Premier League 2022/23

Zgadzam się z Potterem, kupno właściwej dziewiątki do czołowego klubu stanowi w dzisiejszych czasach duże wyzwanie. My zdecydowaliśmy się na taki transfer, wydaliśmy kupę kasy i zdania co do tego ruchu są mocno podzielone. Ja osobiście jestem zadowolony, widać poprawę w grze Nuneza, wierzę, że poprawi też swoją skuteczność. Napastników na rynku jest mało. Inaczej jest na przykład ze środkowymi pomocnikami, gdzie jest zdecydowanie więcej opcji i wyleci z rynku Tchouameni, Fernandez czy Bellingham, to nadal masz sporą pulę zawodników, z których możesz wybierać.

Chciałem też napisać, że napastnicy są drodzy, ale kto dzisiaj jest tani? Vlahovic kosztował Juventus niewiele mniej niż Nunez, natomiast Napoli też zapłaciło grube pieniądze za Victora Osimhena. To jest jego trzeci sezon w Serie A i dopiero teraz na poważnie odpalił. W pierwszym sezonie miał dziesięć goli w Serie A, w drugim czternaście, teraz już osiemnaście. To dobry prognostyk dla Darwina.

Brawo panie Sunak! Oby to weszło w życie, a nie skończyło się tylko na czczych obietnicach. Regulator rządowy przynajmniej czysto teoretycznie będzie doskonalszym sposobem kontrolowania finansowania klubów typu City, Newcastle, a za chwile United. Za chwile okaże się, że jedyne co szejki mogą lidze zaproponować - pieniądze - dobrze uregulowane nie będą już aż tak dużą przewagą.

Regulator będzie zmuszał potencjalnych właścicieli do udowodnienia pochodzenia swojego majątku oraz właściciele będą zmuszeni do wykazywania pochodzenia środków na prowadzenie klubu.

3 polubienia

rozkład jest znany - jazda z szejkami.

Zaległy mecz z Chelsea gramy 4 kwietnia. Piękna seria się nam szykuje.

Screenshot 2023-02-21 at 19-12-21 Anfield Edition na Twitterze

1 polubienie

Wygramy pierwszy to reszta pójdzie już gładko :wink:

2 polubienia

Łatwy terminarz🤣 bo mogło być Brighton, Wolves i Leeds czy coś w ten deseń!

I co tu teraz robić…

Dawno żadna porażka nie pozostawiła takich uczuć.

Tak jak pisałem przed meczem. Nie spodziewałem się dobrego wyniku, ale to po prostu wyglądało jak zespół pokroju Rangers, który przyjeżdża po wysoki oklep i go dostaje.

No i fajnie, 9 punktów na początku kwietnia i top4 nasze :grin:

Salah i Nunez kreują sobie nawzajem szanse co 55 min w rozgrywkach ligowych, to najlepszy wynik w PL (min. 500 minut).

Ollie Watkins właśnie został pierwszym zawodnikiem w historii AV, który strzelił bramkę w 5 kolejnych meczach Premier League.

@EDIT
Koniec spotkań o 16.
Arsenal z ważnym zwycięstwem na KP Stadium. Co ciekawe Lisy w tym spotkaniu miały 33% posiadania piłki, 1 (!) sytuacje bramkową skończoną niecelnym strzałem i xG na poziomie 0.02. Bardzo słaby mecz Leicester, a przypomnę, że to zespół, którego ostatni domowy mecz, to win 4:1 z Tottenhamem.
Przed Arsenalem teraz dwa domowe spotkania z 18 Evertonem i 19 Bournemouth, czyli teoretycznie łatwe 6 pkt. Za to przed City mecz z Newcastle i wyjazd na CP, które nie oszukujmy się, nie jest ulubionym rywalem Pepa. Oczywiście City gra jeszcze dziś o 18:30 spotkanie z Bournemouth.

A na dole tabeli, Everton wraca do strefy spadkowej, a opuszcza ją Leeds i WH.

Chelsea wydała 350mln w zimowe okienko, a wyglądają dużo gorzej niż my, przy naszym słabym sezonie.

Jeszcze dolicz ile wydali w letnie, bo też sporo.

Ich pierwszym błędem było ściągnięcie szrotu typu Cucurella, Sterling, czy już grający coraz słabiej w Napoli Koulibaly (zobaczcie gdzie jest Napoli bez Niego), drugim zwolnienie Tuchela, a trzecim zatrudnienie trenera, który jest max na Brighton, w sumie gość zrobił z nich Brighton.

Ten Havertz jest tragiczny. Wydali prawie pół miliarda w dwa okienka, a dalej nie mają napastnika.

Chelsea niech będzie przestrogą, że kupowanie piłkarzy niczego nie gwarantuje.

@Tisg tu się w pełni zgodzę. Na szczęście nasz klub od lat prowadzi rozsądną politykę transferową.

2 polubienia

Tak to jest jak sie zatrudnia parodyste zamiast trenera.
Niektorzy chwala Chelsea za wiare w trenera i brak pochopnych decyzji. Ja tez mam szczera nadzieje ze nadal beda tam wierzyć w Pottera i nie zwolnia go nawet jak beda walczyc o miejsce w barazach w championship!

2 polubienia

Nie zwolnią Go, Oni uważają, że chłop pójdzie drogą Artety. Poza tym gdyby Go zwolnili, to sami z siebie by zrobili idiotów.

@Lucass Gwarantuje i to dużo, ale trzeba kupować rozważnie. A nie brać Enzo za 120mln, po dobry turnieju MS czy Mudryka za 100mln po paru dobrych meczach w LM. Na pewno Liverpool wydał by dużo lepiej te pieniądze jakby były.

Akurat Enzo gra dobrze i raczej będzie pomocnikiem top class na długie lata, także tutaj nie ma co narzekać. Póki co to w każdym meczu CFC jest ich najlepszym grajkiem, dziś też zdecydowanie najlepszy z Chelsea.

Mudryk to tragedia, Oni Go kupili chyba tylko dlatego, żeby Arsenal tego nie zrobił.

1 polubienie

To po jego wybiciu Skipp zdobył bramkę. To nie było jakiś wybitne spotkanie w jego wykonaniu. Dużo niechlujstwa i kiepskich zagrać pod polem karnym.

1 polubienie

A co było złego w tym wybiciu, bo nie rozumiem ? Gość wybił piłkę przed pole karne, a tam zawodnik Chelsea, dokładnie Felix, puszcza sobie tego Skippa jakby to było 60m od bramki. Ta bramka to błąd Felixa i imo Kepy, bo strzał leciał w Niego. Pisanie, że po jego wybiciu Skipp zdobył bramkę, to tak jakby napisanie, że po podaniu Gomeza do Alissona Vini zdobył bramkę, gdzie 100% winy za gola jest po stronie bramkarza.

Gość zebrał najlepsze oceny ze wszystkich piłkarzy Chelsea po tym meczu. Zdecydowanie ich najlepszy grajek na boisku, zresztą już kolejny mecz.

Wybił niedokładnie i tyle. Wybicia w takiej sytuacji na 30 metr od bramki są zawsze niebezpieczne. Powinien to zrobić całkowicie na uwolnienie. To nie jest tak, że Skipp zdobył bramkę, bo błąd Enzo, ale on się wybitnie przyczynił swoją decyzją.

No tak, powinien najlepiej wybić do pola karnego Tottenhamu, w ogóle kolego On tego nie wybijał, tylko szukał podaniem Felixa, to że Portugalczyk nie potrafi opanować piłki i puszcza pomocnika Tottenhamu na autostradę, to nie wina Enzo.

Gość szukał rozwiązań do kontry = niedokładne wybicie przyczyniające się do bramki xD. Enzo zrobił wszystko poprawnie, za to Jego koledzy zrobili bardzo dużo źle.