Dlatego Real się go pozbył?
Tylko nie wiemy czego Salah oczekuje ani tego co proponuje mu klub. Jeśli oczekuję 4-letniego kontraktu z tygodniówką w okolicach 350k funtów to raczej na to się nie zgodzimy bo to byłaby dość ryzykowna transakcja.
Swoją drogą PSG będzie zdeterminowane do zapełnienia luki po Mbappe i będą mogli zaproponować podobną kwotę jaką Real zapłacił za Hazarda. A przecież mówi się wiele o przebudowie składu latem i chyba nikt nie wierzy w to, że nagle właściciele wyciągną pieniądze z kapelusza.
Piszesz o niekorzyści a jest wręcz odwrotnie. Polityka FSG, sprzedać 30letniego zawodnika, nawet za 50mln bo kończy mu się kontrakt i hajs z niego wydać na Raphinhie. Casus Coutinho. Zamiast 450k można dać 150 piłkarzowi Leeds. To Amerykanie są w sytuacji win-win. Chcieliśmy przedłużyć, ale domagał się gigantycznej pensji. Nie mogliśmy sprostać jego oczekiwaniom.
Tylko jeden piłkarz po 30stce kosztował 100mln i był to jak wspomniano Ronaldo. Hazard miał 29 i widać,. że w tych granicach wiekowych uleganie presji zawodników ,bo to ostatni ich duży kontakt ‘’ jest nieopłacalne. Jeśli Salah przedłuży kontrakt, ocali swą karierę. Inaczej skończy jak Messi, Hazard albo będzie męczył ostatkiem sił jak Ronaldo.
W PSG Poch na wylocie, dokończy jedynie sezon. Dalej mówią o Zidanie. Araby muszą wyjść z twarzą po darmowym odejściu Mbappe. Niestety jest tam Messi i jestem pewien że ze swoją latynoską ekipą będą przeciwni transferowi Salaha.
W sumie masz rację, rozsądny argument. Mając jednak na uwadze, że Salah w aktualnej dyspozycji odpowiada za 43% zdobywanych przez nas bramek w lidze (G + A), ciężko nie ulec wrażeniu, że będzie niezwykle ciężko zastąpić takiego grajka. Dopóki ten procent nie rozłoży się bardziej na Jotę, Diaza, linię pomocy, czy - nie skreślając nikogo - Mane i Firmino, utrata Salaha będzie boleć. A nie każdy nowy zakup wchodzi do ligi tak, jak zrobił to Salah.
Bez przesady. Aubameyang był świetny, strzelał dużo goli. Przez długi czas był liderem Arsenalu. A wracając do naszej sytuacji- obawiam się, że Salah może odejść. Zapowiedź aktywności transferowej FSG wróży jakąś dużą sprzedaż zawodnika.
Równie dobrze może odejść Mane/Firmino/Keita.
Albo i nawet wszyscy trzej.
No patrząc na impas w negocjacjach coraz bardziej skłaniam się ku temu, że “Opchniemy” Egipcjanina za te 80 banek do PSG, Kupimy Raphinie i/lub Bowena. Obaj młodsi, tańsi w utrzymaniu, a w odwodzie jest perełka Elliot, którego naturalną pozycją jest prawy napastnik. Mocno obawiam się tego scenariusza, bo niestety wydaje się moim zdaniem realny. Mam tylko nadzieję, że Mo pociągnie z formą do końca sezonu i zapewni Nam kilka trofeów.
E: Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Kontrakt jest dogadany, ale nie ogłaszają go do momentu sprzedaży Mane/Firmino, żeby nie osłabiać pozycji negocjacyjnej klubu.
Jak tylko zobaczyłem opchniemy za 80mln do PSG przestałem dalej czytać.
Ogólnie sporo obiektywnie sensownych punktów - jedyne, z czym bym polemizował, to właśnie granica wiekowa, przy której piłkarz faktycznie zaczyna się starzeć, bo wydaje mi się, że w ostatnich latach trochę się ona przesuwa do przodu (pewnie w wyniku lepszej technologii, większej wiedzy, wyższego stopnia profesjonalizmu piłkarzy itd).
Messi jest o 5 lat starszy od Salaha (latem będzie kończył 35 lat) - ostatni sezon w Barcelonie to 35 meczy w lidze, 30 goli i 9 asyst. Dalej - Benzema (rówieśnik Messiego), w tym sezonie 21 meczy w lidze, 17 bramek, 7 asyst. Ibra w wieku 35 lat w United - 28 meczy, 17 bramek i 5 asyst.
Wiadomo, są tacy gracze jak Hazard, ale wydaje mi się, że to jest zupełnie inna mentalność, nie wyobrażam sobie, żeby Salah za rok-dwa po wakacjach na Ibizie zameldował się w Liverpoolu z nadwagą, to jest gość z potężnym etosem pracy. Spokojnie przez najbliższych 4-5 sezonów może dalej grać na absolutnie najwyższym poziomie, więc ten kontrakt teraz to na moje oko nie jest aż takie ryzyko inwestycyjne ze strony FSG jakby się mogło wydawać kilka lat temu, kiedy faktycznie piłkarze kończyli się w okolicy 30. roku życia.
Grunt to merytoryczna krytyka czyjegoś sposobu myślenia wyraziłem swoje zdanie, uargumentowałem je. Mam do tego prawo. Natomiast Twoje pisanie w sposób dyskredytujący rozmówcę (gdzie postawiłem tezę
coraz bardziej skłaniam się ku temu, że “Opchniemy” Egipcjanina za te 80 banek do PSG, Kupimy Raphinie i/lub Bowen",
którą później uargumentowałem) jest poniżej pewnego poziomu. To jest forum piłkarskie - każdy ma prawo wyrażać swoją opinię - Ty również, tylko zastanów się czy opinia dyskredytująca drugą osobę bez żadnej argumentacji z Twojej strony cokolwiek wnosi do dyskusji.
Tu jest właśnie te klasyczne “na dwoje babka wróżyła” bo można podać wiele przykładów, że gracze ofensywni po 30 albo gasną albo dalej grają na wybitnym poziomie. Z punktu widzenia FSG może być tego typu rozumowanie: Zarówno Bowen i Raphinia są 5 lat młodsi od Salaha. Slaha mozemy sprzedać za 80 mln funtów, za to 50 kupić Raphinię lub Bowena (kontrakt taki jak Salaha teraz albo niższy). Ten którego kupimy wypali tak jak Jota, do tego jest jeszcze ten młody Elliot, a kibicom powie się, że Salah chciał niebotycznych sum i nie mogliśmy się dogadać. Podsumowując (przypominam z pkt widzenia FSG) kupimy obiecujące zastępstwo, mamy wychowanka w odwodzie na tą pozycję, do tego zarobimy jakieś 30 mln na czysto, do których dorzucimy 15 mln (oczywiście ze sprzedaży innych) i dokupimy kogoś do środka pola.
Nie mówię, że tak będzie, ale obawiam się, że taki sposób rozumowania może się pojawić.
Kapitalne i wzruszające było wczoraj powitanie przez kibiców Salaha, szkoda że ten rogalik wpadł na spojenie bo była by bramka roku PL
Nie będę pisał o co chodzi bo nie wiadomo ile w tym prawdy ale lepiej dla klubu i samego Mo zeby to nie była faktem. Osobiście nie wierze że Mo by coś takiego zrobił
No jak już zacząłeś to musisz napisać o co chodzi.
Naprawdę wierzysz ze Salah ma snapchata? Samego “filmiku” nie widziałem ale sam fakt że był to snapchat już mi nie gra.
Poszła plotka, że Salah wysyłał swoje nagie fotki do fanek przez Snapchata. Ciężko się w zasadzie odnieść do tego, bo nikt poważny nie wspomniał o tym. Z resztą tweety pojawiły się z fejk kont, które już nie istnieją. Dla mnie to szukanie taniej sensacji, o ile nie pojawi się info od jakiegokolwiek dziennikarza.
Czyli oficjalnie mam większego niż Mo Salah.
A tak całkiem poważnie, to jeśli to okaże się prawdą to facet może zapomnieć o złotej piłce.
Idąc tokiem rozumowania niektórych z Was i opinia na temat zachowania Zoumy czy innego Greenowa (wiem, poważniejsze sprawy) nasz Salah powinien również otrzymać jakaś karę od klubu.
Nie wiem skąd to przekonanie, że piłkarze to mają być święci ludzie. Najpierw traktujemy ich z uwielbieniem, a potem pikachu face bo któryś coś przeskrobał. Tak nasi idole to też ludzie i traktujmy ich jak ludzi a nie istoty boskie.