Milos Kerkez

Ta wypowiedź najlepiej świadczy o tym ze albo nie oglądasz naszych spotkań albo nie rozumiesz o czym piszesz. Gakpo -isak-salah to ci ludzie mają presowac. Większość ludzi dostrzegła ze oni sa statyczni brakuję im dynamiki. Ty natomiast mówisz o presowanii wysokim. oni ruszają sie jak skład towarowy z węglem. Kerkez to mogę się e zgodzić zły zawodnik do naszych potrzeb. Gra blizej srodka niż linni i nie daję rady tego ogarnąć. TAA od kulku sezonów miał ogromną swobodę w poruszaniu duzo schodzil szukał gry dlatego tak był ustawiony robertsona. Nie wiem czy ktoś oprócz ciebie podpisze się pod stwierdzeniem ze Wirtz dobrze broni.

Nie jesteśmy mocni fizycznie nie mamy skoordynowanego presingu po stracie powinniśmy szybko wracać na własną połowę i zamykać przestrzeń bo nie mamy w środku ludzi którzy potrafią zabezpieczyć i środka i boków obronny. Ty najlepszego naszego pomocnika czyli gravena chcesz przyspawać do lini defensywnej żeby łatać dziury których nie będzie mógł pokryć. Tracimy najwięcej bramek po stałych fragmentach i kontrach. Twoje fantazje tylko zwiększają ryzko utraty kolejnych bramk po kontrze.

To wygląda na to, że kupiliśmy samych graczy o złym profilu.

To jednak Riczi i Majkel nie zrobili dobrej roboty?
Po prostu weszli w transfermarkt i pokupowali najdroższych zawodników na dane pozycje ?

Czy to wina Arne, że nie umie odpowiednio ich wykorzystać?

Potrzebuje odpowiedzi, bo nie wiem kogo mam hejtować

2 polubienia

Chłopie czy ty wiesz o czym piszesz? Gakpo rozpędza się do 34 km/u ekitike 35! Był w rolce bundesligi. O czym ty mówisz? Salah ma odpuszczone powroty nie press. Po za tym to nie do mnie pisze że to nie działa bo chyba każdy widzi. Ja tylko mówię że taki wydawał by się plan.

Zdecydowanie Arne. Pomijając to że moim zdaniem głównym problemem jest przygotowanie fizyczne a raczej jego brak co skutkowało na początku kompletem a gdy meczy zrobiło się więcej to wszystko w czapkę.

Nastąpiło jakieś taktyczne pomieszanie. Graven czyli najlepszy dmf zeszłego sezonu w tym dostaje więcej wolności równocześnie z chęcią wprowadzenia ofensywniejszej 10. Efektem totalny brak kontroli nad meczami i obaj gracze grający dobrze ale tylko momentami

Na bok sprowadzamy chłopaka którego hughes znał doskonale bo już raz go sprowadzał i u niego w klubie grał tak że został najlepszym LO w lidze. A tu dostaje zupełnie inną rolę i prezentuje się miernie. Ciężko mi uznać że to hughes który miał masę LO o różnym profilu uparł się na kerkeza niż że to slot się gubi. Gdyby slot nie chciał go w takiej roli to zawsze może tam dalej grać średni robbo i jako 3 cb Gomez(tak wiem jak to brzmi ale klopp potrafił latać takimi nieoczywistym i graczami czasami).

No jednak “rozpędzanie się do” to nie to samo co “dynamika”. I Hugo i Gakpo to wysocy i nieźle zbudowani zawodnicy. Owszem, jeżeli im pozwolisz to rozpędza się do tych 35 km/h, ale dynamika to bardziej rozumiem jako “jak szybko dobiegniesz do piłki i zawodnika oddalonego 10 metrów od ciebie”. Czyli w skrócie jak szybko się rozpędzasz na krótkich dystansach, a nie jaką masz prędkość maksymalną. I tutaj faktycznie, ciężko porównać ich z niektórymi “małymi zwinnymi” zawodnikami, chociaż jak na ich wzrost to i tak tragedii nie ma. Jest wręcz całkiem ok.

5 polubień

A ja po przez dynamikę rozumiem rozpęd jak i szybkość w pełnym biegu. Oni nie mają słabego rozpędu w innym wypadku nie mijali by po dryblingu rywala.

Jeśli już to brakować może im zwinności/zwrotności.

Tylko oni nie są problemem w pressingu i ich wzrost. Nie długo się człowiek dowie że żeby dobrze orędować to trzeba mieć poniżej 175 :joy:

Problemem jest że jako drużyna nie umiemy tego zrobić skoordynowanie.

Na stałe rezerwowy. Jeszcze duuuzo nauki zanim zacznie grać to, co gra Robbo dziś i wcześniej vs AV.

1 polubienie

Problem jest w tym, że Robbo nie gra nic wybitnego, na szczęście nie popełnia błędów jak w zeszłym sezonie, ale ten poziom Szkoda z dzisiaj to powinien być słabszy mecz Kerkeza, a obecnie byłby pewnie chwalony za taki mecz. Inna sprawa, że dzisiaj nie gra Gakpo i ciekawe jak dogadaliby się Wirtz z Kerkezem z przodu.

O ile zakup Kerkeza wydawał się być na papierze rozsądny, bo faktycznie zagrał dobry sezon u Iraoli (choć możnaby i ten transfer kwestionować, bo u nas LO ma grać bardziej zachowawczo, nie napędzać każdej akcji i szturmować lewym korytarzem), o tyle transferu Frimponga nie broni nic. To nigdy nie był prawy obrońca i wg mojej opinii nic nie wskazywało na to, żeby przynajmniej solidnym PO mógł zostać. Jest tylko szybki. Brak pojęcia taktycznego, totalna mizeria fizyczna, niski, nie umie grać wślizgiem - generalnie defensywny dramat. Transfer totalnie bez żadnego sensu do grania czwórka z tyłu. Chyba że Frimpong był docelowo brany jako back-up Salaha. No to wtedy również do bani, bo tam jest równie słaby. Chłopak stricte do grania wahadłowego, i to najlepiej w Leverkusen. :wink:

W zaistniałej fatalnej sytuacji, gdzie dwa nowe nabytki na PO i LO, które docelowo miały nas wznieść na wyższy poziom, a grając osłabiają zespół, trzeba stawiać na Bradleya i Robertsona. Bradley jest surowy, ale młody i jeśli (duże “jeśli”) dopisze mu zdrowie, przy graniu co 3 dni, będzie się rozwijał. Jest całkiem szybki, zawzięty. Hakimi z niego nie będzie, ale Bradley w średniej formie jest lepszy od zdrowego Frimponga w każdej formie, grajac na prawej obronie.

Z kolei Robertson miał ten sezon grać jako mentor Kerkeza, ale głównie rezerwowy. No bardziej nie można było się pomylić. Nasz LO nie ma szturmować bramki przeciwnika, tylko wspierać obronę podczas gdy to Bradley ma się zapuszczać częściej do ataku. Ma też myśleć i umieć szybko i celnie zagrać z pierwszej piłki, czy to do schodzącego do niego ŚP, czy do VVD. I to Robbo robi bardzo dobrze, wprowadza spokój i gra szybkie, proste podania. Kerkez tego nie umie. Wygląda jakby ciągle paliły mu się zwoje. Dziecko we mgle.

Obawa co do Robbo jest następująca: ile będzie trwała u niego gra na fajnym, solidnym poziomie, kiedy będzie zmuszony do grania wszystkiego w lidze i LM + reprezentacja. Wg mnie będzie gasł, niestety. On potrzebuje na tym etapie kariery co jakiś czas odpoczynku, żeby dobrze wyglądać. Kerkez na ten moment nie wygląda nawet jak solidny zmiennik. Fajny, charakterny Węgier, ale piłka mu przeszkadza generalnie. Nie kończy się jakoś niedługo kontrakt Nuno Mendesowi w PSG? Wtedy kompromisowo miałbym gdzieś, że LO też biega non stop do ataku.

1 polubienie

Ja obawy co do Węgra (i Holendra) miałem jeszcze przed jego transferem do nas.

Jako że dość często oglądałem Bou w tamtym sezonie Kerkez w grze defensywnej mnie nie przekonywał. Swoje obawy napisałem na forum gdzie raczej nikt się ze mną nie zgodził.
To dziś mogę powiedzieć, wykrakałem, nos mnie nie mylił, niestety.

@everlast Nie wiem co po 2 latach napisze, nie mam szklanej kuli.

2 polubienia

tak po 10 meczach wykrakałes, a za 2 lata co napiszesz?

Coraz częściej ludzie przytaczają swoje komentarze próbując udowodnić jaka to mieli rację, ale nikogo to nie obchodzi xd

2 polubienia

Musisz mieć srogo wywalone ego że wrzucasz posty po 10 kolejkach :joy::joy::joy:.

Przypomnę że na tym etapie analogicznie robertson ledwo po swoim transferze do drużyny wchodził. A co dopiero Graven.

Wstrzymaj konie kowboju

@lfc257 dokładnie i warto dodać że milos od każdego z utytułowanych kolegów jest również młodszy.

5 polubień

Warto też wspomnieć Fabihno który pół sezonu grzał ławę zanim na dobre wszedł do pierwszego składu

1 polubienie

Ale zaczynam mieć bekę z Jego gry. Jedyne co można zapamiętać z Jego występów, to to jak biega zgarbiony za piłką. Piłką której chyba nigdy nie uda Mu się odzyskać :joy:

2 polubienia

Ja zachodzę w głowę, dlaczego on tak często jest ustawiony na bardziej do środka pola w stosunku do Gakpo.

To musi być po kłosie taktyki, ale on wygląda tam na zagubionego, w Bournemouth to przy linii wyrobił sobie renomę rajdami po skrzydle.

Dziwne.

Dlaczego on w ogóle gra kosztem Robbo? To jest fundamentalne pytanie.

1 polubienie

Już tłumacze. Nasza gra polega na tym, że gramy po obwodzie do szeroko ustawionych skrzydłowych i w momencie wygrania pojedynku 1 na 1 tworzy się przewaga w bocznej strefie boiska. Problem polega na tym, że ani Gakpo, ani Salah nie są do tego stworzeni, ale o tym chyba nasz holenderski geniusz zapomniał.

1 polubienie

Bo robbo jest fatalny w obronie, mało zwrotny i nie ta dynamika. Ale w ofensywnie robbo lepszy

Kerkez nie pokazał ZUPEŁNIE NICZEGO w swoich występach, żeby jego kosztem Robertson siedział na ławie.

1 polubienie

Robertson ma swoje lata. Lepiej wygląda w tym sezonie niz w poprzednim. Dlatego że jest rotowany. Kerkeza dał dupy…