Premier League 2022/23

Jeszcze nie kibicowałem. Kibicuje dopiero od w wczoraj proszę pana.

Generalnie ten mecz mocno uwypuklił nasz problem w postaci progresji piłki. W zasadzie z naszych pomocników niewielu to potrafi: trochę Jones i trochę Keita. Thiago w zależności od meczu, bo czasem robi to lepiej albo gorzej. Flaco kiedyś umiał, ale ostatni rok to dramatyczny spadek fizyczności.

Generalnie nasi pomocnicy nigdy tego nie robiliśmy bo mieliśmy Trenta z Robbo, aczkolwiek te kilka lat temu- mogli swobodnie wychodzić na 20-30 metr przed bramka przeciwników z brakiem zagrożenia jakaś kontra, bo asekurowali Milner, Hendo i Flaco w razie w.

W ostatnich meczach, żeby ominąć ten problem- to lagowaliśmy piłkę jak szaleni i czasem wychodziło. Brak Nuneza to uniemożliwia niestety i problemy są jeszcze większe.

Za chwilę to będzie tak, że odejda gracze pokroju Allisona czy Salaha i dopiero będziemy na peryferiach wielkiego futbolu.

Za obecnego Salaha równie dobrze i ja mógłbym obecnie grać.

3 polubienia

Ciekawe co @Radbug ma do powiedzenia. Kontuzje calym zlem są tego swiata co? Tylko ze na zadnej pozycji dzis nie mielismy juniorów a mimo to zagralismy jak juniorzy.

Ten projekt mozna jeszcze naprawic. Wazna jest dobra wola dwoch stron: wlascicieli-liczykrupów i upartego Niemca. Czas na wreszcie jakies rozsadne decyzje.

1 polubienie

BLAMAŻ!!!
To było jedno wielkie nic w naszym wykonaniu😡

W utopijnym niestety! świecie trzeba by z LFC na koniec sezonu wyje…ć Gomeza,Hendo,Oxa, Keitę, Fabinho.
Zakupić nowego ŚO oraz 3 pomocników ponieważ w zimie nikogo nie sprowadzimy.
Lecz to tylko moja opowieść sci-fi gdyż nic takiego się nie wydarzy. My dalej będziemy “męczyć bułę” z Jordanem/nie wiem co się dzieje na boisku! oraz Fabem/co ja tutaj robię?

Oprócz ewidentnych błędów ze strony FSG a więc brak inwestycji w kadrę w odpowiednim czasie dostrzegam niestety też takowe u Jürgena.
To czekanie na “mistera właściwego” w pomocy,ślepa praktycznie wiara w Oxy i takie tam to jego klocki w tej układance.

Nie, nie jestem! przeciw Kloppowi i daleko mi do myśli o jego zwolnieniu ale wolno mi mieć wątpliwości czy jest on jeszcze w stanie “przerzucić tą wajchę” aby wyprowadzić nas z tego marazmu.

Tylko problem jest w tym, że gdyby nie sympatyczny Niemiec to kto?

2 polubienia

Co? O jakich juniorach Ty mówisz? Na ławce każdego poważnego klubu siedzą tylko juniorzy? Przez kontuzję nie zagrali dziś Van Dijk, Jota, Diaz, Firmino i Nunez. Nie dostrzegasz żadnej różnicy pomiędzy nimi gdyby byli dostępni bez kontuzji a juniorami?

Przed sezonem byłeś jednym z największych placzków, ze nie ma wystarczajaćej kadry a dziś:

Fajnie, że przyznałeś właśnie, że to nie jest wina samych suchych transferów, bo jak widzisz, nie musieliśmy nawet wystawiać żadnego juniora, tylko problem jest głębszy - brak motywacji, zmęczenie piłkarzy, mundial, słaba forma, niekoniecznie dopasowana taktyka…

Henry, ale ze ty masz konto na forum to się nie spodziewałem :sweat_smile:

1 polubienie

To mało mnie czytałe, eee, znaczy tego, noł, noł i em definitli not John Henry de owner of Liverpurz :wink:

Ja jestem Elivis jak coś ale Ciii bo nie chce mi się już śpiewać :sweat_smile: kupiłbym od ciebie ten klub bilardowy LFC ale wszystko poszło na waciki niestwty

Dzis mielismy na tyle silną kadrę by zagrać minimum na remis. Nie na 0:3 w plecy. Moj wpis byl z taka tendencją by wysmiac twoje twierdzenie ze tylko kontuzje są winne temu co jest teraz. Jak widzisz, z takim samym skladem sezon wczesniej wygralibysmy w cuglach, bo nawet z juniorami w skladzie potrafilismy cos zagrac, dzis juniorow w pierwszej 11 nie bylo a ZAGRALISMY jak juniorzy. Czytaj ze zrozumieniem.

Dzisiejsza porazka to nie wynik kontuzji. Po prostu ta kadra w znacznej czesci jest wypalona. A jedynym rozwiazaniem jest jej przebudowa. Bez transferow nie zrobisz przebudowy. Proste? A transferow nie ma bo liczykrupy nie wykladaja pieniedzy.

Nie. Przyznalem wlasnie ze NIE MA TRANSFEROW, a zamiast tego trzymamy sie wypalonych zawodnikow ktorzy nic nowego nie wnoszą. No ale co mozemy zrobic jak liczykrupy nie wykladaja pieniedzy na remont? Ani Diaz ani Nunez nie poradza tutaj za wiele jesli nie mamy drugiej linii. Moze by strzelili cos, ale co to zmienia jak caly system gry nie dziala?

No wlasnie. Brak motywacji, slaba forma, MUNDIAL (XD) na ktorym nikt z naszych nie pogral dlugo albo nie grali wcale.

Ta kadra potrzebuje duzych zmian, odsuniecia polamancow i wypalencow, oparcia o nowych liderow ktorzy beda ciagnac ten wozek. A bez TRANSFEROW tego nie zrobisz.

Widzisz. Gdyby twoje FSG dzialalo racjonalnie na korzysc poziomu sportowego to juz latem sciagnelibysmy co najmniej jednego pomocnika. Nie zrobili NIC by cos sie zmienilo na lepsze. Zamiast tego okazjonalnie sciagneli Gakpo by nam zamknac mordy na chwile, a jak pomocnika nie bylo tak i nie ma. Arthura nie licze bo to kolejny polamaniec ktory jest tylko statystą w tle a nie realnym uzupelnieniem kadry.

Ten GŁĘBOKI problem to przede wszystkim efekt BRAKU przebudowy w kadrze.

1 polubienie

Twoja teoria, że winny jest tylko brak transferów jest DOKŁADNIE tak samo śmieszna jak moja. Wybierz sobie czy wolisz zaakceptować fakt, że obaj mamy rację czy szukać fikołków na uzasadnienie dlaczego twoja racja jest bardziej “twojsza niż mojsza”. Wszystko mi jedno.

Dla mnie największy wpływ na wyniki mają kontuzje i koniec kropka. To głównie przez to Klopp nie moze grać tak jakby zapewne grać chciał. Druga w kolejności jest słaba i fatalna forma graczy takich jak Fabinho, Salah, przed kontuzją Van Dijk, Gomez, Trent i Robbo. Trzecia to brak motywacji i wypalenie mentalne kadry, która kilka miesięcy temu walczyła o wszystkie trofea do ostatnich minut wszystkich rozgrywek, w których brała udział. Jak chcesz się kłócić, to teorię o “zbawczych transferach” można łatwo obalić wynikami Nuneza w tym sezonie i tym, że Gakpo jakoś nie zbawia naszej ofensywy. No chyba, że jestes jednym z tych, którzy twierdza, że trzeba było kupić przed sezonem takich Nunezów z 5 “bo każdy wiedział jak będzie”, za jakieś 300 milionów i liczyć, że 1 wypali a 4 nie.

FSG działalo racjonalnie. Nie ściąga się za gruby hajs 10 pomocnika, gdy w kadrze masz już ich 9 na 3 pozycje i kazdemu z nich płacisz gruby hajs w tygodniówce. Zresztą jeżeli mowa o 1 pomocniku to khy khy Arthur khy khy Melo hy khy. I… kontuzja uniemożliwiła mu grę u nas. A moze gdyby nie ona to by wypalił i był gwiazda ligi? (no dobra, tu nawet ja wiem ze nie :wink: )

niestety im się nie udało, ale plan był dobry :wink:

1 polubienie

Tylko na tych 9 pomocników jeden trzyma poziom, a reszta to wieczny szpital lub impotencja boiskowa. Takich właśnie powinno się pozbyć już dawno, wystawić na sprzedaż, wypożyczyć, wtedy i tygodniówki by zeszły i jakość na boisku była by lepsza.

Tak. I tymi 9 pomocnikami bez poziomu, impotentami, najgorszymi z najgorszych wygraliśmy w poprzednim sezonie 2 puchary, byliśmy w finale LM i skończyliśmy 1 pkt za mistrzem ligi. :wink:

@CzerwonyBartek i ich aktualny brak formy to zapewne wina braku transferów…

Był Mane, Van Dijk w formie, Salah w formie etc

Maskowali braki.

Niestety masz rację, też to samo pisałem w trakcie i po letnim okienku transferowym, jednak obaj chyba nie wzięliśmy pod uwagę, że Fabinho może aż tak polecieć z formą. Mądry Polak po szkodzie, ale patrząc z punktu widzenia kibica, a nie właściciela to trzeba było jednak kupić tego pomocnika latem, bo o ile kontuzje Keity i Oxa można było wkalkulować, o tyle spadek formy Fabsa zaskoczył i jak widać głupim było myśleć, że można lecieć na 1 DM cały sezon. Są rzeczy, które się opłaca i są rzeczy które warto. Parafrazując teraz można śmiało napisać, że nie opłacało się kupować wtedy pomocnika przy posiadaniu 9 innych i bez perspektyw na taki spadek Fabinho, ale należało to zrobić.

1 polubienie

Pełna zgoda. Oczywiście jak każdy kibic chciałbym nowych transferów, nowych pomocników za 100 albo i 200 milionów. Chciałbym jednak, zeby było to zrobione z rozsądkiem. W poprzednim lecie, bez zejścia z tygodniowek, albo sprzedazy Ox i Keity, dokupowanie kolejnego pomocnika nie było racjonalne. Najpóźniej w to lata, jeden z nich na pewno odejdzie i jego zastapienie będzie już nie bonusem, a koniecznością. Ale na wszystko jest czas. Kontuzji i zjazdu formy, zwłaszcza tak drastcznej jak u Fabinho nie przewidzisz.

@Kijoraptor owszem, dla mnie Fabinho niemal cały poprzedni sezon był w dobrej formie.Bez tego elementu nie osiągnelibyśmy tyle ile nam się udało. Jedynie pod koniec sezonu zaczęła się niepokojąca obniżka tej formy jednak nie na tyle by bić na alarm.

1 polubienie

Ox i Keita odegrali jakąś rolę ? Jones ? Fabinho był w super formie ? Od tego czasu wszystko szło w dół. Ale widzę, że grochem o ścianę. Szkoda czasu.

No wlasnie, a gdybysmy mieli chociaz 2 pomocnikow klasy swiatowej na ktorych mozna polegac caly sezon to mielibysmy 4 korony. Zostaly dwie i to takie na pocieszenie.
A dzis dzieki tej pomocy ktora mamy zbieramy kolokwialnie mówiąc zęby z podłogi.

Na ilu pomocnikach tak naprawde moglismy polegac? Jedynie na Fabinho, Hendersonie i Milnerze. Na Thiago musielismy dmuchac na zimne. Jones, Keita i Oxlade to wyjatkowo szklani zawodnicy na ktorych nie mozna budowac nic na dluzszy czas. Henderson i Fab sie wypalili juz calkiem. Zostaje Thiago ktory w kazdej chwili moze sie przewrocic i wrocic do szpitala na kilka miesiecy. Nie mamy w tej chwili pomocy. Czy jakikolwiek inny zespol z topu ma taka sytuacje w pomocy? Wszedzie maja liderow, stalych zawodnikow w srodku, a my nie mamy z czego wybierac.

Z głową to mogli juz kogos kupic. Okazali sie byc bez glowy i zostawili pomoc samej sobie az chyba te problemy same sie naprawia.

Na koniec dodam ze te problemy ktore mamy sa juz od kilku lat a nie miesiecy. W ciagu 3 sezonow do pomocy kupilismy jedynie Thiago. Mimo ze kazdy znal sytuacje z resztą. Nie zrobiono zadnego progresu do dzis jesli chodzi o rozwoj drugiej linii. Dzis juz nawet nie biegaja, nie nakladaja pressingu i mieli 39% posiadania z Brighton. Odkladano ten problem ze dzis mamy krytyczne stadium. Brawo.

:wink:

+Elliota + Carvalho + wypożyczyliśmy Arthura = 4 w 3 sezony.