Liga Mistrzów 2022/23

A ja tam lubię Arsenal, nie tylko ze względu na syna😊 i masz jakiś z tym problem?
Pamiętam te nasze boje z nimi o mistrzostwa, czasy były.

A teraz Arteta zbudował ciekawy zespół, grają fajną, ofensywną piłkę i jeżeli na koniec będą number one to po prostu zasłużyli!
Uważam też, że dla PL byłaby to świetna sprawa bo chyba nikt z nas nie chce abyśmy stali się ligą/Buli jednej drużyny-City.

1 polubienie

Ciekawy meczyk sie szykuje, Real ofensywnie na pewniaka bez DM-a i 10 minut Chelsea ich rozpier…w srodku pola. Do tego Cama na lewej obronie, oj nie graja dzisiaj na Hendo i Bajcetica, moga sie przejechac. Kante przekozak.

A ja oglądam włoskie starcie. Napoli dominuje jak narazie i mogło już prowadzić.
Real-Chelsea to już było w poprzednim sezonie.

Przednie widowisko na SB. Chelsea juz 3 dobre okazje m.in. Felix sam na sam wychodzil z wlasnej polowy, a Real prowadzi :slight_smile: No nic, juz tu nie zagladam wiecej, bo po tym meczu, zaraz ogladam Napoli nie znajac wyniku.

@FanLFC25 Wiem, że może Ci się to nie mieścić w głowie, ale naprawdę można być kibicem jednego zespołu i jednocześnie doceniać inną drużynę.

Oglądam Milan-Napoli, oba zespoły dobrze ustawione taktycznie, widać brak Osimhena.
Real chyba w swoim stylu - pragmatycznie. Ciekawie by było, gdyby Lampard jednak osiągnął sukces z Chelsea w LM… chyba nowy kontrakt na stałe?

MILAN! ale bramka, co za kontra.

2 polubienia

Dwie dobre akcje Milanu i gol-tak się nie gra w obronie Zielu i spółka!

Meret chyba mógł się lepiej zachować. Ale kontra Milanu pięciu na trzech.

Milan przejął inicjatywę i w sumie mógł już prowadzić nawet 2:0.
Oj słabo po dobrym początku “półafrykanie” jak ich nazywa znajomy Włoch z Pizy🤣

Napoli przegrywa na własne życzenie, rozczarowali mnie szczerze mówiąc i to bardzo!
Zielu tak samo “bezjajeczny” jak w repce-niby był na boisku a tak naprawdę to go nie było.
Udany rewanż za tydzień, oj to nie będzie łatwe zadanie.

Zieliński bezjajeczny? Chyba jakiś inny mecz oglądałeś. W Napoli grało 3 ludzi dziś. Di Lorenzo, Kvara i właśnie Polak.

1 polubienie

Frank Lampard: “Nie wiedzieliśmy, że Real jest tak dobry” :joy:

Milczenie jest złotem.

5 polubień

Nikt nie bierze pod uwagę jednej kwestii, która być może w dużej części bedzie determinować nasze ruchy na rynku transferowym, a jednocześnie powoduje, że warto w przyszłym sezonie grać w pucharach, żeby nabijać współczynnik uefa (obecnie jesteśmy klubem na 4 miejscu w całej europie). Mianowicie, już zatwierdzona reforma ligi mistrzów, która wchodzi w życie od sezonu 2024/25, czyli wynik osiągnięty w przyszłym sezonie będzie powodował ewentualną kwalifikację do Ligi Mistrzów w nowej formule. Kolejny sezon niestety będzie ostatnim, z Ligą Mistrzów w starej formie.

To właśnie awans do LM a nie powrót na sam szczyt, wydaje się być głównym celem naszych właścicieli, piszę o tym bo nasze planowane ruchy na rynku transferowym/ sytuacja w klubie/ konieczność przebudowy kadry a potem zgrywania się piłkarzy prawdopodobnie spowodują, że naszym głównym celem w kolejnym sezonie (a być może i kolejnych latach) będzie jedynie awans do LM (czyli walka o miejsce 4-5 w lidze).

W skrócie, nawet jeśli zaliczymy kiepskie okienko transferowe, i w przyszłym sezonie zajmiemy tylko 5 miejsce, to na ogół będzie ono dawać LM, jeśli tylko angielskie kluby będą dobrze grały w LM a na ogół tak jest.

Przekopałem różne artykuły, tutaj chyba najlepiej są opisane wszystkie szczegóły nowego formatu rozgrywek.
https://rankinguefa.pl/znamy-format-rozgrywek-od-2024-roku-zgodnie-z-oczekiwaniami-jest-szansa-w-el-le/

Jednym słowem będzie nieco łatwiej dostać się do LM bo będą 4 dodatkowe miejsca, i w większej mierze istotny będzie współczynnik uefa. Format będzie ch**wy ale będzie więcej meczy, więc większa kasa dla uefy, a reszta się nie liczy. A jak wiadomo kasa z ligi mistrzów to główny cel fsg, puchary są jedynie miłym dodatkiem.

5 polubień

Czyli zmieni się nam cel - z top4 na top6.

1 polubienie

w zasadzie z TOP4 na TOP5 bo 6 miejsce w PL nie będzie dawać LM, nawet uwzględniając ewentualne przesunięcia w wyniku wygranych LM i LE przez kluby które i tak zakwalifikują się przez ligę. Ale biorąc pod uwagę jak rośnie nam konkurencja w PL, to może być cięzka walka, jeśli Klopp znowu nie będzie czynił cudów, nawet w nowej formule.

1 polubienie

Wlasciciel Chelsea wzorem Jozka Wojciechowskiego odwiedzil swoich kopaczy w szatni zeby ich osobiscie skrytkowac, podobno jednego nawet po nazwisku ze nie prezentuje kwoty ktorą za niego zaplacono, obstawiam ze Mudryka. Ciekawe czy rzucil tez jakies sugestie co do taktyki czy skladu na mecz :thinking:

2 polubienia

Coś czuję że Chelsea może się długo nie wykaraskać z tego bagna :slight_smile:

1 polubienie

Czyżby czwarta porażka z rzędu Frankiego ? Wiele na to wskazuje, ciekaw jestem jego przyszłości w tym klubie.

Jego ponownie zatrudnienie to jakaś abstrakcja. Albo zatrudnienie jakiegoś strażaka, ale w sumie po co, jak żaden spadek im nie grozi, albo zostawienie Pottera do momentu aż nie mam dogranego nowego trenera z którym chce pracować dłużej. Dla mnie absurdalne ruchy i widać że nie znają się tam zbytnio na zarządzaniu :slight_smile:

1 polubienie

Czy Napoli przełamie się w potyczkach z Milanem?
Jest Osimhen czyli będzie zabawa!
Może “signore bezjajeczny” zagra wreszcie dobrze? :grimacing:

Real dowiezie to bez większych problemów.

Nie no Frank to ma zmysł taktyczny nie ma co, muszą odrobić dwubramkową stratę to wystawia do gry pięciu obrońców, czterech pomocników i jednego napastnika - Havertza. Wydaję mi się, że ostro popił wczoraj i myśli, że bronią dwubramkowej zaliczki :sweat_smile:
A tak na poważnie, to nie lubię ani jednych ani drugich, ale Real zdążył mi już parę razy obrzydzić zamiłowanie do piłki, przez co będę za $$$.