Milos Kerkez

Po prostu nie idzie “na raz” i to akurat dobrze o nim świadczy a jest na tyle szybki, że nadąży za większością skrzydłowych.

1 polubienie

Rozkręcał się powoli. Z CP dobrze, ale potem słaby mecz z wisienkami i beznadziejny z Newcastle. Jednak z Arsenalem top!! Jeśli chodzi o jego szybkość, waleczność i przedewszystkim zwrotność to jest po prostu kozak. Do tego jest twardy, nie pęka na robocie i skupiony tylko na swoim zadaniu. Jeszcze brakuje trochę odwagi w grze do przodu, ale już możemy być zadowoloni.

I tylko jedna rzecz mnie zastanawia albo powinna zastanawiać robertsona.

Czy ojciec Andyego 23 lata temu nie był na wakacjach na Węgrzech?

Kerkez zagrał fajny mecz spokojnie takie 7/8 na 10. Madueke z Timbrem próbowali tam kręcić na skrzydle, ale Milos praktycznie wszystko wyczyścił. Bardzo skupiony przez całe spotkanie. Jedyne czego można się doczepić to, że nie wiele go widać z przodu.

To się nazywa odpowiedzialność taktyczna za krycie swojego zawodnika. Jakakolwiek próba Madueke kończyła się wczoraj albo odprowadzeniem go do końcowej linii, albo zablokowaniem strzału/dośrodkowania. Jak dla mnie Kerkez zagrał bardzo dobry mecz. Robertson nie miałby wczoraj najmniejszych szans biegowo z Madueke, więc jedynie cofałby się na radar 15 metrów od rywala, udając krycie w obawie przed byciem objechanym jak dziecko. Kerkez zagrał niemal po profesorsku.

Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na to, jak blisko rywala jest Kerkez cały czas. Bardzo miła odmiana od oglądania w takich pojedynkach Robertsona.

7 polubień

Ja wiem na czym to polega tylko chodzi mi o to, że on cofał się do samego pola karnego. Gdyby stopniowo zmniejszał prędkość cofania to do zwarcia dochodziło by wcześnie i być może zamiast tylu różnych były by wyrzuty z autu. Wiem, że może to wyglać na to, że czepiam się na siłę ale wiadomo jak to jest z Arsenałem i ich rzutami rożnymi. Grunt, że Miłosz zagrał dobry mecz i mam nadzieję, że będzie łapał wiatr w żagle teraz.

przy pojedynkach biegowych z Madueke miałem wrażenie, że Kerkez jest wolniejszy niż Madueke z piłką.

Poza tym - świetny mecz, chłopak dobrze blokuje, w razie potrzeby świetnie wygarnia piłkę wślizgiem. Dobry mecz.

1 polubienie

Jak to się stało, że Kerkez wygląda na wolniejszego od Robertsona? Aż taka walka z czołowym wiatrem na północnym zachodzie Anglii w stosunku do południa czy naprawdę jest wolniejszy…

Myślę że czeka go teraz ławeczka. Słabo gra i dodatkowo ta symulka za którą pewnie dostał opierdol

Robbo wczoraj na prawdę fajne zawody rozegrał i może być tak, że wyjdzie kosztem Milosa na Atletico, jak się pokaze z dobrej strony to i może na dłużej zawita w pierwszym składzie. Konkurencja jest w każdym razie czymś wskazanym :smiley:

1 polubienie

No Robbo rozegrał fajne zawody w 60 minut przy 81% posiadania piłki i z rywalem stojącym na 30 metrze od swojej bramki. To jest aktualnie idealny poziom intensywności grania dla Szkota.

Edit: @Loku64 nadal nie wydaje mi się, aby to dyskredytowało go z wyjściowej XI na Atletico. Poza tą symulką, z której pewnie już i tak wyciągnął wniosek, nie widzę powodu, by na Griezmana i Simeone wyszedł Robbo, którego krycie na radar byłoby wodą na młyn do dośrodkowań Atletico.

1 polubienie

Niby tak, ale z drugiej strony Kerkez zlapal glupia zolta kartke i prosil sie o drugą :smiley:

1 polubienie

Chłopak jest cały czas młody i niedoświadczony na najwyższym poziomie, więc to jasne, że będzie popełniał błędy od czasu do czasu.

Czego się spodziewaliście? Cafu?

Jak każdy nowy nabytek potrzebuje czasu, żeby ochłonąć po transferze i nabrać doświadczenia w naszym stylu gry.

1 polubienie

Wolałbym żeby Kerkez dostał szansę w środę od pierwszej minuty na przełamanie się po słabym meczu. A Robertson od pierwszej w sobotę na derby.

A ja właśnie odwrotnie. Doświadczenie w lidze mistrzów na początek, a zadziorność i waleczność na sobotę z Evertonem. Choć Andyemu nie można tego odmówić.

1 polubienie

Slot robi mu trochę krzywdę i wrzuca go na głęboką wodę. Pamiętam jak Klopp ściągał Robertsona i ten przez pół roku grzał ławkę, bo Moreno jako-tako ogarnął grę na lewej stronie i do czasu kontuzji był pierwszym wyborem, a Robbo uczył się stylu Kloppa. I tu powinno być tak samo, Szkot numer jeden, a Kerkez puchary i ogony w lidze, bo Robbo już nie ma siły biegać 90 minut.

Z tego miejsca chce też serdecznie pozdrowić osoby, które wypychały i sprzedawały wicekapitana, a chciały zostawić bezjajecznego Tsimikasa.

2 polubienia

Tyle ze Robertson przychodzil jako zmiennik albo ewentualnie ktos na przyszlosc. Kerkez jednak przychodzi do nas by grac od zaraz.

Może niespecjalnie Slot ma wybór, gdy widzi na treningach w jakiej dyspozycji jest już Robertson. Nie czepiałbym się Slota, że wrzuca Kerkeza na głęboką wodę, bo jest raczej fachowcem i wie co robi. Węgier ma jak najszybciej zgrać się z zespołem podczas meczu, a nie na treningach.

No worries, jest spora szansa, że za rok nie będzie tu obu.

À propos Kerkeza, to tylko przypomnę ze jest on PFA Premier League Team of the Year na pozycji- lewy obrońca. 21-latek wystąpił we wszystkich 38 meczach Cherries w Premier League w sezonie 2024/25, przyczyniając się do rekordowego dla klubu wyniku 56 punktów w najwyższej klasie rozgrywkowej.

Takiego zawodnika posadzić na ławkę na pół roku to byłby taktyczny majstersztyk, używając tą samą metodę, co Klopp 8 lat temu z zawodnikiem, który przyszedł z Championship. Aż ręce same się składają do oklasków.

Edit.
@spawacz
Racja, ale chodziło mi o szeregi klubu oraz sam fakt które miejsce w tabeli zajęli w tym sezonie.

1 polubienie

Ale też jaka głęboka woda? Milos w zeszłym sezonie był jednym z lepszych jak nie najlepszym LO w lidze. To nie jest głeboka woda. Poza tym mecz z Arsenalem miał fantastyczny. Po prostu musi się trochę uspokoić w grze. Bo jest mocno nakręcony. Zdjął go bo nawet nie tyle co słabo grał, co groziła mu czerwona kartka. Robertson wiele walki i obiorów nie miał, ale był spokojniejszy w rozegraniu przeciwko temu betonowi. Powinniśmy się cieszyć, że wchodzi Robbo i gra bardzo dobrze.

2 polubienia

do tego Gakpo jakby nie widzie w ogole Kerkeza, który go obiega, ile on takich podan wykonał przez te wszystkie spotkania? Wczoraj jedno, gdzie jak wszedl Andy to od razu dostał 3.

2 polubienia