Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Salah oczekuje tygodniówki z kosmosu. Teraz ma ok 200.000 funtów a następne jego oczekiwania mają sięgać tak horrendalnych sum jakie tu padają? W końcu pewnie się dowiemy jak jest, ale jeśli miałbym strzelić to bardziej w to, że klub ustalił sobie górny limit pensji np. do 300.000 funtów tygodniowo i po prostu nie będzie robił dla nikogo wyjątków. Nie chcę wierzyć, że Salah celuje w okolice 400-500.000. Jeśli tak jest to faktycznie z bólem serca trzeba podziękować, tylko kto może zostać potencjalnym następcą? To już będzie inny kaliber, zdecydowanie gorsze statystyki i już na tym zawodniku gra się nie będzie tak bardzo opierała. Ciężko będzie…
Anthony z Ajaxu lub Raphinia z Leeds na tą chwilę mi przychodzą do głowy, gdyby nie udało się podpisać kontraktu z Egipcjaninem. Klopp mógłby w ciągu dwóch lat wyciągnąć jednego z nich to samo co u Salaha. Chodź wolałbym żeby został bo jest to gwarancja co najmniej 20 goli na sezon.
Diaby to raczej pozycja Mane. Myślałem raczej o Raphini z Leeds
Mi się wydaje, że Salah poza Liverpoolem nie byłby już takim kozakiem jak jest w, w sensie liczb. System gry Kloppa pozwala uwolnić z tego zawodnika 200% Jego umiejętności. To świetny piłkarz, ale ile On potrzebuję okazji, żeby strzelić bramkę ? Przecież On strzela 1 bramkę na 5 zmarnowanych setek, nie każdy zespół na świecie generuję tyle zagrożenia pod bramką rywala co Liverpool, nie każdy ma na bokach obrony gości, którzy Ci potrafią dograć do nogi, praktycznie z każdego miejsca na boisku. Salah to produkt systemu gry Liverpoolu pod JK. Nie mówię, że jeśli odejdzie to zostanie drugim Cou, ale nie wydaje mi się, że będzie kontynuował tak kozackie strzelanie gdzieś daleko od Kloppa, no może jedynie w City, to też zespół, który ma dużo produktów systemu (np. Sterling). U nas takim produktem był też Wijnaldum, dlatego teraz nie może się odnaleźć w PSG, bo Oni grają inną piłkę.
Sprawa druga - Jeśli Salah faktycznie nie przystoi na ofertę klubu, kto teraz może kupić Salaha ? On niby chce zostać w PL, więc jedynie City i Chelsea. No Liverpool na pewno nie będzie skłonny wzmacniać rywala z ligi, no tylko i tak będzie miał małe pole manewru, bo albo go sprzedadzą teraz za hajs, albo za rok stracą Go za darmo. No chyba, że np. zgłosi się takie PSG, bo Real to wątpię, biorą Mbappe, po co im 30letni Salah, i dogada się z Egipcjaninem. Najgorsze rzecz jaka nas, kibiców, może spotkać to przejście Salaha do klubu w UK.
Sprawa trzecia - Wiadomo kasa kasą, ale jeśli On faktycznie chcę 500k/week, to z Nim chyba jest coś nie tak i zapomniał, że gra w Liverpoolu, a nie w United. Wydaje mi się, że Liverpool na pewno zaproponował więcej niż 300k. Dziwie się Salahowi albo będę się dziwił, jak nie przedłuży kontraktu z LFC. Gość tu jest na dobrym kursie, żeby zostać TOP3, a nawet TOP2 strzelcem w historii klubu. Jest członkiem zespołu, który walczy o każde trofeum od 2018 roku, z wyjątkiem zeszłego sezonu, ale wszyscy wiemy jak było, w sumie do stycznia-lutego walczyliśmy XD. Klub systematycznie wzmacnia skład, może nie robi tego tak jak United czy inne PSG, ale robi to z głową. Na prawdę mocno mu się dziwię, że przedkłada money nad byciem wieczną ikoną tego klubu. I robi to w wieku 30 lat, co też jest dziwne.
Wiadomo jak długie kontrakty proponują obie strony? Może tutaj leży kość niezgody a nie w wynagrodzeniu?
Trzeba zwrócić uwagę na trzy kwestie. Salah biedny nie jest, 100k/week nie zarabia. Pytanie więc ile on chce, a ile my jesteśmy w stanie dać pamiętając o tym, że nie mamy za sobą petro dolarów. Myślę, że max co klub jest w stanie zaoferować to 300-350k/week. Jeżeli Salah chce więcej to po prostu trzeba będzie się pożegnać, bo wkraczamy tutaj już w sferę wynagrodzeń na które mogą sobie pozwolić City, PSG, Real albo wiecznie zadłużone United. Nikt inny.
Kolejna kwestia to czas trwania kontraktu. Tygodniówka na poziomie 300k i kontrakt na 4-5 lat to już jest duże ryzyko. Salah bazuje na dynamice i zwinności, a te umiejętności lecą jako pierwsze w dół. Czy jest profesjonalistą? Tak. Czy to daje gwarancje, że w wieku 34 lat będzie równie dobry? Nie. Niestety, ale skrzydłowi należą do tych, którzy starzeją się najszybciej. Jeżeli więc na stole leży oferta 300-350k/week i 4-5 lat to według mnie ze strony klubu jest to bardziej hojna propozycja. Cokolwiek więcej byłoby już krokiem w kierunku absurdu.
No i ostatnia kwestia. Gdzie Salah mógłby grać, jeżeli nie u nas? PSG? Okej, stać ich, ale tam to idą raczej ludzie bez ambicji i chęci walki. Chelsea można śmiało skreślić. United pewnie też. City? Stać ich, ale prędzej odejdzie do nich za darmo za 2 lata niż gdybyśmy mieli go sprzedać teraz.
Barcelona teraz szoruje po dnie i nie stać ich na takie tygodniówki. Bayern też raczej takich pieniędzy nie włoży to raz, a dwa kejs ten sam co z PSG. Nudna, mało wymagająca liga.
Pozostaje tylko Real jako jedyna, realna opcja.
Włochów nie liczę, bo ich raczej na zakup Salaha nie stać.
Tak czy inaczej, jeżeli na stole leży 300-350k/week i 4-5 lat, a Salah grymasi to trudno. Świat miał się skończyć po Owenie, po Torresie, po Suarezie, po Gerrardzie a mimo to nadal trwa.
Zupełnie niepotrzebny nam ten Salah, zbędny zmarniały, zamęczony…
Nie dla jakiejkolwiek sprzedaży, on nas ciągnie już od paru lat.
W meczu z Barca na Anfield też nas ciągnął ?
On Nas nie ciągnie, po prostu jest naszym najlepszym strzelcem. Zresztą dzisiaj, jak i od miesiąca ± nic wielkiego nie gra, dziś po prostu trafił karnego.
Kiedyś van Nistelrooy ciągnął United, odszedł i United stało się jeszcze mocniejsze.
Nie płaczcie nad tym Salahem aż tak bardzo. Był Owen, był Torres, był Suarez, był Coutinho, potem ich nie było, Liverpool był dalej.
Był dalej Liverpool i jak się spisywał ?? Średniak ligi. Potrzeba nam kogoś kto strzeli te ponad 20 bramek w każdym sezonie i zabierze za sobą obrońców, by dać miejsce kolegom.
A z Owenem, Torresem, Suarezem czy Coutinho nie byliśmy średniakami, no może z wyjątkiem pojedynczych sezonów ? Własnie w sumie od odejścia Cou staliśmy się mocniejsi ;). To Klopp generuję ten team, nie Salah.
Ciężko się Mo ogląda od kilku meczy. Piłka plącze mu się pod nogami, a jak już uderza to ma potwornego pecha. Ciekawe czy na kwiecień uda się odzyskać jego formę bo wchodzimy w decydującą faze sezonu, a Mo nie dojechał z PNA.
Niestety Mo kompletnie bez formy i widać to w każdym aspekcie jego gry, dużo więcej strat po nieudanych dryblingach, słabsze przyjęcie, niedokładne podania i bardzo złe strzały.
Salah na swojej pozycji w zasadzie nie ma zastępstwa, więc mam nadzieję że w końcu odbuduje.
Uważam że powinnien Mo zasługuje na nowy wyższy kontrakt, ale wszystko zależy od warunków nowej umowy. Czas pokaże czy FSG gra na czas i czeka na zwolnienie kilku tygodniówek czy będziemy musieli pogodzić się z odejściem naszego najlepszego zawodnika.
Jak dla mnie Salah powinien zostać dla swojego dobra. Nigdzie indziej nie będzie miał takiej pozycji w zespole i szans na wygrywanie. Obydwie strony powinny iść na jakieś ustępstwa bo w interesie obu stron jest się dogadać
Salah ciągnął zespół pod koniec 2021 roku, punktowaliśmy w dużej mierze dzięki jego grze, ale po PNA już gra sporo słabiej.
Oczywiście jest kluczowym zawodnikiem Liverpoolu, ale nie oznacza to, że klub musi spełniać wszystkie jego oczekiwania, tworzenie komina finansowego dla Salaha może odbić się czkawką na całej druzynie. Poza tym wprowadzenie do zespołu Diaza pokazało, że potrafimy znaleźć graczy z dużym potencjałem, za akceptowalne pieniądze. Więc tym bardziej klub będzie racjonalnie podchodził do nowego kontraktu dla Mo.
Chciałbym, żeby Salah został - z korzyścią dla obu stron - ale nie za wszelką cenę.
Pytanie ile klub mu zaoferował ? Co tak od razu zostało odrzucone ? Wiemy mniej więcej (z sieci przede wszystkim, bo ani agent, ani Mo oficjalnie nie podali kwoty) czego oczekuje Salah, ok 450-500 tys tygodniowo. Ile leżało na stole ostatnio ? Ktoś coś wie ?
Oczekiwania padaly £400k-£500k, Salah i agent oficjalnie nie powiedza, mowiac tylko ze maja racjonalne oczekiwania. Jesli Rudiger chcial £400k tygodniowo, 380k ma Rudy, ponad 400 CR, 350 De Gea i ponad padalo przy 300 Sancho, to moze faktycznie uznaja ze na tyle zasluguje.
Jesli max ok 220k VVD u nas to raczej klub nie da 1 dwa razy więcej. Kwestia ile max moze dostac, zeby imni nie czuli sie pokrzywdeni, 250 ?
Za 250 to raczej nie siada do stołu. Jeśli ma oczekiwania rzędu 400-500, to spotkajmy się w połowie drogi i ustalmy 350-375. Wiem, że to dużo więcej niż inni nasi pozostali gracze, ale gwiazdy na to zasługują. Ktoś musi pójść na ustępstwo (w ramach zdrowego rozsądku), aby się nie okazało, że klub wyjdzie na tym najgorzej jak można: nie podpisze Salaha i nie da rady go sprzedać za wielkie pieniądze, bo inne kluby poczekają do końca umowy i wyciągną go za free.
W Liverpoolu najwyzszy poziom prezentują Salah i VVD. Są to piłkarze w skali Premier League wybitni. Później jest przepaść. Owszem mamy perłę jak Thiago (który jest lepszy niż ktokolwiek w LFC jeśli chodzi o czyste umiejętności), ale on nie oferuje ciągłości gry (kontuzje) więc to nie poziom wcześniej wymienionych. Po tej trójce dosponujemy bardzo dobrymi pilkarzami pierwszego składu i przeciętnym Hendersonem który jest kapitanem. Jesli któryś z nich uważa, że zasługuje na to co Salah to chyba jest niepoważny bo żaden z nich nigdy nawet nie otarl sie o jego poziom, dlatego nie trafia do mnie argument, że inni zaraz chcieliby więcej. Niech potwierdzą swoje żądania wynikami albo nie było tematu. Szczerze uważam, że to, że Mo albo VVD nie zarabiają na poziomie najlepszych z Premier League za coś na dłuższą metę nie do pomyślenia.
Historie byłych zawodników, jak Cou czy Gini pokazały, że nikt nie jest ważniejszy od klubu. Salah jeśli odejdzie przez swoją pazerność(lub agenta), to mocno tego pożałuje.