Bartosiak i Wolski to dobrzy eksperci i również polscy politycy zaczynają to dostrzegac. Ty masz swoich “geostrategow” Kaczyńskiego i Błaszczaka więc tak jak wspomniałem nie będę ci już w związku z tym poświęcał czasu.
Nie rozmyslaj czasem w nocy o szwedzkich łodziach podwodnych w mojej dupie, bo szkoda żeby twoja mama prała znowu prześcieradło.
Ludzie dajcie już spokój. Nawet Radek Sikorski powiedział, że głos ludu (demokracji) to głos Boga. Mieliśmy prezydenta, który kłamał o swoim wykształceniu, obrażał Papieża Polaka, najebany na grobach Polskich obywateli w Charkowie się słaniał dla nie których to najlepszy prezydent w historii. Dajmy szanse Nawrockiemu to On pochował Inkę w Gdańsku i gloryfikował żołnierzy wyklętych.
A tak na marginesie to napewno nie będzie dawał na psy
Akcja pod marketem. I co powinna policja w takiej sytuacji zrobić? Zastrzelić go nie mogą, bo będą mordercami, a podejść do niego też za bardzo nie ma jak. Nie dziwię się, że są takie braki w policji.
A dla mnie powinni strzelać. Jeśli dostajesz X razy wiadomość że masz stać bo będą strzelać a dalej za przeproszeniem odpier.dalasz to już twój problem. U nas to prawo jest tak zje.ane że nawet jak zastrzelisz kogoś bo tamten miał broń i zagrażał faktycznie komuś to i tak masz prokuratora nad głową i czy aby na pewno musiałeś użyć broni.
W Juesej już by dostał cały magazynek i wiecie co - słusznie.
No masakra, ale oglądając sporadycznie bagietę wnioskuję, że dla funkcjonariusza bezpieczniej jest nic nie robić.
Gdyby prawo stało nieco bardziej po ich stronie w takiej sytuacji facet powinien mieć już postrzał w nogę bo policjant miał broń we wnętrzu auta.
Kolanem go przydusić powinni
Może u nas by powstał ruch ( Patola lives matters)
Nie mają gazu pieprzowego, albo paralizatora? Do środka mu gazu wrzucić to zaraz by mu się odechciało harcować, albo go właśnie paralizatorem uśpić. A tu”stój bo strzelam” i osrany nie wie co dalej, bo na filmach działało
Też prawda. W sumie wylecieli z tymi klamkami, a jak groźba nie zadziałała nie wiadomo co dalej robić. No pewnie szkolenia nie stoją na wyjątkowo dobrym poziomie.
A trudno było wybić szybę u kierowcy i wziąć go za habety? Przydusić jakoś? Dźwignia? Cokolwiek? Idiota z Policji jeszcze rykoszetem postrzelił swojego ziomka z drugiej strony.
Akcja dramatyczna, ale takie mamy przepisy, że użyjesz broni (nie mówiąc już o strzeleniu do kogoś) i cała procedura czy użycie było słuszne. A to dopiero początek, bo jak trafi się w kogoś to od razu postępowanie karne. Dramatyczne też zachowanie polegające na grożeniu bronią, chłop nie reaguje i… i co? Nie wydaje się takich gróźb.
A jak już zaczęli strzelać to postrzelili sami siebie… xD
Poza tym chłop od strony kierowcy miał już chyba wybitą szybę. Otworzyć drzwi i za fraki. Tak samo od strony pasażera - szyby nie ma to ten wkłada ręcę z bronią i się drże, że będzie strzelać zamiast otworzyć drzwi od środka i zabrać kluczyk czy cokolwiek.
Widać było, że używają gazu, ale to był idealny przykład na to, by użyć… paralizatora. A skoro mieli ostrą broń i gaz to musieli mieć też paralizator, ale… nikt go nie użył? xD
Ostatecznie zamiast chłopa wyrwać za fraki/zabrać kluczyk/użyć paralizatora/przystawić autem tak by nie miał możliwości manewru i zakończyć akcję szybko, bezboleśnie i bez większych uszkodzeń kradzionego auta to:
- Radiowóz rozjebany
- Auto rozjebane
- Biedronka rozjebana
- Jeden policjant postrzelił drugiego
Hit.
Nie wiem, czy akurat na tym nagraniu to jest, ale gazem psikali - nic nie dało.
Gość prawdopodobnie był naćpany i po prostu nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia, jeszcze ze szlugiem na warze się rozbija między ścianą a radiowozem, absurd
Co powinni zrobić?
Paralizator zdecydowanie, myślę, że jakby któryś z policjantów do niego strzelił to by się wybronił, gość stwarzał zagrożenie w miejscu publicznym, gdzie się przewija dużo ludzi.
Chory kraj i chore przepisy
Nasi policjanci mają za mało uprawnień, za dużo zwala się na winy policjantów, za mało na osoby niestosujące się do poleceń. W Usa by się z typem nie pieprzyli. Wyrwali by go z tego samochodu.
A tak to wyglądało jak nie wiedzieli co zrobić zwykli patrolowcy.
Dodatkowo w Policji niestety pracują w Polsce ludzie totalnie do tego nie przystosowani bo mamy duże braki w służbach.
W Niemczech zastosowanoby paralizator i byłoby po zabawie.
Sorry jeżeli są tutaj jacyś policjanci ale ci mundurowi na filmie wyglądają na takich co kompletnie nie wiedzą co robić albo nie odbyli odpowiedniego szkolenia
Ja jestem i tak dumny że Ci policjanci potrafili wyjąć broń i strzelić. Szczególnie w kraju gdzie losowy kolekcjoner/sportowiec broni oddaje więcej strzałów w ciągu miesiąca niż policjanci zrobią to przez całą swoją służbę.
Poruszyleś ciekawy wątek, bo w niemczech jest już tak dużo ataków z użyciem noża, że stworzyli nawet stronę internetową na której można śledzić doniesienia live wraz z linkiem źródłowym . https://messerinzidenz.de/
Kto wie co to jest?
Mapa ataków z użyciem noża od początku roku Ladnie się bawią tam w niemczech na gościnnych występach.
Niemiecka policja to najlepiej potrafi nam przywozić migrantów
Kula w łeb i wezwać śmieciarkę, przypilnować żeby gapie się rozeszli
No i przekreślone życie policjanta który by to zrobił. Wystarczyło zablokować go radiowozem. Problem w tym że pewnie wtedy by zostali pociągnięci do odpowiedzialności za jego zniszczenie xD
Chyba nawet w USA za egzekucję na miejscu w takiej sytuacji byłby przypał a jak wiemy tam panuje reguła że albo wcale albo cały magazynek.