Ciekawe jak na polskim podwórku sprawdziły by się filozofie tego Pana. Ktoś zagłębiał się w ogóle w ten temat? Wyłączając stosunek do czarnych to bardzo mnie zaintrygował ten nurt.
Zaginasz troszkę czasoprzestrzeń.
Pożyczka 20.12.2012
Tusk mówiący o zerwaniu doktryny ratowania LOTu 03.01.2013
Wilk przychodzi 10.2013 i nikt nie mówi, że był głównym bohaterem, ale, że brał udział
Przecież to jeszcze bardziej potwierdza jego wiedze i udział jego doświadczenia w skutecznym postawieniu LOT-u na nogi. To już drugi potężny byk logiczny dzisiaj.
A jakiekolwiek powoływanie się na Laska obraża inteligencję każdego użytkownika forum czytającego ten wątek. Naczelny hejter CPK, potem odpowiedzialny za budowę CPK. Logiczne? Nie bardzo. To ile on kłamstw na temat CPK wypowiedział możesz znaleźć na wspomnianym Kanale Zero.
Bedac dokładnym to Ty zacząłeś wycieczki personalne wtrącając się bez żadnej argumentacji do mojej rozmowy z Magikiem. Choć oczywiście faktem jest, że niepotrzebnie Ci odpowiadałem, bo merytorycznie nie było na co.
Twoja pierwsza wiadomość do mnie. Odniesiesz sie @AquerdationLFC ? Gdzie tu merytoryka i brak wycieczek personalnych? Bo jednak widoczny brak merytorycznego ustosunkowania się (co później potwierdziłeś) jak i obecność wycieczki personalnej.
To prawda, nie zachowałem się symetrycznie i nie skrytykowałem innych - oni również prowokują. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że Twój post w którym cytujesz CzerwonegoMarka pięć razy pod rząd bardzo rzuca się w oczy, a mi zwyczajnie w świecie szkoda czasu na analizowanie kto zaczął lub kto jest bardziej winny.
Ale sam przecież sobie odpowiedziałeś - proces inwestycyjny to wieloetapowa, skomplikowana rzecz, szczególnie biorąc pod uwagę skalę CPK. Wybór lokalizacji, analizy ryzyka i opłacalności, ustalenie źródeł finansowania, opracowanie koncepcji, uzyskanie warunków zabudowy, decyzji środowiskowych, sporządzenie projektu budowlanego, uzyskanie pozwoleń, sporządzenie kosztorysów i harmonogramów prac itd. - bardzo dużo czynności zanim na plac wjedzie pierwsza koparka. A później wychodzi taki Tusk i bredzi o tym, że co to za budowa, i 30% społeczeństwa mu bezkrytycznie wierzy. A wcześniej wiceprzewodniczący jego partii mówi, że lotnisko jest niepotrzebne bo jest już w Berlinie, a pomysł Pisu to megalomania. Sam premier zaś dodaje, że on ma lotnisko pół godziny od domu i nie widzi potrzeby budowy kolejnego xD. Chyba łatwo na tej podstawie ocenić jaki ma stosunek do tego projektu, prawda? I dlatego zaraz po objęciu władzy wyznaczył jednego z największych krytyków projektu jako pełnomocnika. Ten najpierw powołał się na nieistniejące ekspertyzy, następnie te eskpertyzy zlecił, a na koniec te zlecenia unieważnił. Tutaj jest więcej na ten temat: Oto jak Donald Tusk i Maciej Lasek zmienili zdanie ws. CPK. Rok temu los nie był przesądzony
Jeśli więc politycy PO nie wiedzą jak wygląda proces inwestycyjny, to są ignorantami. W przeciwnym razie są populistami i manipulantami.
Przecież, to co mówisz w ogóle nie trzyma się kupy.
To jest jedyny sens, odblokować część, bo przecież KO nie wypełniła żadnego postulatu który został postawiony przez PiSem. Wypłacając całą pulę UE by się ośmieszyła.
Oni skarżyli, oni jechali, nie ma tu żadnej filozofii.
No nie zastosowała, dlatego to dalej UE może dyktować warunki.
Nie ja, polecam wypowiedź Moritza Kornera, koalicjanta Hołowni w UE.
Po prostu logika. Przypominam Ci, że dzisiaj:
- Napisałeś, że Unia mogłaby szantażować niewypłaceniem reszty środków, nawet gdyby zdążyła nam je wypłacić. Ja jak pożyczę od Ciebie 100 zł, oddam Ci 100zł, to i tak będę dawał Ci wymagania, bo inaczej nie oddam Ci pieniędzy, a Ty uwierzysz…
- Negowałeś wpływ Wilka w odbudowę LOT-u, choć sam później piszesz o jego wpływie na restrukturyzację.
No będę brutalny, nie jesteś demonem logiki, a w temacie KPO i CPK jesteś po prostu skompromitowany. To ostatnia wypowiedź w temacie KPO, bo ta Twoja “logika” zasługiwała na podważenie.
A jeśli w temacie CPK uważasz, że nie zrobiono NIC, to cóż…w sumie brak słów.
W TVN powiedzieli, że chodzi o praworządność, to chodzi o praworządność! @AquerdationLFC potwierdzi.
Przez lata głosowałem na PO, ale ostatnie wydarzenia całkowicie mnie od nich odsunęły. Mówili o hejcie ze strony PiS, a sami potrafili traktować inaczej myślących z pogardą. Widziałem to nie tylko w mediach, ale też wśród znajomych — brak chęci do rozmowy, tylko wyzwiska i etykietowanie.
Liczyłem na zmianę w TVP – dostałem to samo, tylko z innym logo. Dla mnie nie liczy się, kto rządzi, tylko czy robi to uczciwie i z szacunkiem dla obywateli. Tego zabrakło.
Nie bronię PiS, ale nie widzę dziś w PO realnej alternatywy. Chciałbym kraju, w którym da się rozmawiać mimo różnic — bez hejtu i podziałów.
Muszę powiedzieć, że faktycznie nawet jak wymiany słowne nacechowane emocjonalnie to nie widzę, żeby obie strony jakoś szczególnie hejtowały co cieszy
Oczywiście zdarzy się taki śmieszek trollik jak @josif, który lubi “podostrzyć” i jest skąpy w merytoryce, ale mi się tam przyjemnie czyta wątek
I mam jeden wniosek zarówno rządom PO jak i PiS coś wychodziło, a więcej nie wychodziło. Oba ugrupowania mają tendencję do nadużywania władzy PO chyba bardziej w białych rękawiczkach, PiS wchodząc razem z drzwiami na wzór Orbana.
Bardzo mnie cieszy, że nawet obrońcy PO i PiS w tej dyskusji w gruncie rzeczy szukają alternatyw w postaci nowszych tworów jak Razem, Konfederacja. Co jak co, ale im szybciej PO i PiS przewrócą się na ten swój “głupi ryj i go sobie rozwalą” tym lepiej dla tego kraju.
Ja osobiście miałem w życiu etapy gdzie bardziej lewicowałem czasem wychylałem się w drugą stronę, ale aktualnie jestem już chyba centrysta z krwi i kości. Więc na ten moment nie widzę dla siebie przedstawiciela na polskiej scenie politycznej. W teorii to PSL i PL2050 na takie się kreują, ale PSL jest skompromitowane, a Hołowniacy mało wiarygodni. Pozdrawiam kolegów i koleżanki
Dokładnie mam tak samo. Jestem w swoich poglądach centrystą i boli mnie , że nie ma partii, na którą z czystym sumieniem bym zagłosował. Pewnie dlatego, że polityka, to niestety emocje i polaryzacja w tej chwili. Więc takie partie lub osoby o centrowych poglądach praktycznie nie mają siły przebicia.
Mówisz o tym zakupie Abramsów, K2, Himarsów oraz F35 za czasów PiS? Które JUŻ FIZYCZNIE ZNAJDUJA SIĘ W POLSCE, bo dotarły tu w przyśpieszonym tempie dzięki świetnym relacjom PiSu z USA (konkretnie z Trumpem). Bo PO jak zwykle obiecało, ale nawet nie wybrali jeszcze co i w jakiej ilości chcą kupić.
Ale cóż szkodzi obiecać?
Eeee, ale przecież DOKŁADNIE TAK było. I potwierdzają to sami politycy PO, to nie jest żadna “prawicowa narracja”. To politycy PO, ci najwięksi zresztą, grali kartą, ze “jak na nas zagłosujecie to od razu odblokujemy KPO!”. No chłopie no. Mam ci znaleźć 1000 takich wypowiedzi?
Czym było “odblokowanie dzień po wyborach KPO” jeżeli właśnie nie DOGADANIEM SIĘ naszych liberałów z estabilishmentem rządzącym ówcześnie Unią Europejską? Czy chodziło o to, że może w jeden dzień po wygranej naprawią cały nasz system prawny, przywrócą praworządność i dlatego nam Unia w 24h odblokuje, a nie zakulisowym DOGADANIEM SIĘ? No chłopie, nie ośmieszaj się. Stać cię na więcej.
Sprawa KPO jest czymś co ostatecznie dyskredytuje PO w moich oczach. Donoszenie na własny kraj po to by zablokować mu fundusze i uderzyć w PiS. Pewna granica została przekroczona. Polska, a raczej LUDZIE, potrzebowali tych pieniędzy po 2 ciężkich latach pandemii. Firmy upadały, ludzie tracili oszczędności życia, a PO uznała, że mogą oni zdechnąć z głodu w imię ich politycznych, partyjnych celów walki z PiS. Rozumiem brak wsparcia po linii narodowościowej i przegrana PiSu w europarlamencie tam 27:1 czy blokowanie pisorom “zaszczytów” zostania jakimś tam komisarzem unijnym czy coś. ALE donosy na własny kraj, skutkujące GŁODZENIEM FINANSOWYM WŁASNYCH OBYWATELI (i niszczeniem życia zwykłym ludziom, bo rząd się sam wyżywi)? Albo są kretynami i nie domyślili się że takie będą konsekwencje ich grania przeciwko Polsce i brokowania KPO, albo mieli w dupie zwykłych ludzi, ich firmy ich problemy i odbudowę kraju po pandemii. Które?
Dyskusja zatacza 50 krąg, więc po co mam niby pisać długie elaboraty jak mógłbym skopiować swoje stare posty. Polityka popisu za wiele się nie zmienia.
Prosiłbym o nie cytowanie mojego loginu ze znakiem @, bo myślę, że to cos ważnego a to jak zwykle jakiś koleś chce wejść ze mną w wojenkę.
Btw żeby nie było spamu w temacie przeznaczonym do spamu
Xddd
Abramsy
Abramsy już w Polsce. Kolejny transport czołgów dla Wojska Polskiego
W piątek, 9 maja 2025 roku Agencja Uzbrojenia poinformowała o przybyciu do kraju kolejnego transportu czołgów M1A2SEPv3. Polska zamówiła łącznie 250 wozów tego typu. W piątek przybyło ich do kraju 19. To drugi transport tego typu w tym roku. 18 stycznia 2025 roku do Polski przypłynęło pierwsze 28 Abramsów. Oznacza to, że łącznie mamy ich już 49, czyli niemal pełen batalion (który w Wojsku Polskim liczy 58 wozów).
K2 i cała reszta koreańskiego szpeju
W piątek, 21 lutego 2025 roku Agencja Uzbrojenia poinformowała o kolejnej dostawie ciężkiego sprzętu wojskowego z Korei Południowej. Tym razem do polskiego portu zawitać miał transport 14 czołgów K2GF Czarna Pantera oraz 8 armatohaubic samobieżny K9A1. To jednak niejedyna dostawa w tym roku.
Łącznie w ciągu pierwszych dwóch miesięcy nasza armia wzbogaciła się o 42 nowoczesne zachodnie czołgi podstawowe K2 Czarna Pantera oraz M1 Abrams, 8 armatohaubic samobieżnych K9A1 oraz 18 sztuk modułów dla wyrzutni HOMAR-K. Wiele wskazuje na to, że ten rok będzie bardzo intensywny pod względem dostaw nowoczesnego sprzętu wojskowego.
F-35
Pierwszy samolot F-35A - który jak pozostałe 31 maszyn w polskiej służbie będzie nosić nazwę “Husarz” - został oficjalnie zaprezentowany i formalnie przekazany Polsce podczas ceremonii w Fort Worth w sierpniu. Lockheed Martin zapewnia, że jeszcze w tym roku gotowy będzie drugi myśliwiec dla Polski, a do końca 2025 r. do Ebbing dostarczonych ma zostać sześć kolejnych egzemplarzy. Do Polski pierwsze F-35A trafią w 2026 r., najpierw do bazy w Łasku, a w 2027 r. do bazy w Świdwinie.
Według zapowiedzi koncernu Lockheed Martin, jeszcze w grudniu polscy piloci mają rozpocząć szkolenia na nim w bazie lotniczej Ebbing w Arkansas.
To się realizuje etapami. I to w sporej części z tego budżetu, którym dysponuje obecna władza.
Wystarczy zresztą spojrzeć na ustawę budżetową na ten rok.
Co ma to do tematu. Tusk zapowiadał, że uda się to odblokować, ale nie udało się całkowicie. Powtarzam po raz kolejny. Skoro to była ustawka Tuska - to czemu najzwyczajniej w świecie nie dostał wszystkich tych środków. Mógł wykorzystywać to w swojej propagandzie czy po prostu do realizacji większej liczby projektów.
Tym, że Tusk miał większą wiarygodność w kwestii praworządności, aniżeli PIS, który te zmiany wprowadził. Polityka polega na tym, że pewne rzeczy jesteś w stanie wynegocjować nie tylko i wyłącznie na twardych zasadach. PO zresztą wprowadziła również action plan, który miał za zadanie rozwiązać kwestię praworządności. To cały zestaw reform, do której zobowiązał się obecny rząd.
Rząd wyszedł z propozycją zmian, nie brał udziału w pierwotnym demontażu, a więc instytucje unijne były w stanie w większym stopniu zaufać Tuskowi. Nie mówiąc już o zaproponowanych rozwiązaniach.
PIS kilkukrotnie to odrzucał w ramach konstruktywnego dialogu, który był z nim prowadzony przez kilka długich lat. Nie wyszli nawet z jedną propozycją zmian.
PIS przecież mógł zrobić to samo. Pod sam koniec chyba nawet chciał, ale sprawę twardo zablokował Ziobro.
To tylko kwestia nieudolności, a wcześniej podporządkowania się narracji prowadzonej przez Solidarną Polskę, która nie chciała ustąpić.
Case renegocjonowania pewnych rzeczy wyglądał identycznie w kontekście prawa azylowego. Czy w tym kontekście też to krytykujesz, bo samo zawieszenie jest niezgodne z prawem międzynarodowym?
PIS miał okazję cofnąć się ze swoich zmian. Przestań obarczać winą za niepowodzenia tego rządu i ich radykalizm na innych.
Ja rozumiem, że ta narracja jest wygodna, bo ona pozwala szukać kolejnych wrogów i zrzucać winę za niepowodzenia polityki unijnej z PISu, ale jest to po prostu mało poważne.
Już nawet abstrahując od tego, że Komisja Europejska nie działała na wniosek PO czy tam z donosu czy co tam wymyślisz - tylko przez wniosek wiceszefowej KE Verę Jourovą. Sprawa się toczyła od 2017 roku.
Wszystko to co nie pasuje do narracji nagle znika i jest traktowane jako nieistniejące. Jak chcesz uderzyć psa to kij się znajdzie.
Raczej byłem zaskoczony, że wgl zareagowałeś. Dyskusja ma taki charakter, a nie inny bo jest tak duża polaryzacja.
Czyli czysta polityka. Jeżeli PIS jak wskazujesz robił bardzo dużo w kontekście realizacji tego projektu - a jednocześnie sam wcześniej napisałeś, że PO torpeduje ten projekt, to w kontekście tych rzeczy, które się teraz dzieją - czyli chociażby wygospodarowanie środków na realizację, rozpoczęcia postępowań przetargowych czy wykup gruntów - to jest to po prostu element politycznej przepychanki.
Przecież w artykule masz nawet napisane, ze Abramsy zakupione w 2022. To część zakupów PiSu.
F35 również zakupione przez PiS, teraz to dostawy.
Z tymi K2 teraz nie kojarzę kiedy dokładnie zakipione, ale rozmowy zapoczątkowane również za PiSu.
Kolega może i się pomylił, że nie wszystkie są jeszcze w Polsce i jesczze długo nie będą, ale grasz teraz do złej bramki. Trzecia logiczna wtopa dziś. Chyba, że wprost chwalisz miniony rząd, to szacuneczek!
Zaskoczę Cię, ale takich transakcji nie finalizuje się w jednej transzy, tylko jest rozrzucona latami. Oczywiście PO mogła to sabotować, zrywać i płacić kary, ale to nie jej inicjatywa.
„A jak przecież nie twierdziłem, że ten umowy zawiązała Platforma„ vs „ to jest ich sztandarowy projekt.”
Robisz tak sprawie k***ę z logiki, że podejrzewam, że siedziałeś z Nawrockim w Grand Hotelu
Tylko, że to nie ja poruszałem temat zbrojeń i to nie ja teraz podważam swoje własne stanowisko. To co do czego się dziś odnoszę to tylko i wyłącznie hipokryzja i manipulacje Twoje i Magika. Nic więcej, nic mniej. Jak ktoś siedzi w okopie, to go z niego nie wyciągnę.
No z całym szacunkiem, ale po dzisiejszych potężnych czterech wtopach logicznych, nauka zbiorów w Twoim wykonaniu nie budzi zaufania.
Tylko i wyłącznie sobie wystawiasz laurkę. Połączona z wielkimi logicznymi bykami nie jest ona zbyt pozytywna.
Absurdalny poziom hipokryzji. Zbudować narrację o wielkich reformach, gdzie zdecydowana większość roboty została wykonana przez wcześniejszą władze i nazywać sukcesem. Przecież to jest absurd. Jak dołożą kolejne działania, to będzie można dyskutować. Na ten moment sprzęt jest PiSowski, a oni muszą odbudować zaufanie żołnierzy po dyskredytujących filmach i krytykowaniu WOT. Zarzucanie komuś sekty, samemu mówiąc, że z CPK nie zrobiono nic, słodziutkie.
Tymi zakupami dla wojska w USA i Korei bym się tak nie podniecał. To nie jest dobre, gdy armia bazuje na sprzęcie, który ma serwis, części zamienne etc, za oceanem. Na dodatek kiedy twój główny dostawca ma za prezydenta człowieka tak kapryśnego jak Trump. Tu w stanie lewą nogą, tu mu żona nie da, na dodatek prezydent pl mu nie załatwi alternatywy i Polaczki w sumie to zabraniam wam strzelać moimi zabawkami w ruskich, bo w sumie Vladimir to spoko gość. Te zakupy to było mocne zagranie pod publiczkę pisu i będzie nam się to odbijać czkawką długo.
A jak przecież nie twierdziłem, że ten umowy zawiązała Platforma, tylko - że to za ich rządów dojdzie do modernizacji całej armii i to jest ich sztandarowy projekt.
Zresztą to tylko jeden z elementów całego procesu modernistycznego, który będzie się odbywał.
Tylko w tym roku to będzie 124 mld złotych. W tamtym roku to było 117 mld.
Piszesz, że mnie nie będziesz zaskakiwał - kiedy ja to napisałem wcześniej xD? I gdzie ja napisałem, że ten konkretny sprzęt to ich inicjatywa? Czy po prostu bijesz w chochoła.
Co do zrywania kontraktów - to przecież PIS zerwał Cararcale (i nic innego ostatecznie nie zaproponował) jeszcze kary zapłacił - no ale to już kwestia pewnie drugorzędna xD
Chyba są próby jakiegoś renegocjonowania offsetu (na pewno w kontekście tych koreańskich umów) - nie wiem jak to wygląda przy USA, no ale wiadomo jak to jest- jak już podpisane, to trudno coś na kimś wymóc.
Generalnie to te wszystkie umowy offsetowe to dla nas wyglądają koszmarnie - już za czasów SLD przy F-16 to Amerykanie nas potraktowali jak nieopierzone kury i ta umowa to był jakiś absolutny koszmar, ale no cóż.
Ale Ty masz problem z czytaniem. Napisałem Ci wyżej i myślałem, że to jest jasny komunikat. Modernizacja polskiej armii nie będzie się kończyć wyłącznie na tym sprzęcie zamówionym przez PIS xD?
Lubisz tę logikę to ci dam to w formie zbiorów:
Zbiór A - modernizacja polskiej armii
Zbiór B - zamówiony przez PIS sprzęt (zawarte umowy itd.)
Zbiór B jest w zbiorze A. Koszty sporej części tego zbioru B również ponosi obecny budżet.
Nie wiem jak prościej mam to wytłumaczyć xD Modernizacja polskiej armii to ma być projekt długofalowy i kluczowy - na jego realizację składają się również składowe takie jak zamówiony już sprzęt. xD
Nie wiem - jakbym z dzieckiem rozmawiał.
Widzisz, że napisałeś głupotę i teraz próbujesz jakkolwiek się ratować. Możesz tam kolejne razy próbować jakichś tam metod uciekania się od faktów i rzeczywistości - nawet jak ktoś Ci wytłumaczył coś najprościej jak się da, ale długoterminowo to raczej tylko potwierdza, że jesteś już tak mocno zideologizowanym wyborcą, że nic do Ciebie już nie dociera, ani dotrzeć nie może.
Nawet na takiej prostej rzeczy próbowałeś bić znowu w chochoła i uciekać się do jakichś frazesów o logice. Nie tędy droga.
A to chyba w zasadzie podsumowuje całkowicie naszą rozmowę.
Ja istotnie nie mam problemu z chwaleniem rządu Pisu za ich dobre decyzję, nie mam też problemu z krytyką rządu PO za brak dobrych decyzji teraz czy te 10 lat latemu. Życzyłbym sobie całkowicie innej władzy, ale nie ma na to żadnej możliwości na ten moment.
I tutaj jest ta drastyczna różnica pomiędzy nami.
Też bym pochwalił obecny, ale skoro ich kluczowym Twoim zdaniem projektem jest sobie przypisywanie zakupów sprzętu PiS, to cos jest nie tak. Jak odbudują zaufanie żołnierzy, to będzie można dyskutować. In Vitro można pochwalić choć akurat do tych tematów nie przywiązuje aktualnie kluczowej roli, ale nie ma co krytykować.
W żadnym momencie jednak nie dopuściłem się manipulacji typu „z CPK nic nie zrobiono”. Przecież to najbardziej obnażone kłamstwo ostatnich lat. A nawet przedstawiciele partii do której sie przyznałeś wypowiadali się oficjalnie w temacie.
W żadnym momencie nie klasyfikowałem też ludzi po wykształceniu jak niektórzy (nie mówię, że Ty).
Nie moim pierwszym argumentem jest atak personalny, tak jak u Ciebie. Nie ja uciekam się do takich ataków gdy temat wymyka się spod kontroli. Oszywiscie zacząłem Ci w tym tonie odpowiadać, to błąd, ale wartości merytorycznej u Ciebie tyle co nic, albo zmanipulowana jak ta z wojskiem. Przypisywanie sobie działań poprzedniej władzy jest po prostu nie na miejscu. Tak samo jak 800+
W żadnym momencie nie zarzucałem ta jak Twój kolega. że jedna strona gra na najniższych instynktach, jak niektórzy, gdy „ich” ugrupowanie gra Rosja, opłaca farmy hejterow, osobiście wyzywa inne partie itd itp. To też nie do końca Ty. Robią to obie.
To jedyne powody które zachęciły mnie do włączenia się w dyskusję. O rzeczach światopoglądowych nie ma sensu dyskutować, ale Ty czy Magik manipulujecie praktycznie w każdym temacie. Jednocześnie ten poziom zmanipulowania uniemożliwia spojrzenie z boku.
Cały sprzęt który wrzuciłeś był PiSowski, więc się do niego odnosiłem. Nie przypisywałeś im Jelczy, tylko Abramsy, K2. To zasadnicza różnica.
Ale czemu wsadzasz w usta cos czego nie powiedzialem. Gdzie ja twierdzę, że sprzęt to clue projektu modernizacyjne? Gdzie ja przepisuje tamten sprzęt do działań tego rządu.
https://www.polska-zbrojna.pl/Mobile/ArticleShow/43027
Jednak zanim przyjrzymy się największym kontraktom z 2024 roku, warto wspomnieć o zamówieniach wieńczących 2023 rok, które nadały ton na kolejne miesiące zakupów zbrojeniowych. Otóż, w ciągu czterech dni grudnia – od 19 do 22 grudnia – Agencja Uzbrojenia podpisała trzy umowy o łącznej wartości prawie 16 miliardów złotych!
19 grudnia 2023 roku zawarta została umowa z konsorcjum PGZ-Narew na dostawę 24 radarów dalekiego zasięgu P-18PL. Urządzenia te mają być przekazywane Wojsku Polskiemu do końca 2035 roku. Trzy dni później Agencja Uzbrojenia podpisała z konsorcjum PGZ-WWR umowę na dostawę do końca 2027 roku 198 ciężarówek Jelcza (model 882,67 TS), na których zainstalowane zostaną wyrzutnie Homar-K. Za podwozia Skarb Państwa zapłaci 1,5 mld zł. A 22 grudnia 2023 roku Agencja Uzbrojenia zakontraktowała w konsorcjum PGZ-Amunicja prawie 300 tysięcy sztuk pocisków artyleryjskich o kalibrze 155 mm. Koszt pocisków, które mają trafić do wojskowych magazynów do końca 2029 roku, to 11 mld zł
I to tylko przykład - tam masz w linku wymienione wszystkie kontrakty zwarte. Sprzętu od jakichś radarów, po ciężarówki, po rzeczy, które nawet nie wiem co robią.
Nie wiem czemu Ty nie chcesz przeczytać tego co ja piszę.
Gdzie ja przypisałem im ten sprzęt?
Umów zawartych od końca 2023 roku są dziesiątki - może nawet setki: radary, amunicja, helikoptery itd.
Ja powiedziałem, że ich sztandarowym projektem jest modernizacja armii.
To kolega bubek wskazał, że to robił PiS. Ja tylko napisałem to w kontrze do tego, że ten sprzęt jest już w Polsce.
Natomiast cała dalsza obsługa tych kontraktów już spoczywa na tym rządzie. Zawarte przez obecną władze umowy też będą realizowane na kilka/kilkanaście lat do przodu. I wtedy przyszła władza będzie musiała sobie z tym radzić i będziemy ją najprawdopodniej również za to chwalić - nawet jeżeli tych umów nie zaczęła.
Bo będzie na ich barkach spoczywała logistyka, dokumentacja, przygotowanie całej bazy dla tego sprzętu, formowania z udziałem tego sprzętu kolejnych oddziałów, przygotowanie zaplecza itd.
Akurat koreańska część ma być produkowana w Polsce oraz komponenty mają być podmienione na polskie.
Czyli co? Tusk znów kłamał? Szok i niedowierzanie!!! Aaaaa, to były tylko obietnice, tak? Zapomniałem, ze dla wyborców PO nie muszą przecież mieć pokrycia. Cóż szkodzi obiecać. Szkoda że nie udało się w pełni odblokować pieniędzy z KPO, które ONI SAMI ZABLOKOWALI.
Zapowiadał tez 100 konkretów, że będzie taniej, każdemu żyło się lepiej i paliwo po 5.19. Niestety nikt na tym forum, oprócz Australijskiego Magika, za tyle nie kupuje na stacji. Może w Australii te obietnice spełnili?
O, to zajebista ta wiarygodność! Tylko czemu nie oddali nam w takim razie wszystkiego co sama PO zablokowała, skoro są tacy wiarygodni, że aż nikt Tuska nie ogra w Europie? Hmmmmm? Na to też macie wytłumaczenie? A skoro nie odblokowali to ponownie - Tusk kłamał, że “odblokuje DZIEN KU&WA po wyborach”?
XDDDDDXDXDXDXDXDXXXXXXXXXXXDDDDDDDDDDDDDXXXXXXXXXX “konstruktywnego”
Napisze caps lockiem, może dotrze: BLOKOWANIE PIENIEDZY Z UNII EUROPEJSKIEJ, KTÓRE SIĘ NAM JAKO POLSCE I POLAKOM (NIE PIS, NIE PIS, 3X NIE PIS) NALEŻA, TO BYŁO JAWNE SKURW&&&&WO I DZIAŁANIE NA NIEKORZYŚĆ POLAKÓW (NIE PIS) I TO BYŁO POWAZNE… POWAŻNE PRZESTEPSTWO WYMIERZONE W CAŁY NASZ KRAJ! HA TFU NA LUDZI, KTÓRZY TEGO DOKONALI.
Wiceszefowa KE Vera Jourova
Dotarło? Wiem, że nie.
Nie pomyliłem, tylko nigdzie nie użyłem słowa “wszystkie”. Napisałem, że są fizycznie w Polsce. W przeciwieństwie do obietnic PO.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa, graniczącą z pewnością, dojdą szybciej zza oceanu, niż zza Odry.
Zaraz, co? Zakupy sprzętu ZROBIONE PRZEZ PIS to “sztandarowy projekt PO”? Aha, to fajnie. Nie no teraz to trollujesz, mamy potwierdzenie.
Dlaczego ty kłamiesz? Chłopie, dlaczego ty po prostu kłamiesz? Zostaw to Tuskowi, jemu idzie to lepiej.
No ale to że kupiliśmy Black Hawki to pewnie kwestia drugorzędna…
A masz coś więcej o tym? Bo jeszcze w 2023 roku było info, że offsetu nie będzie:
I że on będzie dopiero negocjowany - i z tego co widziałem, to idzie to raczej średnio.
Przepychanka polityczna jest w każdej niemal sprawie.
Nie przeczę, że w sprawie CPK coś się dzieje. Ale dzieje się wolniej niż zakładano, między innymi przez ekspertyzy, o których Tusk mówił:
wszystkie dotychczasowe ekspertyzy stawiają pod znakiem zapytania całą inwestycję
Ostatecznie tych ekspertyz nie ujawnił, a te, które faktycznie zostały zlecone, zostały następnie odwołane. Typowa gra na czas i pod narrację o złodziejach z Pisu.
Niech każdy oceni jak zdrowy rozum posiada polski premier. Wybacz, ale analizy ubsurdalności tych słów nie przeprowadzę bo dostanę raka mózgu.
W związku z wypowiedziami i działaniami premiera, jak i pełnomocnika Laska, nie ma się co dziwić sceptycyzmowi ludzi. Projekt CPK został okrojony, a komponent kolejowy wręcz wykastrowany. I tak dzięki temu w trzeciej dekadzie 21. wieku podróż z Gorzowa do Warszawy wciąż trwać będzie 6h (przy wykorzystaniu ciuchci - bo linia nie jest zelektryfikowana).
Apropos czołgów: to nie jedyna zamówienie z USA.