Premier League 2025/2026

@Maaaciej

Twoje “czarne” wyliczenia kuleja a to dlatego,ze my nie gramy po kolei dwoch wyjazdow (MU i AV) tylko najpierw w Manchesterze a pozniej u siebie z Chelsea.

To oznacza,ze nawet gdybysmy przegrali z ekipa Carricka to pokonujac The Blues utrzymujemy 5 pkt przewagi zakladajac 2 zwyciestwa (wysoce watpliwe z Newcastle na wyjezdzie) Brighton.A w 37 kolejce to oba zespoly maja ciezkie spotkania poza domem -my w Birmingham a druzyna z wybrzeza Anglii w Leeds.

I nawet gdyby nam sie noga podwinela a im nie to zachowujemy 2 pkt roznicy na nasza korzysc i sukces w ostatnim meczu sezonu (Brentford) daje nam pozostanie w top5 :flexed_biceps: :grinning_face:

Nie wiem jak to wygląda pod kątem liczb i statystyk ale tak w teście oka w pojedynku klocków to dla mnie Sesko wygląda lepiej niż Gyokeres. Słoweniec od jakiegoś czasu wygląda na dużo spokojniejszego przy wykończeniu, techniczne też nie jest taki surowy, nie wnikam w cenę ale myślę, że United może mieć z niego sporo pożytku pewnie więcej niż kapiszony ze swojego Szweda.

1 polubienie

Z jednej strony śmiesznie, że Arsenal mógł mieć niezłego napastnika na lata, a wybrali łaka z ligi portugalskiej, który odbił się nawet od Championship.

Z drugiej strony wygląda na to, że United doczekało się niezłego snajpera. Paru znajomych jest za United więc cieszy mnie, że mają trochę radości, jak zrobimy swoje na rynku transferowym to mistrzostwa w najbliższych latach i tak nie powąchają :slight_smile:

Tak naprawdę jedyna konkurencja w tej lidze jeśli chodzi o drewno w ataku dla Gyokeresa to Delap, ale od niego chyba nikt nie oczekiwał aż tyle, ile oczekiwano od Szweda. Nawet Isak, chociaż gościa nie lubię i nie polubię, mimo beznadziejnego sezonu, nie jest w tym samym worku niewypałów, co te dwa kloce, bo jak się wykuruje to pewnie będzie ładował bramy jak szalony. Sesko natomiast jest młody, i widać, że z czasem może wskoczyć na wysoki poziom - wczoraj pokazał kilka niezłych zagrań i ładnie wyczekał ze strzałem przybramce.

Co do derbów w majówkę, coraz bardziej się na nie cieszę - tak jak wspominałem, lubię United, ale nasi wydają się łapać formę (jakąś), a oni niby punktowali wczoraj i z Chelsea, ale wcale nie wyglądają aż tak groźnie i w obu tych meczach dawali się nieźle tłamsić. Czuję, że 3 punkty są tam do ugrania - wystarczy wyłączyć Bruno.

Gdzie napisałem że nie będziemy w top 5? Chodzi mi o to, że część użytkowników tego forum zakłada, że zajmiemy 3 miejsce. I Slot będzie oceniany jako ten co zdobył 1 i 3 miejsce w 2 lata pracy. Otóż nie, my zajmiemy 4-5 miejsce z niewielką przewagą punktową nad Brighton co tylko pokazuje jak okropny to był sezon w naszym wykonaniu.

Przeciez ja nie napisalem,ze Ty sugerujesz nasze wypadniecie z top5 :grimacing:

Jakie miejsce zajmiemy to sie okaze,nie skazywalbym nas tak kategorycznie na 4-5 lokate.Duzo bedziemy juz wiedziec w niedziele po meczu z MU.Zwyciestwo pozwoli dac nadzieje na 3 miejsce a porazka raczej popchnie nas do walki o 4 pozycje z AV.

Samo zajecie takiego miejsca w PL ktore daje awans do LM w nastepnej kampanii wystarczy decydentom aby utrzymac Slota na swoim stanowisku.Obym sie co do tego oczywiscie mylil ale watpie.

Obecnie poza paroma milionami do klubowej kasy nie ma znaczenia już czy zajmiemy 3 czy 5.
3 by mocno zakłamało jak wyglądał nasz sezon, ale przynajmniej by było nad MU. Ale tak to meh.

I szczerze to nic nie czuję, czekam już na ostatni mecz sezonu by się rozkleić przy odejściu Salaha i pora na Cs’a

1 polubienie

Bycie w koncowej tabeli przed MU powinno byc wielka motywacja dla naszych pilkarzy…..choc mam watpliwosci czy wszyscy w tej kadrze wiedza co to oznacza i jaka wage ma ta rywalizacja :thinking:

4 polubienia

3/4 naszej kadry gra podstawę na mundialu - już widzę jak próbują sobie wyrywać flaki i łamać kości z MU mając praktycznie pewne top5.

3 polubienia

Trzeba się zdecydować, czy walczymy o top5 czy o top3, jak dla mnie celem nadrzędnym na ten moment jest pozostanie w top 5. Jak będzie wyższe miejsce w tabeli to spoko, szanse na to są spore. I tak jestem zdziwiony, że w takim sezonie jesteśmy tak wysoko i niewiele tracimy do drugiego miejsca, gdyby tylko inne drużyny chciały, to spokojnie by wykorzystały naszą i innych niemoc. Gdzie te czasy, gdy mistrz, wicemistrz zdobywał ponad 100 punktów bądź 90 kilka.

Ciekawe czy wprowadza oficjalnie. Imo dla mnie totalnie bezsensu.

@Magerlfc Ja na miejscu LFC jak to wejdzie to po prostu miałbym wyje*ane i zapłacił kare. Pytanie czy będzie tak czy że mamy w 10 grać bo wtedy już trzeba kombinować.

W takiej sytuacji Rio Ngumoha będzie się zaliczać? Czy za późno do nas przyszedł? Czy to nie ma wgl znaczenia?

Polskiej nie oglądam a tam tę zasadę młodzieżowca mają już ładnych parę lat i ciekawi mnie jak to wygląda w szczegółach.

Nie mogli tego wprowadzić jak wcześniej mieliśmy ciągle w składzie jakiegoś wychowanka? Jak chociażby czasy Gerrarda, potem trenta? Jak aktualnie nie mamy nikogo to wprowadzać takie coś chcą?

A Polska liga wprowadziła takie coś już wcześniej ze względu na to, że niektóre kluby, w sumie to większość nawet kupowała piłkarzy z myślą ich wybicia się do dalszej odsprzedaży, całkowicie kładąc lachę na polskich wychowanków.
Niby są te wymogi aby w kadrze byli tacy graczy ale to zwykle byli i są gracze tylko to załatania wymogów.
A co do Liverpoolu, to jakoś nie napawa optymizmem fakt, że zainwestowaliśmy jakiś czas temu w baze treningową i młodzieżową i nie widać rezultatu. Nawet kogoś kto byłby blisko wskoczenia do składu nie ma. Od czasu trenta i Jonesa jest słabizna. Do tego fakt, że aktualny trener nie lubi takim dawać szansy też nie jest najlepszą sytuacją.

@Drzewiec. A może chodzić o to, że ma grać taki zawodnik, niekoniecznie wychowanek właśnie, tylko grunt aby miał status młodzika. Czyli Ngumoha by się u nas zaliczał na spokojnie.

Pytanie właśnie o te detale. Czy wg zamysłu miałby to być dowolny zawodnik U-21 czy musiałby mieć status HG. W obu przypadkach Ngumoha bedzie się łapać. Wątpię, żeby podeszli aż tak restrykcyjnie do tematu, że dotyczyłoby tylko wychowanka danego klubu.

Ale ogólnie mam bardzo mieszane uczucia co do takich przepisów. One wprowadzają tylko spory chaos jesli chodzi o kadrę meczową i potencjalne zmiany w trakcie spotkań, a efekty przepisów i tak okażą się znikome

Terminarz City na koniec sezonu:

• 4 maja poniedzialek 21:00 Everton wyjazd
  • 9 maja sobota 18:30 Brendfort u siebie
  • 13 maja sroda 21:00 CP w domu
  • 16 maja sobota 16:00 Chelsea na Wembley czyli final FA Cup
  • 19 maja wtorek 20:30 Bournemouth delegacja
  • 24 maja niedziela 17:00 AV na wlasnym stadionie

Niesamowita i moim zdaniem ze wzgledu na kumulacje spotkan bardzo trudna koncowka.

mnie bardziej od braku młodzieżowców przeraża brak zawodników z rodzimej narodowości - Polaków w Ekstraklasie, Anglików w Premier League. Dla mnie obowiązkowo drużyna powinna posiadać co najmniej jednego zawodnika ze swojego kraju na boisku. (Młody jak będzie grał na odpowiednim poziomie to tak czy siak wywalczy sobie skład, a jeśli klub nie wyszkoli sobie takiego zawodnika to będzie tracił tylko zespół na boisku, a chyba nie o to w piłce chodzi)

Dla mnie bardzo dobry przepis, zmusi kluby do poważniego traktowania szkolenia młodzieży.

1 polubienie

Dzisiaj spotkanie Leeds - Burnley, myślę, że gospodarze zasłużyli na utrzymanie, również West Ham bym zostawił w PL. Ciekawi mnie postawa Burnley, czy piłkarze będą już myślami przy transferach, czy jednak coś powalczą. Awansować nie awansują, mogą tylko spaśc na ostatnie miejsce.

W Polsce jakos to sie srednio sprawdzilo. A w tym sezonie to chyba odeszli od tego

Leeds jest już niemal pewne utrzymania. Zasłużyli, bo na koniec sezonu złapali fajną formę i ich mecze ogląda się przyjemnie. Mogą być zadowoleni z tego sezonu. Jest utrzymanie + półfinał FA Cup.

1 polubienie

No i Brighton umoczyło :wink: wygrać jutro i przypieczętować LM