a to nie był wacek, któregoś z tych gości? z całą sympatią do Mo, ale kolesi z jego urodą jest w Egipicie i na świecie pewnie gros i jeszcze więcej
Na dobry początek tygodnia - kompilacja 150 bramek Salaha. Przyjemnie jest odświeżyć sobie niektóre wspomnienia.
Jak myślicie jaki wynik wykręci Mo ? Na ten moment jest 29. Ja stawiam że zakręci się koło swojego wyniku z sezonu 17-18 czyli około 40 asyst i goli.
Jeśli walka o mistrza będzie trwała do końca to Mo może zakręcić się w okolicy rekordu ligi.
F. Romano: “Mo Salah i jego agent nie mają zamiaru zaakceptować aktualnej oferty nowego kontraktu”.
Wg. Romano “Salah byłby szczęśliwy, gdyby mógł kontynuować grę w Premier League, jeśli ostatecznie odejdzie z Liverpoolu”
Romano również podaję, że Salah nie ma intencji odchodzić, więc dalej wszystko w rękach klubu.
Ciekawi mnie ile chce, a ile teraz daje klub.
Proste, nie ma sensu padaczyć
Dziwne bo na oficjalnym profilu Fabrizio nic takiego nie ma jak ze chciał by kontynuować grę w Premiership, nie sugeruj się tymi szczynami typu Anfield watch itp
Może powiem coś kontrowersyjnego w tym momencie, ale jeżeli żądania Salaha przekraczają 300 tys. to przedłużenie z nim kontraktu wcale nie jest najlepszą opcją.
Z jednej strony jest jednym z najlepszych piłkarzy na świecie, ale nie ma piłkarza większego klubu i pakowanie się w 4 czy 5 letni kontrakt na poziomie 15 mln funtów rocznie netto czyli pewnie około 30 mln funtów rocznie… jest po prosty ogromnym ryzykiem. Czy Salah to ogromny profesjonalista? Oczywiście. Czy to znaczy, że przestanie mu się chcieć? Oczywiście, że wcale tak nie musi być. Ale.
Pozycja i styl takich piłkarzy jak Salah wymaga szybkości i szybkość premiuje ich grę. Spadek szybkości u piłkarzy po 30 jest niestety widoczny, u Salaha wcale nie musi taki być, ale ryzyko jest ogromne i niektórych rzeczy się nie przewidzi.
Patrzcie na Mane jak Covid i delikatny spadek wydolności spowodował frustracje u sporej części z kibiców (już abstrahując od tego czy to zasadna frustracja i zbudowana na podstawie faktycznych danych).
A teraz wyobraźcie sobie, że Salaha dotyka taki spadek. Macie 30 letniego zawodnika z bajońskim kontraktem, którego nie da się sprzedać, którego trudno ściągnąć z boiska i jednocześnie przestaje dawać tak dużo.
To nie jest Mbappe, ktory ma przed sobą 12-13 lat gry. Mówimy o piłkarzu, ktory ma pewnie 4 czy 5 lat gra, ale ile z tego na takiej fizycznej intensywności.
Klub musi naprawdę spokojnie rozważyć czy takie gigantyczne obciążenie finansowe i rozbicie drabinki płacowej to zawsze najlepsza opcja.
Nasz klub pokazał, że potrafimy dobrze wykorzystać piłkarzy o kończących się kontraktach i w tej kwestii tez im w pełni ufam. Salah może nam dać jeszcze świetny przyszły sezon i tez możemy na tym dobrze wyjść.
Zmiany są konieczne i trzeba sentymenty odłożyć na bok. Wystarczy spojrzeć jaki wpływ na grę ma dzisiaj Jota, który był zmiennikiem Firmino. Podobnie będzie zaraz z Diazem i Mane, a za chwilę i Salah straci największe swoje atuty, co zresztą poniekąd już nastąpiło, bo nie jest tak szybki jak 2 sezony temu. Każdy projekt potrzebuje ciągłego doskonalenia.
Nie byłbym również zaskoczony, gdyby Salah czekał na to, jakie nazwiska przyjdą latem. Nie bez powodu padają kwestie o ambicjach klubu.
Ja również nie popieram chorych tygodniówek, żaden zawodnik ponad klub i jego politykę. Sprzedać latem za 100 mln, już mnie irytuje ta przepychanka, chciałem pozostania Mo za wszelka cenę ale jeżeli sprowadzić w rozsądnych pieniądzach kogoś pokroju Diaza i jeszcze zostanie pieniądz na kogoś więcej, wzmocnienie do tego innych pozycji to niestety ale bajo
Niesamowite jest to jakimi chorągiewkami są użytkownicy tego forum, kilka lepszych spotkań Liverpoolu przy jednoczesnym gorszym okresie Salaha(z powodu zmeczenia) i już pojawia się usprawiedliwianie ewentualnej sprzedaży Egipcjanina, gdzie jeszcze kilka miesięcy temu gdy Mo walił bramki w kazdym meczu wszyscy łapali się za głowę przy informacjach o jego sprzedaży. Salaha się nie da zastąpić, 29 punktów w kanadyjce po 25 ligowych spotkaniach w Premier League, jaki inny piłkarz byłby w stanie kręcić w Liverpoolu podobne liczby? Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie ze żaden. Manchester City idzie po 4 mistrzostwo na przestrzeni 5 sezonów właśnie dlatego że są w stanie utrzymywać swoich najlepszych piłkarzy, przy jednoczesnym stałym uzupełnianu składu bez względu na cenę, odpuszczenie absolutnie klasowego piłkarza jakim jest Salah będzie dla Liverpoolu oznaczało walke co najwyżej o TOP 4 w następnych sezonach, to właśnie teraz okaże się jakie są prawdziwe sportowe ambicje FSG.
Liverpool jest teraz w bardzo ciężkiej sytuacji, bo z jednej strony nie możemy sobie pozwolić na stratę Mo a z drugiej nie możemy mu dać jakiejś znacząco większej tygodniówki od czołowych zawodników, bo zaraz ustawi się kolejka po podwyżkę. Bardzo bym chciał żeby to zakończyło się happy endem, ale Liverpool przez ostatnie kilkanaście lat nie płacił nikomu gwiazdorskiej pensji i nic nie wskazuje na to żeby coś się zmieniło. Z drugiej strony Mo to świetny zawodnik ale czy jest pewność, że gdzieś odnajdzie się tak jak w Liverpoolu? Obie strony mają co ryzykować, liczę jednak, że to Salah będzie tym „przegranym” i spuści trochę z tonu pod względem oczekiwań.
Momo jest top 5 na świecie, w każdym sezonie w naszym klubie był najlepszym strzelcem i bądźmy szczerzy - przez 3-4 kolejne sezony będzie tak samo. Salah jest wybitnie przygotowany fizycznie, poza brutalnym faulem Ramosa nie przypominam sobie żadnej jego kontuzji. On już teraz się nie opiera tak na dynamice, a i tak ładuje rekordowe ilości bramek, więc w ogóle się nie boję o ten aspekt. Trzeba się pogodzić z tym, że tak wybitny piłkarz kosztuje, kosztuje jego powtarzalność i niesamowity charakter, który świetnie pasuje do koncepcji zespołu. Do tego jest najbardziej rozpoznawalnym piłkarzem LFC. Salah ma wszystko, a mimo tego nie zarabia najwięcej w klubie. Facet zasługuje na rekordowy kontrakt jak nikt inny. Abstrahując od tego wszystkiego - kto miałby przyjść za niego, żeby nie było spadku jakości?
Też uważam, że w tym konkretnym przypadku należy głęboko sięgnąć do kieszeni i postarać się za wszelką cenę zatrzymać Salaha w klubie. Gość ma 29 lat, ale jego profesjonalizm ( co widać min. po jego sylwetce) stoi na najwyższym poziomie i myślę, że przed nim jeszcze na spokojnie ze 4 lata gry na najwyższym poziomie. Nie twierdze, że Mo jest najlepszym zawodnikiem na świecie i często drażni mnie np. jego egoizm boiskowy, ale nie da się nie zauważyć jakie liczby goli i asyst kręci dla klubu. Ogólnie bardzo podoba mi się polityka transferowa naszego klubu w porównaniu np. do united, gdzie oni kupują po 100 baniek gwiazdeczki takie jak Pogba czy Sancho, a my za mniej więcej połowę tej kwoty wyławiamy z Porto Diaza, który na pewno nie ustępuje im umiejętnościami a zjada ich pod kątem mentalu i idealnie pasuje do naszej drużyny. W przypadku Salaha jednak mamy do czynienia z graczem z topu, który nie chce szukać szczęścia w barcelonach, psg czy realach tylko otwarcie mówi, że chciałby zostać z nami na lata i jeżeli jego wymagania nie są totalnie z kosmosu ( typu właśnie ta chora kwota 500 k tygodniówki ) to powinniśmy zrobić wszystko, żeby zatrzymać go w klubie i wysłać konkretny sygnał, że jesteśmy ostatecznym przystankiem dla topowych graczy a nie klubem przejściowym z którego odchodzi się np. do gigantów z Hiszpani. Myślę również, że rzeczywiście zaproponowanie grubej kasy Salahowi może spowodować, że np. Mane chciałby wynegocjować podobną pensję, ale tutaj jest sytuacja zupełnie inna, ponieważ dla Mane już teraz mamy świetne zastępstwo w postaci Diaza i taka sama sytuacja jest z Firmino i Jotą, dlatego według mnie ani ewentualne odejście Mane lub Firmino nie będzie miało na Nas tak negatywnego wpływu jak odejście Salaha, którego w stosunku 1 do 1 nie będzie w stanie zastąpić ani Bowen ani Raphinha.
Ale kto pisze o słabszych spotkaniach, to są nadal bdb spotkania ale nie wybitne co jest normalnym. Po prostu nie stawia się zawodnika ponad politykę klubu, tyle, tak zaczęła robić Barcelona i skończyła jak skończyła, nie jesteśmy szejkami ze nas stać na wszystko. Równie dobrze można napisać ze chorągiewką jest ten który chwali naszą politykę finansową a w sytuacji z Mo narzeka i ją gani bo przecież trzeba dać ile chce
Jeżeli mieliby się nie dogadać to najbliższe lato jest najlepszym momentem. Klopp ma jeszcze dwa lata kontraktu, więc teoretycznie nowy prawy skrzydłowy byłby jeszcze pod opieką Niemca dwa sezony. W dwa sezony to Klopp może zrobić nową jakość w zespole. Poza tym to ostatni dzwonek na naprawdę dobre pieniądze za faraona.
Myślę, że dla Salaha odejście z Liverpoolu jest dużym ryzykiem. Bo gdzie może pójść? City - raczej odpada. Real - oni polują na Mbappe i Haalanda. Barcelona w kryzysie i długach. Juve też ma problemy. Bayern - wątpię czy dadzą mu tak kosmiczną pensje. No i PSG. Finansowo są w stanie dać mu wielki kontrakt ale sportowo to nie są w stanie podbić LM a liga francuska jest dużo słabsza od angielskiej.
W PSG Neymar i Mbappe są na wylocie. To jest jedyny kierunek gdzie pójdzie Salah, dodatkowo plus taki, że klub prowadzony przez szejka.
Jeśli Salah odejdzie, a moim zdaniem odejdzie na pewno, powinniśmy wyciągnąć jak najwięcej kasy za niego.
PSG przejdzie to samo co Barcelona, kompletna przebudowę. Trener zaraz także wyleci, więc będzie rozpierducha i chaos. W szatni sytuacja gorsza niż w Man U, kto by chciał się tam pakować.