Wybór odpowiada oczekiwaniom społecznym. Człowiek jak każde zwierze jest leniwy. To że ktoś daje coś więcej od siebie jest warunkowane wymaganiami które stawia świat. Jeśli świat nie wywiera presji to nie ma powodu, aby się wysilać. Wystarczy zaspokojenie podstawowych potrzeb, a takie w Polsce są zaspokajane od co najmniej 20 lat.
Bardzo dluga dyskusja polityczna, na którą bym chciał jakoś odpisać, ale nie wiem jak nawiązać do wszystkiego więc napiszę po prostu:
Silna Polska ze stali, krzemu i atomu
Potrzebni nam są ludzie, którzy rozsławią Polske w świecie. <3
ale byłby dopiero performance gdyby się przez przypadek podpalił
Ten komentarz zasługuje na miano opracowania naukowego xD
Czyli mojej profesurze nie stoi nic na przeszkodzie jak mniemam
https://x.com/Ludi9I/status/1920568012509208576?t=TdqU9sDWJtkl2tQ1Jy6UAw&s=19
Ludzie komentują, że świadkowie zabójstwa na UW to pizdy i cioty, ale co w takiej sytuacji można zrobić? Podejść do gościa z nożem czy siekierą nie podejdziesz przecież.
Ale też spokój tych ludzi jak ktoś słusznie tam napisał jest dość przerażający
Sam się zastanawiałem, co bym zrobil, ale w takim miejscu pewnie pelno jest krzesel itp, wiec pierwsze co przychodzi na mysl to wziąć takie krzesło i się nim bronic/atakować. Z czego kojarze on miał krotka siekiere turystyczna i to byl gosciu raczje mizernej postury. Więc zasięg raczej, ani siła nie byłyby na jego korzyść
Nie ma nic głupszego niż rzucenie się na typa z siekierą jeśli nie jesteś przeszkolony. Nie lubię mówić w takich przypadkach, że coś bym zrobił bo takie sytuacje z perspektywy klawiatury są nieweryfikowalne w obliczu postawienia się przed taką sytuacją.
Ale najbardziej przeraźliwy jest spokój tych ludzi. Ja bym chyba odszedł od zmysłów gdybym to zobaczył na żywo.
Dla mnie w ogóle niesamowite jest oczekiwanie od studenciaków żeby rzucili się z gołymi rękami (no można ewentualnie wziąć krzesło ale bądźmy poważni xd) na człowieka z siekierą, który dopiero co zabił człowieka, a na twoich oczach ćwiartuje i robi niepokojące rzeczy z ciałem
Wielki szacunek dla ochroniarza oraz następnych osób (nieuzbrojonych), którym udało się ująć napastnika jeszcze przed przyjazdem policji
oo to wlasnie to, tak se ogladaja jak gosicu porabal kobiete i sobie grzebie przy niej i komentuja
na zasadzie
" on ją chyba je"
" nie no nie je "
rozkminy
Jakaś zrzutka dla ochroniarza powinna być zrobiona. Spokojnie coś bym dołożył.
Gdzieś widziałem kiedyś filmik jak policja obezwładnia nożownika, były chyba dwa radiowozy - trzech, czterech funkcjonariuszy trzymało go na musze, a na pierwszy kontakt i tak poszedł Owczarek Niemiecki, dopiero jak typ puścił nóż, to funkcjonariusze podeszli bliżej. Tak to wygląda jeśli gość nie ma zostać zastrzelony i sam nie odkłada noża. Ludzie chyba po prostu przedawkowali gierki i Hollywood, jeśli wypisują takie rzeczy.
Inna sprawa jest taka, że większość ludzi, zwłaszcza nieprzeszkolonych, ma dwa typy reakcji: albo uciekają, albo ich paraliżuje. Nie ma w tym nic logicznego, po prostu instynkt samozachowawczy, który dostaliśmy w spadku po przodkach z dżungli i jaskini. To może potrwać nawet kilka dni zanim uda im się pozwolić sobie na jakąś emocjonalną reakcję. Może być też zresztą tak, że PTSD i terapia. Inna sprawa jest taka, że w takich drastycznych sytuacjach wypiera się, że coś takiego może się dziać na serio, to może tłumaczyć takie, a nie inne zachowanie. Pamiętam, jak podczas lockdownu, psycholodzy informowali, że część osób, może mieć wrażenie derealizacji - coś, że czuli się jakby byli w filmie. To też jest jedna z możliwych reakcji. Generalnie dla człowieka to jest tak mocne przeżycie, że wszystkie znane umysłowi sposoby reakcji po prostu nie działaj.
Ci ludzie tez chyba maja nierowno pod kopula. Komentuja z takim spokojem jak chlop na ich oczach szlachtuje dziewczyne.
Bez emocji wobec czegoś takiego a potem dziwic sie skad trafiaja sie takie pojeby.
No ale to też pewnie wina szoku, nie oszukujmy się nie codziennie ktoś na twoich oczach odcina głowe komuś i zaczyna go jeść. Czasem ludzie przy wypadkach potrafią się śmiać chociaż do śmiechu im nie jest ot reakcja obronna organizmu.
Pyrka powyżej dobrze napisał jak ludzka psychika reaguje w takich sytuacjach
To są bardzo rzadkie, intensywne sytuacje stresowe, które mogą wywołać kryzys, traumę, PTSD. Bardzo ciężkie wydarzenia, w których nawet nie jesteśmy w stanie siebie wyobrazić. Nasz organizm nie jest przygotowany na takie sytuacje stąd w przeróżny sposób możemy zareagować
Można zacząć uciekać, panikować, można się zderealizować. Również nasza psychika żeby się ochronić może właśnie wypierać to co się dzieje, z czego może wynikać owy „spokój”.
Naprawdę wstrzymajmy sie z oceną zachowania świadków, którzy przeżyli coś traumatycznego, a nam sprzed komputera bardzo łatwo ocenić czy czyjąś reakcja jest „normalna” czy też nie
Ogólnie tak pomijając scenerię i metodę, to w sumie jest jedno zabójstwo, a jakie poruszenie wywołało w narodzie.
Do tego jak zwykle znajdą się jakieś hieny, co próbują wykorzystać takie sytuację do oskarżania politycznych ideologii itp.
Widze już wpisy w stylu to Warszawa Trzaskowskiego, lewacki uniwerek
Z drugiej strony to byl fan Konfederacji itp.
Zastanawia mnie, czy tyle botów jest na X, czy ludzie na prawdę takimi kategoriami się kierują i myślą i się tak tym chętnie dzielą
Chodzi o to w jaki sposob zostalo zrobione, w bialy dzien, mozna by powiedziec w obiektach z normalnymi, cywilizowanymi ludzmi.
No i nagonka na Konfederacje przy okazji, bo gdzies tam wyczytano ze lajkowal strony i byl w grupach pro-konfederackich wiec politycznie ktos to wykorzystuje.
Jak dla mnie to tylko pokazuje ze musimy wrocic do kary smierci. Trzeba temperowac te zachowania. Jeszcze tylko brakuje tego zeby ten morderca byl tak wielbiony jak Jeffrey Dahmer, ktory dostal wlasny serial na Netflixie i jeszcze by sie moglo wydawac po tej koncowce ze jednak szkoda ze tak skonczyl…
No morderstwa ogólnie wywołują poruszenie w społeczeństwie, a szczególnie z takim okrucieństwem i jeszcze prawdopodobnie czynami kanibalistycznymi
Nie rozumiem i nie widzę w sensu w pomijaniu scenerii i metody i wysnuwaniu wniosków na tej podstawie
Kara śmierci nic nie zmienia na plus, zresztą może być większym motywatorem czasem gdy nie ma się wizji spędzenia reszty życia w więzieniu
Żyjemy w cywilizowanym świecie, co zmieni kara śmierci poza satysfakcją niektórych osób, że ktoś stracił życie. Na pewno nie odstrasza przed dokonaniem przestepstwa