Już nie mówiąc nawet o tym jak to nie chciałeś marnować czasu na dalsze rozmowy, a i tak odpisujesz. Nawet w tym nie umiesz być słowny.
Postawili PiSowi pewne warunki. Których nie spełnił ani PiS, ani PO, to jak mieli odblokować całe? Już sam fakt odblokowania części wiele mówi, dodaj 2 do 2.
No i właśnie dlatego można blokować pozostałą część. Jak możnaby grozić blokowaniem przekazania czegoś co juz się przekazało? Sorry, ale serio dyskusja na tak niskim poziomie mnie nie interesuje……
Jak ktoś pisze, że „nic” nie zrobiono, to znaczy, że ma zerowe pojęcie. Nie będę streszczał i nawiązywał, bo hasła typu decyzje środowiskowe, czy chętni inwestorzy zza granicy nic Ci nie powiedzą, bo nie masz żadnego rozeznania. Mogę polecić serię filmów Wilka na Kanale Zero. Człowieka który brał udział w odbudowie LOT (który Tusk chciał zamknąć), a teraz pracuje w kanadyjskich liniach. Jednym słowem, zna się na rzeczy. Oglądnij, fajna seria. Chyba, że wolisz eksperta Pana Laska, eksperta od katastrof lotniczych, to potem katastrofalnie wypadasz w tym temacie.
Masz racje, odniosłem się niepotrzebnie do kolejnego ataku personalnego. Dlatego już nie będę marnował czasu na zapasy w błocie, bo na wyjeździe grą się ciężej.
Dzięki za info, cieszą projekty wprowadzone przez jedną władzę i dokończone prze druga władzę.
Oby więcej takich projektów. Szkoda, że jest ich tak mało.
Sam napisałeś, że w Polsce wystarcza, żeby o czymś dużo mówić i już nagle staje się to jakimś wyznacznikiem realizacji.
Więc nie uwzględniłem jeszcze tego projektu.
Hmmm o czym to może świadczyć… może nie o jakimś tajnym spisku NWO na zlecenie Tuska i Sorosa, a tego, że te środki miały zostać przekazane w związku z realizacją pewnych zmian w kraju.
Tusk ma większą wiarygodność, bo tych zmian w zakresie sądownictwa nie wprowadzał, a i podjął próby chociażby zablokowana ustawa przez Dudę.
Ale nawet pomimo tej większej wiarygodności nie dostał wszystkich środków xD jak na ten spisek to giga średni finał dla Tuska.
Czyli fikcyjny scenariusz traktowany jako prawda objawiona, bo tak powiedzieli w Republice. Zastanów się nad tym co sam proponowałeś i wyłącz telewizor.
Bo ta logika jest rozbrajająca.
3 albo 4 raz to piszesz i kolejny raz odpisujesz.
A potem płaczesz o jakieś wycieczki personalne i ad personam - kiedy cały wątek jest tym przez Ciebie zalany.
I kolejny raz.
Przypomina się ta słynna orka Radbuga
Różnica jest taka, że te pieniądze w budżecie zostały już przeznaczone, a część umów podpisana, ale ja się zresztą z Tobą zgadzam. Dopóki to nie zostanie zakończone to nie można tego brać za żaden pewnik.
Przecież przyznałem Ci rację, że odniosłem się ponadprogramowo i to był błąd. A Ty dalej jedziesz i spamujesz nie potrafiąc nawet edytować komentarza.
Merytorycznie nie prezentujesz nic. Atakujesz personalnie i niepotrzebnie się do tego odnosiłem po raz kolejny. Masz rację. To ostatnia odpowiedź do Ciebie, bo logika typu „nie dali nam wszystkiego, to nie mają jak blokować reszty” jest po prostu absurdalna i zrozumieć to powinna osoba po szkole wyższej, po podstawówce, a nawet wyborca Razem.
Więc to ostatnia odpowiedź i ostatnie ustosunkowanie się do braku chęci udziału w zapasach w błocie.
Osobna kwestia jest to, że jeden mój wpis policzyłeś trzy razy. JEDEN WPIS.
Odniosłeś się nadprogramowo już kilka razy.
I znowu jakieś ad perosnam i wycieczki personalne, a taki byłeś stanowczy wcześniej w tych kwestiach ;]
Jak widać przywołana przeze mnie zasada idealnie wpasuje się w te kwestie.
W kontakcie tego KPO - wydaje się, że po prostu nie zrozumiałeś tego co sam napisałeś jak i tego co napisałem ja. Zachęcam do odświeżenia poprzednich komentarzy.
Tak? No to policzmy :]
Nawet w tym nie umiesz być słowny i uczciwy. Może tym razem się uda
Jeżeli chodzi o sposób wysławania się i inteligentne szpileczki to Kaczyński zajmuje top2 wśród polityków. Top1 to oczywiście Braun, ale to jest tak oczywiste, że nie powinienem tego pisać.
Cieszy mnie, że można tu z większością spokojnie wymieniać poglądy polityczne z innymi bez hejtu, jakiego pełno w internecie. Niestety, zaślepieni fanatycy zdarzają się po każdej stronie sceny politycznej – i to właśnie oni często najbardziej psują debatę publiczną.
Każdy z nas ma prawo głosować jak mu podpowiada serce czy rozum.
@AquerdationLFC
Prowokujesz swoimi wpisami do odpowiedzi, a później wypominasz, że ktoś odpisuje. Nie chcę nikogo moralizować, ale bądźmy poważni.
W sprawie CPK nawet posłowie partii Razem punktują obłudę rządu Tuska i celowe torpedowanie projektu. Zarzucanie Pisowi tego, że “nawet nie wbili łopaty, więc co to za budowa”, co nagminnie robili posłowie PO, to wybitna manifestacja ignorancji, populizmu i manipulatorstwa, i jest to tak oczywiste, że mogę to rozwinąć (bo zaraz ktoś mi zarzuci brak argumentów) tylko na wyraźną prośbę (a i tak nie obiecuję). Tak jak z budową zapory na granicy wschodniej, gazoportem, Baltic Pipe, przekopem mierzei i wieloma innymi projektami.
Lekko zmieniając temat - czy ktoś mógłby wskazać przyzwoitego w kontekście dokonań ministra obecnego rządu?
Serio? Jak to jest top2 w wbijanie szpilek i dykcję to ja nie wiem. Mogę wystartować z nim na solo. Jest wiekowy więc brzmi jak sepleniący dziadek a jak go sprowokują to skrzeczy jak nad trumną, nie ma w tym krzty jakiegoś wysłowienia czy kunsztu słownego jakiego wyuczył się Braun. A to że się wszyscy dookoła śmieją to akurat odgórny nakaz.
…. Ja je@ie ale tu jest rynsztok…
Tak zwany „temat zastępczy”
I niestety to na ludzi działa, bo PiS zły i mamy aktualny rząd, który zmienia zdanie w zależności kto słucha. Odrzucenie obywatelskiego projektu CPK na starcie, to wisienka na torcie tej OBYWATELSKIEJ koalicji.
No pis jest chujowy, ale przynajmniej wiadomo czego mniej więcej się po nich można spodziewać. Ta śmieszna koalicja mówi jedno, robi drugie. To o wiele bardziej niebezpieczne. Z resztą Tusk to robił już tyle razy, że nie chce mi się tego gówna poruszać na nowo. Musi przyjść ktoś spoza układu. Ktoś kto nie jest finansowany przez obce zagraniczne podmioty.
Ja prowokuję? To prześledź to co pisał kolega Marek wyżej. Jakim językiem się posługiwał i co dokładnie pisał.
Jeżeli ktoś stosuje jakieś wyszydzające czy takie paternalizujace tekstu pokroju „hmm ale niska metroryka, hmm nie będę tracił czasu na dyskusje, zabawa w błocie itd.”
To mam prawa wyśmiać to, że sam się do tego nie stosuje.
Ja chętnie posłucham w jakim zakresie jest to manipulacja czy ignorancja. Oglądnąłem wszystkie filmy Wilka (szkoda, że to lobbysta i człowiek powiązany z Pisem) w tym zakresie i znam doskonale działalność Pani Matysiak.
Mnie to po prostu zastanawia, że te same schematy, które tłumaczą PiS z pewnych działań - już nie są stosowane w stosunku do innych. Jeżeli PiS realizował przez kilka lat etapy projektowe - to już jest to schemat, o którym mówimy, że prace szły.
Jak to samo się dzieje za PO - to projekt jest już torpedowany. Jak PO rozpisuje postępowania przetargowe czy przygotowało finansowanie - to już nagle jest to zatrzymywanie projektu.
I tutaj nagle nie ma problemu z brakiem merytoryczność.
Ciekawe, czy tacy w ogóle są w naszej polityce.
Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się dla naszego kraju przemęcza, premier Tusk Donald, naszego kraju Polska. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki! To mówiłem ja – Jarząbek z lfc.pl, politykier internetowy III klasy.
To bardzo dobre pytanie. Zastanawiam się nad tym często. Stawiałbym, że Zandberg i Braun nie są finansowani, ale muszę podkreślić, że nie mam do tego całkowitej pewności.
Na wstępie, zanim zaczniesz płakać, że Ci odpowiadam, to w temacie KPO zaprezentowałeś poziom no nienajlepszy i kontynuowanie go nie miało sensu. CPK to osobny temat, o którym znów nie masz zbytnio pojęcia, więc pozwolę się odnieść.
Dosłownie odpowiadasz na wpis w którym jest nawiązanie do braku łopaty. Choć takie inwestycje trwają latami przed wbiciem łopaty. No, ale według Ciebie nie zrobiono „nic”.
Żebyś jednak nie uciekał do wymówki o atakach personalnych. Tutaj masz przykład, pierwszy lepszy link:
https://www.cpk.pl/pl/aktualnosci-2/co-dzialo-sie-w-cpk-w-2024-roku
Chyba, że wolałbyś, żeby budowa ruszyła bez zezwoleń, bez gwarancji finansów na całą budowę, a przede wszystkim bez projektów, na spontanie, no to sorry, ale tak się nawet domu nie buduje.
A może osoba która brała udział w ratowaniu LOTu? W 2013 roku Tusk chciał zamykać lot, dziś możemy debatować o nowym miejscu dla rozwoju tej firmy. No ale problemem jest to, że popiera pomysł PiSu, a nie popierał w 2013 pomysłu Tuska o zamknięciu LOTu. Mógłbyś napisać w czym się Wilk myli, ale Twoje argumenty to: lobbysta i PiS. Ambitnie, merytorycznie, doceniam.
Tą logika również każdy pomysł KO, Lewicy i Jakubiaka itd itp będzie bez sensu, bo zawsze będą w realizacji brać udział ludzie których dana partia wybrała, zaufała, a więc i „powiązała” ze sobą. Gdzie tu sens? Rozumiem że można krytykować kogoś znikąd, kto nie pracował w temacie i sie pojawił nagle, ale gościa ktory ratował LOT? Jakiś sukces jak widać ma na koncie.
A to bez przykładów takie gadanie, byle gadać. Zero przykładów, zero merytoryki, tylko populizm i ogólniki.
Mam do Ciebie jedno pytanie. Czemu wypowiadasz się w tematach o których nie masz pojęcia, w których nie potrafisz wskazać co jest nie tak? A potem zdziwiony, że skoro nie piszesz nic merytorycznego, żadnego przykładu, to człowiek odpisuje do Ciebie, a nie do Twoich przemyśleń. To nie musi być prawda objawiona, nie każdy musi być ekspertem w każdym temacie, ale żebyś chociaż napisał cos co logicznie da się obronić.
@AquerdationLFC Tyle razy wypominałeś, że wracam do tematu, a teraz sam wracasz choć już został zakończony. Konsekwentnie
Leszek Bubel oraz Maciej Maciak
No i znowu. Wychodzisz ze swoich pozycji sympatyka prawica i chociaż próbowałem Ci wytłumaczyć to czemu to co napisałeś jest absolutnie nieprawdziwe, to Ty okopałeś się w tym swoim poczuciu wyższości i nawet nie odniosłeś się do tego - tylko zmieniłeś temat i zacząłeś pisać kolejne wyssane teorie.
Ja rozumiem, że poczucie oblężonej twierdzy jest swoistym motywem przewodnim na prawicy, więc to zrozumiałe.
Ale jeszcze na spokojnie, żebyś zrozumiał:
KPO zablokowane za rządów PIS (Ty stwierdzasz, że to ustawka Tuska z Unią) →
tłumaczę Ci, że to nie ma kompletnie sensu, bo inaczej te środki z automatu zostałyby odblokowane po przejęciu przez niego całej władzy →
Tusk pojechał tam i wynegocjował odblokowanie części środków →
ale dalej w tym zakresie w jakim obecna władza nie dostosowała zmiań (głównie innych kamieni milowych to te środki są zamrożone) →
Ty widząc, że napisałeś głupotę okraszoną jakimiś frazesami o braku merytoryczności wymyśliłeś sobie, że teraz znowu je zablokują przez Nawrockiego →
Jaka za tym logika stoi? Tego już się nie dowiemy.
To tylko podsumowuje to, że Ty nie opierasz się na faktach, a na tym co powiedzą Ci w telewizji.
Jeszcze za poprzednich rządów PO/PSL - doszło do uratowania LOTu dofinansowaniem w wysokości 500 mln złotych. A ty opowiadasz o jakichś planach, które nigdy nie weszły w życie.
Jest zresztą jeszcze raport z NIKu w tej kwestii: NIK o restrukturyzacji PLL LOT - Najwyższa Izba Kontroli
I tak, LOT był w tragicznej sytuacji, m.in. w związku z decyzjami zarządów z ramienia PO/PSL, ale mówienie o jakiś ratowaniu LOTu przez Wilka to jakaś fantasmagoria. Sam Wilk był już w LOT w 2013 i brał udział w planach restrukturyzacyjnych, które były niewystarczające - co jest zresztą w raporcie NIK.
Opisujesz w tym momencie siebie. Dałem przykład klarowny - jeżeli prace wykonywane przez PO obecnie czyli rozpisywanie przetargów, zabezpieczenie finansowania czy dokończenie wykupu gruntów pod CPK jest torpedowaniem projektu CPK - to jak inaczej określić działania PISu.
Odnieś to do tego co pisałeś o KPO i tyle xD
A ja gdzie pisałem, że kończę dyskusję xD? To są Twoje słowa i ta rzekoma niechęć do taplania się w błocie. Czemu znowu przerzucasz na mnie ciężar swoich decyzji.
Tutaj jest zresztą niezłą “dyskusja” Laska z Wilkiem odnośnie projektu:
Co do wątpliwości odnośnie Wilka i tego, że jego działanie ma charakter bardziej polityczny, aniżeli merytoryczny to warto przypomnieć, że jest autorem projektu ustawy tak dla cpk i to tylko część:
- Zobowiązanie do realizacji lotniska CPK do końca 2030 r.
- Zobowiązanie do realizacji inwestycji kolejowych na trasie Warszawa-Łódź razem z węzłem CPK do końca 2030 r.
- Zakaz inwestycji na Lotnisku Chopina, które nie gwarantują ekonomicznego zwrotu do dnia 31 grudnia 2030 r.
Ale postępowanie przed KE toczyło się później, tak żeby to nie była pożyczka, a dofinansowanie bezzwrotne, które pozwoliło na uniknięcia bankructwa.
Wilk pracował w PWC jeszcze wcześniej i przygotowywał plany restrukturyzacji.