Przecież 1/3 obecnej Konfy to byli pisowcy lub byli koalicjanci PiS
Czyli kto na przykład?
W samej trójce najważniejszych masz byłego pisowca Wiplera i Bosaka, który kiedyś był w LPR. W sumie tylko Mentzenowi nie zależy na korycie, ale ciężko się dziwić patrząc, że to multimilioner. Taki Bosak całe życie nie pracował, więc on na koryto się skusi. Wipler to zaczyna gadać jak ktoś podstawiony przez Kaczyńskiego. Konfy w 2031 r. już nie będzie
To ja tak tylko wrzucę podsumowanie tego czym dla minimum 51% Polaków, w samym swoim rdzeniu jest platforma obywatelska.
Dalej zastanawiajcie się “Jak to się mogło stać!? Dlaczego ludzie nie zgłosowali na Rafała - wiceprzewodniczącego platformy?”
Pewnie faszyzm! Albo wina tego, że ludzie ze wschodu, wsi i miasteczek są niewykształceni!!!
Wielki pech, bo jednak do 100, czy to “konkretów” (zrealizowane 8/100 przypomnę), czy to teraz ustaw potrafi liczyć każdy*
.
.
.
.
.
.
.
*oprócz was oczywiście.
Czyli gdyby zrobili te 100 ustaw to byłoby git? I strach przed uchodźcami, podła UE i LGBT by zmalał?
Nie, ale po prostu by nie skłamali…
Czy to zbyt duże wymagania dla elity narodu?
@MG75
jednak dostrzegam różnicę między legalnym uchodźcą, który przychodzi tu pracować i jest POTRZEBNY naszej gospodarce, a zapraszanym przez Tuska “biednym ludziom którym trzeba pomóc bo szukają swojego miejsca na ziemi” rzucającym dzidami jak w dżungli, w naszych strażników granicznych.
Widzę też różnicę między zapowiadanymi milionami wydanych nielegalnie przez PiS wiz, a faktycznie wykrytymi na wszystkich komisjach 576. Nie tysięcy. Sztuk.
Ty widzisz?
Widzę u niektórych ciekawą logikę.
Nie chcą uchodźców w Polsce, więc zagłosowali na partię, która ze sprowadzania uchodźców zrobiła sobie biznes
Generalnie wszyscy politycy kłamią i mniej lub bardziej nie dotrzymują obietnic, chociaż ja jestem za rozsądnym rozliczaniem dopiero po upływie kadencji.
Natomiast mało którzy politycy popełniają przestępstwa w imię walki politycznej.
Z dwojga złego wolę niedotrzymane obietnice niż niedotrzymane obietnice i przestępstwa.
I te “legalne” wizy to też nie tak do końca. Czy akt notarialny na kawalerkę Nawrockiego był legalny? Był. Czy był legalnie uzyskany? Niekoniecznie. To samo z wizami.
@Czerwoniak Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie dla każdego. Za czasów PiSu państwo od wewnątrz, przynajmniej w tych aspektach, które ja znam, wyglądało jak PRL rządzony przez I Sekretarza. Tyle tylko, że przeciętny obywatel tego nie widzi na co dzień - zobaczy dopiero gdy zderza się z machiną państwową, ale wtedy jest za późno na refleksję. Dla porównania teraz nie ma takie systemu, który był 2015-2023. Ot PiS chciał doprowadzić do zgromadzenia całej władzy sądowniczej w jednym ręku. I załóżmy, że wygrywasz z kimś sprawę, ale przez omijanie przez PiS ustaw i łamanie Konstytucji (ktoś się będzie czepiał, nie ma problemu, mogę podać przykłady i dyskutować merytorycznie), nie masz pewności czy ten wyrok będzie kiedykolwiek wykonany. Komu to zawdzięczamy? PiSowi, który chciał się uwłaszczyć na państwie. Nadal uważasz, że to nie zmienia życia, jeżeli nie jesteś w stanie od kogoś wyegzekwować długu, bo ktoś odwołuje się do TSUE i TSUE (skąd inąd słusznie) przyznaje mu rację?
Brawo Kolego
Ten cały “patriotyzm” PiS-u jest dokładnie taki sam jaki był u komuchów.
Jedyną różnicą jest stosunek do Kościoła chociaż ta obecna służalczość jest jak dla mnie nie do zaakceptowania.
Najciekawsze to jest to, że wtedy wróg to był “zgniły Zachód” a teraz “zgniła Unia” no i wszystkiemu winni Niemcy - rządy(partie) się zmieniają, znaczy nazwy, a pierdolenie i powszechne złodziejstwo tych kanali pozostało te same
Trump w jeden dzień miał zakończyć wojnę na Ukrainie
Jak ma to zakończyć jeśli jedna uzależniona od całego świata strona stawia nierealne warunki. Mając faszystowski kraj ponieważ czci się w nim bandytów i każdy to wie domagają się wycofania sil Rosji i reparacji (!xd) gdzie nawet jeśli popieram ich jak cały normalny świat ponieważ zostali napadnięci już nie zwracając uwagi na żałosna politykę historyczna i wobec sojuszników najbliższych, nie mają powodu stawiać takich żądań. Czas realnie ocenić sytuację świat nie będzie wiecznie łożył tym bardziej że trudno przeprosić i ekshumować te biedne dzieci
Ojej, ale pocisk naszego edgy boya
Ps.
Skoncz chłopaczyno z tymi wycieczkami personalnymi bo na nikim nie robisz wrazenia. I do tego wlasnie odnosilo sie okreslenie „ściek”.
To niesamowite jak jesteś zmanipulowany. Jak nikt inny w tym wątku. Wyższość, manipulacja, a tak naprawdę hipokryzja i byk za bykiem.
Nie neguje na czym gra PiS, ale na czym gra Platforma? Pokaż mi jakiegoś polityka który publicznie tańczy i śpiewa do piosenki „jeb** PO”, pokaż mi polityka który rysuje sobie na czole napis „jeb** PO” tak jak rysowali sobie 8 gwiazdek działacze Platformy. No i to granie Rosją, choć to PO chciało Resetu itd.
„Taniej” - bez komentarza, bo to niepoważne. Inflacja hamowała już za czasów PiSu, wystarczy prześledzić historię co się działo w ostatnich latach. A odnośnie granicy, szczyt zrobienia w balona wyborców Koalicji 15X, granica nagle ze znęcanie się nad imigrantami, stała się wojna hybrydowa. Mur zbudował PiS, to PiS wprowadził WOT, to ich zasługa. Oni po prostu nie przeszkadzają, tak jak elity PO, filmy oczerniające żołnierzy, pizza i reklamówki. Tak Cię zrobili w balona, a Ty takie rzeczy piszesz. Ponoć inteligentny gość…
To chyba najlepszy moment. Inteligencka platforma, ta sama która biegała po ulicach krzycząc jebac PiS, ta sama która płakała nad imigrantami i nie potrafiła interpretować prostych statystyk o wpływie migracji na przestępstwa. Ta sama inteligentna platforma dla której autorytetami są Joński, Szczerba i inne orły. Stabilny rozwój państwa, dlatego uwalenie CPK, portów, atomu i niemal wszystkiego co się dało. 500+ też nie dało się od tak wprowadzić, a teraz sama Platofrma robi z wyborców debili próbując wmówić, że to oni zrobili 800+. No i ten inteligencki elektorat teraz szkaluje nawet córkę Nawrockiego, bo zrobiła parę min do kamery. A wisienką na torcie niech będzie fakt, że Tusk i jego wyznawcy powołują się na Jacka Murańskiego. Inteligencja na całego, ludzie po szkołach wyższych biorący go za autorytet, złoto.
Przecież cóż szkodzi obiecać
Odnosnie Konysytucji trafnie o wyborach PO, a odnośnie ułaskawień? No co za zaskoczenie, ale PiSowcy ułaskawiali zawsze najmniej.
No to zdecyduj się, czy wpuszcza na potęgę czy nienawidzi migrantów. Dałeś się nabrać na dwie skrajne wersje. Osobna kwestia jest to, że wyborcy PO powielają bajki o setkach tysięcy nielegalnych wiz, choć legendarne śledztwo skończyło się kilkuset takimi przypadkami. Oczywiście kilkaset za dużo.
Jesteś wybitnie zmanipulowany i probujesz te manipulacje przenosić tutaj. Strasznie nieudolnie. A PiS nie jest idealny, nie głosuje na nich w żadnej innej sytuacji niż druga tura prezydencka, ale poczucie wyższości z Twojej strony, z której absolutnie nic nie wynika razi po oczach.
A odnośnie tych wszystkich grających wykształceniem wyższym, kolega w punkt:
Bądźcie konsekwentni. Platforma zawsze dominowała zakłady karne. Czemu się tutaj nie utożsamiacie? Osobna kwestia jest to, że żeby mieć wykształcenie wyższe, to w większości przypadków wystarczy chcieć, nie trzeba być geniuszem. Również posiadam, tak samo jak posiadam znajomych po zawodówce i technikum którzy ogarniają w życie. Pozostając jednak w tej inteligentnej, postępowej narracji - Trzaskowski w Rosji 64%, a podobno PiS to Rosja. Ogólnie ten temat to kolejny temat rzeka o robieniu inteligentnych wyborów PO w balona, od Resetu, umażania długu Gazpromu i przytulania Putina do zrobienia z Konfederacji i PiSu sprzymierzeńców Rosji, co z tego, że świętej pamięci Kaczyński pokrzyżował im plany w Gruzji.
W czasach gdy najinteligentniejsi wyborcy KO, dają robić się najbardziej w balona, chyba lepiej nie być inteligentnym.
Powinieneś dostać jakąś statuetkę najsilniejszego z silnych razem na tym forum. Gratuluję.
Problem (dla was) jest taki, że programu PiS i samej partii można nie lubić, albo jak wy wprost nienawidzić. Fakty sa jednak takie, że oni po prostu REALIZUJĄ SWÓJ PROGRAM WYBORCZY. Pamiętam jak w 2015 r. przeżyłem szok, bo nie spodziewałem się że doczekam się czasów, w których jakakolwiek partia polityczna po wyborach będzie realizowała swoje obietnice. Do tamtej pory nigdy coś takiego nie miało miejsca. Rząd Szydło oceniam jako najlepszy w całej historii III RP. To był taki przaśny PiS dajacy się lubić, sprzątający po syfie 8 lat rządów PO pokazujacy, “że się da”, a nie “pieniedzy nie ma i nie będzie”. Później przyszeł milionerek Mateuszek pinokio MOrawiecki, bo mu tatuś załatwił posadkę i sam PiS też sie zepsuł w 2 kadencji.
Co zrobili podczas swoich rządów? Proszę bardzo, pierwsze z brzegu z pamięci duże, głośne lub znaczące dla systemu zmiany jakie wprowadził PiS (nie oceniam czy to dobre czy niedobre, TYLKO CZY TO DUŻA ZMIANA DLA LUDZI I KRAJU):
- program 500+ który platforma hejtowała i twierdziła, że jest niemożliwy
- zupełnie nowa formacja wojskowa WOT (pozdrawiam powodzian, którym źli pisowcy dupy uratowali)
- zmiana całego systemu szkolnego który obowiązywał przez lata (likwidacja gimnazjów)
- zapora na granicy, która powstrzymała w prosty mechaniczny sposób napływ migrantów (nie była od razu doskonała, ale boki zrywam ze śmiechu gdy PO, która na tej granicy rękami Szczerby i Jońskiego, częstowała uchodźców pizzą i kanapeczkami, mówi, że to oni dopiero “tą prawdziwą” postawili)
- obniżka PIT z 17% do 12%
- OGROMNE podwyżki płacy minimalnej, które dały szansę tym najbiedniejszym, którymi tak gardzicie (owszem zdaje sobie sprawę z inflacji)
- obniżka VAT do 0 na czas po pandemii
- podwyższenie kwoty wolnej od podatku, coś czego platforma jakoś nie umie zrobić choć ma zawsze w w swoich obietnicach od 20 lat
Wymień proszę co podobnego dużego lub znaczącego zrobiła, przez prawie 2 lata rządzenia aktualna koalicja? Tylko nie pierdziel głupot, że Duda im przeszkodził, bo zawetował 4 ustawy. Jakoś 180 im podpisał. Które z tych 180 były takie znaczące, ze zmieniły Polskę albo dotyczą każdego Polaka? No pochwal się.
P.S. Pytam o realne zmiany, a nie “teraz Niemcy nas bardziej lubią”, “nie ma już wstydu przed EUropą”, “mamy super praworządność i demokrację, a za pisu nie było” itp.
PiS to ma leb do interesow. Postawili zapore dla tych ktorych nie stac, a tym ktorych stac rozdawali wizy, tylko za hajs
No. Całe 576. Ale się złodzieje nachapali! Ciekawe czy wystarczyłoby chociaż na 1 z 11 domów Roberta Kropiwnickiego? Można by kontynuuować tę spiralę biznesową i zarabiać na flipach…
Oczywiście każda nielegalna wiza, to malutka porażka systemu. Taki samo jak każda łapówka policjanta. Jak każda pomoc znajomemu gdy nie spełnia warunków danego programu, a jego kolega siedzi w samorządzie.
Pytanie na jakim poziomie ktoś zawinił i czy to wina przepisów czy osób które na danym poziomie za nie odpowiadają. Kilkaset nielegalnych wiz, to o kilkaset nielegalnych wiz za dużo.
Jednak dużo większym problemem jest to, że potężną ilość obywateli można zmanipulować za pomocą mediów, usłyszeli, nie zweryfikowali i powielają bzdury o setkach tysięcy. To jest problem. Potem w tym samym momencie powielają bzdury, że PiS nienawidzi migrantów i to jest już porażka systemu wyższej edukacji skoro absolwenci wychodzą bez podstaw logicznego myślenia.
Ale oczywiście najgłupsze są te PiSiory, choć oni cały czas byli przeciw nielegalnym imigrantom, teraz nagle KO też, to może jednak nie takie głupie te PiSiory…?
I zabrzmi to brutalnie, ale nawet jeśli ktoś się skusił na 500/800+, to cokolwiek dostał. A platformersi? Walczyli o koniec PiSu (ambitna przesłanka), a tu ani wyroków, bo nie ma za co, ani wygranych wyborów prezydenckich, ani perspektyw na następną kadencję rządu. To czy nie lepiej dostać śmieszne 500/800 miesięcznie niż nic? Bo jakkolwiek by australijski magik nie zakłamywał rzeczywistości, to motywacją większości wyborców było rozliczenie PiS, nie dostali nic. Jak ktoś tam liczył na związki partnerskie itd, to inny temat.
Fajnie, że padło to nazwisko. Człowiek powiązany z ludźmi z Soku z Buraka. Do tego Pablo Morales opłacany z państwowych pieniędzy. Spółki Państwa sponsorujące spoty oczerniające Nawrockiego i Mentzena. Podobne spoty sponsorowane zza granicy (swoją drogą za podobne czyny wykluczono kandydata w Rumunii), ale @AustralianMagic będzie mówił, że KO to klasa, inteligencja, nie zniżająca się do pewnego poziomu i, że to PiS łamie prawo dla swojego interesu. Kurtyna. A i TVP sponsorująca kampanię komitetu RT zgodna z prawem nie była, nie mówię o propagandzie dziennikarzy, bo ta była za PiS i jest też teraz ohydnym ściekiem.
Przede wszystkim nie jestem wyborcą PO, od tego trzeba zacząć. Jeżeli chcesz się dowiedzieć dlaczego to z chęcią opowiem.
- Wolę polityka (chociaż to wybór jak między Scyllą a Charybdą), który robi głupoty i rysuje sobie coś na czole - co jest ostatecznie nieszkodliwe, niż polityka, który nielegalnie inwigiluje nieprzychylne mu osoby. Myślę, że tu się ze mną zgodzisz, że lepsza niewinna głupota, niż celowe, nielegalne inwigilowanie. Ot chociażby mój znajomy z pracy był inwigilowany za działania nieprzychylne wobec znajomych z ówczesnego rządu. Tak samo lepsza niewinna głupota niż 8 lat całkowitego szkalowania w TVP. Co do Resetu, dla mnie już użycie tego słowa świadczy właśnie o manipulacji (odwołanie do filmu?). Warto sobie przypomnieć lata 2005-2009, jak wygląda wtedy Europa, jakie były nastroje, ale rozumiem, że mieliśmy na przekór iść z szabelką i być we wszystkim sami?
- Jest zauważalnie taniej - przynajmniej z tego co ja widzę. Co do granicy to dla każdego zdroworozsądkowego tak działa polityka. Czy niektórzy biegali na pizzą na granicę? Tak. Czy było to mądre? Absolutnie nie. Nie zmienia to faktu, że teraz Rząd jeszcze bardziej uszczelnia granicę. Natomiast tak jak mówię to jest polityka. Gdy PiS był u władzy non stop mówił jak to KO donosi na Polskę do Europy, że tak nie robi patriota. I też trzeba się z tym zgodzić. Władza się zmieniła i… O dziwo teraz do PiS donosi na Polskę tak samo jak wcześniej KO. To jest ten sam mechanizm.
- A kto powiedział, że są autorytetami? Oni są tzw. bullterrierami i każda formacja takich ma przecież. Co do inwestycji to warto dodać, że wszystkie Rządy po kolei uwalały elektrownie. PiS miał 8 lat. Budowa dużej elektrowni atomowej trwa około 8-15 lat. Jednak jakoś nie widzę finalizacji pierwszego bloku po latach 2015-2023. Co więcej, inwestycje PiSu kosztowały miliardy, a póki co nic jeszcze nie przyniosły, więc nie dziwi mnie sceptycyzm. Co do 500+ to osobiście uważam, że 500+ nie da się wprowadzić w sposób racjonalny - żyjemy niestety na kredyt. Wolałbym aby te pieniądze były przeznaczone jak rozwój przedszkoli, żłobków, dofinansowania do obiadów i wszystko co związane dookoła z dziećmi. Ewentualnie jako ulga podatkowa, ale wtedy nie sprzedałoby się tak dobrze politycznie. Ale tego nawet nie da się w łatwy sposób sprawdzić bo cała masa wydatków została wyjęta poza budżet państwa do szeregu funduszy celowych.
- Nie chodzi o to ile ułaskawień, bo są w życiu różne sytuacje i czasami może trzeba albo warto kogoś ułaskawić. Chodzi o to kogo się ułaskawia i z jakiego powodu.
- To nie jest pytanie do mnie. Natomiast nie ulega wątpliwości, że te 300 tys. osób było wpuszczonych w sposób oficjalnie legalny, ale na zamówienie. W papierach wszystko się zgadza, ale sposób wyprodukowania tych papierów budzi wątpliwości. Ale widzę, że tego chyba nie rozumienie. Tak jak wyżej pisałem - to jak ze słynną kawalerką. Czy akt notarialny był prawidłowo w obrocie prawnym? Był. Czy był sporządzony legalnie przez osobę do tego uprawnioną? Był. Ale czy okoliczności jego wydania budzą wątpliwości? Budzą. To samo z wizami.
Co do braku wyroków to po pierwsza kilka już było, a po drugie nie zdajesz sobie chyba sprawy jak długo takie postępowania trwają. Samo uchylenie immunitetu to jest dobrych kilka miesięcy, a wcześniej trzeba przecież zebrać cały materiał dowodowy.
I proszę o wyraźny cytat, gdzie mówię, że KO to klasa i inteligencja, skoro mi takie słowa zarzucasz Od razu mówię, że nie znajdziesz, więc proszę bez manipulacji
@Bubek555 już sam tylko fragment o OGROMNEJ podwyżce płacy minimalnej sugeruje albo brak wiedzy, albo opieranie się na mediach bez ich weryfikacji albo jeszcze coś innego. Mogę się mylić o kilka % bo na szybko policzone, ale przecież w latach 2016-20123 (8 lat) skumulowana podwyżka płacy minimalnej wyniosła prawie 73% (przypominam o inflacji) podczas gdy w latach 2008-2015, a więc przy tym niedobrym PO (przypominam, że momentami mieliśmy nawet deflację) wyniosła… 66%. Pytanie zatem gdzie są te OGROMNE podwyżki w porównaniu do PO, które miało minimalnej aż tak nie podnosić? Nawiasem mówiąc, w 2017 r. płaciłem za najem kawalerki 700 zł, a teraz sam, na tym samym osiedlu, biorę za niewiele większe mieszkanie 2300 zł. Dlatego też nigdy nie powinno się patrzeć na ilość pieniędzy, ale również ich siłę. W 2017 osoby na moim ówczesnym stanowisku zarabiały około 2400 zł netto. Teraz zarabiają około 5500 zł netto. I dobrze. Tylko co z tego, jeżeli wtedy mieszkanie kosztowało mniej niż 1/3 pensji, a teraz kosztuje prawie 1/2?
Przede wszystkim to średnio mnie obchodzi na kogo i dlaczego głosowałeś. Sam za PiSem nie jestem, poza oczywistym wyborem w II turze, więc nie mam zamiaru ich bronić. Ze wszystkich Twój wpis był po prostu największą pustą propagandą na którą dałeś się nabrać i do tego się odnosiłem. Do kłamstw, manipulacji i hipokryzji, tej ostatniej było najwięcej.
Ten polityk (prezydent Krakowa przykładowo) którego wolisz właśnie grał na najniższych instynktach reprezentuje rynsztokowe zachowanie. Nie obchodzi mnie czy jest lepszy czy gorszy od kogoś kto inwigiluje. Nie dość, że zmieniasz temat, to przecież Nawrocki nie inwigilował, a wręcz był inwigilowany przez obecny rząd. Chodzi tylko o Twoją hipokryzję, że jednej stronie przypisujesz - PiSowi grę na najniższych instynktach, gdzie nie dość, że robią to obie strony, to opłacane farmy hejterów czy politycy zachowujący się jak bydło to domena strony KO. To Twoja hipokryzja, brak obiektywności. TVP to był taki sam ściek, jak jest teraz, ale dla Ciebie liczy się tylko 8 lat, nie półtora ostatnich, kolejna hipokryzja. Przez 8 lat PiSu TVP ani razu nie sponsorowała kampanii żadnemu sztabowi, co jest nielegalne i co robiła teraz dla RT, ale oczywiście i tak była ściekiem.
Co do Resetu, to powszechnie używane wtedy hasło i miało nawiązać do tamtych działań i nawiązało. A czy nastroje były inne i czy zgoda z Rosją miała więcej sensu niż teraz? Oczywiście, ale ja mówię o czymś innym. To Ci którzy tej zgody chcieli, teraz grają tym przeciwko innym, a naiwny Magik, a tym bardziej reszta wyborców to łyka. O tanie granie tematem Rosji i naiwność wyborców KO chodziło.
„Taniej”, jakbyś użył zwrotu, że wzrost cen zwalnie co i tak jest do dyskusji, to jeszcze można by się nad tym pochylić. Pisanie, że „taniej” to populizm, na który ponoć nie nabierają się wyborcy KO. Ty sie nabrałeś, więc rzeczywiście chyba nie jesteś ich wyborcą.
Zdroworozsądkowi i granica. No tak, dla każdego zdroworozsądkowego polityka to tak dziala, a dla obecnego rządu tak nie działało. Wniosek? Jesteś po szkole wyższej więc obstawiam, że dasz radę
Z tym donoszeniem jest lekka różnica. Bo czym innym się skarżyć, a czym innym skarżyć i dogadywać się z Unia na blokadę środków z KPO, żeby potem grac tym w wyborach. Kolejna wyszukana zagrywka KO.
Z tymi autorytetami, to głównie chodziło mi o to, że ktoś poważnie traktuje partię gdzie Ci ludzie są w pierwszym szeregu. No, ale Jacek Murański autorytetem już był bezsprzecznie.
Elekrwotni nie zbudował nikt, minus dla każdego. Niektóre inwestycje nie są dla zysku tylko dla ludzi. Niektóre oczywiście mogły się okazać mnie opłacalne. Tylko nigdzie nie napisałem że PiS był w tym genialny, to Ty pisałeś, że wyborcy KO chcą rozwoju, a PO w tym kierunku nie robi praktycznie nic, mniej niż PiS. Nie myli się ten kto nic nie robi, więc udają nieomylnych. Teraz właśnie zakłada się kolejny Park Narodowy, żeby uwalić kolejne inwestycje.
Do 500/800+ mam podejście raczej negatywne. Chodzi jednak o to, że obiecywali, wprowadzili. KO obiecuje i nie wprowadza kwoty wolnej. A to nie łatwiejsze, ale i nie trudniejsze zadanie. Wolą robić z wyborców idiotów, a Ci ich jeszcze bronią. Inteligenci po wyższych szkołach!
Chcesz wierzyć, że w tych tysiącach nie było kolegów, to sobie wierz. Już w wiele bajek uwierzyłeś. I znów nie chodzi o to kto kogo, tylko o Twoją hipokryzję, albo co gorsze poziom w jakim dałeś się zmanipulować.
Dałeś się nabrać na dwie skrajne wersje jednocześnie, które podawałeś wyżej, a jakaś zmiana tematu na kawalerki dosyć zabawna.
No i znów kłamiesz i manipulujesz.