Premier League 2023/2024

To chyba problemy z czytaniem jak widzisz jeden argument. To właśnie wy macie jeden argument, który męczycie w 10 i nic innego nie możecie wymyślić “prowadził underdoga”.

Tylko topowy trener prowadzi topowe druzyny a nie underdogi. Wsadzcie kogos innego za Pepa i mamy 3 mistrzowstwa a nie 1. Moze ma nieograniczone mozliwowci finansowe, ale to nie zmienia faktu, ze jego druzyny sa jak walec i wiekszosc meczy to juz po 20 min kest rozstrzygniete.
Do tego nie ma senstymentow w wymianie zawodnikow. A u nas jest ten sentyment i sie potem bujamy i oddajemy za darmo i nie ma kasy na kolejne transfery.
Nie lubie Pepa, bo przez niego nie mozemy wygrac i fakt, ze tylko prowadzi najbogatsze druzyny. Ale jak mozna mu umniejszac to nie rozumiem. Przed pepem tez mieli nieograniczone mlzliwosci i Pellegrini i Mancini a jakos nie potrafili zdominowac ligi.

1 polubienie

Bezpłciowy Benitez nawet jako tako sobie radził chociaż bardzo średnio

@Roan to dla ciebie bo może przeoczyłeś żebyś wiedział ci sądzę o Guardioli.

W ramach wytłumaczenia
ligowy potwór > potęga

Pellegrini i Mancini objęli tamto City zbyt wcześnie, na tamten moment przychodziły tam jedynie przestarzałe gwiazdy dorobić do emerytury aniżeli najlepsi piłkarze świata jak teraz.
Skończyła się era złotego pokolenia Barcy to i skończyła się Barca. Nie skończyła się dlatego, że odszedł Guardiola. Tak samo Bayern.

W Lidze Mistrzów Klopp z Liverpoolem i ograniczonym budżetem ma ten sam wynik co Guardiola z City grający na kodach na pieniądze, sędziów i łamanie FFP.
W lidze jest ciężej, bez szerokiej ławki i dwóch równych składów ciężko wygrać 38 spotkań.

Zróbmy proste porównanie, kto jest najlepszym trenerem w historii, takie by nawet @LiverpoolJestCzerwony zrozumiał.

trofea
Guardiola>Klopp
dominacja na krajowym podwórku
Guardiola>Klopp
konsekwentość wyników
Guardiola>Klopp
taktyka
Guardiola>=Klopp
rozwój młodych
Guardiola=Klopp
rozwój zawodników
Guardiola=Klopp

Fora City zamknięte czy tam już bana dostałeś?

2 polubienia

Może warto nieco przewrotnie zapytać czy Klopp tak samo dobrze proadziłby sobie w Barcy, Bayernie czy City?

1 polubienie

Odpowiedz jest prosta: TAK

Pytanie czy Guardiola zrobiłby coś w Mainz, dorównał Bayernowi będąc w Borussi i nawiązał walkę z City mając Hendersonów w składzie?

1 polubienie

A masz porównanie wydatków obu trenerów przez okres gry w premier league?

2 polubienia

Co to ma do rzeczy w dyskusji o najlepszym trenerze? Sam sobie wybrał Klopp takie środowisko pracy.

Ja się odwołam do F1. Nie wiem czy się interesujesz tym aportem. Jasne, że jak ma się dominujący bolid to się wygrywa latami. Kiedyś Hamilton a teraz Verstappen. A czy to znaczy, że gdyby ktoś inny miał tak dobry samochód przez lata to by nie wygrywał? Też by wygrywał. Nikt tu Pepowi nie odmawia umiejętności. Ale popatrz ile lat czekał na zwycięstwo w LM z City. Odpadał z Tottenhamem, Monaco czy Lyonem czyli nie żadnymi gigantami. Nie można oceniać trenera tylko po zdobywanych pucharach ale trzeba uwzględnić możliwości jakie ten trener miał. Przywołany został Ancelotti. W Napoli czy zwłaszcza Evertonie szło mu bardzo przeciętnie. A wrócił do Realu i od razu mistrzostwo i LM w pierwszym sezonie. Myślisz że gdybyś Pepa umieścił w takim Evertonie to by zawojował premier league?

2 polubienia

Roan klasycznie duzo bzdur opowiada, ja przyczepie sie tylko do tego bo to jakies dziwne klamstwo powtarzane w kolko. Real i Barcelona w tamtym okresie to byly kluby, ktore wydawaly ogromne pieniadze, wlasciwie tylko chyba Chelsea mogla sie z nimi rownac. I tak wystarczy zerknac na sume net spend z okresu od sezonu 08/09 do sezonu 11/12 by szybko zauwazyc kto byl genialnym trenerem osiagajacym wielkie sukcesy bez pieniedzy, a kto po prostu swietnym trenerem, ale z bardzo duzymi budzetami - net spend i w podsumowaniu wydatki na zakup pilkarzy:

Barca
08/09: -41,5
09/10: -89
10/11: -19,5
11/12: -13

-163m
(342m)

Real
08/09: -11,5
09/10: -170
10/11: -82,5
11/12: -48

-312m
(489,5m)

Chelsea
08/09: +14
09/10: -26
10/11: -105
11/12: -65

-182m
(278,5m)

Liverpool
08/09: -25
09/10: +5
10/11: +4
11/12: -43

-59m
(278m)

Manchester United
08/09: -38
09/10: +77
10/11: -12
11/12: -49

-22m
(163m)

Brawo dla Pepa, ze radzil sobie dobrze z Realem, mial bardzo utalentowany zespol na miejscu, do tego bardzo obiecujace talenty, ktore potrafil wprowadzil do zespolu. Guardiola to trener idealny dla bardzo mocnych zespolow z bardzo duzymi budzetami i jest swietny we wprowadzaniu ich na jeszcze wyzszy poziom. Zdominowal La Lige majac drugi najwiekszy budzet kiedy pozostale zespoly wlasciwie nie wydawaly w ogole pieniedzy. Podobna sytuacja w Bayernie. W Anglii obecnie wiadomo jak jest. Na pewno nie uznalbym, ze jest lepszy od Kloppa, ale podobnie nie potrafilbym powiedziec, ze Klopp jest lepszy od Guardioli. Natomaist do bezdyskusyjnie najlepszego managera wszechczasow czyli Sir Alexa Fergusona obu im jeszcze troche brakuje.

Guardiola obejmujac Barcelona mial 6 zawodnikow, ktorzy znalezli sie w FIFA Top 30 players of the year 2007. W tym nie bylo tam Iniesty i Xaviego. Nie dosc, ze mial budzet by wydawac to mial tez kogo sprzedac by pozyskac fundusze na przebudowe - chwala mu za to bo to ciezki kawal chleba. Ale opowiadanie, ze Guardiola budowal potege i dominowal bez pieniedzy jest smieszne, wrecz obrazliwe dla niego. To zbyt dobry trener by bronic go stekiem klamstw.

1 polubienie

Hahaha no ma bardzo dużo. Skoro nie wiesz to spieszę z pomocą.
Jurgen Klopp na transfery wydał 1mld 133mln 615tys Euro.

Pep Guardiola 2mld 035mln 808tys 181 Euro.

Jeśli to do Ciebie nie przemawia to może inny przykład.

Dwóch super kierowców jak Torreto i O’Conner. Jeden jedzie mustangiem, drugi Multipla. Jeśli nadal nie czujesz różnicy to nie mamy o czym dyskutować.

1 polubienie

Marne porównanie sportu drużynowego gdzie jest o wiele więcej aspektów niż F1 gdzie wygrywa zespół, który ma najlepszy bolid.

W dyskusji o najlepszym trenerze czy zawodniku trzeba się oprzeć o trofea, bo inaczej może tylko spekulować i do niczego ta dyskusja nie dąży.

Moim zdaniem liga mistrzów to bardziej losowe rozgrywki, w których decyduje forma na wiosnę i często indywidualne umiejętności czy charakter zawodników. Patrz wygrane Realu czy Chelsea. Rozgrywki ligowe przez cały sezon znacznie lepiej obrazują umiejętności trenera.

Pewnie nigdy się nie dowiem, bo jest za dobry by prowadzić Everton.

no to nie jest do końca tak jak mówisz, nie chce mi się teraz przytaczać przykładów z historii. Ale ogolnie rzecz biorąc na przestrzeni sezonów to jednak drugi kierowca tego topowego zespołu nie zawsze jest drugi , juz nie mówiąc, że rzadziej wygrywa. Ale tak jak mówilem nie chce mi sie szukać, jak sie interesujesz to to wiesz. Jak patrzysz na suche wynmiki to nie.

nie będe wrzucal ponizej Twojego, żeby nie zaśmiecać. Ale przeciez to napisałem, że jak się ktoś interesuje to wie o co mi chodzi i mi nie musisz tłumaczyć.

A który trener by zawojował ligę z Evertonem?
Zaraz wyjdzie, że tu jakims fanem Pepa jestem ,a jak juz wyżej pisałem nie jestem. Ale odejdzie Pep i zobaczymy jak będzie grac City i ile wygra.

Aha czyli Dejan Lovren jest lepszym obrońcą niż Josko Gvardiol, bo ma więcej pucharów w kolekcji. No brawo.

2 polubienia

40 mln na sezon kosmiczne wydatki :rofl: :rofl: :rofl:

Rozumiem, że tego nikt nie jest w stanie podważyć i musicie kombinować naokoło?

To chyba zapomniałeś o czymś takim jak inflacja. W czasach Pepa w Barcelonie to jednak transfery były dużo tańsze.

1 polubienie

Masz wyżej Real wydał prawie dwa razy tyle.