Nowy trener Liverpoolu 2024

Odejście Kloppa oznacza spore przewietrzenie szatni, zwłaszcza w kontekście graczy zajmujących sloty non-HG. Adrian, Thiago, Matip, to tylko pierwsze nazwiska z brzegu. Jeśli trenerem miałby zostać Alonso, który lubi grać szybkimi wahadłowymi, to nie zdziwią mnie odejścia Robertsona, Diaza czy Gakpo. O ile Andy umiałby dostosować się jeszcze do takiej taktyki, o tyle Diaz może co najwyżej buty wiązać takiemu Grimaldo. Gakpo byłby już całkowicie zbędny (chyba, że w nowej roli typu ŚPO).

Wiem, że tak tylko sobie spekulujemy, ale gdyby Xabi chciał przenieść swój styl i taktykę do Liverpoolu, to skład mógłby wyglądać mniej więcej tak:

Takie ustawienie ma oczywiście swoje plusy, jak chociażby Szoboszlai/MacAllister grający na swoich ulubionych pozycjach. Ma również swoje wady, ponieważ jest dość mocno ofensywne w fazie ataku, do środka pola potrzeba więc kogoś o klasę lepszego od Endo. Jones grałby z braku lepszych alternatyw w składzie. Można byłoby to rozwiązać, ściągając nowych wahadłowych, Frimpong byłby marzeniem. Wówczas TAA przechodzi na stałe do środka, zastępując wspomnianego przed chwilą Jones’a. Ustawienie na trójkę środkowych obrońców obnaża również braki w naszej defensywie, ponieważ backupem jest jedynie Quansah.

Największą ciekawostką taktyki Alonso jest to, że brakowałoby w niej miejsca dla… Salaha. I ciekawe, czy Egipcjanin dostałby w drużynie zupełnie nową rolę bliżej środka pola, podobnie jak w reprezentacji Egiptu, czy może jednak doszłoby do kolejnego dużego pożegnania z klubową legendą w ciągu zaledwie kilku miesięcy.

Podsumowując, jeśli miałby przyjść Alonso, to niech ładuje ze sobą do samolotu Frimponga oraz Hincapie i jazda. Do rozwiązania pozostałaby wówczas kwestia nowego ŚPD i uzupełnienia ławki rezerwowych.

Gdybym miał bawić się we wróżenie ze szklanej kuli, to obstawiałbym, że cała letnia przebudowa (nowy dyrektor, nowy trener wraz ze sztabem, transfery i zmiana taktyki) będzie finansowana z transferu Salaha. Chętnie wrócę do tego wpisu latem i mam nadzieję, że będę mógł się śmiać, bo nie wyobrażam sobie Liverpoolu bez Mo.

1 polubienie

Przecież w takiej formacji jak wyżej, to nie ma kto strzelać bramek xd.

Poza tym nie ma żadnej pewności, że Alosno będzie tu grał taką formacją jak w Bayerze. Klopp w BVB też grał inną niż 4-3-3.

Trent jako wahadłowy, ganiający od pola karnego do pola karnego? Ciekawe.
Kazdy sensowny trener dopasuje taktykę do skladu zamiast na siłę wciskać zawodników do roli w której nie czują się optymalnie.
Poza tym zaproponowane ustawienie zaklada, że strzelanie goli spada głównie na Nuneza. Mocne założenie - Trent, Szobo czy Mac potrafią strzelić gola od czasu do czasu, ale trudno opierać na nich zdobycze bramkowe.

Rozważania jakby Alonso był już zatrudniony w LFC :face_with_raised_eyebrow: Trochę bym się z tym wstrzymał, ponieważ ostatnimi czasy Liverpool nie robi żadnych ruchów jakie przewiduje to forum

1 polubienie

Ja gdybym miał wskazać z nazwisk które się przewijają ( nie mam na myśli z dupy jak Mourinho czy Conte)tego którego najbardziej bym nie chciał to Nagelsman

1 polubienie

Jedna z najlepszych opcji. Amorim/Xabi jako trener i będzie dobrze.

1 polubienie

https://www.meczyki.pl/sportbuzz/jaroslaw-krolewski-posluzyl-sie-modelem-matematycznym-i-przedstawil-idealnego-kandydata-na-trenera-fc-barcelony/309217

Tu wielu kandydatów których pomijamy w rozważaniach.Wprawdzie dla Barcelony, wybory nieoczywiste, ale takie pod FSG. Kryteria? Wykręcanie wyników ponad stan i brak żądań transferów. Arne Slot wygląda ciekawie, był finał LK, mistrzostwo Holandii. Spore doświadczenie i musowo angielski.

1 polubienie

Wiem, że ciekawostka i nawet nieoczywiste nazwiska ale szczerze hmm… źródło trochę śmieszne :slight_smile: Przynajmniej mnie bawi.

Królewski to taki specjalista od zatrudniania pasujących trenerów, że już któy sezon Biała Gwiazda siedzi na zapleczu Ekstraklasy?

Chłop se pewnie wpisał fraze w czat GTP. Ja też tak mogę oo zapytałęm czat Bing ale Bing dostałwylewu, proszę:

Jürgen Klopp, obecny trener Liverpool FC, ogłosił, że zakończy swoją pracę w klubie na koniec sezonu 2023/24 1. Zastanawiasz się, kto mógłby zastąpić Kloppa na stanowisku trenera Liverpool FC. Oto lista dziesięciu kandydatów, którzy mogliby zająć to stanowisko:

Xabi Alonso

1. Xabi Alonso: były piłkarz Liverpool FC, który zdobył z tym klubem Ligę Mistrzów w 2005 roku. Obecnie jest trenerem Bayeru Leverkusen i prowadzi drużynę na czele tabeli Bundesligi 1.

Roberto De Zerbi

1. Roberto De Zerbi: były trener Sassuolo, który prowadził drużynę na czele tabeli Serie A w sezonie 2022/23 1.

Steven Gerrard

1. Steven Gerrard: były piłkarz Liverpool FC, który zdobył z tym klubem Ligę Mistrzów w 2005 roku. Obecnie jest trenerem Rangers FC i prowadzi drużynę na czele tabeli Scottish Premiership 2.

Julian Nagelsmann

1. Julian Nagelsmann: obecny trener Bayernu Monachium, który poprowadził RB Leipzig do finału Ligi Mistrzów w sezonie 2019/20 3.

Erik ten Hag

1. Erik ten Hag: obecny trener Ajaxu Amsterdam, który poprowadził drużynę do półfinału Ligi Mistrzów w sezonie 2018/19 .

Ralf Rangnick

1. Ralf Rangnick: były trener RB Leipzig, który wprowadził klub do Bundesligi i poprowadził go do półfinału Ligi Mistrzów w sezonie 2019/20 .

Brendan Rodgers

1. Brendan Rodgers: obecny trener Leicester City, który poprowadził Liverpool FC do drugiego miejsca w Premier League w sezonie 2013/14 .

Diego Simeone

1. Diego Simeone: obecny trener Atlético Madryt, który poprowadził drużynę do zwycięstwa w Lidze Europy w sezonie 2017/18 .

Massimiliano Allegri

1. Massimiliano Allegri: były trener Juventusu, który poprowadził klub do pięciu tytułów mistrza Włoch .

Antonio Conte

1. Antonio Conte: obecny trener Tottenhamu Hotspur, który poprowadził Chelsea FC do zwycięstwa w Premier League w sezonie 2016/17 .

Mam nadzieję, że to pomogło! Daj mi znać, czy potrzebujesz pomocy w czymś jeszcze.

1 polubienie

Coraz bardziej mam przeczucie, że będzie to trener nieoczywisty i żaden z tej listy.

Amorim nie stawia przypadkiem na “pragmatyzm”?

Oglądałem troszkę Sportingu w tamtym sezonie (troszkę więc nie jest to zdanie ugruntowane) i nie podobała mi się ta drużyna. Grali bardzo defensywnie jak na zespół będący 3 największym klubem w kraju.

Polityka transferowa i stabilizacja w WHU robią wrażenie.

1 polubienie

William Spearman. Szef analityków. Od tego człowieka zależy przyszłość tego klubu.

Przeszperałem kilkadziesiąt stron angielskiego forum. W cyferkach ma to być wybór miedzy Alonso a Flickiem ponoć. Flicka bardzo ceni też Klopp + obecna kadra Liverpoolu jest najbardziej stworzona pod niego i jego 4231 z morderczym pressingiem. Może wejść i zrobić to co z Bayernem. Nic bardzo nie trzeba zmieniac co może bardzo pasować FSG. De Zerbiego się niektórzy boją, że go media zjedzą. To żem tam wyczytał od znawców. Ale zobaczymy co pokażą cyferki. Te raporty są bardzo rozległe.

Bardzo się zdziwie, jesli trenerem bedzie ktoś inny niż tych 3 jegomościów. Amorim słabo gra w europie.

3 polubienia

Wylew to mało powiedziane, Ten Hag, Ragnick…

W przypadku Flicka niepokoi ta kompletnie nieudana przygoda z kadrą Niemiec

Flick za dobre pierwsze pół roku z Bayernem?

To jest fatalny news

4 polubienia

Dziwne gdyby się zgodził na pierwsze zawołanie chłopaków z FSG. Amerykanie muszą pokazać miłość $$$.