też źle bo mało dostaniemy za niego… Weźcie już nie pitolcie. Oczywiście, że lepiej dać szanse Quansahowi niż kupować nowego perspektywicznego. Jeżeli Jarell zrobi krok w przód to dlaczego nie miałby za 2 lata wejść w miejsce Van Dijka i tworzyć duet w parze np z Ibou? A dokupić potem kolejnego młodego zdolnego, który zastąpi Ibou.
Nie sądzę aby Vand Dijk oraz Mo odeszli. Pensja trenta pójdzie pewnie na nich 2 i ciut zostanie.
Ostatnio na forum słychać zachwyty młodymi wychowankami Arsenalu (i słusznie), ale jak Quansah miałby zostać to narzekania.
Trzeba stawiać na wychowanków, Jarell jest perspektywicznym zawodnikiem, powoływanym do pierwszej reprezentacji Anglii. Sporo nauki przed nim, ale chłopak jak na stopera jeszcze bardzo młody.
Głupotą byłoby go sprzedawać, żeby zaraz kupować innego ŚO do uzupełnienia składu.
Panowie ale na czym polega jego perspektywicznosx?
Warunki ma świetne, ale jest bardzo wolny i mało zwrotny. Do tego mimo że kawał chłopa to nie robi użytku z siły. Jasne akurat to można poprawić, ale nie będzie nigdy dobry w grze 1na 1 bo brakuje mu naturalnej zwrotności. Do tego wydaje się mieć słabą psychikę.
Na plus na pewno wprowadzanie pilki.
Reasumując na 3 to dobra opcja, ale jeśli da się za niego wycisnąć 45 plus to sprzedać. Nie jest to stoper na topowe kluby.
Oczywiście to moja opinia dziś nie będzie pewne czy mam rację. Okaże się to za jakiś czas.
Taak, bo Van Dijk to od razu w wieku 20lat już był kozakiem… ile miał lat jak wystrzelił z potencjałem? Rok w Southampton i potem już u nas… Nie ma co patrzeć na obrońcę w wieku 22 lat jaki będzie za 2-3 lata bo to zawsze niewiadoma. Najważniejszy jest rozwój, a będąc teraz nr 3 w lfc za parę lat ma bardzo duże szanse na zostanie podstawowym zawodnikiem. Ale tak jak mówisz, teraz to wróżenie jest. A też z drugiej strony regularna gra robi mega różnicę.
Ale to nie chodzi o wiek a pewne cechy które możesz rozwinąć a których nie możesz. Czarno na białym wytłumaczyłem że quansah nie stanie się szybszy. Nie nadrobi braków koordynacyjnych których poprostu nie dała mu bozia. Virg zawsze był kozakiem. Widziałeś co facet zrobił jak dołączył do Celtic? Po prostu w jakiś dziwny sposób przeleciał przez wszystkie siatki scoutingu. To samo konate. Miał taki kościec i warunki fizyczne że Red Bull ściągnął go od razu. Czy umiał wtedy się ustawiać i bronić? Nie. Ale miał takie warunki fizyczne że dzięki nauce i graniu mógł nauczyć się zachowań boiskowych. Dodając do tego jego szybkość i siłę która dostał od Boga dostajesz stopera który może grać na połowie rywala i zdąży za każdy skrzydłowym, albo wygra ci 8.5 górnej półki na mecz. Dostajesz gościa który kasuje vinciusa 13/13 przy 1.94!!! Quansah tego nie ma i nie będzie. Dlatego w Newcastle gdzie często się broni będzie wyglądał fajnie, ale w topowych ekipach które grają wysoko już nie.
Pamiętam co pisałem po pierwszych meczach Konate u nas chyba zaczął z Brighton, wyglądał koszmarnie pod względem zwrotności, ruszał się ociężale, liliputy go zostawiały w tyle, śmialem że obrót Konate trwa tyle co obrót ziemi wokól slońca, że może być cięzko mu poprawic te parametry. Jak widać poprawił je i wygląda znakomicie, nie ma żadnych problemów bo nadrabia wszystko doświadczeniem, ustawieniem lepiej wykorzystuje swoje warunki.
Idzmy dalej, pamiętam jak ludzie pisali że Kosecki objeżdzał VVd w Celticu i po co go kupujemy, nie zawsze VVd wygladal tak jak obecnie, zresztą trafil stamtąd do słabego Soton a nie żadnego topowego klubu, i dopiero tam rozwinął się znakomicie.
Potem pisali, że Quansah się nie sprawdzi gdy zaczynał u nas, bo ktoś kto ma 20 czy 21 lat i dotychczas grał w 3 czy 4 lidze albo nie ma żadnego talentu albo jest za słaby. Jak widać w zeszlym sezonie wychodzil na Etihad, Emirates i wyglądał bardzo dobrze. Ten sezon to żaden wyznacznik bo trudno oczekiwac, ze gracz ktory gra 20 minut w miesiącu bedzie w formie, rytmie meczowym i nie będzie popelnial błedów. Zresztą błedy Konate często są tlumaczone tym, że wraca po kontuzji, potrzebuje czasu, gry itd. Ale Quansaha rozumiem mozna już skreslac bo on ich nie potrzebuje, zwyczajnie sie nie nadaje tak? Skoro w 1 sezonie na takim poziomie wygladal dobrze, to jak bedzie wygladal gdy nabierze 2-3 lata doświadczenia ? w dodatku jest anglikiem ze statusem hg.
Edit. Jeszcze co do tego, że jest bardzo wolny, nie jest może demonem prędkości ale z pewnością nie jest bardzo wolny, poza tym tą cechę czasem mogą nadrabiać jego koledzy. Nie trzeba miec 4 van der venów w obronie. Virgil też w ostatnich latach nieco stracil na szybkosci. Co więcej nie gramy już tak ekstremalnie wysoko ustawioną linią obrony jak za czasów Kloppa, jednoczesnie narażając sie na ogromną ilosc kontrataków.
akurat wydaje mi się że Quansah może być lepszy na lewym środku, na prawej często popełnia ten sam błąd. prowadzi piłkę prawą nogą do środka- głowę ma przed siebie i często odbierają mu piłke z tzw blind side, lub podaje w poprzek nie widząc gościa wybiegającego z głębi pola, prowadząc piłke z lewej strony, prawą nogą do środka miałby większe pole widzenia
nie wiem jakoś zawsze zwracam na to uwagę jak prowadzi tak piłkę i często albo traci albo jest zaskoczony nagłym atakiem rywala i oddaje niechlujnie futbolówkę
Rozumiem. Masz prawo mieć swoje zdanie i oczywiście że może się tak okazać że kartek mimo średniej szybkości poprawi zwrotność i grę 1na 1 i będzie bardzo dobry.
Nie można tego wykluczyć, ale ja dalej będę się trzymał tego co napisałem bo tak uważam choć oczywiście wolałbym się mylić.
Czas pokaże.
Jeszcze rok temu każdy ochy i achy że Quansah ma wszystko by być top obrońca na lata no i że mamy już w sumie następcę Van Dijka. Dziś jedni chcą go sprzedac, a drudzy nie wierzą w rozwoj xD.
Ale ja wyrażam tylko swoją opinię. Nigdy nie uważałem że jarrela ma taki potencjał na tym którzy pisali że posadzi ibou na ławkę mówiłem żeby się popukali po czole.
Nikt z nas nie zna przyszłości i nie wie jak rozwinie się jarrela. Większe talenty nie osiągaly obiecanego im poziomu. Ja uważam że genetyki nie oszukasz i quansah będzie ligowym solidnym graczem
No bo z wiekiem i kolejnym sezonem zrobił regres w karierze.
Teraz łapie trochę wymuszonych minut, bo nie ma nikogo na prawej , gdzie się nie sprawdza.
Na swojej docelowej pozycji środkowego obrońcy Slot boi się na niego stawiać, a jak już dostał szansę to nie było szału.
On w nowym sezonie nadal będzie w tym samym miejscu czyt. Solidny rezerwowy środkowy obrońca i tyle.
Mam nadzieję, że przy ewentualnym odejściu Van Dijka nikt w klubie nie wpadnie na pomysł, że nie potrzebne zastępstwo, bo młody może tę lukę wypełnić na cały sezon.