To sie dzieje!
Jutro wieczorem koniec wojny na Ukrainie,ktora oczywiscie odstapi Donbas,Krym i co tam jeszcze “Donio” wymysli
Ale skoro tak chetnie oddaje obce ziemie jednego panstwa drugiemu to wypadaloby zaczac od…siebie.
Alaska do swoloczy,Kalifornia dla Hiszpanii itd
Pewien Ronald,ktory doprowadzil do upadku sowietow,za to “wachanie sie” z ruskimi przewraca sie w grobie a na mysl,ze to indywiduum reprezentuje jego partie to chyba posmiertnie trafia go szlag
I nie Koledzy nie jestem takze zwolennikiem “lewaczki”-obie kandydatury sa rownie fatalne.
No ale nie moj kraj nie moje klocki mozna by rzec gdyby nie to,ze posuniecia prezydenta USA wplywaja na nas Europejczykow.
Oby te nadchodzace 4 lata nie zapisaly sie czarnymi kartami w historii.
Gdzie ja napisałem, że to jedyny argument? Nawet nie nazwał bym tego argumentem a prognostykiem, ale lewak musi oczywiście wepchnąć komuś w usta słowa niewypowiedziane. Wyłącz tvn, włącz myślenie, lata prania mózgu widzę zrobiły swoje.
to jest najlepszy tekst jaki słyszę. jak było jeszcze tvpis to już w ogole jedyna słuszna wiedza tam była.
To się nie odnosi do Ciebie, tylko tekst wykorzystałem. Co do włączenia myślenia, to Polska jest liderem pod względem procentu czy ufają bardziej sobie niż naukowcom- nie wiem jak to dobrze ubrać w słowa, ale generalnie to własnie to co sobie sami wymyslimy jest bardziej słuszne, niż to co mówią badania naukowe - przeciez badania są sfabrykowane i robione pod jakąś z góry założoną tezę.
potem czytają jakies dziwne strony w internecie i sobie włączają myślenie.
Dobry prognostyk, bo “lewaki wyją” Kacapy dostaną wschodnią Ukrainę już na pewno, ale najważniejsze, że lewaki wyją Izrael dalej będzie bombardował Palastynę, ale przynajmniej lewaki wyją .
Zobaczymy kto będzie wyć jak będzie powszechna mobilizacja. Ja w tym cyrku na pewno uczestniczyć nie będę
Amerykanie już od blisko dwóch lat przygotowywali Ukraińców na ewentualność zakończenia pomocy militarnej po utracie władzy przez demokratów. Po midterms 2022 było pewne, że to ich koniec. Napewniej stanie doraźna amerykańska pomoc z tak zwanych zapasów amerykańskiej armii, ale ona już od dłuższego czasu była niewielka, bo dali im praktycznie wszystko co mieli użytecznego dla ukraińskiego wojska.
Natomiast Ukraińcom broni jeszcze długo nie zabraknie, nawet ze Stanów. Administracja Bidena i rządy krajów UE podpisały wieloletnie umowy na produkcję i dostawy broni z przeznaczeniem dla Ukrainy między innymi z Lockheedem oraz dawnym Raytheonem i tego już nikt nie zatrzyma. Wiele rzeczy Ukraińcy produkują sobie sami, produkują im fabryki i koncerny zbrojeniowe w UE i Norwegii, ściągane są im postsowieckie zapasy z krajów dawnego bloku wschodniego. To nie brak broni i odcięcie od doraźnych amerykańskich będzie ich koszmarem, tylko braki w ludziach i ograniczone możliwości mobilizacyjne.
Nie ma szans, żeby ta wojna zakończyła się szybko, a już na pewno nie tak szybko jak mówił Trump kilka miesięcy temu, że może to załatwić w jeden dzień. Ukraińcy nie odpuszczą dopóki będą mieli ludzi i broń, ruscy nie odpuszczą dopóki nie zainstalują w Kijowie swojego “Łukaszenki” a z Ukrainy nie zrobią państwa marionetkowego na wzór Białorusi.
Z naszej perspektywy nie wygląda to za ciekawie bo stanie się to, o czym napisał wcześniej @kuczq - pojawi się nam nowy sąsiad ze wschodu, będziemy mieli 1163 km granicy z Rosją i jej marionetkami wraz z ogromną falą migracji z Ukrainy.
Ale się rozchodziłeś. Pewnie cały czerwony ze złości piszesz te posty na forum? Co Cię najbardziej ruszyło? Otóż “wycie lewaków” Dlaczego? Może po prostu zobaczyłeś siebie w tym określeniu?
Sprytnie zignorowałeś, moją niepewność co to oznacza dla Polski, gdzie napisałem, że czas pokaże, czy to dobry wybór oraz to, że mam nadzieję, że jednak dobry.
Nie przeszkadzało Ci wetknąć w mój post, czegoś czego w ogóle nie napisałem. everlast jeśli chodzi o włączenie myślenia, odbiłem po prostu piłeczkę, nic więcej.
Twoje postrzeganie rzeczywistości jak na tyle dziecinne, że nie mogę Ci odpowiadać. To ponad moje możliwości. Wyjdź kiedyś z tej bańki konfiarko-twitterowej do normalnego świata.
Ale cię ruszyły te wybory prezydenckie w stanach, bo nieźle się zagotowałeś sądząc po Twoich postach Trochę bardziej na spokojnie powinieneś przyjmować takie wiadomości, tym bardziej że większego zaskoczenia nie ma związanego z wynikiem tych wyborów.
I nie powiem kto tu w jakiej bańce żył, że teraz jest wielce oburzony wynikiem.
Trump nie musi być gorszy dla Ukrainy. Harris to powolna śmierć Ukrainy. W przypadku Trumpa można się spodziewać szybkich twardy decyzji, które wywołają kaskade kolejnych decyzji, czyli nie ma spania i niekończącego debatowania i jakoś to będzie, bo to nie jest żadna polityka.
Nawet jak opuści Nato to Europa musi się sama zreformować w mgnieniu oka. A jak Europa zaprosi Chiny do współpracy, to z kolei USA będą musiały zareagować. Czyli będzie jakaś polityka, a nie to co teraz, ciągłe uśmiechanie sie i puste deklaracje wsparcia.
Szybkie zakończenie wojny to już konkret, zamiast nie pozwolimy wygrać Rosji i przegrać Ukrainie.
Nato nie opuści, bo od początku to jest straszak, aby Europa sama się zbroiła, ale nie ma żadnej chęci w Stanach, aby zwiększyć zaangażowanie w Europie, więc muszą “wymusić” tą pomoc na europejczykach.
Co do Ukrainy to nie można patrzeć tylko przez pryzmat Rosji. USA jest w Europie nieprzypadkowo, ginęli tu w 2 wojnach światoqych nie po to, aby teraz oddać wszystko za darmo. Na pewno Rosja jest bardziej zdeterminowana, bo USA i tak przetrwają, ale Putinowi Trump też postawi warunki, a jak sie nie zgodzi co można uznać za pewnik, to dozbroi na chwilę Ukrainę, aby zrobiła małą sieczkę na terytorium Rosji i znowu zasiądą do rozmowy.
Nie wiem czy trollujesz czy serio w to wierzysz. Ameryka to państwo federacyjne. W kwestii aborcji czy tęczowych dni nic się nie zmieni, bo takie rzeczy reguluje prawo stanowe. Wyobraz sobie, że Trumpa takie rzeczy już były.