To akurat norma u tego użytkownika, ja już nie wchodzę w dyskusję
Abstrahując od wszystkich innych rzeczy, bo widać po prostu, w którą stronę to idzie - to jak jednocześnie możesz zarzucać komuś manipulację, kłamstwa, i hipokryzję, jednocześnie sam pisząc takie głupoty xD?
Jeszcze mam takie przemyślenie, bo padły wyżej argumenty o niskiego lotu zagrywkach mainstreamowych mediów sprzyjających obecnym rządzącym. Widać wyraźnie ukierunkowanie personalne w atakach na środowisko PiS. Natomiast ze strony PiS mamy sprytne zagrywki w postaci ideologicznych zagrywek, a dopiero potem wskazywanie winnego tego stanu rzeczy.
Myślę, że Kaczyński sprytnie od lat rozgrywa Tuska utrzymując go w przekonaniu, że oni są Ci lepsi, inteligentniejsi, a tamci to ciemnogród. I najważniejsze jest to, żeby platformersi naprawdę w to uwierzyli. To w efekcie daje silne oręże Kaczyńskiemu, bo jak wspomniałem ludzie to emocje i wiara w ideologie. Kaczyński dobrze wie co uruchamia ludzi w najważniejszych momentach, a platformersi popadając w samouwielbienie nigdy nie podejmą się analizy tego efektu i będą w kółko robić to samo. I teraz też to się nie zmieni patrząc na występy wyborcze Tuska czy Komorowskiego.
Mówiąc szczerze nie chciałbym, aby ludzkość kiedykolwiek zmieniła swoją tożsamość i np. stawiać wyżej równouprawnienie, swobodę seksualną i róbta co chceta. Myślę, że lepszym dla wszystkich byłoby wykorzystanie wielkich ideologii w korzystny sposób dla dobra ludzkości. Żeby nie rezygnować z noża lub broni, ale żeby nożem kroić i majsterkować, a bronią odstraszać wroga.
Zaliczyłeś spektakularne pudło Darwin, to po prostu odpowiedz na kolejną manipulację @AustralianMagic gdzie widzi coś tylko w jedną stronę.
No, ale jak nie ma merytorycznej odpowiedzi to są wycieczki personalne.
W punkt.
Ale jakie ma to znaczenie czy to jest odpowiedź czy nie, skoro piszesz po prostu skrajnie nieprawdziwe rzeczy - a rozliczasz tutaj w całym wątku kogoś innego z innych rzekomych przekłamań czy manipulacji?
A co jest nieprawdziwego? Gra KPO? Przecież europejscy sojusznicy Koalicji 15 X już znów piszą o blokadzie środków. Wyłącz media, włącz myślenie i sam szukaj informacji.
Szukając samemu bez problemu znajdziesz wypowiedzi które świadczą o szantażu KPO. W TVN Ci o tym nie powiedzieli, rozumiem. Potraktuj to jako poradę, tylko i aż tyle.
Chyba, że naprawdę wierzysz w to, że chodzi o praworządność. To zadaj sobie pytanie, czemu w Rumunii za finansowanie kampanii zza granicy (a raczej domysły) wykluczono prawicowego kandydata, a dlaczego kto proeuropejski Trzaskowski korzystał na takim finansowaniu, co zostało potwierdzone, to UE i praworządni Polacy spod znak KO udają, że nie ma tematu.
Przypominam co napisałeś.
Blokada środków jako wynik donosu Platformy, która dogadała się z Unią.
Potem, że znowu jacyś sojusznicy Koalicji piszą o blokadzie. Zakładam, że ci unijnymi…. Ale z jakiego powodu i czy to w takim razie wcześniej odblokują, żeby potem znowu zablokować - bo my ich nadal wszystkich nie mamy xD
A na końcu tekst rodem z Demotwywatorów z 2009 roku.
- Spalenie budki pod ambasada rosyjską podczas Marszu Niepodległości, przez służby PO, tylko po to by obrzydzić marsz i samemu zyskać słupki poparcia, co było ogromnym międzynarodowym skandalem to jest “nieszkodliwe”? Siłowe przejecie TVP z wyrywaniem zamków? Tajniacy na MN rzucający kamieniami w policję, a później bijący uczestników? Strzelanie do górników by spacyfikować strajki? Nieszkodliwa afera Amber Gold? Nieszkodliwa afera OLT Express? Minister Nowak i jego zegarki! Marszałek senatu łapówkarz? A afer było znacznie więcej. Zaiste - bardzo nieszkodliwe dla Polski.
Masz tutaj rację:
Mało którzy, ale PO się akurat załapało. Wspomnijmy nielegalne odebranie subwencji Konfederacji i nielegalne odebranie subwencji PiS czyli powiedzmy wprost - próba niszczenia tym sposobem opozycji i to tuż przed wyborami prezydenckimi. Nawet PiS czegoś takiego nie robił.
- Tego się nawet nie da skomentować. Ręce opadają. Już samo to, ze wrócił VAT na żywność obiektywnie świadczy o tym, że ceny MUSIAŁY wzrosnąć. I tutaj nie potrzeba żadnej propagandy by to dostrzec. Nie wiem, może diamenty potaniały albo lokomotywy, to dla ciebie “jest taniej”. Nie, nie jest i nie ma co się tutaj dalej rozpisywać.
- Tak, elektrownia atomowa powinna już dawno powstać, ale jak sam przyznałeś - odkładały ją na później wszystkie rządy. Moze nie zauważyłeś, ale akurat w latach 2015-2023 miały miejsce dwa wydarzenia, które wstrząsnęły całym światem, nie tylko Polską - pandemia COVID i wojna u naszego bezpośredniego sąsiada, na Ukrainie. To “troszkę” miało efekt na nas i na możliwości wielkich inwestycji.
- Chyba jednak trochę chodzi…
- Aaaaa, “legalnie ale na zamówienie”. To jakiś nowy zapis prawny? Bardzo ładny fikołek. No może i nie miliony wiz tylko 500 sztuk, no moze nie są to nielegalni migranci, tylko mają wizę pracowniczą, ALE TO BYŁO NA ZAMÓWIENIE! Zamówienie kogo? Prezesów firm w których ci ludzie teraz pracują? Ja jakoś tych imigrantów z odmiennym kolorem skóry na polskich ulicach nie widziałem za PiSu, ewentualnie rzadko się pojedynczy trafiali. Dzisiaj ich ilość jest już zauważalna (nie mówię o Ukraińcach).
Co do płacy minimalnej to to jest dla mnie ważne i to było dla mnie wyznacznikiem:
Już wolałbym, żeby rządziła partia taka jak Razem, pomimo tego, że to nie jest absolutnie moja strona sceny politycznej, która realizuje swój program i która rozumie interes Polski, niż oszuści z PO, wielokrotnie złapani na kłamstwie, których jedynym celem jest zdobycie władzy tylko dla posiadania władzy i uwłaszczenia sie na majątku państwa (SSP, prezesury, instytucje itp). Niedotrzymane obietnice i przestępstwa masz właśnie w PO. PiS przynajmniej swój program realizował, o czym pisałem we wcześniejszym komentarzu.
A skoro już o nim mowa, to i czekam wciąż na najważniejsze:
Z bardzo wyszukanego powodu - nie ten Prezydent co trzeba. Powód dla naiwniaków: walka z praworządnością, a raczej jej brakiem.
Wybacz, ale nie będę marnował czasu na przepychankę w tak prostym wątku. Ogólnie ten temat polityczny wolałbym omijać na forum. Skusiłem się jedynie wczoraj, bo poziom absurdu u Magika był niesamowicie wysoki. Najwyższy ze wszystkich.
To normalne. Kiedyś się wyklócał ze mną, że wojnę z Rosją trzeba prowadzić, a po dwóch dniach napisał, że jego i tak do wojska nie wezmą, bo ma orzeczenie o niepełnosprawności.
Możemy się zgodzić, że w większości się nie zgadzamy. W Polsce ostatnimi laty głosujemy za tzw. mniejszym złem, a dla mnie większym złem jest państwo policyjne na wzór PRLu z prześladowaniami określonych osób, z Prezydentem z niejasną przeszłością, który jest obcych służb jest idealnym obiektem badań i zbierania haków.
Prosiłbym Cię o ponowne przeczytanie tego cytatu ze zrozumieniem - gdzie tutaj jest stwierdzenie, że PO/KO to klasa i inteligencja? Wprost napisałem, że nazwijmy go “inteligencki”, ponieważ ktoś we wcześniejszym poście posłużył się tym sformułowaniem . Nigdzie nie napisałem, że PO/KO jest inteligenckie, a wyłącznie, że nazwijmy elektorat “inteligenckim”, bo taka była dyskusja. Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
@josif weź już nie gadaj głupot. I tak jestem zwolniony ze służby, ale jednocześnie mieszkam niemal na samej granicy i nie mogę opuścić miejsca zamieszkania - w sensie, że jestem zobowiązany prawnie do pozostania na miejscu. A to, że Ty byś się poddał zamiast walczyć to już osobna kwestia.
@Bubek555 Można się przeliczać jedną i drugą stronę na afery. Tutaj żadna ze stron w zasadzie niczym się nie różni.
Konfederacja to akurat źle się rozliczyła. Co do subwencji dla PiSu to można na to patrzeć na dwa sposoby - dla jednej strony będzie to skandal, a dla drugiej uzasadnione działanie z uwagi na wprost finansowanie kampanii wyborczych np.: z Funduszu Pomocy. Przecież gdyby nie było finansowania kampanii z tego Funduszu to by nie było odebrania subwencji.
No dla mnie jest taniej. Tańsze paliwo, za ubezpieczenie też mniej zapłaciłem, a nawet obniżyłem cenę wynajmu mieszkania najemcom. Ale rozumiem, że ktoś może uważać inaczej.
Tak jak mówiłem, nie ilość, a jakie,.
Co do wiz to z chęcią na PW wytłumaczę Ci na czym polega różnica. Na przykład do zezwolenia na pobyt czasowy cudzoziemiec musi wykazać, że posiada na koncie kilkadziesiąt tysięcy i to wykazuje, bo ktoś mu pożyczył, żeby sporządzić wyciąg, a potem od razu oddaje te pieniądze. Efekt? Dostaje legalne pozwolenie. Ale czy sposób jego uzyskania był legalny?
Pokazałem Ci, że wzrost minimalnej był porównywalny, a Ty mówiłeś o ogromnym wzroście. Natomiast znacznie wzrastają relacja do średniej pensji pokazuje nie tyle wzrost minimalnej co zażynanie klasy średniej.
Tutaj się zgadzamy, że także wolałbym Razem.
@CzerwonyMarek
A nie jest tak? Jedni i drudzy bazują w jakimś zakresie na tych najniższych instynktach, ale PiS zdecydowanie bardziej. W KO to jest mobilizacja ze strachu przed PiSem. W PiSie to jest mobilizacja ze strachu przed imigrantami, odbieraniem 500/800+, suwerenności, strach przed obcymi, wyprzedawanie się Niemcom itp. itd. Tutaj praktycznie nikogo nie interesuje jakaś tam praworządność, KPO czy cokolwiek innego. Tylko przekaz populistyczny, że jak KO wygra to zaraz będą imigranci, gdy to PiS chwalił się otwarciem pierwszych ośrodków
Ledwo wczoraj słyszałem od osoby z małej miejscowości obok mojego miasta, że dobrze, że Nawrocki wygrał, bo u niego na wsi budują ośrodek na paru tysięcy imigrantów, a teraz będą musieli przestać budować. A gdy zapytałem, ale gdzie go budują to osoba ta odpowiedziała mi, że nie wie, bo to jest tajemnica i nikt nie wie gdzie jest budowany. Już do takich absurdów dochodzi.
Trudno mi powiedzieć, czy to jest winna umiejętności czytania ze zrozumieniem czy czegoś innego. Moje zdanie w wielu kwestiach tu poruszanych jest cały czas niezmienne. KO szło do wyborów z hasłem strachu przed PiSem, co miało uderzać w te najniższe instynkty i jednocześnie mobilizować ten elektorat, który nie mógł już znieść PiSu, ale przede wszystkim szli z hasłami dot. wprowadzania praworządności co miało odblokować KPO, inwestycjami w OZE co dla znacznej większości (a przynajmniej tak myślę) było kluczowe.
PiS do wyborów szedł natomiast z nacjonalizmem, lękiem przed imigracją, wyprzedania się Niemcom, utraty suwerenności, niedobrą Unią. Praktycznie żadnych pozytywnych haseł, a same negatywne. Przecież to jest tak oczywiste, że nie powinno się tego tłumaczyć.
A pisanie o tym, że najniższe instynkty to działają na PiSowców to napisały krasnoludki. Skoro nie próbujesz już merytorycznie odpisywać, to przynajmniej szanuj użytkowników forum nie pisząc takich głupot.
Niemal cały wykład o wyszukanej polityce KO, o tym, że jej wyborcy się na to nie nabierają, ale wcale nie idziesz w stronę klasizmu. Bądź poważny.
Mysle, że główna różnicą jest taka, że Ty próbujesz pewne mechanizmy przypisać jednemu środowisku, w czasie gdy drugie stosuje je wręcz bardziej. Druga różnica, że inni użytkownicy nie brną w jednostronną narrację, a Ty tak.
Odnośnie konwencji to ciekawe jak zakończy się temat nielegalnego udziału TVP w kampanii RT. Choć kto śledzi choć trochę politykę w naszym kraju, to zna już odpowiedź, niestety.
Widzę, że dziś wstałeś jako inny człowiek. Rafał czy to Ty? Choć wciąż używasz zwrotu, że PiS niby bardziej, choć dostałeś wyżej kilkanaście przykładów plemiennej, wręcz jaskiniowej narracji KO, nie tylko ode mnie i w sumie na żaden nie odpowiedziałeś.
Mazurek wczoraj fajnie podsumował PO, oni nie mają żadnego programu, który by ich promował. Jedyne co powtarzają cały czas to działania przeciwko PIS.
Projekty PISu:
CPK - największy przeciwnik z PO Dariusz Kusia teraz będzie prowadził ten projekt.
500 plus - pis wprowadza, płacze, że nas nie stać a jednak się udało.
PPK - PO zabrała pieniadze z OFE w 2014 roku , a PIS wprowadził w 2019 roku PPK jako dobrowolny system oszczedzania.
Mur- na granicy polsko-białoruskiej został zbudowany w 2022 roku.
Wojska Obrony Terytorialnej - 1 stycznia 2017, które tyle dobrego zrobiły podczas powodzi.
Wymieńcie mi proszę jakieś wielkie projekty PO.
Mnie to mimo wszystko fascynuje, że w Polsce wystarcza, żeby o czymś dużo mówić i już nagle staje się to jakimś wyznacznikiem realizacji.
Ten sztandarowy projekt CPK to chyba najlepszy tego przykład.
Przez lata słyszałem, ze to najważniejsza inwestycja, która przeniesie nas w przyszłość. I pomimo tego przez 8 lat nic z tego nie zrobiono. Nic xd nawet gruntów nie wykupiono.
A dzisiaj ktoś pisze o tym jako o wielkim projekcie Pisu, który oni zrealizowali XD
Zabrała pieniądze z OFE.
Idiotyczny system, w którym płaciliśmy i zadłużaliśmy się w zasadzie za nic. Fundusze wykupowały z tych pieniędzy obligacje (na dodatek pobierały marżę), państwo musiało tę dziurę w FUS zastępować środkami emitowanymi z obligacji… które - uwaga, uwaga wykupywały fundusze. Perpetum debile.
Pieniądze z OFE są na subkontach ZUS. Natomiast nie pytaj lepiej co się stało z całą resztą tych środków już za rządów Pisu xD
Ale dokończony przez Platformę wraz z wyłączenie przepisów azylowych (osobiście zresztą uważam, że to błąd, ale co zrobisz. Temat migracji jest politycznie przegrany).
Zresztą to jest ten duży projekt? Jeżeli przerzucenie dużych środków jest już dużym projektem, to cała przebudowa polskiego wojska będzie historycznie największym projektem tego kraju.
300 mld pójdzie w przeciągu tych kilku lat.
Masz do tego chociażby projekt In Vitro. 12 tysięcy ciąż w ciągu ostatnich 1,5 roku. (Z tego co patrzę to prawie 13k za 400 mln)
Ciężko o lepsze pokazanie, że nie ma się zielonego pojęcia o temacie. W jednym szeregu mógłbyś stanąć z Magikiem.
Czyli ich projekt to tylko In Vitro ?
- PO zabrało połowę z OFE, a w 2021 PiS dokończył dzieła i zlikwidował OFE pobierając 15% prowizji.
- Co do CPK nie mam zdania, nie jestem specjalistą. Widzę jednak, że kilka sztandarowych projektów jak Przekop, Dwie Wieże poniosło klęski. Podobnie lotnisko w Radomiu.
- 500/800+ jest w zasadzie na kredyt. Mamy całą rzeszę funduszy wyciąganych poza budżet.
Co do innych inwestycji to przede wszystkim:
- Prawie 1500km autostrad i prawie 1500km dróg ekspresowych - odpowiednio za PiS 240 km i 1740 km
- Zakup Pendolino i modernizacja kolei - i tutaj PiS kontynuował modernizację, nawet z lepszym skutkiem niż wcześniejsza władza.
- Gazoport - terminal w zasadzie zbudowany w latach 2010-2015, chociaż plany były już w 2006 r.
- Caracale miały być też takim projektem, ale potem nadeszła zmiana władzy i miały być BH, a w sumie do tej pory nie ma nic.
Przykład Gazoportu i kolei dobrze pokazuje jak należy zarządzać państwem. W 2006 r. były pierwsze plany za Marcinkiewicza, a projekt został wykonany pomimo zmiany władzy. I tak to powinno wyglądać, o ile projekt ma sens rzecz jasna.
Ja natomiast bardziej cenię sobie zmiany, które nie są medialne, często na papierze i nie można ich pokazać przed kamerami.
Jeżeli Ty masz taką samą wiedzę jak w kwestii KPO to po prostu już się nie lepiej nie udzielaj, bo to jest śmieszne, że masz czelność coś takiego pisać xD
@Donkokos jeżeli modernizacja polskiej armii za największe historycznie środki to mało… to nie wiem co Cię by innego przekonało.
Zresztą takie pytania kieruj do sympatyków PO albo do rządu, ja jestem niechętny obecnej koalicji za niedowiezienie kwestii społecznych i zdecydowanie wolałbym rządy Razem.
Po prostu bawi mnie ta prawicowa narracja, która się niektórzy karmią.
Dwukrotnie miałeś okazję odnieść się do KPO gdzie jest błąd, dwukrotnie wybrałeś wycieczki personalne. Wybacz, ale dalsze zapasy w błocie na tym poziomie mnie nie interesują. Jeszcze to pisanie o prawicowej narracji gdy samemu powiela się informacje o których nie ma się pojęcia, głównie CPK. Urocze.
Już Ci napisałem. To, ze w ramach swojego zideologizowania nie jesteś w stanie tego dostrzec. To już nie mój problem.
Jeżeli twierdzisz, że wypadkowa zablokowania KPO to wynik jakiegoś dogadania się obecnego rządu z unijnymi instytucjami, to zabawne jest w takim razie to, że nie dogadali tego, żeby je wszystkie odblokować po przejęciu przez nich władzy.
Do tego jakieś kolejne zarzuty o tym, że już mają je rzekomo kolejny raz blokować…. Kiedy ich nawet całościowo nie odblokowano.
Mówisz o jakichś wycieczkach personalnych? Mistrzu, przeczytaj swoje komentarze wcześniejsze. To jest potok jakichś ataków i zarzutów bez żadnych podstaw.
No jednym słowem - urocze. To jest jakaś domena polskiej prawicy, że zawsze oskarżają drugą stronę o coś o co sami robią.
Już za pierwszych rządów PO - PiS donosił do instytucji unijnych, teraz donosił do Trumpa, ale są pierwsi do podnoszenia czegoś o zdradzie i zagranicy.
Co do CPK to idealny przykład, że jedyne co jesteś w stanie napisać, że „no no nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz”, ale nie umiesz nawet tego uargumentować.
Urocze.