Raków kontynuuje dobrą grę z extra klapy w pucharach, jak ich oglądam to mam wrażenie że Papszun to nakupił do przodu jakieś tańsze wersje i klony Darwina, także chyba ten hurraoptymizm sprzed tygodnia o zwojowaniu przez nasze kuby faz grupowych skończy się chyba na 2 drużynach
Może problem jest szerszy i po prostu aktualnie w Polsce nie ma ogólnej kultury uprawiania sportu. Zarówno wśród dorosłych jak i później dzieciaków. Chyba dla zbyt dużej części społeczeństwa bycie aktywnym sportowo nie jest czymś ważnym. Tak patrze po znajomych i coś z sobą robi raptem garstka osób.
Dzieci też na to patrzą, w efekcie nie ma ciśnienia na jakikolwiek ruch.
Oby nie na jednej. A mialo byc tak pieknie
Jeśli chodzi o polską piłkę klubową, lepiej dać sobie spokój. Chyba, że mieszkacie tam gdzie jest większy klub. Lokalski to rozumiem, ale reprezentację albo jako postronny to szkoda czasu. Nawet za 10 lat może się niewiele zmienić.
Co cy nie mówić o wczorajszych wynikach to w ostatnich larach tylko Legia, Lech i Jagiellonia zasługują, by nas reprezentować. Taki raków to powinien być wykluczany niezależnie od zajętego miejsca bo przynosi wstyd. Czym się ekscytowac, że jakiś nowy klubik wygrywa mistrzostwo, skoro osłabia naszą pozycję w Europie. Powinniśmy mieć 3-4 kluby, które zawsze grają w Europie, reszta niech się zmienia, bo i tak przynoszą wstyd, jak w ostatnich latach jeszcze pogoń, Śląsk, etc…
Idąc Twoim tokiem rozumowania to Jagiellonia w ogóle nie powinna zostać dopuszczona do europejskich pucharów bo też była dopiero co ‘nowym klubikiem który zdobył mistrzostwo’ i nie reprezentował nas wcześniej regularnie w pucharach. Legia i Lech mają wszystko żeby być hegemonami w naszej lidze ale muszą to sobie wywalczyć na boisku a nie jakaś chora ustawa.
Paradoksalnie liga dwóch prędkości gdzie mielibyśmy 1-2 mocniejsze drużyny od reszty stawki mogłaby nam przynieść sporo korzyści bo drużyny wzajemne by się napędzały a ci słabsi dazyliby do poziomu tych lepszych. Aktualnie każdy jest mierny i dopóki dostaje kasę z Canal Plus i ewentualnie dopłatę z miasta to wsyzystko jest git i nie ma co się wychylać. Raków ma swoje wady i zalety ale wprowadził przynajmniej trochę fermentu do ligi.
Najlepsze jest to że jak człowiek ogląda w TV czy ja czasem na żywo jakiś mecz extra klapy to nie wygląda to najgorzej jak kopią się po głowach między sobą, ale przychodzą wakacje i trzeba grać z kimś z 3 -4 ligi europejskiej i następuje zderzenie ze ścianą! Nijak się mają do tego te wywody pseudo expertów burków kołtuniów i innych bo o konfrontacji z najlepszymi nie mamy co marzyć choć niby Legia ograła Chelsea Aston Ville Leicester i Betis ale to jakoś od święta bo i często odpadają np z Molde które jest miesiąc przed startem sezonu a Legia po kilku wiosennych kolejkach a zawodnicy wyglądają jakby grali z workami węgla na plecach. Po odpadnięciu znów jest pompowany balonik do maja jacy to my nie silni jesteśmy. Jak jeszcze 20 lat temu większość kadr drużyn to byli Polacy i można było narzekać na poziom szkolenia to dzisiaj np w Rakowie 70% kadry meczowej to obcokrajowcy, w innych drużynach typu Legia Pogoń Cracovia Lech Jaga czy nawet 1 ligowa Wisła Kraków to pełno obcokrajowców, to skoro już ich się kupuje to nie powinni oni być dużo lepsi od lokalsów? Wiadomo że w większości przypadków dla nich to albo przystanek w karierze albo jej końcówka ale np taki Ishak w Lechu to sobie fajnie radzi i sam mówi że w Poznaniu mu się super żyje i mieszka. Ja to z nadmiaru wolnego czasu i chyba głodu piłki oglądałem te nasze drużyny w pucharach i ligę w weekendy bo normalnie to jak obejrzę naszych plus coś wieczorem z ligi angielskiej hiszpańskiej czy niemieckiej to już naszej ligowej kopanki nie oglądam bo to inna dyscyplina sportu więc sprawdzam wyniki i skrót z Liga+ i starczy. Szkoda bo w takiej Norwegii lata temu przez kilka sezonów Rosenborg grał w LM później była posucha a teraz Molde Bodo pokazują że można i takie Bodo z kola podbiegunowego w ub sezonie doszło do 1/2 LE eliminując np Lazio w karnych. Podobnie z Czechami od kilka sezonów fajnie punktują w pucharach Slavia Sparta Pilzno a przecież ich liga nie ma tyle i kasy i kibiców na trybunach co u nas. A my bijemy się o to by grać w LK!!! Masakra
Sprawdz sobie majatek wlascicieli tych klubow. A potem majatki wlascicieli naszych klubow. Z czym do ludzi.
Wlaściciele Slavii i Sparty to miliarderzy, a ich majątki liczone są w miliardach euro, a nie złoty. To nieosiągalne dla nas budżety. Jedyny taki klub przyszłości u nas z takimi inwestycjami to Widzew.
Widzew który ma kurnik a nie stadion, brak akademii z prawdziwego zdarzenia, nie mówiąc o boiskach treningowych. Zanim Widzem dostanie zgody na budowę czegokolwiek w Łodzi lub jej okolicy pod ośrodek treningowych dla swoich grup piłkarzy to temu właścicielowi się odechce tak jak było z Cupiałem i innymi. Przecież taki Raków kupuje dwóch napastników za prawie mln euro tyle że oni nie potrafią w bramkę trafić?! Chyba nie chcesz mi wmówić że naszych 4-5 najsilniejszych i najbogatszych klubów nie stać na sensownych skautów i dyrektorów którzy mogą zbudować sensowną drużynę, ale u nas utarło się że dyrektor to musi być ex polski kopacz bez sukcesu - Żewłakow, Mielcarski, i kilku innych. Teraz w Rakowie nowy dyro to Artur Płatek??? Gdzie on w pracy miał jakikolwiek sukces??? Jako trener nigdzie jako skaut to chyba tyle że pracował dla BVB ale czy im kogoś ciekawego podesłał? Niedawno się chwalił co on nie zrobi w Płowdiw w Bułgarii i jaki to długofalowy proces … fakt długowalowy w jego przypadku trwał niecały rok. Czesi mają lepsze szkolenie już z dzieciakami a jak do tego dołożymy że jak kupują obcokrajowców to też wybierają lepiej niż my to zrobisz.
Widzew ma wyremontowany stadion, który jest za mały niż na potrzeby klubu (ok 16 tys miejsc), ale Slavia czy Praga też nie mają wielgachnych stadionów. Chyba dobrze swiadczy o skali kibiców w Widzewie jak zapychają niezlej pojemnosci stadion, a takie giganty jak we Wrocławiu czy w Gdansku tylko stoją i czekaja na duze imprezy masowe. Wracajac do praskich klubow i ich stadionow, są nowoczesne ale na ok. 20-25 tys miejsc. Akademia to jakiś wyznacznik? My też jej nie mamy.
Obecnie zaden klub w Polsce nie ma wiekszego potencjalu i ambicji niz Widzew. Tam jest i duze miasto, duza siatka kibicow, duze inwestycje i najbigatszy wlasciciel. Nic do dodania, nic do ujecia.
Wiesz ja jako dzieciak to Widzewowi kibicowałem w PL w latach 70-80 tych, ich mecze w pucharach lidze i chciałbym by grali co roku o medale nawet za to jakich mają kibiców. Nowy boss chciałby stadion na ok 32 tys i myślę że te 32-35 to byłoby to i Widzew by to zapełnił ale nie ma jak tego stadionu rozbudować bo wokół obecnego nie ma miejsca a nawet jak się uda to nie będzie parkingów wokół stadionu. Inna sprawa to sprawy związane z rozbudową czy budową czegoś a urzędem miasta Łodzi, bo do sielanki daleko. Myślę że w polskim wydaniu powinna być nie myślę o nie wiem czym ale np ośrodki Legii czy Zagłębia Lubin są wzorcem na dzisiaj w PL. Kolegi syn był na testach jako 14 latek w Legii i sam ośrodek baza treningowa hotelowa i podejście pracowników do chłopaka idącego do 8 klasy i jak go traktowali i z nim pracowali sztos. Ja tu myślę nawet nie o Widzewie ale o Polskiej kadrze by tych młodych chłopaków od małego uczyć na odpowiednim poziomie by mięli dostęp do boisk i wszystkiego takiego co młodzi Portugalczycy Hiszpanie mają a to nie są jakoś mega bogate narody. Znajomy był w lipcu na wakacjach w Portugalii i pojechali z synem na obiekty Benfiki i Sportingu stadion, sklep, muzeum ale i te boiska treningowe ich ilość i wszystko z tym związane robi wrażenie i nie dziwi że oni zalewają inne ligi nawet nie myślę o ych najlepszych ale nawet Ci gorsi przychodzą grać do PL.
To się dzieje!
Jaga prowadzi 2:0 czyli awans w kieszeni według mnie
Raków to samo, rywal w 10 a więc duża szansa na play-off
I Legia to kolejne 2:0 i blisko odrobienia strat
Dawać nasi
I pięknie czyli awanse Rakowa i Jagi
4 drużyny w play-off tego nie mieliśmy (chyba ) nigdy!
No i na luziku przeszli. Szkoda ze Legia tak tragicznie gra.
No dramat, oni nie potrafia sobie w poprzek pilki podac.
Oglądałem skrót meczu Rakowa, w zasadzie gra do jednej bramki, Maccabi nie istniało, poza ostatnią akcją.
Szkoda remisu Jagielonii… Legia oczywiście nie dała rady całego meczu zagrać tak, jak w 1 połowie, dobrze chociaż że wygrali. Plan minimum to znowu 2 drużyny w pucharach, ale mam nadzieję się miło zaskoczyć trzema. Wtedy już liczyć, że w trakcie sezonu peak formy wpadnie i znowu w grupie będziemy dobrze punktować (no cóż, jak zaczniemy mieć ze względu na ranking na starcie te 2 drużyny w pucharach minimum, to już powinno być dużo łatwiej utrzymać ten ranking, bo wątpię w atak coś wyżej niż MAX top10. Bądźmy obiektywni, to jeszcze nie ten pułap, po prostu jesteśmy do tego jeszcze niedorozwinięci, przede wszystkim mentalnie i brakiem know-how szkoleniowym, które jest na zachodzie (i to wcale nie dlatego, że jest niedostępne… to jest najgorsze).
Lech-Genk bedzie ciezko ale Belgowie w lidze w 4 spotkaniach nie odniesli zwyciestwa.Szanse oceniam na 50/50 %
Legia-Hibernian czyli klub z Warszawy musi sie ogarnac a wtedy Szkoci sa do pokonania
Jagiellonia-Dinamo Tirana niby tylko druzyna albanska ale latwo to juz bylo lecz mimo to nasi powinni dac rade
Rakow-Arda tutaj nic innego niz awans “medalikorzy” nie ma prawa sie zdarzyc bo Bulgarzy to nie potentat
Konkluzja: wariant pesymistyczny to tylko Lech w LKE badz LE,realny 2 przedstawicieli w fazie ligowej,optymistyczny to 3 grajaca jesienia w Europie i calkowite szalenstwo to kwartet.
Do boju nasi
Jeszcze o miejscu naszej Ekstraklasy w Rankingu UEFA.Aktualnie to 13 lokata z minimalna strata do 12 Norwegii.Docelowo powinnismy powalczyc o pozycje… 9-10 !
Tak,tak to nie sa moim zdaniem mrzonki a widze to tak:
- big five europejskich lig to wiadomo przepasc
- Niderlandy,Portugalia i Belgia to tez za wysokie progi
- ale aktualne nacje na miejscach od 9 do 11 to Turcja,Czechy i Grecja a te kraje leza wedlug mnie w naszym zasiegu.
- tak w ogole to obecnie gdybysmy wzieli tylko wspolczynniki za poprzedni sezon i ten to plasujemy sie juz na …bebny !
10 pozycji
To se uda jak godol wojak Szwejk
Faktycznie na luziku przejechali się po tych Duńczykach 1-0, 2-2 , co i tak nie zmienia niczego bo cel minimum dla Jagi to faza grupowa LK, szkoda że nie dowieźli w domu wygranej bo pkt-y do rankingu i dla klubu i federacji się przydadzą
Jak by Lech przeszedł Genk i grał w LE i jeszcze 2 drużyny w LK byłoby super, nie głupi scenariusz to 4 drużyny w LK bo punkty liczą się tak samo a tam naszym exportowym będzie łatwiej o pkt-y w fazie grupowej. Najcięższe zadanie przed Lechem i moim zdaniem Jagą bo Albańczycy są mocno nieobliczalni ale chyba wydają się łatwiejsi niż mimo to Hajduk.
Beda 4 druzyny na jeIeni w LKE. Dla Jagi i Rakowa awans jest obowiazkiem