A ze Szwecji by szybciej dotarły, czy z USA? Bo rozumiem, że Niemcy i Francję wykluczasz jako zagorzały pisowiec (bo to przecież podli ludzie są). Czy za mojego życia pojawi się rząd, który będzie robił politykę i interesy z każdym tam gdzie będą korzyści dla nas?
Koalicja ma różne priorytety. Nie wszystkie elementy z kamieni milowych chcą realizowac i nie wszystkie się uda. Pieniądze są warunkowane wszystkimi zmianami.
Bo wymagało to realizacji również innych kamieni milowych, których Platforma nie realizuje ani nie planowała realizować (jak chociażby oskładkowania pełnego umów).
Te pieniądze są w częściach realizowane.
To jest taki termin w ramach instytucji unijnej, a nie że przymiotnik konstruktywny.
To Pis miał możliwość zmian w zakresie praworządności. W sensie czemu obarczasz winą za niechęć PISu do zmian w zakresie sądownictwa z działaniami PO. PIS miał pełnie władzy i mógł przeprowadzić reformę w sposób, w którym im się tylko podobało.
A co ma rezolucja Trzaskowskiego do uruchomienia procedury z art. 7 z inicjatywy KE?
Powtarzam kolejny raz. To ty napisałeś o tym sprzęcie. Odpal wrzucony przeze mnie link. Projekt modernizacji armii opiera się o wiele innych aspektów i całej innej masie sprzętu.
https://www.polska-zbrojna.pl/Mobile/ArticleShow/43027
Umów tylko z tamtego roku jest ponad 100. W tym już było kilkanaście i będzie więcej.
Caracali miało być od 50-70, a black hawków jest ile 8 xDDDDDDDDDDDDDDDDD?
Dwa - Caracale to kompletnie inny typ uzbrojenia, aniżeli black hawki.
Tutaj porównanie. To trochę inny typ uzbrojenia w kontekście tego czego my oczekiwaliśmy. Plus caracale miały dobry jak na nasze możliwości i standardy zawierania takich umów - offset (włączając chociażby w to - powstanie fabryki chyba w Łodzi)
Jak tak masz debunkować te rzeczy to może tego nie rób
Bo ja generalnie się zgadzam, że KPO się Polsce należało, ale - skoro jesteśmy w Unii i zobowiązaliśmy się do przestrzegania pewnych zasad. Z jednej strony Unia daj, a z drugiej broń boże czegokolwiek od nas wymagaj.
Szwecja ma swoje czołgi, samoloty i wyrzutnie rakiet, sprawdzone w boju i godne zaufania?
Pojawi - jest to PiS kupujący od Szwecji łodzie podwodne SAAB. Pozdrawiam cieplutko.
A te łodzie podwodne chociaż sprawdzone w boju?
Ale to ty typie napisałeś, że kupiła je PO i to ich “sztandarowy plan”, co jest TOTALNYM KŁAMSTWEM GODNYM TUSKA!
Człowieku - TEN SPRZĘT BYŁ KUPIONY ZA PIS I ZA PIS PODPISANO UMOWY. Teraz po prostu on do nas dociera! Co ma do tego PO oprócz tego, ŻE SWEGO CZASU BYLI MU PRZECIWNI?
Jesteś po prostu trollem. Przedszkolak by zrozumiał jak działają dostawy sprzętu i na ile lat są one rozpisane.
Tak. Pływały już w twojej dupie, ale nie miały aż takiego zanurzenia.
Super sprawdzone w tej ostatniej bitwie łodzi podwodnych, wiesz. Mogłeś przegapić, ale to była wielka bitwa i na pewno o niej słyszałeś, bo sie odbyła. Trust me bro! NIe ma znaczenia, zę przemysł USA moze wypluć z siebie dowolną ilość uzbrojenia a Szwecja ma w tym zakresie ograniczone pole. Nie ma znaczenia, że jeszcze do niedawna Szwecja nie była naszym sojusznikiem z NATO a USA było, co dawało im na starcie większa wiarygodność. Nie zaprzątaj sobie tym głowy, jak mówiłem, to nie ma znaczenia! Masz rację - te 5 czołgów ze Szwecji, w razie wojny, szybciej by pontonem przypłynęło niż 250 z USA. Jesteś wielkim geostrategiem militarnym, jak Wolski i Bartosiak razem wzięci!
Zacytuj mnie - gdzie to napisałem, że to kupiła Platforma.
To Ty napisałeś o tym sprzęcie. Ja napisałem o modernizacji armii i to się dzieje poprzez dziesiątki nowych innych umów. Wystarczyłoby 10 sekund, żeby to sprawdzić, ale Ci się nie chciało.
Czyli przez 9 lat dotarło do Polski 8 black hawków. W zasadzie z tego co wiem - tylko na tyle zawarto umowę - MON: umowa na cztery śmigłowce Black Hawk. To drugie takie zamówienie - Money.pl
Te umowy miały bardzo krótki termin wykonalności. Afaik to dostaliśmy je od ręki.
No chyba, że jest jakaś jeszcze inna, o której nie wiem - możesz podrzucić.
Dziękuję za “merytoryczną” dyskusję. Nie pozdrawiam.
Podziwiam @AquerdationLFC @AustralianMagic za próbę spokojnego argumentowania z ludźmi, którzy odpisują jakimś caps lockiem lub memami.
Co innego taki chociażby @n_t - i nawet nie chodzi mi o to, że z niektórymi jego argumentami trudno się nie zgodzić (przynajmniej dla mnie), ale przede wszystkim robi to na poziomie. Jedynie słusznie wszyscy w zasadzie olewacie @josif.
Co to w ogóle za postać tego forum. Najpierw po wygranej Nawrockiego zarzuca forum jakimiś triumfalnymi memami, a potem jeszcze robi jakieś wycieczki w stylu pisania o „praktykach prawnikach” w zakładach karnych. Zaiste zemsta monstrualnych rozmiarów. Zapamiętał to nam wszystkim na całe życie za rozmowę o Trybunale Konstytucyjnym. Zresztą takie mamy czasy, że ludzie własną głupotę czy brak większych życiowych osiągnięć wynoszą do rangi zalety.
Aha, i mam naprawdę nadzieję, że przyszły rząd Pisu i Konfederacji okaże się lepszy od obecnego, bo może będzie to oznaczało, że tutejsi sceptycy co do tych partii (w tym ja) nie mieli racji, ale przynajmniej nie będziemy w wiecznym impasie pt. „zrobimy, ale po następnych wyborach”. Jeśli natomiast okaże się, że jednak obudzimy się w innym systemie politycznym, to warto zapamiętać tę dyskusję.
No mial byc, czy bedzie to bedzie na pewno, tak jak elektrownia jądrowa przeciez. Trzeba tylko byc cierpliwym
Tak, tak jeden, drugiego podziwiacie nawzajem, merytoryka, opanowanie, olbrzymia wiedza zarówno teoretyczna jak i praktyczna, mediolański szyk i paryski czar w swych własnych oczach jesteście zajebiści, w niedzielę sporo takich tych bardziej odklejonych osób, również kilku tutaj wyjebało czołem w mur.
Dyskusja o modernizacji armii to chyba zbyt długo trwała i bez jakiejś szczególniejszej racji z obydwu stron. Sprzęt dochodzi w transzach, w drugą stronę pieniądze idą tak samo. Umowy są niejawne, wszystkie cyfry podawane w mediach to wartości szacunkowe, tak samo jak i daty dostaw lub ich ilości. PiS podpisywał umowy i płacił za pierwsze dostawy, PO czy jak ich tam zwać płaci za kolejne. Paradoksalnie Kosiniak-Kamysz wydaje się ministrem, który jako niewielu radzi sobie ze stanowiskiem, modernizacja trwa i z tego co specjaliści twierdzą zakupy są raczej rozsądne. Jakiś tam rozmach jest, zakontraktowano chociażby Apacze i to chyba 100 sztuk, nie przypominam sobie żeby mówiono o tym wcześniej więc to raczej sprawa obecnych włodarzy. Caracale i Black Hawki to nie jest uzbrojenie i owszem wykonują te same zadania. Caracale jako sprzęt nie mają dobrych opinii są awaryjne i nie sprawdzają się na pierwszej linii, jeden z meksykańskich został zestrzelony z broni ręcznej. Francuska armia ich nie chce, w odpowiednich miejscach w sieci opinie wskazują, że rezygnacja była dobrą decyzją a raczej decyzja o zakupie była złą.
Pytanie jeszcze pozostaje i to o wiele ważniejsze niż to czy modernizacja jest przeprowadzana lepiej czy gorzej, jakie te wielkie zbrojenia będą miały wpływ na Polskę.
Zakładam, że jesteś prawnikiem skoro masz taki ból tyłka o ten sarkastyczny tekst, który w żadnym wypadku nie obrażał przecież prawników. Ale czego dotyczyła dyskusja. W dużym skrócie dyskusja była o tym, że ludzie bez wykształcenia głosują na Nawrockiego, a ci wykształceni na Trzaskowskiego. Wydźwięk tych postów był całkowicie pejoratywny w stosunku do Nawrockiego i jego wyborców. To przecież nie jest sprawa zerojedynkowa, bo nie każdy człowiek legitymujący się wyższym wykształceniem jest absolwentem uniwersytetów tylko np. skończył prywatną szkołę o wątpliwej reputacji podobnie jak nie każdy człowiek bez wyższego wyksztalcenia jest debilem, bo rolnik, który prowadzi wielomilionowy biznes debilem na pewno nie jest. Nie miałem na myśli obrażania prawników podkreślę to drugi raz. Nie wiem kto kryje się pod danym loginem. Nie wiem ile ma lat i jaki zawód wykonuje. Jeżeli napisałem coś o hydraulikach to również nie wiem czy ktoś taki zawód tutaj wykonuje. Wielokrotnie pisałem też o pedofilach, ale nigdy nie zastanawiałem czy na forum może być jakiś pedofil, którego uraże. Nie mniej jednak z góry przepraszam wszystkich prawników, hydraulików i pedofilów jeżeli jacyś tutaj sa. Swoją drogą nie rozumiem ataku na moją osobę. Szczerze powiedziawszy nie znam Ciebie. Nie przypominam sobie jakiegokolwiek dialogu między nami. Wszedłem z ciekawości w Twój profil i masz tam napisane 83 posty przy moich ponad 3000,wiec musisz mi wybaczyć, bo mogę tego nie pamiętać. Ale masz równie przeczytane 5x mniej postow ode mnie. W takim wypadku zakładając, że czytamy ten sam temat. Ja czytam każdy post, a Ty co piąty i na tej podstawie stawiasz tezę. To jest dość niepokojące zważywszy na fakt, że tytułujesz się prawnikiem. To mniej więcej tak jakbyś czytał co piątą stronę akt sprawy. Nie daj Boże gdyby na miejscu prokuratora zasiadł ktoś kto w przeciwieństwie do Ciebie czyta wszystko od deski do deski. Może podaj nazwę kancelarii, w której pracujesz lub którą prowadzisz, żebym przypadkowo kiedyś nie wszedł na minę.
A jak dyskutować “merytorycznie” z ludźmi którzy twierdza, że Abramsy, K2 i Himarsy to kupiło PO i twierdzą, że to ich zasługa, bo za ich rządów docierają do Polski kolejne transporty? Noż ku&wa? Memy to jedyny poziom który może dotrzeć do waszych zamkniętych głów i dostosowałem go do “poziomu” tej rozmowy. Czuje sie jakbym gadał z dzieckiem, że 5+5 = 10 a ono usilnie mówi że 17 i nie przekonasz.
Jezu Chryste jaka orka
To nie jest orka tylko stary sposób prowadzenia dialogu. Człowiek, który to wymyślił był niemieckim filozofem, nazywał się Schopenhauer i wyglądał tak
Przecież to Radbug, co ty pleciesz…
Na ugorze. Tylko nie mów, że się dobrze nie bawisz.
To jest najlepsze co przeczytałem w tym wątku
Nie no, jak się dobrze przypatrzysz na mój awatar, to ja się przecież uśmiecham. Kompletnie inna osoba
BTW skoro już o tym mowa, to użytkownik Gubdar, to nie jest moje multikonto. Ktoś próbuje się podszywać/naśladować albo nie wiem dlaczego wybrał sobie nazwę jako moja czytana od tyłu. W razie czego banujcie jakby coś odwalał i przekraczał granice, ale proszę mnie z nim nie łączyć.
A wy dalej grzejecie ten temat. Na jedynce można obejrzeć Wirtza, a wy czas tracicie na politykę jak i tak Nawrocki wygrał, a za dwa lata Konfa będzie w parlamencie trzecia siłą ja nie wiem…
W tej rządowej propagandowej szczujni mam oglądać? Bojkot, tylko #FIRMASTRATEGICZNA <3